Runstreak

Runstreak

I min löpgrupp var det en kvinna som pratade om att springa minst 1,6 km per dag. Hon hade läst i en bok att det var ett bra sätt att komma igång med träningen. Tyckte det lät helt OK 1,6 km varje dag lät dessutom inte som någon omöjlighet. Oavsett dåligt väder eller tidsbrist borde alltid åtminstone en kort löprunda kunna genomföras.

Efter lite googling kom jag ganska snabbt fram till att det handlade om en Runstreak (ett helt nytt ord för mig).


Reglerna för en Runstreak är ganska enkla, du ska springa varje dag under en så lång period som möjligt och följande gäller.


  • Löpningen görs i träningskläder
  • Sträckan som minst ska avverkas är 1.609 meter (1 mile)
  • Tempot får vara lågt men ska minst motsvara joggningstempo
  • Om du är sjuk, avbryt 


Runstreaken ska pågå i minst 100 dagar för att räknas som en riktig runstreak, men kan naturligtvis vara kortare, du bestämmer. Lägg ingen prestige i att avverka en så lång svit eller så många mil som möjligt. Håll på så länge det är roligt. Tröttnar du eller känner du att en skada är på gång ta en paus och starta om! Jag tror på långsiktighet när det gäller Runstreak.


Jag har testat Runstreak och måste säga att det är ett riktigt bra sätt att komma igång med löpning, särskilt om det gått trögt ett tag. Varvar lite längre eller hårdare pass med korta rundor. Dom korta passen är viktiga om man som jag är relativt otränad. Det är lätt att överanstränga sig och öka på löpsträckorna eller tempot lite för fort. Men tar man i för mycket med en otränad kropp är det lätt att man drar på sig skador. Knän, senor och ligament ligger alltid illa till för en relativt ovan löpare och "gubbvad" är heller inget man vill drabbas av.


Ta det lugnt och satsa istället på att ha en så lång skadefri Runstreak som möjligt/2021-01-02


Runstreak#30 (201213-210112) 

Då har jag avverkat ett första etappmål, men idag var det nära att jag tvingades bryta pga förkylning. Piggnade dock på mig under dagen och gjord löpning 31 på löpband. De månad jag hållit på har innehållit distanser från 2,1 upp till milen. Totalt avverkade jag 135 km eller i snitt 4,5 km per dag.


Måste säga att det är en trevlig träningsform som givit mersmak. Visst har det inte varit roligt varje dag. Tuffast har det varit när det varit snorhalt ute, snöstorm eller som igår några få plusgrader och hällregn. Tufft har det också varit dagen efter ett tufft intervallpass med löpgruppen. Men med inställningen att minst 1,61 km ska klaras per dag finns få bortförklaringar! 


Tidigare har jag sprungit en eller ett par gånger i veckan och då oftast lite längre eller hårdare sträckor. Tror att RS är en perfekt aktivitet för att komma igång. Du väljer själv hur långt du vill springa och med vilken fart. Själv har jag varit mån om att inte överanstränga mig, även om det vissa dagar har funnits betydligt mer energi i kroppen än vad jag nyttjat! Som svensk får jag säga "att lagom är bäst". Tycker kroppen har klarat dessa 30 dagar riktigt bra, visst har jag till och från haft lite ont i ben och knän men inte värre än tidigare.


Jag har inte haft något mål för hur många dagar jag skulle klara. Sätter ingen prestige i att bryta om det inte känns bra. Idag var det nära ett avbrott men det blev på kvällskvisten några kilometer på löpbandet. Får se hur det känns i morgon?/2021-01-12


Runstreak #33

Var bra på gång, någonstans i bakhuvudet fanns tanken att klara en hel runsteak (100 dagar i följd). Så blev det inte. På den 33 dagen tog det stopp. Stillasittande hemarbete kombinerat med med daglig fysisk aktivitet hade sitt pris. Vet inte riktigt vad som hände, men det har resulterat i tre veckors orörlighet... Har faktiskt bara kunnat gå mycket korta sträckor, innan smärtan tagit över. Att få tag på en sjukgymnast har inte varit det enklaste. Nu har jag träffat ett sjukgymnast och fått ett antal stretchövningar att praktisera. En genomgång av rörligheten under cirka 30 minuter, sedan var hon klar och hade identifierat var problemet låg. Stretchövningarna ger resultat och idag har jag faktiskt promenerat utan problem!


Tycker jag dragit två viktiga lärdommar av mitt runstreak-försök. 

1. Det är lätt att ta i för mycket. Detta oavsett om du tänker öka farten eller sträckan du springer. Skynda långsamt. Särskild om du som jag suttit stilla i många år och inte är "purung"...

2. Får du problem, sök hjälp av en specialist. Sjukgymnasten löste mina problem direkt!


Det blev ungefär 15 mils löpning under min runstreak. Just nu vilar jag men när kroppen åter känns bra gör jag ett nytt försök!/ 2021-02-04