2020-08 Tiden går fort...


Tiden går fort... (2020 - 08 - 31)


Nu var det ett tag sedan jag skrev något på MLOGG. Får skylla på en ovanligt bra sommar, vilket är tur eftersom jag liksom de flesta fått ägna mig åt "hemester" alltså semester på hemmaplan. Visst har det varit några dagar med regn, men dessa är få. Värsta regn-dagen för min del inträffade faktiskt i helgen. Får skylla på att jag tillfälligt lämnade ostkusten och begav mig inåt land för ett möte i Västmanland. På tal om Västmanland kommer det säkert att bli fler resor dit. Sonen lämnade förra veckan hemmet för studier i (myntorten!) Västerås. Måste erkänna att det känns riktigt vemodigt när första barnet lämnar hemmet, men samtidigt roligt att han bestämt sig för vad han vill studera. På tal om studier ska också jag återvända till skolbänken i höst. Stockholms Universitet anordnar en 7,5 poängs kurs i numismatik med start i november. Ett tillfälle som jag inte ville missa. "Råkade" vara vaken när möjligheten att ansöka öppnade, så 00:05 första dagen registrerade jag min ansökan. Några veckor senare fick jag veta att jag var ANTAGEN! Ska bli riktigt spännande att studera under ledning av professor Moesgaard. Vet inte, men det verkar som att det fortfarande är möjligt att ansöka till kursen, har du möjlighet gör det!


Hemester, social distansiering mm. som präglat den gångna sommaren är naturligtvis orsakat av pandemin. Nu verkar pandemin vara på nedgång i Sverige. Vi får hoppas att trenden fortsätter även om media rapporterar om uppgång i övriga Europa. Pandemin fick stor påverkan på numismatiken i våras. I princip alla auktioner och mässor, men även föreningsaktiviteter ställdes in. Tyvärr verkar detta vara ett tillstånd som gäller även i höst. På mässfronten verkar det helt dött, föreningsaktiviteter kanske så smått börjar starta upp om än i liten skala. Likaså auktionsverksamheten där mycket verkar ske i digitalt format. Philea prövade ett nytt digitalt verkyg den 1 augusti. Resultatet blev si-så-där men det beror säkert både på det utbjudna materialt och tidpunkten för auktionen. Men ett försök är ett försök som naturligtvis ska utvärderas. Den sedan tidigt i våras annonserade MISAB auktion 34 blir äntligen av, med vissa förändringar då B Svenssons mynt redan sålts på internetauktion. Näst -nästa helg kommer auktion 34 att genomföras på Sheraton. Antalet besökare är begränsat (just nu till 40 men Folkhälsomyndighetens nya rekommendation som gick ut i veckan kanske kan öka på detta?). Mest spännande är att MISAB planerar att testa "livebidding" på denna auktion. Men som MISAB skriver i sitt nyhetsbrev, det är en test och för säkerhets skull rekommenderar MISAB förhandsbud för att du ska vara riktigt säker på att buden når fram. Kanske något att tänka på en dag som denna när världens största internetleverantör tydligen haft problem i helgen. Ett problem som enligt utländsk media påverkade minst en miljard internetanvändare...


Som jag skrivit tidigare hade jag en riktigt djup "dipp" i samlandet första halvan 2020. Intresset börjar nu komma tillbaks och jag har redan siktat in mig på ett antal utrop på MISAB 34. Jag kommer att lägga förhandsbud även om jag naturligtvis också kommer att vara med på Live-bidding den 12-13 september. På tal om MISAB så kommer också en 35:e auktion att hållas i höst/ vinter. Pratade nyligen med Dan som antydde att auktion 35 kanske blir en av de bättre som genomförts av MISAB, blir spännande att se när katalogen är klar. Tror också att vi samlare kan räkna med ett par-tre internetauktioner signerade MISAB under hösten!


Under sommaren har guld- och silverpriserna rusat ordentligt, som en effekt av den osäkerhet pandemin skapat. För några veckor sedan innehöll tvåkronorna, typen 80 procent, silver motsvarande 100 kronor. Kanske hög tid att sälja av innehavet och investera i riktiga mynt på höstens auktioner!


Nu blev det äntligen ett inlägg, jag har påbörjat ett flertal under sommaren men inget har kommit ut. Detta inlägg innehöll dessutom inget av det jag tidigare tänkt skriva om... det finns alltså uppslag till fler MLOGG inlägg under hösten!


Dagens plus: Att pandemin verkar avta, och att det digitala kanske fått en skjuss i rätt riktning tack vare pandemin!


Dagens minus: Att sommaren, som alltid, går för fort...


/Ingemar


(blev det stavfel i texten får jag skylla på att jag just nu använder en dator där bäst före-datum för länge sedan passerats och där tangenterna inte riktigt hänger med, särskild de på raden C,V,B,N,M...)