Facebook


Ingemars Myntsida på Facebook och X


Aktiviteten på mLogg (min blogg) har minskat (i  princip upphört). Jag har istället ökat mitt engagemang på sociala medier Facebook och X. Nedan tänkte jag lägga kopior på inläggen för dig som inte har Facebook. I första hand blir det text men bilder kan säkert läggas till senare. På Facebook delar jag också vad andra skrivit men dessa delningar lägger jag inte in här. Länken till sidan är Facebook: Ingemars Myntsida (@ingemarscoin) där du gärna får följa mig! X-inläggen publiceras inte här. Dessa hittar du på X: Ingemars (@myntsidan) även där är du varmt välkommen att följa mig!


Publicerat 2024-06-15 - Gjorde lite försök med AI tidigare i våras. Här kommer ett annat exempel från ChatGTP. - Hur dokumenterar jag en myntsamling?

"Att dokumentera en myntsamling kan göras på flera olika sätt, beroende på personliga preferenser och syftet med dokumentationen. Här följer några tips på hur du kan dokumentera din myntsamling:

- Skapa en inventarieförteckning: Gör en lista över alla mynt i din samling, inklusive information som år, land, valör, myntmaterial och eventuell särskild prägling. Du kan använda en Excel-fil eller ett annat dokumentationsverktyg för att hålla ordning på din samling.

- Ta bilder: Ta bilder av varje mynt i din samling för att skapa en visuell inventering. Det kan vara bra att ha bilder för att kunna identifiera och jämföra mynten samt för att bevisa ägandet av dem.

- Beskriv varje mynt: Skriv ned en kort beskrivning av varje mynt i din samling, inklusive historisk bakgrund, eventuella speciella egenskaper och eventuell värdering.

- Klassificera och kategorisera: Organisera din samling genom att sortera mynten efter land, år, valör eller någon annan kategorisering som passar dina behov. Det kan göra det lättare att hitta och jämföra mynten i framtiden.

- Använd ett särskilt myntkatalog: Många myntsamlare använder specialiserade myntkataloger för att dokumentera sina samlingar. Det finns många myntkataloger tillgängliga online och i tryckta format som kan vara till stor hjälp för att identifiera och prissätta mynten i din samling.

- Genom att noggrant dokumentera din myntsamling kan du inte bara hålla ordning på dina mynt, utan också öka din kunskap och njutning av hobbyn. Det kan också vara till stor hjälp om du någon gång väljer att sälja eller dela med dig av din samling."

Kanske inte ett heltäckande svar men ända en relativt bra beskrivning som bara tog någon sekund att generera. Har du testat ChatGTP med myntfrågor? Dela gärna exempel på frågor och svar!


Publicerat 2024-06-15 - Ekonomiska museet omnämnt i the Financial Times! - "Sweden’s newly opened Economy Museum is the latest effort to make monetary policy more accessible" writes the Financial Times:


Publicerat 2024-06-06 - Idag på Nationaldagen - 6 juni - får det bli en medalj över Gustaf Vasa.

Gustaf Vasa valdes av till kung av Riksdagen i Strängnäs den 6 juni 1523. Medaljen av Carl Milles uppmärksammar 400-års dagen - Midsommarafton 1523 - då kungen anlände till Stockholm. Några år senare 12 januari 1528 kröntes Gustaf Vasa till kung i Uppsala Domkyrka. www.ingemars.se (bilder)


Publicerat 2024-06-05 - De första mynten från L.E Bruuns samling säljs i september. Det blir danska, norska, svenska och svenska besittingar. Oj vilka mynt! Några riktigt rara guld- och silvermynt. Otroliga kvaliteter eller vad sägs om en 2 krona 1878 OCH i NGC PROOF 66 Cameo eller Dukat 1746 Ädelfors NGC MS 65! auctionstacksbowers.com


Publicerat 2024-06-01 - Ny bryggeripollett i samlingen? Ja för en liten stund... bytte sedan bort den....

På dagens releasparty för årets Stenstrand Sommarale fick alla besökare en liten pollett i entrén. Polletten var värd en läcker hamburgare från Gundes grill. Kunde inte motstå frestelsen utan polletten byttes snabbt ut... En bild fick det i alla fall bli! (bild) www.nyab.se


Publicerat 2024-05-31 - Då är det sommar! Inte bara temperatur-mässigt, 25 grader och strålande sol utan även inom numismatiken. Nu tar numismatiken lite semester. Men helt tomt i Agendan är det inte. I morgon invigning av KMK:s nya utställning PENGAR, ett par auktioner och två mässor för att kort sammanfatta sommaren 2024. Ingemars Numismatic Agenda. Trevlig helg!


Publicerat 2024-05-25 - Om det inte är allt för bra väder blir det nog ett Stockholmsbesök nästa lördag! (Invigning av PENGAR på KMK) 

 

Publicerat 2024-05-21 - Sjömansmynt? Nej, går igenom en del av dotterns outnyttjade kontanter efter en drygt tre månaders "backpacking" i Sydostasien. Känner igen fenomenet efter ett antal tågluffar "back in the day" - före Eurons införande... En lättroad Pappa! (Bild)


Publicerat 2024-05-21 - AI hjälper till med arkivforskningen Sveriges Radio


Publicerat 2024-05-18 - Då blev det sommar och numismatiken får ta lite semester! www.ingemars.se


Publicerat 2024-05-15 - En milstolpe - Falcoin har nu publicerat Typsamlingssida och Raritetssida för Gustaf Vasa. Hela den svenska myntningen från Gustaf Vasa och framåt finns nu på http://falcoin.se


Publicerat 2024-05-15 - I kväll föreningskväll SNF med föredrag "Myntens kemiska sammansättning".

