Här hittar du inlägg från 2025 samt ett inlägg från 2023. Allt i kronologisk ordning
FriMynt 2025 (2025-04-11)
I helgen är det årets stora evenemang för oss mynt intresserade, FriMynt i Helsingborg. Det är en bred uppställning av utställare, 35 stycken om jag räknat rätt. Hela listan hittar du här
http://www.frimynt.se/default.asp?id=38&view=utstallare
Vet inte hur många FriMynt jag besökt genom åren men skulle "mellan-tummen-och-pekfingret" säga ett 20-tal. Även i år var ett besök planerat eller rättare sagt en lång-weekend. Hade planerat att köra ned tidigt fredag morgon. Skulle träffa en samlare och förhoppningsvis även få med honom till mässan i morgon. Nu blev den träffen framskjuten. Frågan blev då, ska jag ändå göra en Skåneresa? Efter mycket "velande" har jag avbokat hotellet och bestämt mig för att avstå mässan, Det är trots allt 120 mil tur-och-retur för min del och mycket annat finns att göra på våren. Får istället rikta in mig på kommande mässor, Sävsjö och Norrköping står väl närmast på tur.
Men är Du intresserad av mynt/ numismatik och inte har allt för långt till Helsingborg rekommenderar jag verkligen ett besök! En bra möjlighet att träffa andra samlare och utbyta erfarenheter samt se alla objekt på utställarnas bord för att jämföra pris och kvalitetsbedömningar.
Lycka till i Helsingborg!
/Ingemar
Tullkaos (2025-04-09)
Då har nya tullar börjat tillämpas på andra sidan Atlanten... Var handelskriget slutar står skrivet i stjärnorna...
Hur detta påverkar myntmarknaden återstår också att se. Vad jag förstått kommer tullen att räknas på ursprungsland för objektet, alltså var det är tillverkat. Ett antikt mynt från Grekland oavsett varifrån i världen det skickas ska tullas enligt den tullsats som gäller för EU, alltså 20%. Ett Kinesiskt mynt som skickas från Europa över Atlanten beläggs med den nya kinesiska tullen, 104% (i skrivande stund...)
Köp från utlandet till Sverige ska inte påverkas. Men skickar du objekt över Atlanten ska de beläggas med de nya tullarna. Att omfattande tullar med kort varsel införs lär orsaka långa ledtider i den amerikanska tullen. Förutom höga tullavgifter får man alltså räkna med långa leveranstider.
(uppdaterat 10 april: Det är rörigt nu. Några timmar efter det jag skrev ovan pausades tullar i 90-dagar till merparten av länder i världen. Fortsättning lär följa...)
1 ÖrKM 1719 på nödmyntet Hoppet 1719 (2025-03-31)
Roligt att mitt gamla intresseområde 1 ÖrKM åter kommit i ropet. Refererar naturligtvis till Schulmans auktion i helgen och försäljningen av en 1 ÖrKM 1719 överpräglad på nödmyntet Hoppet 1719. Slutpriset blev hela 2.500€ exklusive köparprovision (totalt drygt 33.000 kronor).
Nu var det säkert 25 år sedan mitt fokus låg på dessa runstycken alltså före internet med bra bilder. Mynten köptes ofta ur stencilerade lagerlistor eller på mässor och hos handlare. Problemet på den tiden var att det fanns ont om bilder. Mycket köptes alltså på vinst och förlust. Fokus låg på de typer som identifierats och varianter av dessa. Ett annat intressant område var vilket nödmynt runstycket präglats på. Det handlade om det tunga nödmyntet Publica Fide eller något av de åtta efterkommande som vägde mindre och hade rutrefflad rand. När samlingen kändes relativt "komplett" föll intresset på vilket av de åtta nödmynten som tjänat som myntämne. De överpräglingar där två årtal syntes var av samlare mest eftertraktade. Årtalet är intressant, än mer intressant tyckte jag var om hela texten på det underliggande nödmyntet kunde läsas, Wett och Wapen, Mars osv. Samlingen bestod säkerligen av en bra bit över 200 mynt när den föll i träda. Men den finns kvar och vid tillfälle ska jag åter plocka fram den.
Så till frågan om runstycket 1719 präglad på Hoppet 1719. Vill minnas att Hoppet var det svåraste nödmyntet att finna, naturligtvis Kronan exkluderad. I samlingen fanns några överpräglingar på Hoppet. Fick frågan före Schulmans auktion men kunde då ur huvudet inte avgöra om det överliggande myntet hade årtalet 1719 eller 1720. Nu har jag hittat några gamla bilder och åtminstone ett av mynt är från 1719.
Kan starkt rekommendera samlandet av dessa "enkla" små kopparmynt som är vanligt förekommande och inte alls dyra. Bland massvaran döljer sig en hel del rariteter!
När Ingemars Myntsida var ny (1998) publicerade jag min variantförteckning där. Förteckningen uppdaterades under några år men sen föll den i glömska. Återskapade den för några år sedan i nytt html-format men utan några större uppdateringar.
