2022C


Här kommer inlägg från juli 2022 och framåt i kronologisk ordning


Gott Nytt MMXXIII (2022-12-31)


Hade tänkt att detta inlägg skulle bli en årssammanfattning av det gångna året sedd utifrån min horisont. Nu kom massa andra saker emellan. Hade väl nästan skrivit två A4:or men fick inte riktigt ihop det, avstår därför från att publicera sammanfattningen.


Vi får hoppas att 2023 blir lika intressant och numismatiskt som 2022. Det stora smolket i bägaren är väl just nu världsekonomin. Med skenade inflation, skyhöga elpriser och en räntebana som inte ser rolig ut kanske samlandet för många tillfälligt kommer att få prioriteras ned? Men tänk då på att vårt intresseområde, mynt och numismatik, liksom mynten har två sidor (SIC!) "samlandet" och "forskandet". Två discipliner som är beroende av varandra för att det ska bli riktigt bra på båda fronter. Blir det inga nya objekt till samlingen ägna dig då istället åt att lära dig mer om objekten och särskilt de som redan finns i samlingen. Har du inte böckerna i bokhyllan så finns otroligt mycket bra information att hämta på nätet. Ingemars Myntsida kan vara en ingång med 100 tals länkar "worldwide" och även med en avdelning med Digital litteratur. Det digitala har fullkomplig exploderat de senaste åren och det är svårt att hålla koll på vad som publiceras. Har du tips på "digital litteratur" som saknas på mina sidor, skicka gärna länk till mig! Har du frågor om mynt, myntsamlande och numismatik är du alltid välkommen att kontakta mig.


På tal om Ingemars Myntsida. Sidan startade i maj 1998 och firar i år 25-års jubileum. Det måste jag erkänna inte fanns i tankevärden, inte ens som en vision, när jag la ut den första versionen av hemsidan 1998.


På Twitter @Myntsidan görs nästan dagliga inlägg. Förutom information om kommande arrangemang en hel del annat bl.a. bilder på mynt, medaljer, polletter mm.


Får avsluta året med en trevlig annons  jag hittade på Kungliga Biblioteket. Annonsen var införd i Posttidningar den 21 juni 1731 och till salu är Brenners andra upplaga av Thesaurus nummorum Sveo-Gothicorum!


Priset var 15 respektive 30 Daler Kopp.mt. beroende på vilken papperskvalitet som önskades. 30 daler var vid denna tid ungefär månadslönen för en timmerman.


  GOTT NYTT ÅR!

   Ingemar



Runstycken Ulrika Eleonora (2022-12-10)


Tror att det blivit lite mer fart på samlandet för min del de sista månaderna. Det har blivit en del köp utomlands men även på Tradera. Hos de svenska auktionshusen har utfallet varit betydligt magrare, men det beror nog främst på att jag bara sporadisk via datorn deltagit på de auktioner som genomförts

.
Fick en liten extra "kick" när Falcoin började uppdatera sina sidor om Ulrika Eleonoras 1 ÖrKM. Under 90-talet och en bit in på det nya milleniumet var jag i en period då runstyckena 1719-1778 stod högt i kurs och jag frenetiskt letade både kvalitet och nya varianter på dessa mynt. Ett intresse som sedan gått på sparlåga och där bara vissa kvalitetshöjningar gjorts. Trots att intresset svalnade en bit in på 2000-talet har jag fortsatt haft koll på svårare typer/ varianter som saluförts. Intresset för dessa runstycken sammanföll också med att Ingemars Myntsida introducerades. Mina försök att publicera variantförteckningar över 1700-talet kopparmynt på hemsidan rönte stort intresse och många bestående kontakter skapades både inom och utom Sverige. Det var också då som jag på allvar började besöka mässor. Tror att år 1999 (eller möjligen 2000) var första gången jag besökte FriMynt. Vilken upplevelse! Efter det blev FriMynt ett stående inslag i myntsamlandet, en mässa som i princip årligen har besökts.


