2021-01b Numismatik 2021

Här har jag samlat alla inlägg gjorda under januari till juli 2021 undantaget det två första som handlade om utbildningen på univeristetet.




Mynt som arkeologisk och historisk källa (2021-06-22)


Förra hösten anordnades en kurs i numismatik vid Stockholms Universitet, initiativtagare till kursen var den då nytillträdde professorn Jens Christian Moesgaard. Ett mycket bra initiativ som jag naturligtvis nappade på. Nu är dags för säsong två eller rättare sagt den numismatiska kursen på Stockholms Universitet genomförs även i år. Kursen Mynt som arkeologisk och historisk källa bedrivs på halvfart under en halv termin och ger 7,5 högskolepoäng (en termin är idag 30 poäng, inte 20 poäng som säker många är vana vid).


Oftast fokuserar vi myntintresserade på objekten Det är valören, regenten, svårighetsgraden eller kvalitet som är intressant. Myntort, gravör och varianter är också spännande. Men det vikitgast, kontexten kring användadet av mynten missar vi ofta. Det är här arkeologin öppnar upp en helt ny sida av vår hobby, "De  ofta döda objekten får ett nytt intressant liv!"



Tycker att kursen ger en bra överflygning över vilken information som finns att hämta inom numismatiken. Många olika intressanta områden berörs och flera av dessa skulle jag vilja fördjupa mig och har redan gjort det i begränsad omfattning efter det att kursen avslutades.

Förra årets kursplan såg ut som följer, misstänker att det i pricncip blir samma upplägg i år. Här kommer kursplanen samt länkar till det jag skrev på mLogg efter respektive föreläsning.


Länkar till inläggen hittar du här, Kursen 2020


  - Introduktion till kursen. Introduktion till mynt och myntfynd. 2020-11-05 
  - Databaser och spridningskartor 2020-11-12
  - Tolkning av skattfynd 2020-11-19 
  - Icke-monetär/ekonomisk användning av mynt 2020-11-26 
  - Arkeologisk kontext 2020-12-03 
  - Metallanalyser 2020-12-09 
  - Studiebesök på SHM 2020-12-15 
  - Stamp- och viktstudier 2020-12-16 
  - Coins as a historical source, some examples from Roman Macedonia and Asia Minor 2021-01-13 
  - Användning av metalldetektor och numismatik (tyvärr blev det aldrig något inlägg, var fullt upptagen           med hemtentan!)
  - Hemtenta 2021-01-16 ..


Lektionerna/ föreläsningarna var två timmar långa och pågick normalt mellan 1800 och 2000. Däremellan ägnade jag kanske 2-8 timmar i veckan till inläsning av studielitteratur. Hur många timmar jag la ner på hemtentan minns jag inte, men det var många...


I princip all kurslitteratur fanns tillgänglig digitalt. Det fanns både obligatorisk litteratur och extraläsning för den som ville fördjupa sig lite extra.


På grund av pandemin bedrevs hela kursen digitalt via Zoom förra året. Vi får hoppas att de lättnader i restriktioner som utlovas blir verklighet och att kursen kan bedrivas som salundervisning på Stockholms Universitet. Zoom fungerade visserligen riktigt bra men visst hade det varit roligt att under kursen få träffa sina kurskamrater live. Nu kanske en kombination av undervisning på plats och digitalt är det bästa. Men visst blir diskussionerna bättre om man åtminstone någon gång får träffas. Besöken på institutionen och Ekonomiska museet (KMK) tappar också lite av sin charm när dom görs via Zoom.


Fördelen med digital distansundervisning är annars att den är platsoberoende. Alla kan vara med oavsett var i vårt avlånga land man bor. Ska man infinna sig i Stockholm vid varje undervisingstillfälle blir det mycket restid och bor man för långt bort blir deltagade omöjligt. Ett alternativ skulle kunna vara att bedriva två kurser parallellt, en i Stockholm och en på distans, för visst vill vi att så många som möjligt ska kunna fördjupa sig i ämnet numismatik!


Själv ser jag fram emot eller i alla fall hoppas att kursen följs upp av en fortsättningskurs där det finns möjlighet att ytterligare fördjupa sig ämnet numismatik. Det var många år sedan jag satt på skolbänken, men kursen gav mersmak på studier. Har därför lämnat in en ansökan till annan kurs i höst, även denna gång inom arkeologi, Marinarkeologi.


Ansökan till kursen öppnar den 16 juli. Har du möjlighet rekommenderar jag att du lägger i en ansökan. Får jag mer information om kursen återkommer jag här på Ingemars Myntsida eller på Twitter.


Får önska alla en Riktigt bra Midsommar, vi får hoppas att det just nu pågående högtrycket ligger kvar ett bra tag till!


/Ingemar





Vårterminen 2021 (2021-06-01)


Pandemin har satt sina spår inom numismatiken. Få eller inga live-arrangemang har genomförts under våren. Vi som är intresserade av numismatik har fått vända oss till internet och det funkar väl det också. Men naturligtvis är det alltid roligast både att titta på mynt och träffa andra intresserade live.


Men oj vilken vår det varit. Priserna på mynt har verkligen exploderat vilket inte minst MISABs "live" och internetauktioner visat. Efterfrågan på mynt är idag betydligt större än utbudet och priserna därefter. MISAB har kunnat presenterat många topp-noteringar denna vår. De exklusiva mynten går som tåget, men det gör just nu även mellanmaterialet. Ska du sälja din samling är det nog läge att göra det nu. Om sedan priserna är på rekordnivå om man räknar med konsumentprisindex kan diskuteras. Det har nog tidigare funnits toppar som slår den nu pågående haussen.


Hade först tänkt att detta inlägg skulle bli ett klassiskt auktionsreferat men så blir det inte. När jag började blogga för snart 20 år sedan var mindre auktionsreferat en stående punkt på agendan. Under några år refererade jag också MISABs auktioner i SNT (MISAB 2-5 och 9-10). Hade tänkt att detta inlägg skulle bli ett referat av vårens auktioner, men jag har svårt att sålla bland alla resultat.


Ett mycket tråkigt besked nådde oss samlare i mitten av maj. FriMynt 2021 som var planerat att genomföras i september skjuts upp till våren 2022. Själv hade jag redan börjat planera resan och diskutera färdsätt från Stockholm till Helsingborg med några kollegor, hade också tittat på hotell (Mollberg) aktuell helg. Av detta blev det alltså intet... Får istället sikta in mig på någon/ eller flera av mässorna i Sävsjö, Norrköping och Lund. Dessa mässor är betydligt mindre än FriMynt både vad gäller antal utställare och besökare, omständigheter som i dessa pandemitider är positiva!