Boken med samma titel finns att köpa hos SNF (Bild på boken). www.numismatik.se


Publicerat 2024-05-14 - Nationalmuseet (Danmark) köper sju av Bruuns mynt NATMUS.DK


Publicerat 2024-05-14 - Mer om Bruuns samling DN.SE


Publicerat 2024-05-09 - Sveriges första kreditmynt 1/6 öre silvermynt 1666. Det vill säga ett mynt där metall-innehållet inte motsvarar det på myntet åsatta värdet. Redan många småmynt från Johan III var de facto kreditmynt och hade ett metallvärde som inte motsvarade värdet, men här rör det sig om att man lät sänka finvikten för att "lura" folket. Många små silvermynt från den tiden är i princip rena kopparmynt som har "vitkokats" för att se ut som silvermynt. De mest kända äldre kreditmynten är annars Karl XII nödmynt 1715-1719 som trots sin låga vikt åsattes värdet 1 daler silvermynt, Kanske tillhör sjättedelsöret med stort M den första emissionen av dessa kreditmynt? (Bild 1/6 öre 1666) Trevlig helg! www.ingemars.se


Publicerat 2024-05-07 - För ett antal år sedan visste jag knappt vad faleristik (läran om bärbara utmärkelser) var för något. Efter det att ordensväsendet gjort comeback dyker det nästan dagligen upp inlägg i ämnet. Här kan du läsa mer https://phaleristica.com/ Man lär så länge man lever!


Publicerat 2024-05-03 - VARNING Falska sedlar säljs på social plattformar. "Om något låter för bra för att vara sant - så är det nog det" Var alltså försiktig! svt.se


Publicerat 2024-05-01 - Sköna maj Välkommen! Tiden går fort och ute börjar det bli både ljusare och varmare! Våren är fylld av numismatiska arrangemang. https://ingemars.se/agenda/


Publicerat 2024-04-30 - De tidigaste mynten i Sverige. Under viktekonomin pratar vi ofta om de arabiska, tyska och engelska mynt som cirkulerade i Sverige. Först ut var dock romerska silverdenarer!

Bilden visar denarer av den typ och ålder som är vanlig i svenska skattfynd. Även kvaliteten stämmer bra med de fynd som främst gjorts på Gotland, väl cirkulerade mynt. Om de avbildade mynten cirkulerat i Sverige är dock mer osäkert. Mynten kommer från Baltikum men skulle mycket väl kunna vara mynt som hittats vid de handelsleder som fanns till och från Gotland. Mer om romerska silvermynt som cirkulerat i Sverige går att läsa i NFG:s mycket intressanta serie "Roman Denarii" som finns att ladda ned digitalt på deras hemsida.

https://www.su.se/.../om.../roman-denarii-1.594240 (BILD) Får önska alla en riktigt trevlig Valborg!


Publicerat 2024-04-28 - Välanvänt nödmynt! Även enkla slitna mynt kan vara intressanta och ha en spännande historia. En daler som blivit ett öre för att avsluta som färgarpenning.

- 1 DSM 1718 Phoebvs

- 1 ÖrKM 1720

- Färgarpenning nummer 2822

(Bild) www.ingemars.se


Publicerat 2024-04-27 -  Nostalgi: För cirka 15 år sedan köpte jag en 20 krona Oscar II på Tradera. Minns inte vad jag betalde men betalade extra för REK. Leveransen dröjde och jag skickade några påminnelser till säljaren. Nästan tre veckor efter betalning dök 20 kronan äntligen upp i brevlådan. Förpackningen har lite att önska. Helt löst i ett fönsterkuvert låg tjugokronan Ett mynt som jag skulle klassa som en bra 01:a....

Undra om brevet hade kommit fram idag? Tror inte det.... Trevlig helg! (Bild) www.ingemars.se


Publicerat 2024-04-23 - Testade ChatGTP med lite myntfrågor. Svaren kommer blixtsnabbt. Allmänna frågor fungerar relativt bra. Faktafrågor är det lite si-sådär med korrektheten. Frågade bl.a. om rengöring av "mynt" svaret var någorlunda ok. Men samma sökning på "kopparmynt" gav mig dubier eller vad sägs om "applicera ketchup på myntet...".

Så här blev svaret på frågan "Skriv lite om myntsamlande"

ChatGPT: "Myntsamlande är en hobby som innebär att man samlar på olika typer av mynt, antingen för att bevara deras historiska värde eller för att njuta av deras skönhet och design. Många människor börjar samla mynt för att få en inblick i olika kulturer och tidsperioder, medan andra ser det som en investering eller ett sätt att fördjupa sina kunskaper om ekonomi och historia.

Det finns en rad olika typer av mynt att samla på, inklusive antika mynt, mynt från olika länder, och specialmynt som minnes- eller jubileumsmynt. Vissa samlare fokuserar också på att få tag på sällsynta eller unika mynt, vilket kan vara mycket spännande och utmanande.

Att samla mynt kräver både tålamod och kunskap. Det är viktigt att vara noggrann med att dokumentera och organisera sin samling för att kunna hålla reda på vilka mynt man redan har och vilka man saknar. Det finns också många olika forum och samlarområden där man kan träffa andra myntsamlare för att utbyta tips och erfarenheter.

Samlande av mynt kan vara en fascinerande och givande hobby som ger människor möjlighet att utforska världens ekonomiska historia på ett unikt sätt."


Publicerat 2024-04-23 - Intressant! Mysterium om silverhalten i gamla mynt har uppklarats


Publicerat 2024-04-22 - AI klarar idag av att tolka gamla handskrifter från 1600-talet. Har på annat ställe läst att redan idag blir resultatet över 90 procent korrekt tolkning!

https://www.tidningencurie.se/.../datorprogram-tolkar...