Åter till runstycken. Eftersom intresset var som störst samtigt som Ingemars Myntsida skapades tror många att det bara är runstycken som intresserar mig? Fick faktisk för bara något år sedan en fråga som antydde att "du samlar väl bara kopparmynt från 1700-talet...". Nej, intresset är betydligt större och genom åren har många olika intresseområden varit i fokus. Som för så många andra började det med växelmynt. Det var tider då du kunde få mynt från början av förra seklet i växel! Senare blev det hela kronmyntsserien, svenska mynt från medeltid till 1873 både typer och varianter inkluderat de svenska besittningarna, ryska mynt men även polletter, myntförordningar, numismatisk kuriosa mm. Var tid har sin charm och ibland hämtas de gamla samlingarna ut ur bankfacket. Visst har jag gjort mig av med en hel del mynt, men merparten som funnits i samlingarna finns kvar och plockas alltså med jämna mellanrum fram. Nu senast samlingen av 1 ÖrKM efter Falcoins uppdateringar av dessa sidor, en riktig nytändning! Förutom mynten finns en hel del material samlat både i datorn och i en mängd anteckningsblock, en del har också publicerats på hemsidan även om en mycket har fallit bort när internetleverantörer och domäner bytts. Ofta när jag hittar ett nytt intresseområde går jag "all-in" både vad gäller att samla och att läsa om mynten, både i facklitteratur och auktions- och försäljningslistor.


Får allt som oftast frågor kring sidor som inte finns med på "nya" Ingemars Myntsida. En sådan sida är den om 1 ÖrKM jag nämner ovan. Genom åren har verktygen för att publicera sidor förändrats vilket medför att gamla sidor är svåra eller omöjliga att uppdatera. Vid övergången till "nya" Ingemars Myntsida valde jag dessutom att inte ta med en vissa sidor. Men eftersom dessa är publicerade på domänen ingemars.se ligger de fortfarande kvar på internet. Sidor från tidigare domäner som inte flyttades över till ingemars.se är tyvärr för alltid borta. Här har jag samlat en del av de gamla sidorna https://ingemars.se/myntsidan/diverse/. Ska när tid finns försöka hitta fler sidor på nätet.

När jag sökte på nätet hittade jag också den första sidan jag skapade på den egna domänen ingemars.se. Före 2005 hittades Ingemars Myntsida på den mer eller mindre omöjliga adressen  w1.822.telia.com/~u82204708/index.htm...


Nu "lackar det mot jul". Blir nog inget mer inlägg 2022 om inte en årssammanfattningen publiceras de sista dagarna detta år. 2023 års Agenda la jag ut i slutet av november och som alltid, saknas något evenemang kontakta mig så uppdaterar jag! Även länkförteckningen uppdateras kontinuerligt även om det varit ganska tunnt med nya sidor de senaste åren. 2023 blir också ett lite speciellt år för Ingemars Myntsida, sidan skapades och lades ut första gången i maj 1998. Usch vad tiden går fort 25 år...


Får önska alla en riktigt trevlig jul och nyår, när det väl är dags!

Ingemar


Bilaga:

Perioden Ulrika Eleonora 1719-1720 från min förteckning cirka 2002 där jag specialstuderade ettöringar 1719-1778. Återkommer med bilder när jag hittat dessa/ tagit nya. UE kopparören präglades i mycket stora upplagor, variantrikedommen är stor. Nedan listas bara en del av dessa. Jag utgår i förteckningen efter frånsidans utseende då främst de tre kronorna.


1719


1. ARENBURGSKA SMÅ KRONOR


2. ARENBURGSKA STORA KRONOR (platt kronbotten, påminner om små arenburgska)


3. ARENBURGSKA STORA KRONOR (smal kronbotten)


4. ARENBURGSKA STORA KRONOR (normalt har 1719 litet Ö i ÖR)


5. ARENBURGSKA KRONOR (fem diamanter i kronan)


6. ARENBURSKA (spretiga kronor)

7. HEDLINGER KRONOR


1720


1. ARENBURGSKA STORA KRONOR (normalt har 1720 stort Ö i ÖR)


2 WIKMANSKA KRONOR (Minst två från- och åtsidor finns, dock små skillnader)


3. GRACIÖS FRÅNSIDA troligen graverad av Hedlinger



Litteratur (2022-11-12)


Den 4 november var det release för den av SNF, SNY (Finska numismatiska föreningen) och Åbo museicentral samproducerade boken om myntningen i Åbo (finns att köpa på SNF:s kansli). En riktigt trevlig bok där all text finns både på svenska och finska.