Mynt och för den del också medaljer, polletter och sedlar är nu efterfrågade. MISAB omsatte nästan 15 mkr. Tidigare brukade jag alltid ha med ett snittpris i referaten, snittpriset på de objekt som såldes på MISAB 36 blev hissnande 15000 kronor per utrop. Tror att jag i ett referat för några år sedan pratade om 4000 i snitt... MISAB håller idag en nivå som står sig bra i konkurrens med de större internationella auktionshusen. Tror att auktionernas genomförande på nätet starkt bidrar till de höga priserna. De bästa objekten kanske inte påverkas för dessa har alltid köpare. Tänker mer på övrigt materialet, där inget faller igenom utan där allt får bud och inte sällan många bud. Möjligheten att mäta styrkan i de egna buden kan göras redan genom förhandsbudgivningen. Tror lite förhandsbuden är en bidragade orsak till prisbilden. Kan bara gå tillbaks till mig själv. Eftersom jag inte visste om jag skulle kunna lägga bud live blev det en del förhandsbud på MISAB 36 och dessa höjde jag till i princip mitt maxpris När jag insåg att jag inte skulle ha en chans på objektet flyttade jag över min budget till ett annat objekt osv. Sparade dock visst krut till om jag kunde vara med på live-budgivningen. Möjlighetera att bjuda live blev goda med bra täckning, jag hade tagit ledigt den långhelg som auktionen genomfördes och befann mig på västkusten hann jag vara med live på vissa objekt via mobilen. Kan inte tänka mig en mycket bättre miljö för en myntauktion! Vissa medeltidsmynt följdes i samband med en frukost i ett soligt Smögen och eftermiddagens intressantare objekt bevakades vid kortare pauser under en vandring i Ramsviks nationalpark. Alternativet att tillbringa en lördag på Sheraton (vilket i och för sig inte var möjligt denna auktion) kändes aldrig som något alternativ. Får dock konstatera att jag inte var lyckosam i budgivningen, satsade på "fel hästar" och gick därför tomhänt hem från Ramsviks nationalpark... Jag har dock inte gått helt lottlös hem under våren utan det har blivit ett par XR objekt till typsamligen och även ett gäng med andra R-beteckningar, samt lite nya enklare typer och kvalitetsförbättringar. Det gäller att hålla lite koll på internet för helt plötsligt dyker det upp köpvärda objekt och då går det fort. Får väl erkänna att hemarbetet har varit en bidragande orsak till att internet har kunnat besökas mer frekvent än vanligt.


Jag är säker på att internetauktionerna är här för att stanna, nu behöver det inte vara rena internetauktioner utan när pandemin lagt sig kan säkert en mindre skara spekulanter befinna sig i en auktionssal. Internet ger valfrihet men även jämlikhet. Alla kan vara med och bjuda. De ökade priserna tror jag delvis också beror på att samlarna nu är med på auktionerna istället för att handla i andra hand med diverse pålägg. Att köpa i andra hand kan bli en dyr affär. Tycker mig på vårens auktionerna sett objekt som bara dagar efter auktionen saluförts för nästa dubbla slutpriset på olika siter... och då handlar det inte om mynt i femhundrakronors-klassen utan i klassen åtskilliga tiotusentals kronor.


I förra inlägget refererade jag till två boksläpp i september som annonserades i majnumret av SNT. Dels Sveriges Mynt 2.0 dels Myntårsboken 2022. Nu konstaterar jag att den senare boken redan är släppt och säljs på flera ställen. Priset varierar men min bok kostade 125:- inklusive frakt när jag beställde den från Adlibris. Myntårsboken är en trevlig nedbantad version av Sveriges Myntbok och riktigt köpvärd. Myntårsboken kommer att bli en hård konkurrent till Myntboken både prismässigt och innehållsmässigt. Den senaste versionen av Myntboken kostar just nu tre gånger mer än Myntårsboken på ovan nämnda Adlibris. På tal om Myntårsboken, författaren till boken Roberto Delzanno belönades med Schivemedaljen vid Norsk Numismatisk Forenings årsmöte förra veckan, det är bara att gratulera till en mycket fin utmärkelse! Medaljen fick Delzanno för sitt arbete med "Sveriges Myntbok 995-2022" och "Sveriges Guldmynt 1512-2020".


Fick för någa veckor sedan information om att förra årets kurs i numismatik, Mynt som arkeologisk och historisk källa (7,5 hp) vid Stockholms Universitet även kommer att genomföras i år!!! Jag gick kursen förra året och kan rekommendera den till alla numismatiskt intresserad. Kursen ger helt nya infallsvinklar på vår hobby. Tror jag skrivit det förut men de oftast "döda objekten" blir minst sagt levade när man tittar på var och hur dom användes som betalningsmedel. Den arkeologiska kontexten är viktig. Ännu går inte kursen att söka, men den 16 juli öppnar de för sen anmälan, här kan du läsa mer >>>
Innan ansökan öppnar (16 juli) lovar jag att återkomma här på mLogg med mina egna reflektioner från kursen förra året. Jag kommer också att göra ett antal tweets där jag skriver om kursen. Du som inte har Twitter kan läsa mina tweets på förstasidan av Ingemars Myntsida. Återigen min starka rekommendation är SÖK! Jag blev som sagt riktigt inspirerad av kursen förra året och skulle gärna fördjupa mig i ämnet ännu mer. I avvaktan på en fortsättningskurs i numismatik har jag precis sökt en annan arkeologikurs till hösten. Denna gång i Marinarkeologi (7,5 hp), ett passande ämne när man som jag bor vid en kust där många skepp förlist!


Nu är vi många som fått vår första dos vaccin, många har säkert också fått den andra. Vi får hålla tummarna för att restriktionerna så sakteliga kan avta enligt regerigens "öppnigsplan för landet" som presenterades i torsdags. De var många datum som nämndes, förutom dagens datum, 1 och 15 juli. Det finns hopp om att sommaren blir mer normal än det vi varit vana vid de senaste 14-15 månaderna och att hösten blir riktigt trevlig ur ett numismatisk men även ut ett vardagligt perspektiv, om nu inte någon ny mutation ställer till det...


Det har säkert hänt mycket mer under våren som jag missat, men jag stannar här. Om det blir några inlägg under sommaren, förutom det om kursen på Stockholms Universitet återstår att se men om lusten faller på och vädret tillåter det (regn) kan det säkert bli något skrivet även under juli-augusti här på mLogg. På Twitter kan jag i princip garantera inlägg. Det kan alltså finnas skäl att med jämna mellanrum, eller varför inte dagligen, surfa in på Ingemars Myntsida för att hålla sig ajour med vad som händer i numismatikens underbara värld! Som alltid är du välkommen att maila tips till mig, det kan gälla olika arrangemang, boksläpp eller varför inte information om nyupptäckta varianter.


Jag får önska alla en riktigt bra sommar!


Ingemar




Nu är det maj! (2021-05-05)


Känner att jag är lite dålig med att uppdatera både hemsida, Twitter och Facebook just nu. Har dels haft svårt att hitta inspiration och ämnen att skriva om. En annan orsak är att ideell verksamhet just nu får stå åt sidan för mitt jobb. Som alltid på våren är det en intensiv arbetsperiod, denna vår även "kryddad" med några pensionsavgångar, en omorganisation och kanske en omställning av hela verksamheten mm (det är mycket nu...). Det är alltså inte så att jag har någon "dipp" i intresset för mynt, men jag tror att alla uteblivna interaktioner också spelar in. När våren börjar närma sig sitt slut har det alltid hänt en massa saker. Mässor, auktioner och föreningskvällar har besökts. Massor med människor har träffats och flera objekt lagts till i samlingen. Antalet nya mynt är i år begränsat, visst har samlingen berikats både med mynt och polletter. Men kanske inte riktigt i den omfattning som de brukar under våren. Störst är nog avsaknade av sociala kontakter. Visst har det blivit ovanligt många telefonsamtal men roligast är naturligtvis att ses face-to-face och diskutera medhavda objekt eller att få botanisera i handlarnas lager på en mässa. Det är sådant som behövs för att intresset ska frodas!