Publicerat 2024-04-22 - Lite mer om hur AI kan användas inom numismatik. Kanske fortfarande på utforsknings-stadiet men inom  AI-området går utvecklingen mycket fort... 

Numi: The World's Most Powerful Coin Grading and Identification AI (webflow.io)


Publicerat 2024-04-21 - AI och numismatik? Vad AI kommer få för betydelse kan vi naturligtvis inte veta. Men att numismatiken kommer påverkas är nog helt klart både vad gäller samlande och forskning.

Nedan ett litet exempel på hur AI redan idag kan tolka och beskriva en enkel myntbild, och detta är bara början! Skapar morgondagens AI våra kataloger och priskuranter? Troligen är det så...

Recognizing coins with artificial intelligence - Blind Coin Collector


Publicerat 2024-04-20 - Ganska jämnt flöde med besökare av Ingemars Myntsida. Snittet på årsbasis ligger strax under 500 besökare per dag, men besöksantalet varierar 10 januari stack ut ordentligt.

www.ingemars.se (bild)


Publicerat 2024-04-17 - På väg hem från ett mycket inspirerande föredrag på SNFs föreningskväll. J-O Björk pratade om svenska provmynt. Många trevliga provmynt visades. En bok i ämnet planeras utkomma om 1-2 år! www.numismatik.se (bilder)


Publicerat 2024-04-17 - Sitter och bläddra i två mycket trevliga nyutkomna böcker om svenska kungliga medaljer. Blir till att besöka bankfacket och plocka hem mina medaljer!

Mer om böckerna kan du läsa om på www.delzanno.se (bild)


Publicerat 2024-04-14 - Trevlig blogg. Bl.a. med en bild av en tidigare okänd? mynttyp!  www.jonkopingslansmuseum.se/


Publicerat 2024-04-13 - Då var klockan 1700 och de flesta har plockat ihop. Vad jag förstått är både besökare och utställare mycket nöjda. Många objekt har bytt ägare idag - FriMynt 2024 (bilder)


Publicerat 2024-04-13 - Snart öppnar portarna. Just nu arrangerar utställarna sina bord - FriMynt 2024. (bild)


Publicerat 2024-04-12 - På lördag dags för FriMynt 2024. www.frimynt.se


Publicerat 2024-04-06 - Artikel med bra bild av Visingsö brakteaterna! FOF.SE


Publicerat 2024-04-06 - Intressant amulett från Sigtuna med inskription! (BILD)


Publicerat 2024-04-06 - Nästa lördag är det dags för årets höjdpunkt för oss som är intresserade av mynt FriMynt-2024 i Helsingborg. Ett utmärkt tillfälle att träffa vänner, andra samlare och bese handlarnas lager.

Om jag räknat rätt är det över 40 utställare som har bord på mässan. Hela listan finns på FriMynts hemsida. www.frimynt.se Tror aldrig jag åkt tomhänt hem från Helsingborg, det brukar snarare vara det tillfälle som samlingen får mest tillskott under året! Mynt, medaljer, polletter, tillbehör och litteratur.

På tal om litteratur kan du nu i helgen förbeställa böcker från SNF:s bokbutik https://numismatik.se/ Böcker som du kan avhämta vid föreningens bord på mässan.


Publicerat 2024-04-02 - Två trevliga tidskrifter anlände idag. Svensk Numismatisk Tidskrift (3-2024) och Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad (2-2024) (BILD)


Publicerat 2024-04-01 - Dagen till ära får det bli en bild från ett gammalt inlägg som publicerades på Ingemars Myntblogg den här dagen 2015 https://blogg.ingemars.se/2015/04/01/25-kronor-464/

Vet inte varför mina initialer hamnade på myntet(-;  Inlägget fick rätt mycket uppmärksamhet (bl.a. i media) och jag fick gå in med ett förtydligande dagen efter! Alla 666 inläggen på Ingemars Myntblogg kan du läsa här https://blogg.ingemars.se/ (BILD från Myntbloggen)


Publicerat 2024-03-31 - Ny bok om Bellman med fokus på numismatik!


Publicerat 2024-03-31 - Då vänder vi blad och skriver snart april med bl.a. FriMynt i Helsingborg! https://ingemars.se/agenda/ (BILD från Agendan)


Publicerat 2024-03-28 - Får tillönska alla följare en riktigt bra helg, Glad Påsk!!! (BILD)


Publicerat 2024-03-27 - Spännande fynd på Visingsö med mynt från 1150-80! 

SVT.SE Myntskatt hittad på Visingsö: ”Ett sensationellt fynd”


Publicerat 2024-03-22 - Stack's Bowers har fått förtroendet att sälja L E Bruuns samling Skandinaviska mynt. Samlingen är försäkrad för inte mindre än 750 mkr! 

STACKSBOWERS.COM "Stack's Bowers Galleries Selected to Auction the L. E. Bruun Collection | Stack's Bowers In a much-anticipated event a century in the making, the extraordinary coin, medal, banknote, and book collection of Danish industrialist Lars Emil Bruun (1852-1923) is finally set to be sold in a series of auctions spanning several years."


Publicerat 2024-03-16 - 150 år sedan guldmynt och sedlar i valören kronor släpptes ut i cirkulation för första gången!

Idag är det 150 år sedan den nya valören krona sattes i cirkulation. Den 16 mars 1874 "hade Riksbanken från Myntverket fått ett så betryggande förråd av guldmynt lydande å kronor, att banken kunde börja lämna ut sådana i rörelse". "Samtidigt därmed började Riksbanken lämna ut sedlar lydande å de föreskrivna valörerna i kronor och upphörde att lämna ut sedlar å riksdaler riksmynt"

Beslut om att införa kronan (delat i hundra öre) som myntenhet beslutades av Riksdagen året innan genom Lag (1873:31) om Rikets mynt. I den intressanta lagen från 1873 beskrivs också vilka valörer som ska präglas i guld, silver och koppar samt myntens vikt och legering.

