2021-08 En myntfri sommar

Här ligger höstens inlägg i kronologisk ordning.Numismatisk Superhelg, Lund-mässa och statistik (2021-09-15)


Nu verkar de flesta restriktioner mer eller mindre vara upphävda. Trots det uppmanas till försiktighet när vi ses i stora folksamligar. Helt över är ännu inte pandemin. Bara i min lilla kommun var smittnivåerna förra veckan uppe i tal som vi inte sett på ett halvår. Främst skolungdom men även äldre var drabbade.


Att pandemin nu börjar ebba ut gör att vi med stor tillförsikt kan börja se fram emot superhelgen 2-3 oktober. På lördagen MISAB 37 och på söndagen Stockholm Numismatica 2021, både evenemangen på Sheraton i Stockholm. Ett mycket bra initiativ som jag vill uppmuntra. Eftersom jag bor på pendlingsavstånd från Stockholm hade jag inte haft några problem med att resa in två helger i rad. Tänker mer på lite mer långväga gäster som kan kombinera auktion och mässa. Ett perfekt läge att ta med kärestan till Stockholm. Du gör av med pengarna på Sheraton och din partner på stan. Kvällarna, både fredag och lördag kan ägnas åt gemensamma besök på någon av stadens alla restauranger. Flera stjärnmärkta av Guide Michelin finns i Stockholm, varav åtminstone en fick sin första stjärna så sent som i veckan.


Katalogen till MISAB 37 anlände för någon vecka sedan, objekten ligger också ute på NumisBids. Jag gillar kataloger, men får samtidigt erkänna att när jag tittar på auktioner föredrar jag den digitala varianten. Inte minst därför att det går att zooma in mynten för att i detalj kunna studera dessa (särskild viktigt då synen idag inte är som i fornstora dar då jag bl.a. stående "nästan 2 möh!" kunde scanna av handlares lager på exvis FriMynt). Mina egna bedömningar och prioriteringar, men även slutpriser noterar jag i papperskatalogen.


Ett tips till auktionsarrangörer skulle kunna vara att ta fram två pdf-kataloger, en inför auktionen och en efter auktionen. Den senare skulle kunna innehålla både slutpriser och errata. Vad gäller slutpriser tror jag inte det skulle vara några problem i Adobe att redan från början lägga till ett fält för slutpris. Ett fält som inte syns i den första katalogen men som med några enkla handgrepp kan fyllas på med slutpriser i katalog två. pdf-katalogen skulle då delvis fylla samma funktion som papperskatalogen. Kanske är det värre med egna anteckningar? men utvecklingen går snabbt och snart kan säker vi som läser katalogerna även göra egna "icke störande" anteckningar i pdf-varianten!


Så till själva auktionen. Får erkänna att jag ännu bara bläddrat igenom den och att jag först kommande helg kommer göra en djupdykning. Jag konstaterar redan vid de första genombläddringarna att det är en bred auktion som borde tillfredsställa de flesta. Medeltidsdelen är riktigt stark och även den övriga svenska avdelningen är bra och med stor variation. Ett rikt utbud av svenska sedlar och polletter bjuds också ut. I den senasre kategorin många riktigt svåra med proviniens Sven Svensson.  Ska jag plocka ut några favoriter, som inte behöver vara objekt jag tänker bjuda på, kan bl.a. nämnas

(009) penningen Johan Sverkersson,

(046) 18 penningar Hedemora, Söderköping eller Västerås, den senare myntorten är ny! måhända kommer vi få förklaringen i nya SM-boken?,

(121) 2 öres klipping Säter 1627,

(188) 8 mark 1670,

(453) mässingspollett Avesta koppar- och järnverk Tunna kol,

(509) Näverpollett Dagsverk Sala 1690,

(522-4) tre Palmstruchare från Stockholm Banco 1666 med valörerna 100, 50 respektive 25 daler SM,

(634) Borås Enskilda bank 10 kronor 1894 eller varför inte något av mynten

(717-745) alla romerska guldmynt.