Nu är det inte bara interaktionerna med myntkollegor som saknas. Även avsaknaden av arbetskollegor är stor, även om det blivit några luncher den senaste tiden!. Drygt ett års arbete i hemmet har sina baksidor. Senaste prognosen för återgång till arbetsplatsen är nu september, men jag har hört det förut även om förutsättningarna för en träffsäkrare prognos är bättre idag tack vare vaccinet. Hur sedan återgången blir "post-pandemin" återstår att se. En inte allt för vild gissning är väl att arbetet kommer att delas upp 50/50 mellan hem och arbetsplats, något som jag med lång resväg inte klagar på.


Att jobba hemma är dock inte helt fel. Saknar inte dagpendlingen till jobbet och chanserna att köpa mynt har faktiskt ökat! Mellan möten, men även under tråkiga möten... via Skype åker telefonen allt som oftast fram för att besöka olika köp-siter. Gjorde under ett segt möte för några veckor sedan ett av mina bättre köp på många år! En mynt jag jagat länge blev mitt till "köp-nu/ buy-it-now"-pris!

Ska man handla på nätet är det oftast i sista sekunden man ska slå till. Hemmarbete medför att larmet på telefonen kan aktiveras och ringa någon minuter före avslut. Gjorde samma sak för några år sedan, ett helt felkategoriserat svenskt medeltidsmynt skulle säljas. Jag hade satt ett larm, men nu föll det sig inte bättre än att larmet råkade ringa precis när jag höll en föredragning för högre chefer. Det var bara att be om ursäkt och stänga av larmet... Efter föredragningen kunde jag konstatera att myntet sålts för utropspris... En spottstyver för ett rikigt rart mynt. Men det är inget är grämma sig för. Jag vet inte vad vinnaren hade satt sin limit. Även om jag bjudit mångdubbelt utropspris kanske jag blivit "underbidder". Det är bara att gratulera vinnaren, om personen nu ens var medveten om sitt fynd... Utropet var några dollar och felkategoriseringen rejäl. Kanske var det bara någon som var ute efter ett "jättegammalt" mynt och la ett bud på utropspris?


Restriktionerna kring pandemi kvarstår och därför har MISAB valt att göra om auktionen (den 36:e) till en internetauktion. Evenemanget på Sheraton är avlyst och vi får istället bänka oss framför datorn, eller telefonen för de som är spekulanter på lite exklusivare objekt. Tycker det är riktigt tråkigt att denna live-auktion inte blir av. Men är samtidigt relativt nöjd eftersom jag på grund av andra engagemang inte haft möjlighet att åka till Stockholm aktuell helg. Avstår från att återge mina "spaningar" i katalogen. Kan bara konstatera att det är många intressanta objekt som säljs. Två som sticker ut är väl Mottelsens Nobelprismedalj från 1975 och brevet från Riga daterat 1298, ett brev som dessutom är i hög kvalitet och som har alla sigillen bevarade!


Har fortsatt bläddra i Delzannos Sveriges Myntbok. Tror jag haft den framme varje dag sedan den anlände för några månader sedan! Nu är böckera till-och-med nedplockad från bokhyllan och placerad på ett litet bord till höger om den fåtölj jag brukar använda vid "myntstudier", såväl vid genomgång av den egna samlingen som olika köp-siters utbud. Håller fast vid att boken prismässigt är lite väl optimistisk (min samling blev plötsligt betydligt värdefullare?), innehåller lite för detaljerade variantbeskrivningar och är därför lite ojämn. Men likväl är de en bra referenskälla och mycket annan litteratur (damm-samlare i det egna biblioteket) har kommit till användning! Har även hittat ett antal bilder i boken på mynt som ligger i den egna samlingen! En del varianter som jag under många år ansett som mycket svåra har fått upprättelse och betecknas i Delzannos bok med både R, RR och XR. Myntet jag inledde mloggen med visste jag var mycket svårt och det anser också Delzanno som satt XR på detta mynt och då rör det sig inte om någon liten obetydlig variant!


På tal om böcker så meddelades två boksläpp i september i senaste numret av SNT.


Dels släpper ovan nämde Delzanno Myntårsboken 2022 och dels herrar Carlberg, Hemmingsson och Wijk, Sveriges Mynt 1521-2021 uppföljaren till Ahlströms klassiska bok från 1977. Ser fram emot båda böckerna, lovar också att framledes göra en jämförelse Sveriges Myntbok 995-2022 vs. Sveriges Mynt 1521-2021 här på mlogg. Vilken bok är bäst?


Snart är det sommar även om vädret ännu inte varit så mycket att skryta med, kallt och just nu regn. Det verkar som att även denna sommar kommer att karakteriserars av det nya uttrycket "hemester". Hade gärna gjort en avstickare till Medelhavet, men nu verkar det som att semestern får förläggas till Sverige, har i alla fall bokat en svensk stuga i sommar. Men om vi bara håller lite avstånd kan säkert även denna sommar bli bra.

(Tillägg: I dag efter det att jag skrivit inlägget var det så äntligen dags för min åldersgrupp att kunna boka vaccin.. Laddade ned appen "Alltid Öppet" direkt, vilken dock relativt snabbt kraschade pga hårt tryck. Nu kan jag få vaccin inom några dagar om jag väljer att resa en bit. Avvaktar dock ledig tid i närområdet, vilket kan dröja någon vecka.)


Nu får det bli fokus på de svenska auktionerna. Först ut är Philea som håller sin auktion 20 nu i helgen (8 maj), nästa helg är det dag för MISAB 36 (15-16 maj) och den 23 maj håller Frimärkshuset sin auktion. Ska försöka vara med på dessa  auktioner, åtminstone på vissa mer intressant avdelningar. Med stor förhoppning om att samlingen ska utökas, vilket det är hög tid för! Lite annat som händer i maj - juni på den numismatiska fronten hittar du i Agendan!


Ingemar



Våren är här (2021-04-17)


Den mörka årstiden brukar vara den bästa för numismatik. Pandemin har dock ställt till det och det har varit helt stopp på mässor, föreningsaktiviteter och live-auktioner. Måste säga att det senaste halvåret har mycket gått på halvfart och det är väl kanske bara vid universitetsutbildingen i höstas som numismatiken helt var i fokus för mig.


Visst gör jag dagliga besök på olika auktionssiter och lägger en hel del bud på auktioner som annonseras på Numisbids. Måste dock erkänna att utdelningen varit urusel. Trots rejäla bud på Numisbids har jag gått lottlös. På auktionssiterna har det blivit några mindre köp.


