2022C

Här kommer inlägg från juli 2022 och framåt i kronologisk ordning


Mynt som arkeologisk och historisk källa (2022-07-15)


Hade inte tänkt göra några inlägg under sommaren. Men här kommer ett delvis repriserat inlägg från förra året. Eftersom det åter är dags för en numismatisk kurs på universitetsnivå. Ansökan öppnade idag! Denna gång kommer dessutom kursen att bedrivas på distans (Zoom) vilket gör att alla kan söka, inte bara du som bor i Stockholmsregionern! Vill du lära dig mer om numismaik är detta ett ypperligt tillfälle.Länk till kursen - Stockholm Universitet


Jag gick kursen för två år sedan och måste säga att jag hade mycket stor behållning av den. Kursen ger en bra "överflygning" av vilken information som finns att hämta inom numismatiken. Många olika intressanta områden berördes och flera av dessa skulle jag vilja fördjupa mig i, och har redan gjort det i begränsad omfattning efter det att kursen avslutades.


Oftast fokuserar vi myntintresserade på objekten Det är valören, regenten, svårighetsgraden eller kvalitet som är intressant. Myntort, gravör och varianter är också spännande. Men det viktigast, kontexten kring användandet av mynten missar vi ofta. Det är här arkeologin öppnar upp en helt ny sida av vår hobby, de ofta "döda" objekten får ett nytt intressant liv!


Kursplan när jag gick kursen såg ut som följer, misstänker att det i princip blir samma upplägg denna gång. Här kommer  det jag skrev på mLogg efter respektive föreläsning

  - Introduktion till kursen. Introduktion till mynt och myntfynd. 2020-11-05 
  - Databaser och spridningskartor 2020-11-12
  - Tolkning av skattfynd 2020-11-19 
  - Icke-monetär/ekonomisk användning av mynt 2020-11-26 
  - Arkeologisk kontext 2020-12-03 
  - Metallanalyser 2020-12-09 
  - Studiebesök på SHM 2020-12-15 
  - Stamp- och viktstudier 2020-12-16 
  - Coins as a historical source, some examples from Roman Macedonia and Asia Minor 2021-01-13 
  - Användning av metalldetektor och numismatik (tyvärr blev det aldrig något inlägg, var fullt upptagen med hemtentan!)
  - Hemtenta 2021-01-16


Länk till inläggen på mLogg 2020 >>>


Lektionerna/ föreläsningarna var två timmar långa och pågick normalt mellan 1800 och 2000. Däremellan ägnade jag kanske 2-8 timmar i veckan till inläsning av studielitteratur. Hur många timmar jag la ner på hemtentan minns jag inte, men det blev en del... Fick väl inte toppbetyg men klart godkänt.


I princip all kurslitteratur fanns tillgänglig digitalt. Det fanns både obligatorisk litteratur och extraläsning för den som ville fördjupa sig.


 > > > Min rekommendation: Sök kursen! > > >


För övrigt har sommaren varit lugn på den numismatiska fronten, vilket också var planen. Många trevligheter hade planerats in bl.a. två födelsdagar. Nu blir det inte alltid som man tänkt sig. Veckan efter midsommar drog jag på mig det jag trodde var en elak sommarförkylning. Nu visade det sig att det var covid/ omicron jag drabbats av. Eftersom jag är trippelvaccinerad blev det en ganska mild variant. Men trots att det var en mild variant var jag mer eller mindre utslagen i drygt en vecka och tillbringade den veckan liggande i soffan på altanen... Nu var det inte bara infektionen som "störde" semestern. Fick dessutom ett intressant jobberbjudande samtidigt som jag låg däckad på sofflocket.Trevlig men det innebär att tankarna under ett antal dagar hamnade på ett helt annat ställe än där dom ska vara på semestern... 


Men just nu hjuter jag fullt ut av semester, ett strålande högsommarväder och en kall vid strandkanten. Tror att jag trots allt kommer att återkomma till verkligheten i början av augusti både utvilad och fylld med energi!


Ha en riktigt bra sommar!

Ingemar Sommarlov (2022-07-03)


Igår hölls myntmässan i Sävsjö. Det var det sista större svenska arrangemanget innan sommarn tar över. Nästa mässa är den som hålls i Norrköping 3 september. Hade liksom förra året planer på att ta mig till Sävsjö men det gick i stöpet. Nu är mässan inte jättestor så om den är "värd en egen resa" är tveksamt särskilt som jag har 75 mil tur och retur. Men den hade säkert varit "värd en omväg" om jag befunnit mig säg 10 mil från Sävsjö, vilket jag gjorde för drygt en vecka sedan. 


Verkar som att jag även i år har lyckats pricka in semestern helt rätt, eftersom jag tycker om värme och sol. De två första veckorna av en rekordlång semester finns inte mycket att klaga på. Får hoppas att även fortsättningen bjuder på riktigt sommarväder. Enda smolket i bägaren är att jag de sista dagarna har dragits med en elak förkylning vilket medfört att varken sol eller värme har uppskattats. Ett litet avbrott på semestern blev det också då jag förra veckan nåddes av nyheten att min närmaste chef sagt upp sig. Hade tänkt att släppa jobbet helt denna semester men så blev det inte. Vet inte hur många telefonsamtal jag satt i förra veckan, men många var det.


Vad gäller myntsamlandet ligger det på sparlåga just nu. Visst blir det något enstaka besök på olika digitala handelsplatser men inte mycket mer. Nu ljög jag, de senaste dagarna har det blivit en hel del besök. Dessa har dock varit orsakade av den tristess som en kraftig förkylning orsakar när det är 25-30 grader ute... Några köpt har det inte blivit. Myntsamlandet är verkligen upp-och-ned för mig. Efter en längre period där samlandet legat i dvala ökade det markant under våren och flera mycket intressanta köp gjordes. Men nu har det åter slumrat in, får se hur länge det blir denna gång. 


Nu tar jag semester från numismatik och återkommer troligen inte förrän i början av hösten, men några inlägg blir det säkert på Twitter. Så det är bara att följa mig @Myntsidan


Du får ha en riktigt bra sommar!

/Ingemar