Myntníngen i Åbo skedde inte bara på slottet utan också på den relativt nyupptäckta myntorten Kustö. Kustö slott är beläget knappt en halvtimmes bilresa från Åbo och klart besöksvärt om du befinner dig i Åbo. På Kustö lät Sören Norby 1522-23 prägla skillingar med gotländsk design. Tre varianter av skillingar av typen med Sören Norbys vapen/ Lammet med fana är kända. Dessa har myntmästarmärke S,)( och L (LL1a,b,c) varav sistnämnda är klart sällsyntast. Länge ansågs Visby var myntort för alla tre mynten. Men senare forskning har knutit den senare varianten LL1c till Kustö och myntmästaren Leinhart Pauwermann, därav myntmästarmärke L. Merparten av existerande exemplar med L är dessutom funna på Kustö slott. Innan du köper Åbo boken kan du här redan nu läsa om Kustö mynten


En rad böcker har släppts under hösten bl.a. den nya upplagan av Sveriges Mynt (1521-2021) (finns att köpa på bokens hemsidan för 750 exkl. frakt). I oktober släppte SNF två böcker, den smärre skriften #14 Sveriges Mynthistoria - berättad i korthet och monografin England till år 927 - Något om historien, mynten och kulturen (båda böckerna finns i SNF:s bokbutik och kostar 100 respektive 350, är du medlem betalar du bara 250 för den sistnämda). 

Alltså stora möjligheter att fylla på det numismatiska biblioteket med flera nyproducerades och intressanta böcker!


Fortsätter på tema litteratur. För många år sedan hade jag ambitionen att publicera en förteckning med svensk numismatisk litteratur. La ner många timmar på att hitta de försäljningar som gjorts och försökte ge ungefärliga priser. Det är dock många år sedan och bara sporadiska uppdateringar har gjorts. Mycket nypublicerad litteratur saknas och prisbilden är inte uppdaterad. Men med som så mycket annat går priser både upp och ned. Min förteckning Numismatisk Litteratur från 2000(?) ger ändå en inblick i vad som finns att botanisera i. Mer uppdaterad är min förteckning över Digital litteratur som senast uppdaterades för knappt en månad sedan. På sidan hittar du mängder med digital litteratur som gratis kan läsas på internet, bland mycket annat Brenners bok från 1731, alla nummer av Svensk Numisamtisk Tidskrift och Numismatiska forskningsgruppens (NFG) alla alster. Är säker på att den digitala litteraturen är framtiden, pratade vi om ett paradigmskifte, eller....

Har du länkar till numismatisk litteratur mm som saknas på sidan får du gärna skicka ett mail och tipsa mig!


Litteratur är viktig för myntsamlandet. Archie Tonkin skapare av såväl Myntguiden som Myntboken runt 1970 skrev redan i en av de första myntböckerna de bevingade orden "Skapa ett eget lite bibliotek. Köper du mynt för X antal kronor per år, köp litteratur för 10% av det beloppet!".

Att Archie fortfarande är "still going strong" och har ett "ickesvenskt tänkande" för att citera Archie själv kan jag intyga efter ett givande samtal på Stockholm Numismatika tidigare i höst. Drygt 50 år i numismatikens tjänst är imponerande! Första Myntguiden kom redan 1969 och första Myntboken 1971. Sedan dess har Archie försett oss med dessa båda publikationer årligen. Nästa års upplaga, Myntboken 2023, släpps som vanlig i månadsskiftet november/ december (169 hos AdLibris).  Jag kommer att vara en av köparna även om konkurrensen just nu är stor bland värderingsböcker.