Men så börja det ljusna inte bara på himmelen utan även på myntmarknaden. Igår damp katalogen till MISAB 36 ned i brevlådan. Har bara ögnat igenom katalogen som hastigtast men några bud kommer det att bli. Om auktionen kommer att genomföras på Sheraton eller via internet är ännu inte bestämt. I veckan presenterades Phileas auktion 20 på nätet och MISAB internetauktion 34 fick ett datum. Förutom dessa tre auktioner tycker jag det dyker upp en hel del intressant objekt på andra auktionssiter. De svenska och de utländska med lite större svenskintresse hittar du i Agendan. Men bästa ställe om du vill bevaka svenska mynt som säljs på internationella auktioner är Numisbids. Ska du bjuda på objekt tänkt dock på att föremål som importeras från länder utanför EU-zonen beläggs med moms och tullavgifter. Vilket gör att du förutom slutpris, provision, frakt och växelkurs även måste beakta dessa kostnader.


Tycker även att auktionssiterna, kanske främst eBay och Tradera haft ett något bättre utbud den senaste månaden. Vilket medfört några trevliga köp. Ett alternativ om man går bet på mynten är att satsa på polletter och medaljer, eller varför inte även titta på andra objekt med numismatisk anknytning, allt som oftast dyker det upp riktigt trevlig litteratur på exvis Bokbörsen och Antikvariat.net.


Pandemin börjar nu nästan bli tjatig. Lyckligtvis börjar den "äldre" genarationen nu vara vaccinerade och de som är "yngre" börjar få erbjudade om vaccin. Tror att det generellt i Sverige nu erbjuds vaccin från 65 år. Ännu ett tag innan jag kan boka vaccin... 20 procent av befolkningen har nu fått sin första dos och knappt 10 procent även den andra.

Men antalet smittade är högt och det så kallade R-talet ska tydligen nu vara över 1, vilket inte är bra. Har följt min egen kommun via Folhälsomyndighetens databaser och konstaterar att förra vecka var en av de värsta vad gäller antalet smittade. En vecka som bara överträffas av julveckan och vecka 12. Tycker också att Covid börjar märkas i min omgivning, flera jag känner har varit riktigt sjuka i närtid, en ligger på sjukhus och kanske även ett dödsfall beror på Covid? Kan väl tillägga att alla är i 40-65 års åldern. Jag är tacksam för att min arbetsgivare beordrat hemarbete. Visst är det tråkigt att 24-7 sitta hemma vid datorn men jag slipper å andra sidan trängas i kollektivtrafiken eller för de del även på arbetsplatsen.


Tror att numismatiken men för den del även det mesta i samhället kommer att påverkas av Covid under en lång tid. Vi är nog just nu inne i en större strukturomvandling. Det digitala har under de senaste årtiondena tagit stora steg framåt, men under pandemin har ytterligare en "växel" lagts in. Risk finns för att den långtidsarbetslöshet som kraftigt ökat på senare tid biter sig fast, för de jobb som vi trodde tillfälligt pausats av pandemin kanske aldrig kommer tillbaks. Även numismatiken påverkas och det paradigmskifte jag tidigare skrivit om är nog redan nu en verklighet.


Men i takt med att en allt större del av befolkingen vaccinerar sig, kan vi säkert börja återgå till det normala. Det är nog några månader kvar, men jag känner stor förhoppning till att de mässor som utannonserts under sommaren och hösten verkligen kommer att bli av. Naturligtvis längtar vi alla till den årligen viktigaste mässan FriMynt (4 september) men även till de andra mässorna, Sävsjö (3 juli), Norrköping (21 augusti) och Lund (25 september). Har jag missat någon mässa eller angivit fel datum, släng iväg ett mail till mig så uppdaterar jag Agendan! Nu släpper jag dock fokus på mässorna, för den närmaste månaden har vi som sagt tre riktigt trevliga svenska auktioner att se fram emot.


Var ute en sväng tidigt i morse och förutsättningarna för en riktigt vacker och solig dag ser goda ut! Lämnar nu datorn och beger mig istället ut och möter våren!


Ingemar



1 ÖrKM 1724 (2021-03-26)


Som många andra började jag med att samla svenska kronmynt, en årtalssamling. Målet var att få ihop alla valörer och årtal från Oscar II och framåt. Det gick relativt bra Morfar som inte var myntsamlare hade samlat på sig en mängd äldre kronmynt. Vid varje besök hos Morfar gick vi igenom någon cigarrlåda eller kaffeburk med mynt. Samlingen växte snabb och mynten placerades i de blå albumen (gjorda i kartong) där ett utrymme fanns för varje årtal. De årtal som inte hittades i ciggarlådorna inköptes för veckopengen hos någon mynthandlare. När årtalssamlingen började bli komplett övergick intresset till varianter. Det var bara kronmynten som samlades men vid ett besök i mynthandeln köpte jag ett äldre mynt, 1 ÖrKM 1724. Detta blev starten på att även samla svenska mynt före 1873.



Flera år senare köpte jag en stor lot med 1 ÖrKM från Ulrika Eleonora och Fredrik I mynt. Minns att jag särskild facinerades av 1724 och alla de variationer som fanns på dessa mynt. Jag bestämde mig för att försöka hitta alla de varianter som var möjliga 1724. När jag började med en egen hemsida 1998 var en förteckning över mina kända 1 ÖrKM en av de första sidorna som jag la upp. Målet vara att lägga ut många fler förteckningar med kopparmynt både vad gäller ÖrSM och skillingar. Embryon eller rättare sagt ganska långt komna förteckningar fanns på hårddisken och några lades tillfälligt ut på hemsidan. De senare är dock förkomna men 1 ÖrKM finns kvar tack vare att jag publicerade den i sin helhet


Nu hittade jag nyligen sidan som inte uppdaterats sedan 2009... https://ingemars.se/1okm.htm och när jag rotade vidare på servern där hemsida ligger hittade jag också bilder på de flesta mynten! Jag var på den tiden riktigt duktig på att fota alla mynt i samligen, men också på att samla in bilder från nätet. Ett problem i Ingemars Myntsidas barndom var att jag inte lärt mig att det fanns html-koder för att styra storleken på bilder. Alltså minskade jag ned storleken på alla bilder så att dom blev 250x500 pixlar vilket var det format jag ville ha på hemsidan. Att öka upp storleken idag medför att bildkvaliten kraftigt försämras. Därav de relativt små bilderna. Alla varianterna hittar du på denna bildlänk (ca 2.1 mB).

(Bilder jag idag presenterar på nätet är betydligt större, säkert oftast 3-4 gånger den visade storleken.)


Jag lyckades när jag höll på att hitta sju typer eller rättare sagt undertyper av öret 1724. De viktigaste attributen var.
- Pilfjädrarnas utformning där det finns tre variationer vilka jag kallade V-, U- och UU-pil. Dessa återfinns idag i Tonkin och betecknas där som V-pil respektive tidig och ny U-pil.
- Bredden på skölden som varierar mellan 9,5 upp till 12.5 mm.
- Kronringens pärlor som kan vara rutor, romber eller ovaler
- Med eller utan punkt mellan 17 och 24 i årtalet
- Kronans utformning som skiljer sig markant mellan olika varianttyper. Här lyckades jag dock aldrig hitta någon bra systematik för att beskriva skillnaderna


Delade upp förteckningen i följande grupper. Rätt eller fel få du som läsare avgöra. Kanske är det för många, kanske för få?