Denna auktion är dessutom så utformad att det går att bjuda Live både i salen och via internet. Räcker inte bilderna finns fyra möjligheter att bese objekten. Dels utanför Växjö på lördag, dels i Stockholm onsdag, torsdag, fredag före auktionen. Observera dock att MISAB vill ha föranmälan och att fredagen främst är till för långväga gäster. Mer info och länkar till auktionen finns på MISABs hemsida.


Blev det inga köp, eller för få köp på auktionen så kommer säkert mässan Stockholm Numismatica 2021 att erbjuda många köpmöjligheter. Kanske till och med möjlighet att köpa något mynt du gick miste om "i stridens hetta" under lördagen. Laguppställningen ser idagsläget ut som följer (detta enligt senaste uppdateringen av sidan Stockholm Numismatica)

Myntauktioner i Sverige AB (MISAB), AB Wijk Antik, Pecunia, Hamrin & Svahn Mynt, Roberto Delzanno Mynthandel, Selins Mynthandel, Cederholms Mynthandel, Johan Melin Mynt, Lunds Mynthandel, J. Pedersen Mynthandel, Nordisk Filateli, Svenska Numismatiska Föreningen, Svenska föreningen för historiska värdepapper, ABAXA, Tamco Numismatics, Peagasus Auctions, Klas Boman, StenEngAB, Archie Tonkin AB, Kihlbergs Antik, AK Mynt AB, Kjell Riibe Mynthandel - Norge, Schulman B.V.-

Nederländerna och Helsingborgs Mynthandel.


En uppslutning av handlare och föreningar som inte är mycket sämre än den som brukar erbjudas på FriMynt, en och annan utställare kan säkert ännu tillkomma. Extra roligt är att det verkar bli en årligen återkommande mässa, möjligheterna att det blir en "superhelg" även nästa höst är alltså goda!


På söndagen håller dessutom MISAB sin internetauktion #36 som blir en ren pollettauktion! På Facebook aviserar MISAB åtminstone två ytterligare internetauktioner denna höst, trevligt!


Helgen efter superhelgen håller SNF sitt årsmöte på Kungliga Myntkabinettet (eller som det numera benämns Statens Ekonomiska Museum) i Stockholm. En möjlighet för dig som är medlem att se (nya) KMK och lyssna på ett föredrag.


För den som inte har möjlighet att besöka Stockholm 2-3 oktober, erbjuds en Myntmässa i Lund redan nästa helg. Jag har lite för långt att resa för att ta mig till Lund, men har många gånger hört att denna mässa är väl värd att besöka. Befinner du dig i södra Sverige runt den 25 september rekommenderas en avstickare till Lund och mässan som Sveriges Mynthandlarförening anordnar!Statistik
När hemsidan var ny var statistik viktig för mig och jag följde utvecklingen nästan dagligen. Samma sak när jag började med Twitter och Facebook, i början vill man se utveckling. Måste dock erkänna att statistik idag inte alls känns viktig. Det är mer interaktionen med besökare som intresserar mig.


Den 8 september hände dock något, fick en signal om ovanligt många unika besökare. Drygt 1000 personer hade besökt Ingemars Myntsida den dagen. Besökstoppen var långt ifrån rekord men fick mig ändå att åter grotta ned mig i de statistikverktyg som finns. Det visade sig att ett snitt över den senaste femårsperioden ligger ganska jämt runt drygt 400 besök per dag. Några enstaka dagar "dippar" det medan andra dagar får jag toppar som den 8 september. Nu kanske det inte är några jätteimponerande siffror om man jämför med mycket annat på internet. Men myntsamlade är en ganska smal hobby med inte allt för många utövare, så jag är klart nöjd.

Populäraste webläsarna för att besöka sidan finns på datorer men andelen besökare som använder mobil/ padda ökar stadigt. Knappt hälften av besökarna kommer från Sverige därefter är USA, de nordiska länderna, Ryssland, Nederländerna, Kina och Tyskland i topp. På Facebook har Ingemars Myntsida cirka 1600 följare och på Twitter knappt 1000. Även på Google kommer Ingemars Myntsida relativt högt upp i sökverktygen vid sökningar på enstaka allmänna ord med numismatisk anknytning. Vid en en lite mer avancerade sökningar hamnar Ingemars Myntsida ofta topp-tio!