Nu är den tredje säsongen av den numismatiska kursen på Stockholm Universitet igång. Om jag uppfattat allt rätt vid ett samtal med Jens Christian (professor och kursledare) för några veckor sedan var kursen fulltecknad vid start och det fanns även namn på kölistan, om någon inte skulle dyka upp vid uppropet. Går du på kursen och har några tankar kring kursen är du välkommen att dela dessa med mig och besökarna av Ingemars Myntsida. När väl denna tredje säsong är avslutad finns troligen ett 50-tal elever som genomgått kursen del 1. Kanske det då, 2023, är dags att start en fortsättningskurs, del 2, elevunderlaget borde finnas! Diskuterade även denna fråga med Jens Christian som inte var helt avvisande till tanken. Handlar nog ytterst om finansiering, viljan finns och finansiering till att "öka intresset för numismatik" borde finnas!


Fick vid en sammankomst för några år sedan den något ointressanta frågan "Vilket är det dyraste myntet du har i samlingen?" Vilken "x...." fråga... För mig handlar det inte om pris så jag valde att inte fortsätta diskussionen. Hade frågan däremot handlat om det intressantaste myntet hade det troligen blivit ett långt samtal! Myntsamlande och numismatik handlar inte bara om värde, alltså inte bara om nollor, oavsett om det rör kvalitet eller kronor. Numismatiken är större än så!


Nu när den mörka årstiden står för dörren varför inte tända skrivbordslampan (även om el-priserna är höga) och förkovra dig i numismatisk litteratur. Lär dig mer om dina mynt och höj värdet på din samling, om inte med nya objekt eller i värde (kronor), så åtminstone med ny kunskap om objekten i din samling!


Ingemar



Polletter (2022-10-12)


September-oktober har varit hektiska månader för den numismatiskt intresserade. För egen del har det varit en relativt lugnt på den numismatiska fronten, orsakat av en ny tjänst jag tillträdde i augusti. Den mesta tiden har fått ägnas åt det ny jobbet... Enda undantaget vad gäller numismatik blev Stockholm Numismatica 2022 på Sheraton i Stockholm. En mycket trevlig mässa!


En medalj har kommit in i "samlingen" sedan förra inlägget. För nit och redlighet!


Denna månads mLogg får det bli lite fokus på polletter. Skrev inlägget redan i somras men annat kom i vägen när jag skulle publicera det


Sommaren brukar vara lugn på den numismatiska fronten. Få eller inga mässor/ auktioner och även mindre med aktivitet på de olika säljsidor som finns. Möjligtvis är det mer aktivitet i sociala medier. Folk delar gärna sina semesterupplevelser på Facebook, Twitter och Instagram.


En fördel med sommaren och pollettsamlande är att det blir mycket resande. Nya platser besöks och under långa bilresor behövs pauser. Varför då stanna vid närmsta vägkrog? En liten avstickare någon mil från de stora vägarna kan ge så mycket mer.


Minns själv min barndom då många resor gjordes mellan Stockholm och Västkusten. På den tiden fanns få motorvägar och bilresan gjordes via mindre landsvägar, även om vissa hade Europaväg status. Hur lång tid resan tog alla köer inkluderat minns jag inte men de var åtskilliga timmar. Idag görs samma resa på säkert halva tiden även om hastighetsbegränsningarna respekteras, vilket kanske inte alltid är fallet... Resorna var inte roliga, upp i ottan för att sträckköra till slutmålet. Stoppen var få och på sin höjd blev det ett stopp för intagande av medhavda mackor. Samt någon kortare "pisspauser"... Stoppen gjordes på en parkeringsficka några meter från landsvägen. Att göra en mindra avstickare för att se något spännande kom aldrig på tal. Vet att jag ofta tjatade om att vi skulle stanna till vid Rökstenen som jag läst om i skolan. En liten omväg på kanske ett par kilometer, men det var aldrig aktuellt... Första besöket vid Rökstenen kom säker 20-25 år senare.