Källa: Riksbankens sedelhistoria 1668-1968 av Torgny Lindgren (Tack Andreas för tipset!)


Publicerat 2024-03-13 - Om precis en månad är det dags för årets FriMynt i Helsingborg!

På hemsidan hittar du alla utställare. I skrivande stund inte mindre än 41 stycken och det kan säkert tillkomma någon. http://www.frimynt.se/default.asp?id=38&view=utstallare


Publicerat 2024-03-08 - Alla kvinnors dag får uppmärksammas med en riksdaler, drottning Christina (1632-1654). Här porträtterad av Greta Garbo, från filmen Queen Christina (1933) (BILD)


Publicerat 2024-03-01 - Nytt nummer av Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT) landade idag i brevlådan! Som vanligt med bra innehåll. Bl.a. en mycket trevlig artikel om "förspelet" till jubileumsfemman 1959.

www.numismatik.se


Publicerat 2024-02-26 - Trevligt föredrag nu på Youtube för dig som missade live-sändningen.

Numismatisk afton - silver och mynt under vikingatiden (youtube.com)


Publicerat 2024-02-24 - Brukar inte besöka statistiksidorna för Ingemars Myntsida men gick i morse in och konstaterade ett rekord! 4539 personer besökte sidan den 10 januari. Normalt ligger besöksfrekvensen på 400-600 dagliga besökare.


Publicerat 2024-02-18 - På lördag myntmässa i Mantorp! Har själv aldrig besökt mässan men den ska vara riktigt bra har jag hört. http://linkopingsmyntklubb.se/


Publicerat 2024-02-16 - Mycket historia just nu i media och kultur. Inte bara "Historien om Sverige". Mynten är en viktig del av vårt förflutna. Kan det bli ett uppsving för numismatiken!?

Trevlig helg!


Publicerat 2024-02-14 - Alla hjärtans dag - Valentine's Day (bild)


Publicerat 2024-02-12 - AI gör framsteg. Borde alltså inte vara några problem att AI-tolka och digitalisera gamla tryckta kataloger. Något för "raritetsforskningen"? (återpublicering av Riksarkivets presentation av AI-modellen "The Swedish Lion I" som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen och uppnå en noggrannhetsgrad på 95 procent.)


Publicerat 2024-02-10 - Jag har sett brunnslock med motiv av en femöring. Nu har Sigtuna skaffat brunnslock i form av Olof Skötkonung penningar och andra vikingatida mynt. Snyggt!!!

Fler städer borde göra som Sigtuna, vi har många myntorter i vårt avlånga land! (länk Sigtuna kommun)


Publicerat 2024-02-04 - Som medlem i SNF får du fr.o.m. i år både SNT och NNUM hem i brevlådan! Medlemsavgiften är endast 200:- http://numismatik.se


Publicerat 2024-02-01 - Nytt nummer av Roman Denarii har nu publicerats på NFG:s hemsida

https://www.su.se/.../om.../roman-denarii-1.594240


Publicerat 2024-02-01 - Hög tid att skriva ihop och skicka in ansökningar till Sven Svenssons Stiftelse för Numismatik. Sista ansökningsdag för våren är 15 februari.


Publicerat 2024-01-31 - Lyssnade precis på webbinariet "Silver och mynt under vikingatiden" anordnat av SNF, NFG och KMK. Information om kommande webbinarier och andra numismatiska arrangemang hittar du i Agendan! https://ingemars.se/agendaPublicerat 2024-01-27 - Sigtuna myntklubbs mässa. Då är årets första mässa avklarad. Märsta-mässan var som vanligt riktigt välbesökt både av handlare och samlare, pratades om över 230 personer.

Det blev flera återseenden och mycket snack om myntmarknadens utveckling. Vet inte riktigt hur jag ska tolka "tongångarna"? Själv har jag nog tagit ett steg tillbaks i själva samlandet. Numismatik som ämne brinner jag för men objekten i samlingen spelar allt mindre roll. Trots det blev det faktiskt några nya objekt på mässan! Samlargenen går aldrig ur! Bild: Den trevliga inträdespolletten.


Publicerat 2024-01-23 - På lördag myntmässa i Märsta. En mässa som brukar vara riktigt bra! (Bild: Karta)


Publicerat 2024-01-18 - Vårens föreläsningar på Ekonomiska museet! (Länk till Ekonomiska museet)


Publicerat 2024-01-10 - Trevlig kombo! Medalj från 1665 och avbildning av medaljen i en tysk tidskrift från 1733. Medaljen MAKELÖS (med grekiska bokstäver) av G.F. Travani (1632–1673) anspelar på att drottning Christina var ogift och alltså utan make! (bild)


Publicerat 2024-01-06 - Bokade precis en plats på den digitala föreläsningen - Numismatisk Afton - silver och mynt under Vikingatiden, den 31 januari 18:00. Ett arrangemang av KMK, SNF och NFG (bild)

https://ekonomiskamuseet.se/pa-gang/numismatisk-afton/


Publicerat 2024-01-05 - Roligt med en numismatiker som stipendiat. Grattis Ylva! (länk)


Publicerat 2024-01-01 - Får tillönska alla ett riktigt bra samlarår! I Agendan hittar du viktigare engagemang för oss samlare 2024. https://ingemars.se/agenda/ (bild)


Publicerat 2023-12-28 - Några relativt nyutkomna böcker att läsa i vintermörkret (bild)


Publicerat 2023-12-23 - God Jul och Gott Nytt År tillönskas alla följare här och på www.ingemars.se (bild)


Publicerat 2023-12-12 - Nytt nummer av Myntstudier (2023:1)

Myntstudier 2023_1_OK.pdf (su.se) (tung pdf)


Publicerat 2023-12-12 - Ingemars Myntsida enligt Chat GPT: "Ingemars Myntsida är en svensk webbplats om gamla svenska mynt och tokens. Webbplatsen har funnits online sedan 1998. På webbplatsen finns information om svenska mynt från 1500-talet till 1900-talet, inklusive mynt från Sveriges stormaktstid, riksdaler, skillingar, runstycken, mynt från Karl XII:s tid, mynt från Gustav III:s tid och mynt från 1800-talet. Webbplatsen innehåller också en samling av intressanta länkar till myntsamlande och numismatik från svenska och nordiska sidor".


