Förvara


Det finns många sätt att förvara mynt på. Nedan kommer jag att beskriva några av de sätt jag förvarat min myntsamling på.


Jag ser två saker som Du bör tänka på när Du skall välja förvaringssätt, dels att samlingen skall vara överskådlig, dels att mynten skall skyddas.


Min första myntsamling förvarade jag i ett plåtskrin som jag fått av Morfar. Där låg alla mynten och skavde mot varandra. Mynten som var cirkulerade tog nog inte så stor skada av detta. Vi den tidpunkten brydde jag mig inte så mycket om olika valörer och olika årtal. Min samling var mynten i "burken".


Några år senare fick jag tag på en sliten myntkatalog och började pricka för de mynt som "fanns" i burken. Nu hade samlandet börjat ta form, jag ville ha ordning på mynten. På den tiden fanns det pärmar i kartong med hål för mynten och förtryckta årtal. En sådan pärm införskaffades. Problemet var att man bara kunde se en sida på mynten. Men vad gjorde det, jag hade ju ordning och reda på mynten och dom låg åtskilda från varandra. Idag tillverkas inte dessa pärmar. De har ersatts av plastfickor där 16 till 48 mynt kan förvaras.


Plastfickorna fungerar utmärkt och ger en bra översikt över samlingen. Än idag samlar jag modernare årtalsmynt i normalkvalitet i dessa. OBS! kontrollera plastens kvalitet, mjukgörarna i vissa plastblad kan missfärga mynten,


Mina äldre mynt i normalkvalitet förvarar jag i ett myntskåp. I skåpet ligger mynten lösa. Ett perfekt förvaringssätt då jag är intresserad av olika varianter. Det är lätt att ta fram mynten och "vrida" och "vända" på dem.


Äldre mynt i hög kvalitet samt modernare i toppkvalitet förvarar jag myntramar. Mynten ligger här skyddade för såväl "luftföroreningar" som för "mekaniska" skador. En gång för några år sedan var jag dum mot min sambo, i vredesmod välte hon ut ett myntskåp! Ett "helgerån" men som tur var låg i skåpet inga mynt av hög kvalitet och skadorna blev minimala. Mynten som inte fick skadas låg i myntramar...


Mynt av låg kvalitet, mina dubletter och utländska växelmynt förvarar jag i "cigarrlådor" och liknande.


Med ovanstående resonemang vill jag visa att det finns många olika sätt att förvara mynt, det är Du själv som väljer vilken form som passar din samling bäst. Tänk dock på att förvara mynten på ett sätt som skyddar mot såväl inbrottstjuvar som brand. Om Du inte har tillgång till ett kassaskåp är ett bankfack ett lämpligt alternativ. Själv förvarar jag samlingen i ett bankfack och tar hem valda delar när jag vill studera dem noggrannare.


Din normala hemförsäkring omfattar oftast inte Din myntsamling. Tilläggsförsäkringar behövs oftast. Kontakta Ditt försäkringsbolag för närmare information.


Copyright © ingemars.se 1998-2024