2202A

Här kommer 2022 års inlägg i kronologisk ordning.


Ska eländet aldrig ta slut? (2022-01-19)


Syftar naturligtvis på pandemin och alla de varianter (vilket borde glädja en variantsamlare (-; ) som finns, nu senast omikron. Nu när 36% har tagit tre vaccindoser (83% fått två och 87% en dos) och dessutom snart 20% av befolkningen varit smittade borde den så berömda "flockimmuniteten" vara uppnådd, men icke... Smittan sprider sig om än i mild form för de flesta grupper.
2020 var ett delvis förlorat år, likaså första halvan av 2021. Men under hösten kändes det bra och samhället började mer och mer återgå till det normala (eller åtminstone till hur det var före pandemin, vad det nya normala är står väl skrivet i stjärnorna?). Sedan kom fjärde vågen och allt ställdes på ända igen. Nu blev det väldigt allmänt, så jag ska försöka fokusera på numismatiken. För egen del var mässan i Märsta 2020 det sista riktiga live evenemanget innan pandemin, sedan blev det stiltje på den publika delen av numismatiken, tänker då på föreningsaktiviteter, mässor och live auktioner. Under hösten började så åter aktiviteter att dra i gång. För egen del två mässor (Norrköping och Stockholm Numismatica) men även en del föreningsaktiviteter.


2022 hade jag tänkt fokuser på mässor och internet. Den första mässan som skulle besökas, en mässa jag verkligen gillar och den sista jag besökte före pandemin, den i Märsta. Tyvärr har arrangören blivit tvungen att ställa in mässan på grund av rådande läge på pandemifronten. Tråkigt men samtidigt ett klokt beslut. Hur roligt det än är att gå på mässor är det aldrig värt att anordna en mässa där deltagare riskerar att bli sjuka. Även om mässan genomförts hade nog risken varit stor att antalet närvarande hade varit lågt. Själv fick jag för någon vecka sedan den tredje dosen och kände mig säker, dessutom hade jag tänkt ta bilen till Märsta för att slippa exponera mig för smitta i kollektivtrafiken. Men "icke-sa-nicke" nu får siktet istället vara inställt på arrangemang senare i vår.


Allt mer inom numismatiken blir digitalt. Det är nog bara att acceptera att paradigmskiftet då det digitala tar över har inträffat. Auktioner runt om i världen blir mer och mer digitala, där köparna inte finns i salen utan framför en dataskärm. I viss mån börjar också föreningsaktiviter bli digitala och flera föreningar har på senare tid förflyttat sin verksamhet till det digitala och då på plattformar som Skype, Zoom och Teams. Nu verkar även mässorna bli digitala, den årlliga mässan i Berlin blev inställd men nu annonserar arrangören om en digital mässa senare i vår (se mer i Agendan). Ett spännande försök där även vi som inte hade tänkt åka till Tyskland förhoppningsvis kan delta via datorn! Faller försöket väl ut kan vi säkert räkna med fler digitala mässor framöver.


Det digitala i all ära men visst är det alltid roligare att ses live och inte minst de objekt vi samlar gör sig alltid bäst live. Där vi själva kan avgöra om kvalitet, lyster mm gör objektet intressant för den egna samlingen. Ännu kan inte det digitala ersätta känslan av att hålla ett objekt i handen. Vi har genom åren lärt oss att belysning, kameravinkel, slutartider mm kan få ett "lik" att se riktigt bra ut. Kanske är den nya trenden att videofilma objekt bättre? Men med rätt belysning förefaller det dock ganska enkelt att få "en död yta" att se ut som en "orörd yta" med "spegelliknande karaktär"... Nej, mynt ska ses live för största behållning. På tal om kvalitetsangivelser så håller den alltid aktive Delzanno nu på med en graderingsbok för svenska mynt 995-2022! På Facebook har han delat med sig av de första stegen i detta projekt, där kanske en bok kommer ut redan under året! Ett mycket bra initiativ inom ett delvis eftersatt men ack så viktigt område. Vet att jag Twittrade om det men tror inte jag nämnt det på mLogg. Robertos Sveriges Guldmynt var nomierad till den bästa myntboken i världen 2020 av handlarföreningen IAPN. Detta för att i höstas utses till den bästa myntboken 2020 (worldwide). Bra jobbat Roberto!


För egen del har myntåret (planenligt) varit riktigt lugnt även om några trevliga köp redan gjorts (utomlands). Hade tänkt fokusera på mässor och hemsidan 2022. Nu blev första mässan inställd men vi får hoppas att pandemin ger med sig under våren och att live-arrangemangen åter kan komma igång i normal omfattning efter nära två års stiltje.