Idag är resorna mer avslappnade, det är ingen tävling att komma till slutmålet på rekordtid. Det blir en hel del stopp både för lunch och för att se något sevärt. Det är här polletterna kommer in. Mynten är nationella även om de har en präglingsort, polletterna är oftast lokal. Det är alltså möjligt att vid resor besöka platser där polletterna använts.
Har satt lite i system att försöka göra lite avstickare till platser som finns representerade i pollettsamling när jag är ute och reser. I samlingen finns många polletter från olika delar av landet, platser jag gärna vill besöka. Besöks resmål där polletter saknas i samlingen blir det oftast en jakt på dessa polletter när resan är avslutad.


Även i år har det blivit några "pollett-besök". Kanske inte så många jag önskat, men ändå några stycken. Ett par Stockholms restauranger bl.a. Grand Hotell där faktiskt en "fatpilsner" intogs! Några är platser som tidigare varit bryggerier som München bryggeriet på Söder Mälarstrand. Trädgårn i Göteborg, några färjor bl.a. till Marstrand och en ångslup som ägts av Stockholms Ångslupsaktiebolag. Därutöver några andra platser där polletter använts som Hörningsholms lantgods, Ekolsund, Nissafors för att nämna några. Samt ett utlandsbesök, Esplanadparken där Helsingfors Operakällare en gång var beläget. (Mer om polletterna från Operakällaren kan du läsa i senaste Pollettbössan (nr. 63)!)



Samlar du polletter, besök platserna där dina polletter använts, det ger mervärde till samlingen! Besöker du platser som du saknar polletter från köp en gammal pollett från platsen istället för något importerat krimskrams som souvernir!


Ingemar



En fullspäckad höst (2022-09-11)


Idag går vi till val, förtidsröstade redan för två veckor sedan och kommer att följa valvakan ikväll. Hur det kommer att gå har jag ingen aning om. Många stora frågor är olösta och politikernas löften är väl mest "val-fläsk/-fjäsk". Tror att vi kommer att gå en mycket stökig mandatperiod till mötes, oavsett utgången idag. Skenande energipriser, räntor och livsmedelspriser mattar mångas köpkraft och är inte lätt att hantera. Kanske går vi en "vargavinter" tillmötes.


Det har varit mycket jobb för min del den senaste tiden även om jag lyckades lägga in en semestervecka i månadsskiftet. Det blev därför inget Norrköping istället blev det ett besök i vårt östra grannland och Helsingfors. Vad jag har hört var mässan riktigt bra och dessutom välbesökt! Tyvärr hände lite tråkigheter på mässan, se längre ned i inlägget. Som alltid är början på hösten full med aktiviteter. Jag listar nedan ett urval av det som händer den närmaste månaden, en hektiskt period för den som vill vara med om så mycket som möjligt. "Allt" som händer hittar du i Agendan och som vanligt har jag missat något hör av dig!



- Redan i veckan är det dags att ansöka om bidrag från Sven Svenssons Stiftelse, senast den 15 september måste ansökan vara insänd för att tas upp vid höstens ansökningsomgång. 
- 20 september släpps Sveriges Mynt 1521-2021 bokreleasen äger rum på Universitetshuset i Uppsala. 
- Den 24 september sker två evenemang Myntets Dag på KMK i Stockholm (KMK firar 450 år, 1572-2022) och den årliga Myntmässan i Lund
- Den 30:e är senaste dag att lämna in ansökningar till Gunnar Ekströms Stiftelse
- Den 1-2 oktober är det dags för "superhelgen", som jag uttryckte det förra året. En numismatisk helg i Stockholm med både auktion MISAB 41 och Stockholm Numismatica 2022. Två måsten för den som samlar mynt. Att MISAB auktionerna är bra vet vi sedan tidigare, men även Stockholm Numismatica var riktigt bra premiäråret (2021) och har alla förutsättningar att bli ändå bättre i år med god uppslutning av handlare. Katalogen till MISAB 41 anlände i fredags och finns snart på hemsidan.

