Myntsamlar karriären börjar ofta i liten skala. Kanske genom att Du får några mynt av en gammal släkting, hittar ett mynt i jorden eller i plånboken. Snart vill Du säkert utvidga Din samling, var hittar Du då mynt? Det bästa kanske är att försöka hitta andra myntsamlare som har mynt att byta bort eller sälja. Lämpligt kan då vara att söka sig till någon myntförening. Sveriges Numismatiska Förening (SNF) är en landstäckande förening för Dig. På SNF´s hemsida som finns bland mina myntlänkar hittar Du adresser till andra föreningar i Sverige. SNF ger också ut en trevlig tidskrift.
Har nu inte Dina samlarvänner de mynt som Du söker rekommenderas ett besök i en mynthandel eller någon av de auktionssiter som finns på internet.
Mynthandlaren har ofta ett stort lager med mynt och säkert finns där också mynt som intresserar Dig. Många mynthandlare ger också ut lagerlistor eller presenterar sig på internet, vilket ger Dig som bor på landsorten möjlighet att ta del av deras lager. Vill du träffa "alla" mynthandlare i Sverige på en gång rekommenderas FriMynt i Helsingborg. En mässa som hålls varje vår och som brukar vara mycket välbesökt.
Ett annat spännande sätt att förvärva mynt är att besöka en "live"- auktion. Stora myntauktioner hålls flera gånger per år i bl.a. Stockholm. Mindre myntauktioner brukar anordnas av myntföreningarna. På auktionerna är det marknaden, dvs auktionsdeltagarna som bestämmer priset. Detta kan medföra att mynt säljs både under och över värderingspris. Slåss flera personer om samma mynt kan ibland priserna bli mycket höga. Det 1ÖKM som beskrivs under "kvalitet" hade ett värderingpris på 350:- och såldes för nästan 9000:-, två köpare slogs om toppexemplaret och ingen ville ge sig! Jag besökte själv auktionen, ett av mina samlarområden är just 1ÖKM. Jag var beredd att betala runt 1500:- för ett mynt värderat till 350:-, jag kom aldrig med i budgivningen...
Går Du på auktions skall Du vara påläst och gärna studerat mynten både i katalogen och på visningen. Det går fort när auktionen väl börjat och att 100-150 mynt säljs per timme är inte helt ovanligt.
Ibland kan Du hitta mynt på loppmarknader, hos antikhandlaren eller på "bondauktioner". Säljarna har ofta dålig kunskaper om mynt och värderar myntet mer efter ålder än efter värdering. Ibland kan skräpmynt värda någon tia säljas för hundratals kronor. Likaså uppmärksammas inte alltid svåra varianter!
I början nämnde jag att det går att hitta intressanta mynt även i den egna "plånboken". Själv har jag lyckats växla till mig ett flertal upp-och-ner-vända tiokronor 1991, en "kiev"-tia och andra trevliga mynt. Mitt rekord är en 1/4RdSp 1832 som jag fick i växel för några år sedan. Myntet som var mycket slitet cirkulerade som en krona (1988!). En långväga gäst hamnade i min plånbok för några år sedan, ett thailändskt mynt, också denna cirkulerade som en krona.
Köpa mynt på Internet
Sedan slutet av 1990-talet har ett antal auktionssiter med mynt startat på Internet. Bäst är, Tradera. För en låg kostnad kan Du sälja mynt och att köpa mynt är gratis (sic!).
Att vara med på en Internet-auktion är lätt, man registrerar sig och väljer ett användarnamn och en lösen sedan är det bara att börja köpa (/sälja). All budgivning och inläggning av objekt sker on-line, dvs budet/det du vill sälja, läggs direkt ut på nätet. När auktionen avslutas får både säljare och köpare ett e-mail med information om affären.
Jag har själv gjort ganska många affärer på Internet, såväl som säljare som köpare. Alla affärer har gått bra. Dvs jag har snabbt fått betalt för det jag sålt och snabbt erhållit de objekt jag köpt. En gång blev jag dock blåst, jag sålde några förordningar som jag ännu inte fått betalt för. Hur kan man då skydda sig från oseriösa personer? Ett sätt är att kolla vilka omdömen en säljare/köpare fått av tidigare kunder. Ett annat kan vara att kräva förskottsbetalning (alt.postförskott) med kunder man känner osäkerhet inför. De flesta förefaller skicka enkla mynt i vanligt brev och mer exklusiva mot postförskott/ rekomenderat.
Det enda problemet jag kan se med auktionssiter är många säljares ofta väl subjektiva och optimistiska gradering av kvaliteten. Det vimlar av mynt som beskrivs som "UNC", "0", toppexemplar, spegelglans, präglingsglans mm. Superlativerna radas på varandra och detta ofta på högst normalt slitna mynt. Som tur är förses auktionerna oftast med en bild. Mitt råd är att du tittar på bilden och bjuder utifrån den och inte utifrån beskrivningen. Söker du moderna årtalsmynt så brukar utbudet av dessa vara mycket stort, vilket medför att du inte behöver ha någon panik i budgivningen om det mynt som du söker skulle vara till försäljning. Blir priset för högt, avvakta några veckor så skall du se att liknade mynt dyker upp. En annan sak är om det skulle dyka upp med större sällsynthetsgrad, då är det nog bara och bjuda och hoppas på det bästa.
Jag rekomenderar att Du bara köper mynt som är avbildade då alla säljare inte riktigt har lärt sig kvalitetsangivelser. Det finns två sätt att få in mynten i "datorn" scanner eller digitalkamera. Digitalkamera ger de bästa bilderna, ibland blir mynten till och med bättre än i verkligheten, så se upp.
Copyright © ingemars.se 1998-2024