1. BRED SKÖLD - U-pil - Stor krona - 17·24 (punkt i årtalet)
2. BRED SKÖLD - U-pil - Stor krona - 1724 (utan punkt i årtalet)
3. BRED SKÖLD (11,0) - V-pil - Stor krona - 17·24 (punkt i årtalet)
4. BRED SKÖLD - UU-pil - 1724 (skölden bredd varierar från 10,5 - 12,5 mm)
5. SMAL SKÖLD (10,0) - UU-pil -rutor i kronringen - mellan krona (55255,33)
6. EXTRA SMAL SKÖLD (9,5 / 12,0) Mellankrona- UU-pil
7. SMAL SKÖLD (10,0)- UU-pil - sveakronor med ovaler (-kulor) i kronringen


Min skriftliga beskrivning är kanske svår att tyda. När jag nu hittad mina gamla bilder väljer jag att publicera även dessa och förser varje bild med ett nummer. För enkelhetens skull preseterar jag dom i samma ordning och med det nummer som dom finns beskrivna i förteckningen.


Som variantsamlare går variant före kvalitet vilket medför att vissa mynt i samlingen var riktiga "lik" vilket framgår av bilderna. Får dock erkänna att dessa 1 ÖrKM även fångat mitt intresse på senare tid och bildsamlingen skulle idag kunna visa ett fleratal betydligt bättre exemplar, kanske till och med några nya "typer"!


Ska "grotta" vidare i min förteckning, upprättad före 1998 och uppdaterad senast 2009, kanske kommer en version 2.0 av förteckningen inom något år. Har du synpunter får du gärna höra av dig. När tid finns och andan faller på ska jag försöka gör ett blogg-inlägg om mynten 1719, 1720, 1721 och 1725. Kanske också ett inlägg om 1 ÖrKM överpräglade på nödmynt. Ett riktigt spännande område där ofta stora delar av det underliggande nödmyntet är synligt. Såväl årtal som text kan ibland utläsas!


Här hittar du Variantförteckning 1 ÖrKM 1719-1778

Här hittar du Bilder på 1 ÖrKM 1724


----

I går besökte jag mitt första digital årsmöte. Det var Numismatiska Klubben i Uppsala (NKU) som på grund av de begränsningar som pandemin medför höll årsmötet via Zoom. Årsmötet flöt på smidigt likaså de intressanta föredrag som NKU bjöd på. Det digitala håller så sakteliga på att komma in på olika fronter inom numismatiken. För visst fungerar både ett årsmöte och ett föredrag lika bra live som digitalt! Dessutom är ett digital årsmöte tillgängligt för fler än de som bor i närheten av den plats där årsmötet genomförs. Vi var ett tjugotal medlemmar på plats, rekord? Själv har jag nästan 30 mil till Uppsala (ToR) och har av den anledningen inte besökt ett årsmöte i NKU sedan 2011, då jag själv stod för ett av föredragen. Temat den gången är lika aktuellt idag som då "Åkta eller falskt?".


Ingemar


ps glöm inte bort MISAB internetauktion #33 på söndag!


Lite av varje (2021-03-20)


Denna gång blir det ett litet hopplock från de senaste dagarna/ veckorna.


- Besökte faktiskt min arbetsplats i veckan, detta efter ett drygt års frånvaro. Kände mig riktigt upplyft av besöket. Både att få lite Stockholmsvyer som att få träffa några kollegor. Arbetsplatsen var dock skrämmade tom. Pratade med receptionisten och gör bedömningen att kanske 5-10 procent av de som jobbar i huset var på plats någon gång denna dag. Till detta ska tilläggas att jag var på plats i onsdags, då jag liksom många andra för att fylla på med lite teknikutrustning till hemarbetsplatsen. Ett kort besök som enligt parkeringsbolaget varade i knappt 1,5 timme. Men det räckte, lite levande människor som krupit ut ur Zoom/ Skype/ Team gjorde min dag! Tänker samma sak om numismatiken, vi måste snart få kunna ses på mässor, auktioner och föreningsaktiviteter annars blir livet outhärdligt.


- Sent ska syndaren vakna. Först nu har jag tagit del av Roberto Delzannos Sveriges Myntbok som kom ut i slutet av förra året. Tror jag bläddrat i boken varje dag sedan den anlände för 2-3 veckor sedan. En bok som innehåller svenska mynt inklusive besittningar 995-2022 samt ett urval medaljer. Tänker inte här göra någon större recention, men lite ris och ros blir det.


Tycker det är bra att mycket av den samlade kunskapen finns på ett ställe. Visst har Delzanno återanvänt mycket material som tidigare skrivits. Detta både på gott och ont, mycket som skrivits är riktigt men en del saker skulle kunnat rättas till i den nya boken. Resultatet blir att boken är något ojämn då vissa områden är välpenetrerade och andra styvmoderligt behandlade. Men litteratur ska kanske inte alltid ge hela sanningen, litteratur är också viktig som inspirationskälla. För egen del har jag haft störst behållning av medeltidsdelen, samt vissa variantsammanställningar.


Nu är jag ganska väl bevandrad i den svenska numismatiken och känner mig hyggligt påläst vad gäller typer och varianter. Jag kan alltså läsa boken med relativt stor förståelse, tror dock att det är värre för den oinvigde. Det är lätt att gå vilse bland alla varianter. Tror boken hade tjänat på att krympas till en volym eller åtmistone två tunnare volymer. Att samla ihop information är en sak, att bearbeta informationen och presentera den på ett lättillgängligt sätt är en annan ofta mycket mer resurskrävande hantering, Delzanno hade tjänat på om han sållat mer bland all information, då hade boken blivit mer överskådlig.


Bildmaterialet i boken är av hög kvalitet. Härliga färgbilder och storleken på bilderna finns inget att klaga på. Däremot tycker jag prisbilden inte riktigt stämmer´med verkligheten, den är lite väl optimistisk. Visst har många mynt de senaste åren sålts för rekordnoteringar, men man ska då betänka att dessa mynt oftast både har varit i ypperligt kvalitet och med bra proviniens. Detta behöver nödvändigtvis inte medföra att samma mynt i lite lägre kvalitet ska följa med i prisutvecklingen. Ytterst handlar det om utbud och efterfrågan samt hur starka spekulanter som finns inom olika segment.

Att försöka prissätta alla varianter är svårt, omöjligt. Visst kan vissa varianter vara svåra (XR) men samlare i gemen nöjer sig ofta med ett exemplar av varje typ eller år och jag tror ofta inte dessa "svåra" varianter medför ett dubbelt pris på marknaden, återigen utbud/efterfrågan. Vad gäller mindre varianter finns dessutom ett stort mörkertal vad gäller antalet tillgängliga mynt, eftersom få känt till variationen och letat efter den. 