På tal om MISAB så bytte MISAB ägare för en knapp månad sedan, mer finns att läsa på Svenska Numismatiska Föreningens hemsida


Som jag skrev redan i augusti kommer jag inte vara fysiskt närvarande på något av evenmangen, men några bud blir det säket på både MISAB 41 och MISAB #41. Det senare en internetauktion som öppnades i fredags.


Hade kontakt med prof. J C Moesgaard för drygt en vecka sedan, fortfarande finns platser kvar på årets numismatiska kurs. Kursen håller på 31 oktober till 15 januari, kursen går på distans (Zoom) vilken gör den sökbara för alla i Sverige. Studiefarten är halvfart och utbidningen bedrivs på kvällstid. Har du inte redan sökt är det hög tid att du gör det nu!  Jag gick samma kurs 2020, den var mycket bra! Försökte då sammanfatta varje lektion, om dessa lektioner kan du läsa på mLogg


Hörde på Delzannos YouTube-kanal att mässan i Norrköping haft problem med stölder. Bland de drygt 100 besökarna fanns alltså en eller flera tjuvar... Vad och hur mycket som förvunnit framgick inte men eftersom Roberto tog upp det var det troligen ingen obetydlig stöld. Tjuvar hör inte hemma inom numismatiken och på mässor (punkt slut). Tjuvar ska sitta bakom lås och bom. Har du misstankar eller såg du något i Norrköping som inte kändes rätt, kontakta arrangören eller polisen.

Mässor är mycket viktiga mötesplatser för samlare och handlare, ingen ska behöva vara orolig för sina objekt på en mässa. Visst kan man öka säkerheten med vakter och videoövervakning, men det medför troligen både högre bordshyra och inträdesavgifter vilket riskerar minska intresset både hos handlare och samlare. Vi har flera mässor den närmaste tiden, håll ögonen öppna! Ser du något som ser misstänksamt ut prata med berörd handlare eller med arrangören. Tjuvar hör inte hemma inom numimatiken eller på våra mötesplatser.


Fick några visdomsord av en samlare för ett par veckor sedan, en samlare som liksom jag tagit en liten paus. "En samlare har ofta en livslång horisont, en "investerare" vill se avkastning relativt omgånde. Uteblir den förväntade vinsten vänds intresset snabbt åt något annat håll". En mix är naturligtvis bäst men blir det för mycket jakt på "bra investeringar" kanske numismatiken tappar många intressenter. Efter "regn kommer sol" så för min del fortgår samlandet med all säkerhet, även om det blir på sparlåga under en period. Men man ska aldrig säga aldrig för helt plötsligt brukar "måste objektet" dyka upp!


På torsdag får jag en guldmedalj - NOR (Nit och redlighet)!


Ingemar



Höstterminen 2022 (2022-08-16)


Från början var tanken att det skulle bli ett inlägg i månaden på mLogg. Konstaterar så här 2,5 år senare att inläggen kommit betydligt oftare. Nu återgår jag till urspungstanken, detta blir augusti månads inlägg


Nu är det dags för hösttermin som en del uttrycker det. Vet dock inte om begreppen vår- och hösttermin fortfarande gäller i den numismatiska världen. När jag började samla var begreppen gångbara. Idag med internet skulle jag vilja säga att det inte finns några terminer myntsamlandet har så att säga blivit tillgängligt 24-7, och dessutom för alla oavsett var du bor.


Vad som händer under hösten hittar du i Agendan och skulle något saknas skicka ett mail!


För egen del blev det ett rejält sommarlov där nästan ingen tid alls ägnats åt numismatik, undantaget en årlig sommar-myntträff med några samlarkollgor på en krog i hamnen. Måste säga att det varit mycket numismatik i mitt liv de senaste åren. Förutom själva samlandet firar Ingemars Myntsida 25 år 2023 och på det har det blivit ett antal år i styrelsen för riksföreningen. Kanske för mycket av "det goda"? Åter dags att lägga lite mer krut på arbetslivet, vilket till viss del gått på sparlåga de senaste åren. Började redan förra hösten titta på nya jobb. Men det var först under årets semester som erbjudandet kom. Oväntat ringde telefonen när jag låg nedbäddad i covid-19. Trots att "gubben" till åren börjar komma (firade 60 i somras) kunde jag inte tacka nej till det jag erbjöds. Så nu tar arbetslivet en helt ny bana. Inte för att jag behöver det men tror ändå att den nya jobbet under en period kommer medföra att jag trappar ned på samlandet, åtminstone tidsmässigt.