Mitt samlande av dessa mynt har alltså avtagit, men än idag blir det köp av bättre mynt som dyker upp till försäljning. Ska när tid finns försöka återuppta samlandet och uppdatera förteckningen. Mycket har hänt på 25 år.
Får avsluta med en bild jag scannade för 20-25 år sedan. Bilden visar respektive nödmynt och därunder ett tydligt överpräglat mynt.
.
Ingemar
Myntsnacks mässa i Limmared (2025-03-16)
Det var nog en och annan som lyfte på ögonbrynen när en myntmässa i Limmared presenterades. Få visste vad denna lilla ort var belägen. Möjligtvis kände någon till att den karakteristiska Absolut flaskan genom åren tillverkats av Ardagh Group/ PLM som är senare namn på Limmareds glasbruk anno 1740.
För egen del blev jag riktigt förvånad över att Limmared fick stå som värd för en mässa. Men visste precis var Limmared låg. Min sambo är uppvuxen där och svärföräldrarna var/ har varit bosatta i Limmared sedan mitten av 1970-talet. Jag hade alltså varit lika frågande som många andra våren 1992, men idag är Limmared nästan mitt andra hem. Hur många besök det blivit under 33 år vågar jag knappt tänka på men det är många.. Barnen har alltid varit förtjusta i Limmared och mycket ledig tid med familjen har tillbringats just i Limmared, i huset bara någon kilometer från Folkets Hus! Jag har också ofta mellanlandat i just Limmared vid mina många besök på FrImynt, avståndet hemifrån till Helsingborg är närmare 60 mil, så det har varit skönt att göra ett stopp.
Limmared är alltså hemmaplan för mig och ett besök på en myntmässa i Folkets Hus tvekade jag aldrig på, dit skulle jag bara och så blev det.
Måste säga att det var en riktigt trevlig mässa. Många utställare var på plats och som jag förstår det var dom mycket nöjda med försäljningen. Även flera myntboksförfattare sprang jag på de mest kända är väl Tonkin, Hamrin, Delzanno och Carlberg. Den förstnämnde vår meste myntboksförfattare firade sin 87:e födelsedag i fredags, men det märktes definitivt inte. Fick ett långt samtal med nestorn som i år ger ut 55:e upplagan av Myntboken. Myntguiden är ännu äldre och om jag hörde rätt har bara Myntguiden sålts i över två miljoner exemplar genom åren! Måste säga att min väg in i numismatiken gick via Myntguiden någon gång i början av 1970-talet. Hade det inte varit för myntguiden hade jag troligen inte samlat mynt idag, Tack Archie!
Enligt arrangörerna var det över 100 betalande besökare. Men det fanns nog en och annan som missade entrén och gick in bakvägen via fiket. Skulle alltså gissa att det totalt var över 150 besökare. Hoppas verkligen att mässan i Limmared inte var en engångsföreteelse. Jag återvänder gärna nästa år!
Jag träffade många riktiga myntentusiaster i Limmared och blev än en gång varse hur stort myntsamlandet är ute i landet, träffade också flera flitiga besökare av Ingemars Myntsida. Tack alla för många trevliga samtal!
Jag har genom åren främst besökt mässor i Stockholmsområdet, Göteborg, Helsingborg och Norrköping. Men ska framöver även försöka besöka mässor på lite mindre orter. Bara runt "Limmared" säg i en omkrets av kanske 7-8 mil finns minst sex aktiva myntklubbar med klubbmöten och auktioner! Kanske skulle jag "på äldre dar..." röra mig bort från Stockholmsområdet och bosätta sig i Västergötland/ Småland, områden där samlarintresset verkligen är på topp! Är själv född i Borås, så det är inte vara helt otänkbart!
Mässan anordnades av Fredrik och Göran som vi mynt-intresserade varje vecka kan lyssna på i poddcasten MyntSnack. En pood jag verkligen rekommenderar, det är två riktiga samlare som sitter och samspråkar. Kanske blir det inte alltid djuplodande samtal men bredden på ämnen som tas upp är imponerande. Podden håller en nivå som jag tycker är alldeles perfekt. En nivå som passar både oss inbitna samlare/ numismatiker som de som ännu inte riktigt hittat till numismatikens underbara värld.
Jag har samlat mynt i över femtio år. Första besöket på Ahlströms myntauktioner var redan 1981 och därefter var jag Ahlströms auktioner trogen. Tror jag efter auktion 24 bara missade en handfull auktioner anordnade av Bjarne. Det var också på Ahlströms auktioner de flesta mynten till samlingen köptes under den period jag var mest aktiv som samlare. Samlandet har aldrig riktigt avtagit men under ett antal år fick de surt förvärvade pengarna främst användas på hus, familj och annat nödvändigt. Det blir ännu idag ett antal nya mynt till samlingen varje år, samarintresset har faktiskt ökat de senaste åren, en härlig känsla! Arbetet med Ingemars Myntsida har tidigare ofta ökad när samlande minskat. Men just nu lever sidan och samlandet i symbios. Fortfarande får jag de största "kickarna" när jag kan fylla en svår lucka i någon av mina enklare samlingar. Faktiskt känner jag ofta större tillfredställelse vid köp av dessa billiga "luckor" än när betydligt dyrare mynt läggs in i typsamlingen. Tror att det är den ursprungliga samlargenen, den från tidiga tonår som kickar in. Det är också därför jag är ett stort fan av MyntSnack. Mynt snack där kvalitet, prisrekord mm. inte är huvudtemat utan just samlandet och intresset för numismatiska objekt! Jag är idag visserligen mer kvalitetsmedveten än tidigare men det är själva mynten och historien bakom dessa som är viktigast för mig. Måste säga att jag tycker det är tråkigt när ett riktigt svårt nyförvärv visas upp för diskussion, men inte ägnas mer än några sekunders uppmärksamhet, bara för att det inte är en "nolla"...