Publicerat 2023-12-01 - Nytt nummer av SNT anlände idag med spännande läsning! Tidningen (8 nummer/ år) skickas till alla som är medlemmar i SNF. Är du inte medlem? Dags att bli det, årsavgiften är endast 200 kronor! www.numismatik.se (bild på tidningen)


Publicerat 2023-11-25 - Har precis publicerat Ingemars - Numismatic Agenda 2024. Som vanligt tar jag gärna emot tips på aktiviteter som saknas.

Agenda 2023, liksom tidigare Agendor (2012-) hittar du i arkivet. Får samtidigt passa på att tacka alla ni som under 2023 lämnat tips om aktiviteter till Agendan

Tillsammans skapar vi en numismatisk Agenda!

https://ingemars.se/agenda/


Publicerat 2023-11-24 - Var ikväll med på ett möte med Norsk Numismatisk Forening i Oslo, via Teams. Riktigt trevligt "hyggelig" med bl.a. fyra föredrag och som avslutades med en liten auktion.

- Sveriges Mynt 1521-2021 inklusive uppföljningen "Studier" www.sverigesmynt.com

- Uppdatering fra Dansk Numismatisk Forening www.numismatik.dk, www.montkataloget.dk, www.seddelkataloget.dk

- Oversikt over norsk mynt- og sedelproduksjon 1817-77

- Brilledukater (en av få på privat hand säljs imorgon)

Norsk Numismatisk Forening www.norsknum.org


Publicerat 2023-11-23 - Tydligen har det varit problem med hemsidor som ligger på n.nu-domänen. Dom har ändrat adress och länkar från min länksida https://ingemars.se/lankar.html har inte alltid fungerat, i helgen rättar jag till det. Till helgen publicerar jag också Ingemars Numismatic Agenda 2024 (den elfte agendan i rad!)


Publicerat 2023-11-21 - Idag för 100 år sedan avled den store danske myntsamlaren Lars Emil Bruun (1852-1923).


Publicerat 2023-11-19 - Nu finns tredje avsnittet på SVT-Play. Serien har nu kommit fram till Olof Skötkonung och mynt börjar präglas!


Publicerat 2023-11-15 - Var precis på ett intressant föredrag på SNF - Møntbrug i

vikingetiden og metaldetektoren Intressant hur den danska metalldetektor lagstiftningen skiljer sig mot den svenska. Staten och metalldetektor användare samarbetar vilket lett till en rad intressanta fynd i Danmark. Tycker den danska modellen verkar klart intressant även om den naturligtvis inte rakt av går att implementera i Sverige. (Tyvärr blev bilderna jag tog dåliga så det får bli ett bildlöst inlägg.)


Publicerat 2023-10-31 - November är som vanligt en fullspäckad månad för oss som är intresserade av myntsamlande och numismatik. Först ut är Myntmässan i Borlänge nu på lördag https://www.fb-myntklubb.se/ Mycket av det som händer i november hittar du i Ingemars Numismatic Agenda https://ingemars.se/agenda/


Publicerat 2023-10-30 - Snart öppnas dörrarna, Møntbørs 2023. Men redan är kommersen igång. https://cphcoinfair.dk (bild från mässan)


Publicerat 2023-10-27 - På söndag myntmässa i Köpenhamn https://cphcoinfair.dk/

Ett 40-tal utställare: Handlare från Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Holland, USA, Schweiz, Belgien och Lettland, samt föreningar från Danmark och Sverige. Fler mässor och arrangemang hittar du i Ingemars Numismatic Agenda https://ingemars.se/agenda/


Publicerat 2023-10-14 - Serpents and Crosses: Var i dag på ett riktigt trevligt seminarium med anledning av att sista delen i Brita Malmers trilologi om den skandinaviska vikingatida myntpräglingen släpptes. En komplett serie ser ut som följer:

- The Sigtuna Coinage c. 995-1005

- The Anglo-Scandinavian Coinage c. 995-1020

- Serpents and Crosses

En serie böcker som är ett måste för den som intresserar sig för vikingatida mynt.

Seminariet arrangerades av KMK-NFG-SNF och ett 30-tal intresserade hade sökt sig till Historiska Museets hörsal där seminariet avhölls. Närvarande fick lyssna på flera mycket intressanta föredrag med fokus på Malmers forskning och då inte minst betydelsen av stampkedjor.


Publicerat 2023-10-06 6 oktober 1923 - Hittade för lite sedan i gömmorna en ensidig jetong som idag firar 100 år. Texten på jetongen är "Minne av den 6 oktober 1923" och i mitten ett monogram som jag tolkat som ES. Har tidigare förgäves sökt information om jetongen på nätet.
Men fick nyligen tipset att pröva bildsökningsprogrammet "Google Lens" och fick träff vid första försöket, fantastiskt! Mulseryds hembygdsförening hade lagt ut en bild på jetongen. (https://www.hembygd.se/mulseryds/plats/177090/picture/4729972). I sammanhanget förekom också namnet Sager. Heureka! några slagningar senare hade jag hittat en Edvard Sager (ES) född 6 oktober 1853. Jetongen har naturligtvis präglats för att uppmärksamma hans 70 års dag 1923!
Om namnet Sager känns igen så var det bl.a. Edvard som 1880 köpte tomten där Sagerska Huset (Palatset) i Stockholm är beläget, dvs idag statsministerns bostad. Konstaterar också att jag ett antal gånger per år passerar Mulseryd när jag åker Nissastigen för att besöka släktingar.
Har sedan testat "Google Lens" på flera av mig oidentifierade objekt och har i säkert 50% av fallen efter lite letande fått träff!