Får verkligen hoppas att mitt engagemang ökat intresset för mynt och myntsamlandet, något som var syftet när jag drog igång för snart 25 år sedan.


/Ingemar


Rivstart på hösten (2021-09-01)
Sommarn brukar vara lugn på myntfronten så också sommaren 2021. Skönt är att pandemin börjar ebba ut även om den säkert är långt från över ännu. Läser tyvärr dagligen om mindre utbrott och då särskilt bland unga. Vi ska nog fortsätta ha respekt för pandemin även om den nu inte är lika akut som under de tidigare vågorna. Besöker vi mässor och liknande ska vi nog fortsättningsvis försöka hålla lite avstånd från varandra. Det kanske inte ska vara som på Frimynt där vi vid vissa bord har tredubbla led med intressenter. Förutom de stolar utställaren ställt fram som naturligtvis är upptagna, brukar det åtminstone finnas en stående mellan varje stolspar och därutöver en tredje front som försöker tränga sig in mellan de som fått plats närmast bordet. Kanske inte helt OK vid en pandemi, men kanske inte annars heller då det inte bara är Covid-19 som smittar... 


Ett utmärkt exempel på en väl genomförd mässa är den i Norrköping den 21 augusti. Mycket folk, arrangören såg dock till att det inte blev för många, det finns en gräns för hur många som får vistas i en lokal med en viss yta och den följdes. Under ordnade former kunde alla besökare besöka de bord som så önskades.


Oj vad vi samlare väntat på en mässa. Någon enstaka mässa har väl anordnas, men för min del var detta det första mässbesöket sedan Sigtunamässan i januari 2020. Hade visserligen chansen redan i Sävsjö men fick då inte riktigt resplanerna att gå ihop. Mässor är viktigt för samlande, visst kan mycket göras digitalt via olika siter men att träffas Live på en mässa är svårslaget. Måste säga att jag var riktigt upprymd både under och efter mässan. Det vilande samlandet fick en mycket positiv kick. Nu blev inköpen inte så stora men det är inte alltid det viktigaste. Det är möjligheten att träffa och snacka med andra samlare och såklart även handlare som är behållningen.


Om vi nu kan hålla pandemin stången finns ytterligare två intressanta mässor i höst. Lund de 25 september och Stockholm Numismatica 2021 den 3 oktober. Båda mässorna arrangerade av mynthandlarföreningen och den senare i samarbete med MISAB. Den senare mässan tycker jag är ett utmärkt inititiativ och som dessutom planeras bli en återkommande mässa. Vi får två arrangemang samma helg, MISAB 37 och mässan. Har du möjlighet besök mässorna. För egen del och jag får skylla på avstånd blir det bara besök på mässan i Stockholm
Vad gäller MISAB blir det denna höstauktion en endagars. Pratade lite med Dan i Norrköping och planen är att katalogerna ska skickas ut någon vecka in i september. Återkommer naturligtvis med ett inlägg när jag tagit del av katalogen. Tyvärr glömde jag fråga om internerauktioner från MISAB men räknar med att några kommer att dyka upp under hösten.


Det är lätt att köra fast i samlandet. Börjar man med ett nytt område "går allt som en dans" och objekten "ramlar" in. Sedan kommer den kanske roligast fasen, jakten på att fylla de luckor som finns i samlingen. En jakt som pågår på nätet, på auktioner och mässor. De första två faserna kan ta många år beroende på samlarområde. Nu börjar samlingen bli komplett, men några luckor finns alltid kvar. Troligen är det extremt dyra eller mycket svåra objekt, objekt som inte växer på träd och där en offentlig försäljning sker kanske inte oftare än vad tionde år. Nu kanske inte prislappen spelar så stor roll, problemet är att objekten inte dyker upp, utan nu gäller det att inventera sitt kontaktnät och försöka få loss objekt som redan ligger i en annan samling.