Vi lever i digitaliseringens tidevarv och vi kanske till och med har varit med om ett paradigmskifte det senaste decenniet där det tryckta ersatts av det digitala. Jag själv befiner mig väl i ett gränsland där det tryckta och digitala värderas ungefär lika högt. Tycker mig dock ana att de äldre generationerna föredrar tryck och de yngre digitalt. En svår balansgång i ett paradigmskifte. Nu väljer Delzanno det tryckta, men jag hoppas samtidigt att det är presentationsformen som är tryck men att det underliggande källmaterialet är så strukturerat att det i en ganska snar framtid går att återanvända och presentera digitalt!


Rekommenderat pris för boken (böckerna) är 795:- exklusive frakt. 
Har letat efter recentioner men hittar bara en Ursula Kampmanns recention i Coins Weekly. Hittar jag fler digitala recentioner återkommer jag.

 

- I pandemitider får man försöka hitta numismatisk inspiration i böcker (se ovan) och i det digitala. Ekonomiska museet har dragit igång en föreläsningsserie om ekonomi. Det första webbinariet gick av stapeln i veckan "Pandemi, Ekonomi, Framtid". Jag var med och lyssnade, riktigt intressant men tyvärr helt utan numismatisk, fokus var det som titeln säger. Tror att det skulle varit fullt möjligt att få in lite numismatik i föreläsningen. Pandemin är varken första eller sista gången världen står inför en omfattande "katastrof". Det skulle säkert gått att få med hur staterna dessa tidigare gånger löst situationen med bl.a. mynt och sedlar.

Jag hade nog inte tagit mig till Stockholm för att lyssna på föredraget om det varit live. Nu sändes det digitalt och då är det tillgängligt för alla oavsett var man befinner sig! Nästa webbinarie äger rum den 21 april och har temat "Swishföräldrar?". Jag kommer boka plats till det webbinariet, kanske du också!?


- Såg att Gorgon skulle ta en paus i bloggandet, tråkigt tycker jag som med stor behållning följt hans inlägg genom åren. 


- Köpte nyligen ett enklare mynt från England och blev varse Brexit. Har köpt ett antal mynt från England tidigare men nu är handeln momsbelagd. Det tog ett antal veckor innan tulldeklarationen anlände, myntet har jag ännu inte sett röken av. Förutom ett relativt högt fraktpris kombinerat med en dålig växelkurs (hos betalningsförmedlingen) tillkom moms och en hanteringsavgift på 75 kronor... Det blev alltså ett dyrt köp, men är trots det mycket nöjd. Faktiskt första gången någonsin som ett köp jag gjort utanför EU hamnat i tullen. Men jag ha hört fler som råkat ut för samma sak i år. Tror det är dags att prioritera köp inom EU och då i första hand mynt från svenska handlare!


- MISAB presenterade igår sin 33:e webauktion, denna gång är utbudet medaljer, riktigt trevliga medaljer.


Jag slutar där jag började. Nu får snart den här skiten (pandemin) vara över och livet återgå till det normala, eller det nya normala som många pratar om. Jag vill kunna gå på mässor, auktioner och delta vid föreningsaktiviteter.


Ingemar



Falsk riksdaler 1781 (2021-03-04)


För 15 år sedan dök nytillverkade riksdalrar 1781 tillverkade i Kina upp på eBay. Jag uppmärksammade då förekomsten på min dåvarande "blogg" Ingemars e-zine. och även i en notis i SNT. Eftersom dessa förädiska mynt fortfarande förekommer till försäljning på olika auktionssiter gör jag här en uppdatering av mitt tidigare inlägg. Ser också när jag skriver detta inlägg att många svenska förfalskningar finns till salu på en stor asiatisk e-handelsplats. Alla "mynt" är märkta "copy" men min erfarenhet säger att denna märkning inte finns med på de levererade objekten...


Att förfalskningen då uppmärksammades berodde på att alldeles för många exemplar (stampidentiska) kom ut till försäljning under en kort period, alla säljare var dessutom från Kina. Samma sak bör gälla idag, dyker det upp lite för många mynt av en viss sort på marknaden bör man nog tänkta sig för både en och två gånger innan man slår till. För några år sedan kom exempelvis alldeles för många klippingar Johan III ut till försäljning, samma sak den gången de härrörde från en falskmyntarverkstad... Om något är för bra för att vara sant, så är tyvärr oftast det som är fallet.


Jag hade en gång i tiden full dokumentation på vad som skiljer en äkta från en falsk riksdaler, det var inga stora skillnader men mest karakteristiskt är stampklumpen placerad vid i slutet av håret. Hittar dock inte denna dokumentation just nu, har du kunskaper får du gärna höra av dig så uppdaterar jag detta inlägg. Annars är vikten och avsaknad av korrekt randskrift de mest tydliga skiljetecknet mellan falskt och äkta.



Det finns en skröna om att en kinakopia och ett äkta mynt visades upp på en mässa för 15 år sedan och att 7 av 10 tillfrågade bedömde fel mynt som äkta... Nu är säkert kunskaperna bättre idag, men är förfalskningen tillverkad i silver och med randskrift går nog en och annan fortfarande bet.


Den avbildade kopian väger 27,02 gram rätt vikt för en riksdaler 1781 är 29,25 gram


Av mig kända kopior av  riksdaler 1781.

A. Oädel metall utan randskrift

B. Oädel metall med randskrift

C. Oädel metall med refflad rand (se ovan)

D. Silver med randskrift


Förfalskningar är ett gissel som vi alla måste hjälpas åt att stoppa.


Fler moderna kopior hittar du på sidan Nytillverkade nordiska mynt från Kina. Du kan också läsa mer om kända kopior/ förfalskningar på Svenska Numismatiska Föreningens hemsida.


Ingemar

Ett år med Covid-19 (2021-02-27)


Tiden går fort även om det senaste året har varit riktigt segt.


I dagarna är det ett år sedan pandemin blev verklighet för oss i Sverige och det första fallet konstaterades. Idag har långt över en halv miljon smittats. Smittan och de nedstängningen och begränsningar i rörlighet som den medfört har haft stor inverkan på i princip allt i samhället, numismatiken inkluderad.


När kommer tillvaron att återgå till det normala? Tyckte jag hörde diskussioner bland initierade om att det först kan ske kvartal tre? Men frågan är om det inte kommer att dröja ännu längre. Tror att effekterna av Covid-19 kommer att prägla samhället i många år. Vi kommer säkert att vara mindre benägna att resa och befinna oss i större folksamlingar under en lång tid. Tror att munskydden blir vardag i offentlig miljö, likaså att hålla avstånd.


Myntmässan som myntklubben Skilling Banco höll den 29 februari var den sista mässan i Sverige, Falu-Borlänge myntklubb gjorde ett tappert försök i höstas, men enligt uppgift var deltagarantalet lågt. Även utomlands slutade mässorna genomföras i mars/ april 2020. Föreningsaktiviteterna pågick några månader till men efter sommaren förefaller även dessa att ha ställts in på bred front. Samma sak med auktioner, visst har ett flertal auktioner genomförts men alla har varit med begränsningar i deltagarantal. Det digitala håller på att ta över och fler och fler auktionsbesök görs digitalt, antingen genom förhandsbud på auktionssiten eller via live-budgivning.