Publicerat 2023-10-05 Igår var det ett mycket trevligt föredrag hos SNF. R Kellgren pratade om papperstillverkningen genom åren på Tumba bruk. Om du missade föredraget rekommenderas en artikel som rör ämnet och som publicerades i Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad, NNUM 2022:1.

https://numismatik.dk/wp-content/uploads/NNUM_2022_01.pdf (pdf)


Publicerat 2023-10-01 Tycker mässor är en av höjdpunkterna med att samla mynt. Tyvärr har det blivit betydligt färre mässor för min del i år än vad som var planerat. Fram till idag bara två mässor Sigtuna och FriMynt. Men nu blev det årets tredje mässbesöket Stockholm Numismatica 2023 på Sheraton. Liksom de två tidigare mässorna på Sheraton en riktigt lyckad mässa, om än något glesare med besökare än förra året?

Som alltid på mässor är utbudet stort: mynt, sedlar, medaljer, polletter, tillbehör, litteratur mm. Nedan en bild av SNF:s bokbord som innehöll relativt många nyutkomna böcker. Bland böckerna kan Castenhags nyutkomna bok om Ungerska plåtar nämnas, en bok som fick bli reselektyr på hemresan.


Publicerat 2023-09-29 Då var ännu en vecka på jobbet avklarad. För egen del en kortvecka eftersom jag i tisdags morse kom hem efter en vecka på Cypern. Var väl lite väl optimistisk och hade inte tagit semester i tisdags... Det har straffat sig, men nu stundar en lugn helg, eller? Nej, vi går nu in mot en av årets intensivare numismatiska helger med både auktion och mässa.

- Fredag MISAB 43 del 1 17:00- (222 utrop)

- Lördag MISAB 43 del 2 09:30- (582 utrop)

- Söndag Stcokholm Numismatica 2023: 10:00-16:00. Från 10 (early-bird) inträde 250:- och från 11:00 inträde 100:-

Allt på hotell Sheraton i Stockholm. 

https://www.myntauktioner.se/

https://stockholm-numismatica.se/

För egen del blir auktionen digital och jag bjuder via webben. En mässa är dock svår att delta på digitalt så där blir det ett besök.

Trevlig helg!

Ingemar


Publicerat 2023-09-27

Fick precis en hälsning från en välkänd samlare som befinner sig i Ljubljana. Tydligen pågår en riktigt trevlig mässa där 27-29 september (COLLECTA 2023) https://collecta.si/en/home/ med en hel del mynt till salu, dock klent med svenskt material. Alltså ett tips när du befinner dig i någon av Europas större städer. Kolla upp kanske pågår en mässa samtidigt som ditt besök!

Minns själv ett besök i Barcelona där jag av en slump hamnade på en större marknad där mängder av mynt såldes! Minns att övriga ressällskapet var mindre nöjda med min upptäckt... (ingen bild)


Publicerat 2023-09-27

Trevliga sedlar. Finns också en bra bok i ämnet - Sedlar i beredskap, författad av M Widell mfl (Delat inlägg från Ekonomiska museet där beredskapssedlarna visas)


Publicerat 2023-09-22 Är Euron räddningen? Nu när kronan rasar i värde, men också för myntsamlandet? När jag började samla mynt var det teoretiskt möjligt att få flera hundra olika svenska mynt i växel. Det "triggade" mitt intresse för myntsamlande i unga år. 2023 är drygt 20 mynt möjliga, inte mycket att leta efter... I Euroland är tusentals olika mynt möjliga. Även om växelkassan domineras av "inhemska" mynt finns alltid chansen att hitta både ovanliga länder och sällsynta årtal. Precis vad som behövs för att "trigga" nya unga samlare! (Bild på Euromynt - där Cypern är inhemska...)


Publicerat 2023-09-21 På lördag den årligen återkommande mässan i Lund👍 Även en myntmässa anordnas i Smålandsstenar på lördag. Alltså bara att välja vilken mässa som passar bäst! För egen del blir det ingen myntmässa... 🏝🌞🍺 (Bild från hotell på Cypern) https://ingemars.se/agenda/


Publicerat 2023-09-16 Första datumet i Ingemars Numismatiska Agenda är nu klart. Årets höjdpunkt - FriMynt 2024 - arrangeras lördag den 13 april. 2024 års Numismatiska Agenda läggs som vanligt ut i månadsskiftet november/ december. Förhoppningsvis då med fler "spikade" datum!


Publicerat 2023-09-15 Idag firar HM Konungen 50 år som Sveriges kung. Nedan två medaljer utgivna av Svenska Numismatiska Föreningen. Trontillträdet 1973 och 50-års jubileet 2023.


Publicerat 2023-09-14 Har du en ansökan till Sven Svensson Stiftelse? Sista ansökningsdag för hösten är i morgon 15 september. https://svensvenssonsstiftelse.se


Publicerat 2023-09-10 En Brenner är aldrig fel och varje Brenner känns unik. Denna från 1731 är lite "skabbig" på utsidan (vilket går att fixa med hjälp av lite bokbinderi), inlagan är riktigt trevlig förutom att någon som så ofta "stulit" Brenner-porträttet... Dessutom är exemplaret försett med elva "tilläggsblad" och med två trevliga Ex Libris: Wilhelm Sölve och Gösta Ahlström, samt en julhälsning från en känd mynthandlare i Borås, John Pedersen 1943.