Om numismatiken gått på sparlåga så har joggandet "löpt" på för min del. Det har redan blivit många mil och detta trots en "halkolycka" på julafton och ett mindre uppehåll efter tredje vaccindosen, och tanken är att detta ska fortsätta större delen av året. I stället för att "slösurfa" numismatik på nätet har jag snörat på mig löpdojorna för en joggingtur eller en längre promenad, det senare om det varit för riskfyllt att springa pga snö och halka. Måste säga att jag föredrar barmark, att det är kallt ute spelar mindre roll. Riktigt skönt att pausa numismatiken, vilken kanske fått allt för mycket uppmärksamhet de senaste åren och inte minst då under de snart två år jag jobbat på distans hemifrån och sociala kontakter har varit klart begränsade. Internet kan nästan bli som ett gift, alltid tillgängligt via smartTV - dator - telefon - platta, för inte vill man missa något? Jo, det kan man faktiskt göra och må bra ändå! Numismatiken är inte allt.


Målet är att Agendan alltid ska vara up-to-date och likaså länkförteckningen. Saknas något i Agendan uppmärksamma gärna mig om det. Likaså om det blir förändringar i planerade aktiviteter. Samma sak med länkförteckningen, fyller gärna på den med nya intressanta numismatiskt relaterade länkar!


Kämpa på, "efter regn blir det sol" och förhoppningsvis ett slut (eller åtminstone en avmattning) av pandemieländet.


Ingemar


Nostalgi, året var 1998 (25 år på nätet!) (2022-01-01)


GOTT NYTT ÅR !


Ingemars Myntsida gick precis in på sitt 25:e år och har varit aktiv alla år från 1998. Det riktiga 25 års jubileumet får dock vänta till maj 2023.


Skaffade ett internetabonnemang hösten 1997. På den tiden var det "inne" att ha en egen hemsida och jag ville inte vara sämre. Sagt och gjort, jag la upp en personlig hemsida där jag presenterade lite av varje. Mynten fanns med men de hade en undanskymd plats. Syftet med sidan var lite oklar och det var väl främst "nära och kära" som efter lite "tjat" besökte den. Att ha en egen hemsida kanske inte var så "coolt" som jag trott...


Internetuppkopplingen var dock en "hit" och jag märkte efter ett tag att det var främst "mynt" och "coins" som jag sökte på i dåtidens sökverktyg. Har för mig att Alta-Vista då var det hetaste sökverktyget, detta var långt före Google. Insåg också att det numismatiska materialet var ganska begränsat på nätet. Hittade några få intressanta sidor och minns att eBay var en av dessa.


Jag saknade att inte fler skrev om mynt på nätet och fick en idé om att jag skulle skapa en egen sida om mynt. En sida som handlade om mitt stora intresse, en sida andra intresserade skulle kunna besöka. Sagt och gjort, jag började planera innehållet på webben. En avdelning fick heta "samla mynt" på den ville jag för den oinvigde på ett och samma ställe beskriva lite av de vanligast frågorna för en ny myntsamlare. Sidorna finns av nostalgiska skäl kvar och jag har även valt att bevara den bakgrund jag använde 1998. Sida bestod av fyra undersidor Samla-Köpa-Kvalitet-Förvara. På en annan sida la jag upp en länkförteckning över de myntsidor jag hittat på nätet. Denna sida finns också kvar, även om den kanske delvis har forlorat sin funktion eftersom dagens sökverktyg oftast hittar det man söker.


Jag hade under många år samlat varianter på svenska kopparmynt och svenska småmynt och hade ganska gedigna förteckningar över dessa. Den jag kommit längst med var den över 1 ÖrKM 1719-1778. Vissa variantförteckningarna lades ut och blev välbesökta jag fick dessutom via dessa kontakt med en mängd samlare som också samlade varianter av äldre kopparmynt. Måste säga att 1ÖrKM sidan är en av de sidor jag är mest nöjd med. Jag hade under åren köpt massor av mynt på "vinst och förlust" för att hitta nya varianter, både via stencilerade prislistor (där mynten knapphändigt beskrevs) och genom att rota igenom handlares lager. När jag gjorde min samling offentlig, en samling jag nästan trodde var komplett... insåg jag snabbt att så inte var fallet. Det fanns mängder av varianter jag missat. Ett tips jag vill ge är, samlar du på ett smalt område, sprid dina kunskaper. Jag är övertygade om att det finns fler som har samma passion!


Ville också ha en nyhetssida där jag kunde lägga in kortare notiser. Dåtidens handknackande av HTLM-kod gjorde det svårt att skapa aktiva sidor, även de tidigaste verktygen var anpassade efter statiska sidor. Jag löste det genom att skapa det jag kallade Myntsidans e-zine. Även e-zine lever kvar om än förändrat format, dels i Agendan dels i olika bloggar (först Ingemars Myntblogg) och senare i mLogg som du precis är inne på. Första blogginlägget gjordes 1998 och handlade om SM-boken 2.0 en bok som 25 år senare verkar bli verklighet! Om än inte digitalt. 


Sidan skulle också ha ett namn, det fick bli Ingemars Myntsida. Den 15 maj 1998 publicerades Ingemars Myntsida för första gången för en lite större publik. Gensvaret blev stort och besökarna "rusade" till! Sidan blev även uppmärksammad i många av dåtidens medier som skrev om internet, både i Sverige och utomlands. I Sverige bl.a. av Aftonbladet IT och Internet World. En recension i USA gjorde att sidan under en kort period hade många tusen dagliga besökare, mailen formligen välde in dessa veckor och resulterade i en rad nya mynt till samlingen!