Det finns alltid en risk att samlandet faller i träda under den perioden, går det ett år eller flera utan att samlingen fylls på med något väsentligt svalnar oftast intresset. Det är här som det gäller att hitta nya områden. Att åter få komma in i den spännande fas 2, jakten på luckorna. Sedan kan man också hamna i perioder där "alla" samlar samma område och där priserna, åtminstone tillfälligt är på en allt för hög nivå och där det kan vara bättre att vänta med köpen. Tycker mig ana vissa sådana områden just nu. Dukater är svåra, likaså riksdalrar i hög kvalitet. Dessa har troligen tidigare varit undervärderade och nu hittat sin rätta prisnivå. Men många mynt i lite sämre kvalitet ligger nog lite väl högt idag. Vi som varit med några år vet att utbudet är såpass stort att dessa mynt just nu är lite för högt betalade. Eller är det så att myntsamlandet ökat, är vi fler som samlar mynt idag än för 10-15 år sedan? Om så är fallet kanske utbud och efterfrågan är på rätt nivå, förutsatt att dessa "nya" samlare fortsätter samla. För visst är det roligt om fler samlar mynt! Tycker mig se att nya ekonomiskt starka grupper börjat intressera sig för mynt, likaså har den ökade digitalisering medfört att många nya grupper idag har tillgång till mynt. Du behöver idag inte ha en förening på hemmaplan eller bo i en storstad med många handlare eller återkommande auktioner för att kunna köpa nya mynt till samlingen. Alla i Sverige har idag i princip samma möjlighet att förvärva mynt! Personligen tror jag intresset för mynt ökat och att vi idag är många fler samlare än för några år sedan, kanske inte uppe i de nivåer som det pratades om på 1970-talet, där jag läst att det fanns uppskattningsvis 40 000 samlare. Men trenden förefaller uppåtgående, tacka internet för det!


Har du kört fast i samlingen försök hitta nya områden, varför inte de antika mynten? Eller varför inte bara försöka hitta lite klassiska mynt till samlingen, saknar du ett plåtmynt, Sveriges första penning med drygt 1000 år på nacken, kungen du läste om i grundskolan, riksdalern 1718 som utsetts till det vackraste svenska myntet eller något annat i samlingen varför inte lägga till ett sådat objekt utan att specialsamla området. Tittar du mot antiken finns mängder av klassiska mynt som pryder vilken samling som helst, varför inte tunga tetradrachmer. Ett annat sätt kan vara att lägga till några objekt som omgivningen uppskattar. Här brukar medeltida brakteatrar röna lågt intresse, dom är helt enkelt för små. Men ett plåtmynt, oavsett valör, ett katanga-kors eller varför inte ett forntida betalingsmedel i form av en flintyxa från stenåldern, även relativt tunga tetradracmer varför inte den med ugglan. Rejäla och oömtåliga objekt som ka skickas runt utan att förstöras och som blir en "snackis" i varje sammanhang där de tas fram. En snackis även bland numismatiskt helt ointresserade personer! Sätt inga gränser för ditt samlande!


Jag har skrivit om det tidigare. Men vill du studera numismatik på universitetsnivå så finns nu möjligheten att söka en kurs. Har inte läst det någonstans men enligt professor Moesgaard stänger ansökan den 26 oktorber. Är du i Stockholm rekommenderas dessutom ett besök på Ekonomiska museet som öppnade (något försenat pga pandemin) i våras.


Men nu tittar vi framåt på kommade mässor, auktioner och föreningssammankomster. Det verkar bli en riktig bra höst efter snart två års stiltje orsakad av pandemin. Vad som är på gång kan du läsa i Agendan, saknas något numismatiskt evenemang kontakta mig så lägger jag till det. Likaså vad gäller Länkförteckningen, alla förslag på nya länkar är välkomna.


Med hopp om en bra och spännande numismatisk höst!

