2021-01b Numismatik 2021


Numismatik 2021 (2021-01-30)


Då har snart en månad av 2021 passerat. Den sista helgen i januari brukar dra igång det numismatiska året här i Sverige. Jag tänker naturligtvis på myntmässan som Sigtuna Myntklubb anordnar i Märsta. I år blev det av förklarliga skäl ingen mässa sista helgen i januari. På sin hemsida skriver Sigtuna Myntklubb "Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer av Covid-19, datum och plats meddelas separat". Ett helt riktigt beslut men ännu kan vi alltså hoppas på en Märsta mässa senare i år! När är mer osäkert. Frågan är om det överhuvudtaget kommer anordas några mässor under våren? Exempelvis FriMynt (i år 46:e upplagan) är flyttad från april/ maj fram till september och så verkar det vara överlag. Läget är för osäkert för att någon arrangör ska dra igång arbetet med en mässa. En mässa kanske pågår i några timmar men förberedelserna är stora. Lokal ska bokas, handlare ska bjudas in (och tacka ja), mässan ska annonseras så att det kommer några besökare mm mm.


Den digitala numismatiken i all ära. Visst fungerar handeln bra på nätet via auktions- och marknadssiter. Även kommunikation fungerar via telefon, mail och sociala medier. Men för oss samlare är det de fysiska mötesplatserna som oftast betyder mest. Mässor och föreningsaktiviteter är viktiga. Här kan vi träffas och utbyta erfarenheter, men även se mynten live. Har inte gjort någon mer omfattande omvärldsanalys men visst verkar det som att de flesta föreningarna just nu går på lågvarv utan några föreningsträffar. Alla går i väntas tider och väntar på att spridningen av smittan ska minska och staten ska släppa på alla restriktioner.


Nu är det inte bara numismatiken som lider. Hela samhället står still, jag tänker på alla idrotts- och kulturevenemang som ställts in. Men det stora problemet är väl konsekvenserna på samhället i stort där allt från handel, restauranger till turistnäring går på knäna. Själv har jag snart arbetat hemma i ett år. Det funkar riktigt bra, slipper resorna till jobbet och kan utföra alla mina arbetsuppgifter digitalt via datorn. Men det finns också stora baksidor. Arbetsmiljön är inte den bästa, varken fysiskt och psykiskt. Fåtöljen som utgör min arbetsplats är det inga större fel på, men att sitta i samma fåtölj månad in och månad ut med datorn i knät är kanske inte optimalt, vilket jag nu fått erfara... Likaså konstaterade jag i höstas att mina dagliga 10000 steg reducerats till kanske en femtedel per dag. Även frånvaron av arbetskamrater att "snacka skit med" påverkar tillvaron negativt. Visst är det enklare att diskutera "världsproblem" över en kopp kaffe eller en lunch än att göra det via Skype eller Zoom. Just nu längtar jag på alla fronter på att livet ska återgå till det normala.


Under hösten blev det ett blogginlägg i veckan. Universitetskursen var verkligen inspirerande och nya ämnen att blogga om kom hela tiden, just nu är det lite segare. Men tyckte jag kunde kosta på mig ett inlägg idag, även om det inte handlade om Märsta mässa... Vilken jag hade besökt om den anordnats. 


Även om de fysiska evenemangen lyser med sin frånvaro så hände det en del på den numismatiska fronten. Försöker hålla Agendan uppdaterad och om du har kunskap om evenemang jag missat maila gärna mig information om dessa.Jag är ingen vän av vinter och snö. Men måste ändå erkänna att jag tycker det är riktigt vackert ute just nu. Min rekommendation i brist på myntmässor och mycket annat får därför bli, unna dig en "corona säker" promenad i solskenet, det ska jag göra!Ingemar