Lägger också till en bild på en annons från Posttidningar den 21 juni 1731 där Brennerboken i två olika format är till salu. Annonsen lyder "I Kongl. Reg. Antiquitets Archivo, som är i det så kallade Grefwe Pehr Brahes hus / wid Norrbro / bredewid det Kongl. Stallet / finnes til Kiöps sal. Assessorens Eliæ Brenneri* Thesaurus Nummorum Sveo-Gothicorum på Latin med dertil hörande 65. Kopparstycken i regal quart för 15. Dal. Kopp:mt Exemplaret / på stort hwit Franskt Papper / och på stort Median Papper för 30. Dal. K:mt.".

Exemplaret borde vara av den dyrare sortens papper då formatet är lite större än normalt.Publicerat 2023-09-03 Lite nostalgi: Jag var inte gammal när jag fick mina första mynt. En samling enkronor (Oscar II - Gustaf V). Några år senare började jag samla mynt och mitt första projekt blev att få ihop en komplett årtals-serie enkronor 1875- , sedan har det bara fortsatt...

Tillsammans med julklapp in första jul låg en lapp jag långt senare skulle hitta. Morfar var född denna dag (3 september) 1899.


Publicerat 2023-09-02 Satt idag och uppdaterade litteraturförteckningen på Ingemars Myntsida https://ingemars.se/litteratur/bocker.html Surfade runt lite och av en slump hamnade jag på denna trevliga sida - Sveriges mynthistoria landskapsinventeringen (SML) https://sml.myntkabinettet.se/ En länk jag gärna delar! (även om alla landskap inte är publicerade)


Publicerat 2023-09-01 När jag passerade Wattholma förra helgen blev det bilder på relativt moderna polletter. Här kommer några 1600-tals polletter från Wattholma. Två i näver och en i läder. Den runda näverpolletten är som vanligt starkt kupad och på den andra näverpolletten har nederdelen brutits av. Under "En Läst" ska det stå initialerna BK. Men näver är ett känsligt material och vissa defekter på bevarade polletter får man ofta räkna med!


Publicerat 2023-08-31 Nytt från NFG: Masteruppsats i arkeologi - Myntcirkulation i Skåneland under Erik av Pommern.


Publicerat 2023-08-31 Nu är årets numismatiska kurs "Mynt som arkeologisk och historisk källa 7.5 poäng" möjlig att söka på Stockholms universitet!

https://antagning.se/se/search?period=18&freeText=Mynt

Jag gick kursen det första året den genomfördes (2020) och gjorde lite blogginlägg efter varje lektion, dessa kan du läsa här https://ingemars.se/.../2020.../2020-11-universitetet-i.html Jag kan varmt rekommendera kursen!

Tror inte jag skrev om det då men jag klarade kursen och har idag 7,5 högskolepoäng i arkeologi/ numismatik!


Publicerat 2023-08-28 Järnet från Gimo Bruk märktes med samma G som vi känner igen från polletterna! Järn från Leufsta Bruk med L och järn från ÖsterbyBruk med OO. OO är en omskrivning av Ö eftersom Ö saknades i Vallonernas "alfabet",

Den översta polletten är präglad i läder med lacksigill på frånsidan. De övriga två är präglade i zink.

 

Publicerat 2023-08-28 På lördag myntmässa i Norrköping.En riktigt bra mässa som jag besökt många gånger och kan rekommendera.Tyvärr missar jag mässan då jag har andra åtaganden till helgen


Publicerat 2023-08-27 På lördag myntmässa I Norrköping. En riktigt bra mässa som jag besökt många gånger och kan rekommendera. Tyvärr missar jag mässan då jag har andra åtaganden till helgen


Publicerat 2023-08-27 En mycket trevlig bruksrundtur med bra guide avslutades på Leufsta Bruk. Under dagen har många bruk där polletter används passerats/ besökts. Förutom Leufsta - Wattholma, Dannemora, Forsmark och Österby. Arrangörer: SNF www.numismatik.se och NKU www.nku.nu


Publicerat 2023-08-27 Dannemora. Många gruvnamn känns igen från bleckplåts-polletterna.


Publicerat 2023-08-27 Besök i Wattholma


Publicerat 2023-08-26 Några av alla intressant objekt som finns att beskåda på Myntkabinettet i Uppsala


Publicerat 2023-08-26 Årsmöte i Uppsala och besök på myntkabinettet. Just nu pollettföredrag. www.numismatik.se


Publicerat 2023-08-15 En trevlig trippel: plåtmynt och nödmynt 1715 samt förordning 1718.

Plåtmyntet och nödmyntet Kronan var 1715 värt lika mycket en daler silvermynt. Båda präglades i koppar men plåtmyntet vägde 200 gånger mer än nödmyntet ca 750 gram respektive 3,6 gram.

Det var oroliga tider med myntförsämring. 1718 sänktes värdet på plåtmynt (präglade 1715-) till 2/3-delars värde. Dock kontramarkerades de plåtmynt som fanns i statens förvar med Götalandsvapnet på åtsidan och Svealandsvapnet på frånsida. Dessa plåtmynt undantogs värdesänkningen, vilket reglerades i förordningen beslutat den 1 oktober 1718.

Nödmyntet Kronan hade en ändå sämre värdeutveckling från 1 DSM (1715) till 2 ÖrSM (1719) och 1 ÖrKM (1724)...


Publicerat 2023-08-15 Visserligen har det varit höstväder på många håll de senaste dagarna... Men än är det en bra bit kvar till den riktiga hösten! Vad som händer under höstsäsongen för oss numismatiskt intresserade hittar du i Ingemars Numismatiska Agenda.

https://ingemars.se/agenda/

Känner du till evenemang som saknas i Agendan? Hör av dig!