Trots alla begränsningar förefaller myntmarknaden vara minst lika stark som före pandemin. Kanske har det sin förklaring att det inte går att spendera så mycket pengarpå annat just nu samtidigt som börsen ännu verkar helt opåverkad av pandemi. Resor, restarangbesök mm har gått på sparlåga. Både omsättningen och prisbilden på auktioner har varit ”urstark” för att citera MISAB. Som samlare är vi alltid ute efter att hitta nya objekt till samlingen. Kan vi inte göra det via besök på mässor, hos handlare eller på föreningsaktiviteter återstår bara auktionerna. Tror alltså att det finns potential för fler auktioner och då framförallt digitala. Även bokproduktionen har löpt på i normal omfattning och 2020 kunde vi som är intresserade, adderas flera bra nya böcker till våra bibliotek.


Frågan som måste ställas är om vi kan utnyttja det digitala mer än vad vi gör idag eller bedriva numismatik på nya sätt? Naturligtvis är så fallet. Fler handlare borde lägga ut sitt lager på nätet och hålla lagret up-to-date. Antingen via egna hemsidor eller via de plattformar som finns, exvis MA-coins. Går det att anordna mässor i större (idag pga. pandemin outnyttjade, allt kan ju inte bli paddelbanor...) lokaler där rejäla avstånd kan hållas både mellan olika bord och besökare? Restaurangerna har löst situationen genom att glesa ut bland borden och bara tillåta fyra personer per bord. Mässor dit man får ta sig med bil för att undvika kollektiv kommunikation. Har den senaste tiden besökt både sjukgymnast och tandläkare, där använder man munskydd och visir för att undvika smittspridning. Visst går det att skydda sig men frågan är om inte det digitala är bäst.

Går det att anordna digitala mässor? tror inte det är någon omöjlighet.  Tycker tekniken finns idag med snabba interetuppkopplingar och bra fotomöjligheter via inte minst våra smartphones. Det är väl egentligen bara miljön/ infrastukturen för detta som inte är på plats. Varför inte bara presentera översiktsbilder (video) på materialet, dyker något intressant upp får sedan bättre detaljbilder levereras.


Video: Ett exempel på "överflygning" .Naturligtvis går denna att göra betydligt bättre, men det är ändå en idé. Ett myntalbum - YouTube


... Nu upptäckte jag precis ett nytt sätt att använda internet. Man lär så länge man lever! För att ladda upp bilden på hemsidan var jag tvungen att skapa en YouTube-kanal. Sagt och gjort, nu ligger inte någon sökbar video upplagd på "kanalen" men kanske ska jag framöver fundera på om Ingemars Myntsida även aktivt ska finnas på YouTube! 


För egen del är det om någon vecka precis ett år sedan jag senast var på min arbetsplats. Allt arbete och all kommunikation har under detta år skett via Skype, Zoom, Teams, mail och telefon... Fysiska möten har i princip inte förekommit. Ingen rolig tillvaro varken för arbets- eller privatliv men det är väl bara att bita ihop. 


Tjatade om det för ett år sedan men det tål att återupprepas, glöm inte bort vännen som kanske sitter isolerad och ännu inte blivit vaccinerat. Passa på och ring ett samtal! Ett ljus i mörkret är också att det börjar bli ljusare ute och vädret verkligen inbjuder till en längre promenad.


Ingemar



7,5 hp i Numismatik! (2021-02-14)


Då har jag fått resultatet från kursen i numismatik på Stockholms Universitet. Eller rättare sagt det anlände för några veckor sedan... Beklagade mig inför sonen att jag ännu inte fått något resultat från kursen. Sonen som är mer studievan (i närtid) än vad jag är frågade direkt om jag varit inne på Ladok och kollat. Efter telefonsamtalet loggade jag in på Ladok och där fanns resultatet, inlagt redan den 22 januari...

änns riktigt bra att ha universitetspoäng inom mitt stora intresseområde. Visserligen bara 7.5 hp (vilket mostsvarar 5 hp enligt den gamla skalan som gällde när jag senast satt på skolbänken). Det jag lärt mig om mynt har jag dock inte lärt mig på universitetet, det har jag lärt mig via LHS... Ett livslångt samlande har har fyllt på kunskaper inom många områden. Förutom numismatik även historia, ekonomi, geografi, metallkunskap mm. Numismatiken är verkligen en bred hobby.



Kursen i numismatik har medfört ett nytt synsätt på numismatiken för min del. Mynten i sig har en intressant historia med valör, myntherre, myntmästare, vikt, halt, metall, prägligsort mm. Kursen har gett mig nya kunskaper i hur mynten använts eller rättare sagt vad mynten kan säga i en arkeologisk kontext. En rad olika begrepp har fått en helt annan betydelse för mig och mynten är inte längre bara "döda objekt" utan det finns andra dimensioner på varför dom faktiskt präglats. Mynten kan säga mycket om samhället, vilka kontakter dåtidens människor hade med omvärlden, statsbildningar, vem som regerade, var det inflation, använde vi mynt i en myntekonomi eller viktekonomi etc.


Framtidens arkeologer kommer att ha mindre nytta av mynt eftersom mynten håller på att försvinna från samhället, åtminstone i Sverige... Morgondagens arkeologer får istället försöka studera digitala transaktioner för att förstå hur ekonomin fungerade på 2000-talet. Mynt ofta i ädel metall har den fördelen att de kan bevaras i jorden under flera tusen år för att sedan grävas upp. Det digitala är troligen värre att återskapa. Säger en samlare som i veckan köpte en ny dator och just nu har fullt upp med att få över det viktigast från den gamla datorn till den nya. Denna gång var jag dock förutseende och köpte en ny dator innan den gamla gav upp. Annars har datorköp oftast skett efter det att en "blå skärm" förevisats på datorn vilket oftast lett till att allt som inte fanns på en extern hårddisk gått förlorat... Det mesta har gått bra de senaste dagarna, men lösenord till olika auktionssiter, appar mm mm är inte lätt att komma ihåg när en ny devis ska installeras, har alltså fått ägna åtskilliga timmar till detta.


Pandemin håller fortfarande sitt grepp över samhället och vaccinet verkar ha svårt att nå ut till den behövande befolkningen. Den andra vågen är nog över men redan nu spekuleras det i en tredje våg. Naturligtvis har pandemin fortsatt påverkan på numismatiken. I skrivande stund verkar alla aktiviteter där myntsamlare/ numismatiker brukar träffas vara inställda. Vi får nog vänta ett antal månader, kanske tills efter sommaren, innan vi åter kan besöka mässor, föreningsaktiviteter, live-auktioner och föreläsningar.

Den digitala numismatiken fortsätter dock som om inget hänt. Denna helg kommer jag vara engagerad på åtmistone tre auktioner och lämna bud. Igår SNY i Finland och om en liten stund WAG i Tyskland och senare ikväll MISAB!



Idag är det alla Hjärtans dag så några närstående bör uppmärksammas. Det är kallt ute men solen skiner så det får bli en lite längre promenad mellan WAG och MISAB. Nu funkar det åter för mig att gå, detta efter en tråkig skada jag drog på mig för en månad sedan och som plågat mig sedan dess, nästa löprunda ligger dock flera veckor framåt. Förra helgens "rekordlånga" promenad på 1,2 km... ska idag åtminstone dubblas och vem vet? kanske blir det även ett försök i skidspåret! 