Ingemar


En myntfri sommar (2021-08-02)


Jag brukar föredra att ha sen semester, i år blev det en riktigt tidig ledighet. Måste säga att jag drog en riktigt vinstlott i semesterlotteriet. Att pricka in rätt veckor brukar inte vara lätt. Trots att jag befunnit mig på många olika platser i Sverige har det varit sol och höga temperaturer under i princip hela semestern och även dessförinnan. Enda undantagen är ett kort men intensivt skyfall på midsommardagen som orsakade en hel del översvämmningar, samt ett rejält åskväder under ankomstdagen på fjällsemestern.


Det blev en i princip myntfri sommarsemester i år. Funderade dock på ett litet untantag den 3 juli eftersom det både var semester, jag var fullvaccinerad och det genomfördes en myntmässa. Hade planer att ta mig till Sävsjö men ville kombinera den resan med någon annan aktivititet. Hade två alternativ först svärföräldarna och en resa på knappt 10 mil till Sävsjö, sedan ett besök hos några kompisar, där ditresan skulle kombineras med ett stopp på Kulturhuset i Sävsjö. Ett svårt pussel som tyvärr inte gick ihop. Visst kunde jag gjort en ToR över dagen men det hade inneburit många timmar i bilen, 40 mil enkel resa... Nej det fick bli en trevlig kväll med bekanta på fredagen och strandliv på lördagen som avslutades med två kvartsfinaler i fotboll (EM). Dock utan svenskt deltagande, om nu någon minns det... men visst hade Sverige medfört ett betydligt tuffare motståd för England än det Ukraina bjöd på? Vad jag har hört var myntmässan riktigt lyckad och nästa år ska jag försöka planera lite bättre. Även om jag redan nu vet att en del aktiviteter är inplanerade i månadsskiftet juni/juli och dessa har med födelsedagar att göra...


Förutom tankarna på ett besök i Sävsjö har sommaren alltså varit nästan helt myntfri. Ett besök av två numismatiker i mitten av juli undantaget då "Ronta" & "Lelle" besökte min lilla stad. Över en lunch på en fiskresturang fördes livliga diskussioner om mynt! För övigt har det blivit väldigt få besök på de siter där mynt och annan numismatika saluförs och i princip ingen läsning alls av numismatisk litteratur. Har de senaste månader bara läst två böcker. En om Olympiska tecken och en om Bergsbruk i Jämtland/ Härjedalen. Den senare i samband med en fjällsemester i Tännäs.


Tännäs är en plats jag minst en gång per år brukar besöka och har så gjort i säkert 20-25 år. Oftast på hösten men även under några sportlov när snön fortfarande legat djup.


Orsaken till att boken "Anders Floor 1700-1768 En bergsmans kamp för rätt och rättigheter" lästes är att stugan bara ligger någon mil från en myntort, Ljusnedal där plåtmynt präglades 1746, 1748 och 1753 kanske även 1749, 1750-52 men från dessa år är inga plåtar kända. Rättigheter och stampar fanns för att prägla fyra valörer 4, 2, 1 och 1/2 DSM. Någon 4 daler är inte känd och det enda kända exemplaret av 2 daler (1746) finns på KMK. Att plåtar präglats i Ljusnedal var en kunskap jag för bara några år sedan inte hade, trots att jag vid åtskilliga tillfällen åkt förbi skylten "Ljusnedal 2 km". Vid denna sommarsemester i Tännäs med nyvunna kunskaper besöktes naturligtvis Ljusnedal. Några spår av mynttillverknigen kunde jag inte se mer än att på en av informationstavlorna avbildades en daler 1748 (dock utan någon information om att mynt präglats på platsen). Hembygdsföreningen i Ljusnedal har gjort ett gediget jobb med att återuppbygga de gamla bruksanläggningarna. Har du vägarna förbi rekommenderas ett besök, både för att se anläggningarna men också för att njuta av naturen. Att solen sken, det var molnfritt och termometern visade på 26 grader i skuggan gjorde inte mitt besök sämre. Resan till Härjedalen medförde dessutom att en rad klassiska myntorter passerades. Bl.a. Sala, Avesta, Hedemora, Stockholm, Uppsala och Säter! I Säter blev det ett stopp vid Säterdalen. När jag senare googlade på myntningen i Säter visade det sig att det just var i Säterdalen myntningen utfördes, vilken miss... Vid nästa resa, kanske redan till hösten? får det bli ett lite längre stopp vid Säterdalen! Likaså ska jag vid tillfälle försöka passa på att besöka både Avesta mytmuseum och Sala silvergruva även om jag varit på båda platserna tidigare.