Publicerat 2023-08-07 På lördag myntmässa i Göteborg http://www.gnfinfo.se/


Publicerat 2023-08-02 Mynt med reklam (2)

Runt sekelskiftet var det relativt vanligt med reklam på svenska och norska mynt i Danmark.

Genom den nordiska myntunionen var mynten giltiga i alla tre länder. Åverkan på mynt var inte tillåten men lagstiftningen nationell. I Danmark var det förbjudet att "stansa in" reklam på danska mynt. Något hinder fanns dock inte för övriga länders (och i Danmark!) giltiga mynt.


Publicerat 2023-08-01 Mynt med reklam. Företaget FlyMe klistrade reklambudskap på svenska mynt. Denna fick jag i FlyMe:s monter på Centralstation i Stockholm för cirka 20 år sedan. Tilltaget medförde en lagändring där reklam på mynt förbjöds. (FlyMe gick senare i konkurs och min lilla aktiepost i företaget blev värdelös...)

https://www.riksbank.se/.../sedlar.../avbildning-och-reklam/


Publicerat 2023-07-30 Idag känns som en perfekt dag att befinna sig till sjöss


Publicerat 2023-07-26 Sommar och polletter. Tycker sommaren är polletternas årstid. Många resor görs och möjlighet finns att besöka platser där polletterna använts! Tyvärr är min semester redan över men här kommer en pollett från ett trevligt resmål i Göteborg, Trädgården.


Publicerat 2023-07-24 Ingemars on x.com


Publicerat 2023-07-24 Pollett från AB Hembryggeriet i Stockholm. Bryggeriet bedrev verksamhet 1900 till 1941 då det köptes upp av AB Stockholm Bryggerier. Verksamheten bedrevs på Heleneborgsgatan 15 på Södermalm.


Publicerat 2023-07-22 Idag får det bli ett lokalmynt. Inget jag samlar på men något enstaka lokalmynt finns i ändå samlingen bl.a. detta. Det går bra i allsvenskan nu (DIF-IFE 0-4)


Publicerat 2023-07-21 Blev en tur till Trosa. På vägen dit passerades Hörningsholm. Får därför bli en pollett från Hörningsholms Lantgods för 5 kördagsverk. Polletten är tillverkade före 1864 och kommer från Sven Svenssons samling (SS 14826) (NM XII:48:6)


Publicerat 2023-07-19 Idag är det Ölets dag. Vad passar då bättre än några bryggeri-polletter från Stockholm!


Publicerat 2023-07-16 I Agendan hittar du hösten aktiviteter, först ut är myntmässan i Göteborg den 12 augusti.


Publicerat 2023-07-15 På Gotland/ Visby har mynt präglats i många år allt från de första penningarna cirka 1150 till Jens Billes mynt 1565. Många typer och valörer har slagits. Nedan ett litet enklare urval.


Publicerat 2023-07-14 Gotland är aldrig fel när temperaturen är hög och solen skiner Därför blev det en snabbt bestämd semester i Visby

Gotland har haft många år av myntning. Här en av de senare som slogs av Christian III (1535-1559), en skilling 1554 med texten INS(U)LA GOTLANDT = ön Gotland!


Publicerat 2023-07-13 Verner von Heidenstam av Carl Milles. En liten silvermedalj (21 mm) där Milles inspirerats av de grekiska mynten. Medaljen är präglad till minne av Heidenstams 70 års dag den 6 juli 1929. Originalupplaga från 1929 märkt C8. Även senare präglingar från 1932, 1933 och 1945 finns.


Publicerat 2023-07-09 A few days' tour around the lake Mälaren has just ended. There are lots of interesting stops to make. Historical memorials and places where tokens have been used, e.g. Sala. The last stop before Stockholm was Ekolsund where a Tournament of Champions took place in 1776.


Publicerat 2023-07-09 Västerås: Höghöjdsbana i "monsun"-regn ackompanjerat av åska är inget för mig... Då hellre något lugnare, varför inte en 1/2 mark 1539 från Västerås? Ex Gunnar Ekström.


Publicerat 2023-07-06 I Mariefred på Gripsholms slott finns Hönstavlan att beskåda. Målningen är utförd av Johan Pasch 1747 för greve Carl Gustaf Tessins räkning. Hönstavlan föreställer sex hovdamer som hönor med porträttlika kvinnohuvuden och i bakgrunden en galande tupp. Hovdamerna är Ernestine von Griesheim (1707–1767), Henrika Juliana von Liewen (1709–1779), Charlotta Sparre (1719–1795), Ulrika Strömfelt (1724–1780), Agneta Strömfelt (1725–1761), Catharina Charlotta Taube (1723–1763). Även på en spelpenning från 1750 finns hovdamerna avbildade, förebild för motivet på spelpenningen är Pasch målning från 1747. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6nstavlan


Publicerat 2023-07-05 Idag blev det gelato på Torö Svinhus. Vad passar då bättre än en mjölk-pollett från närbelägna Herrhamra Gård! En gård med anor från 1200-talet. https://torosvinhus.se/


Publicerat 2023-07-05 Gustav Vasa's 400th anniversary 1523-1923. The king was received in Stockholm midsummer 1523. Medal by Carl Milles (1875-1955) one of Sweden's most prominent artists. Only 100 numbered medals are made. Size 56mm, 100 gram and strucked in silver.


Publicerat 2023-07-04 Interesting countermarked Swedish 50 ore 1881 used as a token in Denmark by W. Søgaard in Lemvig.


Publicerat 2023-06-19 Vad händer inom numismatiken? Besök Ingemars Agenda!
Copyright © ingemars.se 1998-2024