/Ingemar


Cash is King! (2021-02-04)


Som jag skrev tidigare har jag gått med i några grupper på sociala medier som är emot kontantfria butiker och restauranger. Själv använder jag idag företrädesvis digital valuta. Men så länge mynt och sedlar är giltiga betalningsmedel enligt Riksbankslagen tycker jag det hör till allmän hyfs att även acceptera kontanter. Tror inte minst det är viktigt för den yngre generationen att lära sig värdet på svenska kronor, vilket inte alltid är så lätt i den digitala världen. Visst är de helt ok att på dörren till affären skriva att digitala betalningar föredras men att totalt vägra kontanter tycker jag kan motivera en bojkott. Även om det naturligtvis råder avtalsfrihet i landet och varje affärsidkare har rätt att sätt upp vilkoren för att ingå ett avtal... (För några år sedan sålde jag och en kollega böcker på FriMynt. Naturligtvis ville vi sälja så många böcker som möjligt för att minska bagaget hem. Vill man sälja måste man anpassa sig efter kunderna vilket resulterade både i fakturor, swish, SEK, DKK, NOK och EUR. Både vi och kunderna var nöjda, så nöjda att hemtransporten blev lätt!) Jag föredrar valfrihet i alla situationer.


Det var det negativa, men det finns också positiva vibbar i protesterna mot det kontantlösa samhället. Det är många likes eller "arga gubbar" när olika affärer omnämns. Likes för de som tillåter kontanter, eller de som svänger från digitalt till att åter acceptera kontanter, "arga gubbar" för de som nekar kontanter. Det finns även en tredje kategori, personer som lägger upp bilder på kontanter och det är här det blir intressant. Bilder på äldre mynt, jubileumsmynt och sedlar möts ofta av mycket positiva omdömen och likes. "oj vad vackra", "jag minns att morfar hade sparat dessa gamla kronor" mm. Ofta blir det långa diskussionstrådar där kommentarer som "en sådan vill jag ha", "är det möjligt att köpa gamla mynt?", "oj vilken nostalgi". Vem vet kanske upptäcker nya människor tjusningen med mynt och börjar samla!


Läste för många år sedan en avhandling och om jag minns rätt var en av teserna "All uppmärksamhet, även negativ är bra reklam". Kanske är det samma sak här, avvecklingen av kontanter uppfattas av många som negativt, men mynt och sedlar hamnar samtidigt i fokus! Inget vi ska var ledsna för.


Tittar man på världen inklusive Europa verkar kontanthanteringen inte gått ner mer än marginellt de senaste tio åren. I Sverige och Norge är trenden mycket tydlig, kontantanvändningen har minskat drastiskt. Vi får se vad som händer den dagen när elförsörjningen eller internet ligger nere, eller får ett större avbrott. Hur länge klarar vi oss då? Inte många dagar... Tror knappast att det går att handla på krita på stormarknaden.


Som myntsamlare är det naturligtvis tråkigt att kanske leva under den period då mynten försvinner från vår vardag, en >2500-årig "tradition" går graven... Det är faktisk så länge mänskligheten använt mynt som betalningsmedel, även om vi i Sverige började 1500 år senare.


Ingemar

PS uppdaterar bilden från förra inlägget, denna gång en solig bild!


Numismatik 2021 (2021-01-30)


Då har snart en månad av 2021 passerat. Den sista helgen i januari brukar dra igång det numismatiska året här i Sverige. Jag tänker naturligtvis på myntmässan som Sigtuna Myntklubb anordnar i Märsta. I år blev det av förklarliga skäl ingen mässa sista helgen i januari. På sin hemsida skriver Sigtuna Myntklubb "Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer av Covid-19, datum och plats meddelas separat". Ett helt riktigt beslut men ännu kan vi alltså hoppas på en Märsta mässa senare i år! När är mer osäkert. Frågan är om det överhuvudtaget kommer anordas några mässor under våren? Exempelvis FriMynt (i år 46:e upplagan) är flyttad från april/ maj fram till september och så verkar det vara överlag. Läget är för osäkert för att någon arrangör ska dra igång arbetet med en mässa. En mässa kanske pågår i några timmar men förberedelserna är stora. Lokal ska bokas, handlare ska bjudas in (och tacka ja), mässan ska annonseras så att det kommer några besökare mm mm.


Den digitala numismatiken i all ära. Visst fungerar handeln bra på nätet via auktions- och marknadssiter. Även kommunikation fungerar via telefon, mail och sociala medier. Men för oss samlare är det de fysiska mötesplatserna som oftast betyder mest. Mässor och föreningsaktiviteter är viktiga. Här kan vi träffas och utbyta erfarenheter, men även se mynten live. Har inte gjort någon mer omfattande omvärldsanalys men visst verkar det som att de flesta föreningarna just nu går på lågvarv utan några föreningsträffar. Alla går i väntas tider och väntar på att spridningen av smittan ska minska och staten ska släppa på alla restriktioner.


Nu är det inte bara numismatiken som lider. Hela samhället står still, jag tänker på alla idrotts- och kulturevenemang som ställts in. Men det stora problemet är väl konsekvenserna på samhället i stort där allt från handel, restauranger till turistnäring går på knäna. Själv har jag snart arbetat hemma i ett år. Det funkar riktigt bra, slipper resorna till jobbet och kan utföra alla mina arbetsuppgifter digitalt via datorn. Men det finns också stora baksidor. Arbetsmiljön är inte den bästa, varken fysiskt och psykiskt. Fåtöljen som utgör min arbetsplats är det inga större fel på, men att sitta i samma fåtölj månad in och månad ut med datorn i knät är kanske inte optimalt, vilket jag nu fått erfara... Likaså konstaterade jag i höstas att mina dagliga 10000 steg reducerats till kanske en femtedel per dag. Även frånvaron av arbetskamrater att "snacka skit med" påverkar tillvaron negativt. Visst är det enklare att diskutera "världsproblem" över en kopp kaffe eller en lunch än att göra det via Skype eller Zoom. Just nu längtar jag på alla fronter på att livet ska återgå till det normala.


Under hösten blev det ett blogginlägg i veckan. Universitetskursen var verkligen inspirerande och nya ämnen att blogga om kom hela tiden, just nu är det lite segare. Men tyckte jag kunde kosta på mig ett inlägg idag, även om det inte handlade om Märsta mässa... Vilken jag hade besökt om den anordnats. 


Även om de fysiska evenemangen lyser med sin frånvaro så hände det en del på den numismatiska fronten. Försöker hålla Agendan uppdaterad och om du har kunskap om evenemang jag missat maila gärna mig information om dessa.


Jag är ingen vän av vinter och snö. Men måste ändå erkänna att jag tycker det är riktigt vackert ute just nu. Min rekommendation i brist på myntmässor och mycket annat får därför bli, unna dig en "corona säker" promenad i solskenet, det ska jag göra!



Ingemar








Copyright © ingemars.se 1998-2024