Vad fick mig då att starta en hemsida? En orsak var naturligtvis, som jag skriver ovan, att jag ville att mynten likt mycket annat skulle uppmärksammas i det nya mediet internet. Numismatiken hade en given plats på nätet tyckte jag, intresset är relativt stort och utövare finns worldwide. Kanske skulle jag ha varit mer generell och i större utsträcknig även behandlat utländska mynt?

                                                                                              Villa Annoro där Ingemars Myntsida skapades 


Men jag tror samtidigt att det blir bäst om man fokuserar på det egna intresseområdet. Om de svenska mynten 1521- har varit i fokus för mitt samlande tycker jag ändå att jag utvecklat med både medeltid, besittningsmynt, polletter medaljer och litteratur. Områden som vid sidan av de "moderna" mynten också blivit samlarområden för mig. Vet att jag ibland slarvat och skrivit lite för mycket om rekordprisnoteringar och toppkvaliteter, områden som sällan intresserat mig. Jag tycker cirkulerade mynt är väl så värda att samla på. Nu behöver det inte vara helt nedslitna mynt men för mig duger gott ett tydligt mynt i kvalitet 1/1+ eller till och med ett något skadat mynt om det är en större raritet. Ska försöka bättra mig och i framtiden mer fokusera områden som mer liknar mitt eget, prisrekord och nollor får andra ta hand om.


Den viktigast orsaken är nog ändå att jag vill inspirera de som fått upp ögonen för mynt att bibehålla och utveckla det intresset. Mailen och alla frågor år viktiga. Vi får heller aldrig glömma att det viktigast kanske är att "hålla grytan kokade" att själva odla intresset för mynt, men också att föra intresset vidare. Numismatiken får inte dö ut, även om det förefaller vara vår generation som avskaffar mynten, åtminstone som betalningsmedel... Vi har ett arv att föra vidare.


Ett annat skäl till mitt digitala engagemang är också mitt eget samlande och hur jag upptäckte numismatiken. På 1970 och 1980-talet exploderade intresset för mynt, Archie Tonkins Myntguide och Myntbok är två av orsakerna. Ett annat det stora utbud av mynt som fanns både i börsen och hos handlare. Att det samtidigt började ges ut allt mer litteratur och tidningar var naturligtvis viktigt för att jag skulle fastna för mynt och numismatik. Annars var numismatiken en ganska ensam hobby. En hobby som jag bedrev i ensamhet på pojkrummet. Visst fanns det perioder då även kompisarna samlade mynt med det var ganska korta stunder. I den lilla stad jag växte upp fanns inga eller väldigt få samlare? Kom under alla dessa år bara i kontakt med någon enstaka som delade mitt intresset. På auktioner och mässor var samlarna ganska fåordiga och hemlighetsfulla. Som ung samlare bjöds man inte in, fick inte ens medlemsskap i föreningar eftersom man som ung "landsortsbo" inte hade de rätta kontakterna/ referenserna... Kanske är det denna saknad som varit den drivande kraften under dessa 25 år. Jag ville inte att det skulle sitt nya ensamma "Ingemar" som har ett intresse men som samtidigt har svårt att hitta likasinnade, vilket är nödvändigt för att kunna utveckla sitt samlande. Jag ville ge de nya samlarna det jag aldrig fick. Internet var det perfekta mediumet.


Numismatiken måste utvecklas för att leva vidare. Numismatiken måste anpassas till rådande förutsättningar, så har det alltid varit. Vi trodde nog knappast runt milleniumskiftet att numismatiken skulle bli digital, nu är vi här! Under pandemin har vi troligen också sett ett pardigmskiftet då numismatiken flyttat till det digitala. Nu är numismatiken tillgänglig för alla, inte bara den lilla skara som samlar mynt eller forskar om mynt. Nya grupper upptäcker numismatiken! Numismatiken kommer vara digital och bedrivas digitalt fram tills något nytt kommer fram. Tro aldrig att vi kommer återvända till hur numismatik bedrevs på 1900-talet!

_ _ _ _ _


Har du kunskap om numismatiska evenemang som saknas i Agendan är du alltid välkommen att informera mig. Eftersom pandemin verkar vara långt ifrån över, får jag tyvärr lägga till att jag naturligtvis också tar emot information om inställd evenemang... Tråkigt om någon bokar resa och hotell till mässor etc som aldrig blir av. Senast i julhelgen fick jag information om att World Money Fair '22 - Berlin som skulle ha ägt rum 28-30 januari är inställt. 


Förhoppningen inför 2022 är dock att det ska bli ett mer normalt år än 2020-2021. Att vi åter ska kunna ses på auktioner, mässor och föreningsaktiviteter. Själv kommer jag lägga fokus på mässorna och om det blir några auktionsbesök 2022 för min del återstår att se, möjligtvis då digitala besök.


Ingemar