Boken om Anders Floor kan jag rekommendera, den innehåller intressanta kapitel om förutom plåtmyntningen i Ljusnedal även om plåtmyntningeni Semlan/ Huså i Jämtland (Carlbergs- och Gustafsbergsbolagen) samt Kengis, Garpenberg och Bäsinge.


Under fjällsemestern fick jag också ett mail från Roberto Delzanno om att en myntmässa planeras söndag den 3 oktober i Stockholm, MISAB-helgen! Mässan heter STOCKHOLM NUMISMATICA 2021 och är tänkt som en årligen återkommande mässa! Det är Mynthandlareföreningen och MISAB som arrangerar mässan. Ett riktigt bra initiativ med en mässa i huvudstaden! Återkommer och marknadsför naturligtvis mässan här på Ingemars Myntsida.


Den 16 juli öppnades möjligheten att söka årets numismatiska kurs på Stockholms Universitet. Jag vet inte hur länge det är möjligt att söka kursen, men några veckor till är säkert anmälan öppen. Själv gick jag kursen förra året och den får mina bästa rekommendationer! Mer om vad jag tyckte om kursen kan du läsa på mLogg.


Förr om åren har jag haft viss jour på jobbet även under semestern. I år blev det alltså en rekordlång semester som varit i princip helt jobb- och myntfri. Riktigt skönt! Nu har arbetet återupptagits om än på distans.  Även myntsamlandet har kommit igång! Kanske kan det åter bli lite mer numismatiska inlägg på Twitter och mindre av "sommartips".


Om det under semestern inte har blivit några myntköp, så blev det åtminstone för någon vecka sedan ett vykort på Tradera (stämplat1912 då även OS seglingarna genomfördes på plats). Ett vykort jag aldrig tidigare sett och som har numismatisk anknytning!? Under många år bodde jag på Villa Annero och det var där som Ingemars Myntsida skapades 1998! Minns att jag precis fått min första internetuppkoppling, konstaterade att det var ont om myntsidor och ville dra mitt strå till stacken. Minns också det mycket sega modemet som var kopplat till telefonjacket. Många timmars arbete med hemsidan gjorde att telefonlinjen oftast var upptagen...


Miljön där Myntsidan skapades var det inte mycket att klaga på. Läget centralt, huset (byggt 1903) omsorgfullt bevarat och utsikten bedårande.


Nästa större aktivitet med fokus på mynt är mässan i Norrköping den 21 augusti. Nu när vi verkar fått kontroll på smittspridnigen och restriktionera börjar tas bort är förutsättningarna för en bra och välbesökt mässa stora. Jag tänker inte missa mässan som blir min första på över 1 1/2 år. Har du möjlighet rekommenderas alltså ett besök. Vi behöver nog alla stilla den "myntabstinensen" som Covid-19 orsakat.


Annars är det väl främst medaljsamlare som drar till sig uppmärksamheten just nu. OS 2020 i Tokyo började skralt för de svenska deltagarna men nu börjar det arta sig. I skrivande stund har Sverige fem medaljer, även om valören på den i damfotboll ännu inte bestämd (guld/ silver). Finalen går om jag läst rätt på fredag morgon klockan 0400 (okristlig tid för e lång fotbollsmatch)... Men det är bara att ställa väckarklockan, liksom många andra gånger den senaste veckan. Upp mitt i natten för att se en final och sedan åter till sängen. Får nog bli så också på fredag om jag inte väljer att börja jobba riktigt tidigt. En av många fördelar med att jobba hemifrån på distans. Man styr sina egna arbetstider, särskilt på sommaren när det är glest med inplanerade möten.


Soliga sommarhälsningar,
Ingemar