Hade annars tänkt att 2022 efter en segdragen pandemi skulle bli året jag ägnade åt auktioner, mässor och annat numismatiskt relaterat. Just nu funderar jag på att skippa flera evenemang under hösten. Visst kommer jag lägga anbud och bevaka on-line auktioner men där stannar det nog. Det blir alltså inget besök i Norrköping om drygt två veckor. En för övrig riktigt bra mässa som jag skulle vilja säga platsar in på topp tre bland årets alla myntmässor. Nu beror inte min frånvaro bara på "minskat engagemang", mässan krockar också med annat inplanerat


Har du möjlighet, ta dig till "Peking" den 3 september!!! Norrköpings Myntmässa 


Jag brukar vara ganska bra på att se i "spåkulan" och skulle tro att det är polletter jag främst håller på med om några år. Ett annat område som seglat upp är lokalhistoria. Visst finns några polletter och medaljer att leta efter, men det finns också mycket annat att studera och kanske även samla? Myntsamlandet, undantaget några få specialområden kommer förmodligen att ligga i träda under en tid. Kanske då bättre att fokusera på andra områden? 


Hemsidan och inlägg på Twitter/ Facebook men även Agendan/ Länkförteckningen "rullar på" som vanligt. Agendan uppdaterades precis och senare i eftermiddag startar en auktion i Tallinn!


Ingemar

ps återkommer i mitten av september med mer om höstens mässor och auktioner, samt naturligtvis Myntets dag på KMK.


Mynt som arkeologisk och historisk källa (2022-07-15)


Hade inte tänkt göra några inlägg under sommaren. Men här kommer ett delvis repriserat inlägg från förra året. Eftersom det åter är dags för en numismatisk kurs på universitetsnivå. Ansökan öppnade idag! Denna gång kommer dessutom kursen att bedrivas på distans (Zoom) vilket gör att alla kan söka, inte bara du som bor i Stockholmsregionern! Vill du lära dig mer om numismaik är detta ett ypperligt tillfälle.



Länk till kursen - Stockholm Universitet


Jag gick kursen för två år sedan och måste säga att jag hade mycket stor behållning av den. Kursen ger en bra "överflygning" av vilken information som finns att hämta inom numismatiken. Många olika intressanta områden berördes och flera av dessa skulle jag vilja fördjupa mig i, och har redan gjort det i begränsad omfattning efter det att kursen avslutades.


Oftast fokuserar vi myntintresserade på objekten Det är valören, regenten, svårighetsgraden eller kvalitet som är intressant. Myntort, gravör och varianter är också spännande. Men det viktigast, kontexten kring användandet av mynten missar vi ofta. Det är här arkeologin öppnar upp en helt ny sida av vår hobby, de ofta "döda" objekten får ett nytt intressant liv!


Kursplan när jag gick kursen såg ut som följer, misstänker att det i princip blir samma upplägg denna gång. Här kommer  det jag skrev på mLogg efter respektive föreläsning

  - Introduktion till kursen. Introduktion till mynt och myntfynd. 2020-11-05 
  - Databaser och spridningskartor 2020-11-12
  - Tolkning av skattfynd 2020-11-19 
  - Icke-monetär/ekonomisk användning av mynt 2020-11-26 
  - Arkeologisk kontext 2020-12-03 
  - Metallanalyser 2020-12-09 
  - Studiebesök på SHM 2020-12-15 
  - Stamp- och viktstudier 2020-12-16 
  - Coins as a historical source, some examples from Roman Macedonia and Asia Minor 2021-01-13 
  - Användning av metalldetektor och numismatik (tyvärr blev det aldrig något inlägg, var fullt upptagen med hemtentan!)
  - Hemtenta 2021-01-16


Länk till inläggen på mLogg 2020 >>>


Lektionerna/ föreläsningarna var två timmar långa och pågick normalt mellan 1800 och 2000. Däremellan ägnade jag kanske 2-8 timmar i veckan till inläsning av studielitteratur. Hur många timmar jag la ner på hemtentan minns jag inte, men det blev en del... Fick väl inte toppbetyg men klart godkänt.


I princip all kurslitteratur fanns tillgänglig digitalt. Det fanns både obligatorisk litteratur och extraläsning för den som ville fördjupa sig.


 > > > Min rekommendation: Sök kursen! > > >


För övrigt har sommaren varit lugn på den numismatiska fronten, vilket också var planen. Många trevligheter hade planerats in bl.a. två födelsdagar. Nu blir det inte alltid som man tänkt sig. Veckan efter midsommar drog jag på mig det jag trodde var en elak sommarförkylning. Nu visade det sig att det var covid/ omicron jag drabbats av. Eftersom jag är trippelvaccinerad blev det en ganska mild variant. Men trots att det var en mild variant var jag mer eller mindre utslagen i drygt en vecka och tillbringade den veckan liggande i soffan på altanen... Nu var det inte bara infektionen som "störde" semestern. Fick dessutom ett intressant jobberbjudande samtidigt som jag låg däckad på sofflocket.Trevlig men det innebär att tankarna under ett antal dagar hamnade på ett helt annat ställe än där dom ska vara på semestern... 


Men just nu hjuter jag fullt ut av semester, ett strålande högsommarväder och en kall vid strandkanten. Tror att jag trots allt kommer att återkomma till verkligheten i början av augusti både utvilad och fylld med energi!


Ha en riktigt bra sommar!

Ingemar 



Sommarlov (2022-07-03)


Igår hölls myntmässan i Sävsjö. Det var det sista större svenska arrangemanget innan sommarn tar över. Nästa mässa är den som hålls i Norrköping 3 september. Hade liksom förra året planer på att ta mig till Sävsjö men det gick i stöpet. Nu är mässan inte jättestor så om den är "värd en egen resa" är tveksamt särskilt som jag har 75 mil tur och retur. Men den hade säkert varit "värd en omväg" om jag befunnit mig säg 10 mil från Sävsjö, vilket jag gjorde för drygt en vecka sedan. 


Verkar som att jag även i år har lyckats pricka in semestern helt rätt, eftersom jag tycker om värme och sol. De två första veckorna av en rekordlång semester finns inte mycket att klaga på. Får hoppas att även fortsättningen bjuder på riktigt sommarväder. Enda smolket i bägaren är att jag de sista dagarna har dragits med en elak förkylning vilket medfört att varken sol eller värme har uppskattats. Ett litet avbrott på semestern blev det också då jag förra veckan nåddes av nyheten att min närmaste chef sagt upp sig. Hade tänkt att släppa jobbet helt denna semester men så blev det inte. Vet inte hur många telefonsamtal jag satt i förra veckan, men många var det.


Vad gäller myntsamlandet ligger det på sparlåga just nu. Visst blir det något enstaka besök på olika digitala handelsplatser men inte mycket mer. Nu ljög jag, de senaste dagarna har det blivit en hel del besök. Dessa har dock varit orsakade av den tristess som en kraftig förkylning orsakar när det är 25-30 grader ute... Några köpt har det inte blivit. Myntsamlandet är verkligen upp-och-ned för mig. Efter en längre period där samlandet legat i dvala ökade det markant under våren och flera mycket intressanta köp gjordes. Men nu har det åter slumrat in, får se hur länge det blir denna gång. 


Nu tar jag semester från numismatik och återkommer troligen inte förrän i början av hösten, men några inlägg blir det säkert på Twitter. Så det är bara att följa mig @Myntsidan  



Du får ha en riktigt bra sommar!

/Ingemar