/Ingemar
Två Facebook-inlägg om Phishing (2025-03-06)
(Två inlägg från Facebook som jag också väljer att lägga på Mlogg. Det är många bedragare på nätet. Vi är nog många som i princip dagligen får suspekta mail/ SMS med olika uppmaningar att betala förfallna fakturor mm. Lyckligtvis hamnar de flesta i "skräpkorgen". Men nu verkar bedragarna även agera på de köp- och säljsiter där vi samlare ofta köper/ säljer våra mynt, Den ena siten finns i en svensk version, den andra är europeisk? Båda har reagerat på mina anmälningar och stängt av bedragarna!)
Facebook 5 mars:
Se upp för meddelanden från olika "alias" på köp/ sälj-siter. Den senaste veckan har jag fått två mail skickade via två olika siters "Messages".
Båda innehöll länkar. Det första mailet var skrivet på dålig svenska. Det andra mailet innehöll information från siten om att jag inte var verifierad och att en betalning därför inte kunde genomföras.
Det första meddelandet var uppenbart falskt det andra mer lömskt med en länk där sitens namn var felplacerat. Via en säker dator gick jag in på länken och. hamnade då på en sida som var "identisk" med säljsidan.
Var alltså försiktig med "messages" som innehåller länkar. Båda försöken är anmälda.
Facebook 6 mars:
Skrev igår om bedrägeriförsök på två siter. Har fått frågor om betydelsen av domännamnets placering i länkar. Domänen är det som står närmast toppdomänen, för Sveriges del (.se)
Om du går in på blogg.ingemars.se hamnar du på en underdomän till ingemars.se, nämligen min gamla blogg, den som ligger på Ingemars Myntsida!
Går du däremot in på ingemars.blogg.se hamnar du på domänen blogg.se och underdomänen ingemars. Nu råkade den senare adressen faktiskt finnas, den är dock inte aktiv och inte heller min sida!
De båda siterna jag skrev om igår har reagerat och hanterat "phishing-försöken". Bedragarna är avstängda.
Bedragarnas taktik är att lura dig att gå in på en exakt kopia av den riktiga siten och där vill dom få dig att skriva in känsliga uppgifter exempelvis uppgifter från ditt kontokort. När du väl gjort det tömmer dom ditt konto blixtsnabbt...
Ser du något konstigt på olika köp/sälj-siter dra dig inte för att anmäla detta till site-ägaren. Det tjänar vi alla på!
/Ingemar
Hur mycket lägger du på litteratur? (2025-02-23)
(delvis publicerat på Facebook)
Hur mycket lägger du årligen på mynt och hur mycket lägger du på numismatisk litteratur?
Om du inte samlar böcker är det naturligtvis mest på mynt. Men vad är kvoten 1%, 5%, 10% eller mer? Misstänker att de flesta ligger i den lägre regionen. Det blir någon eller några värderingsböcker per år, för att hålla koll på varianter och prisnivå... Men litteraturen kan ge så mycket mer. Någon sa mycket klokt "- Jaga inte bara nya mynt till samlingen, lär dig också mer om de mynt som redan finns där". Det är här litteraturen kommer in och du har möjlighet att lära dig så mycket mer om mynten i samlingen än de "döda ting" de faktiskt är..
.
Tycker mig se ett större intresse för litteratur på senare år. Efterfrågan på åtminstone äldre och klassisk litteratur ökar och priserna med det. Vill du fortfarande bara spendera <1% av samlarbudgeten på litteratur så finns mycket tillgängligt på internet. Faktum är att allt mer idag produceras både i pappersformat och digitalt. En föregångare tycker jag är Numismatiska Klubben i Uppsala, där deras jubileumsskrift Samlad Glädje (2009 och 2019) finns tillgänglig i båda formaten. Samma sak med Svensk Numismatisk Tidskrift som ges ut av SNF.
Internet är ett bra verktyg för att sprida kunskapen om numismatik. På denna sida har jag försökt lista det som idag går att ladda ned och läsa på internet. Vill du läsa vad Elias Brenner skrev om mynt 1691 och 1731 utan att behöva lägga åtskilliga tusenlappar på ett exemplar så är dessa böckerna tillgängliga bara "två klick" bort!
Digital litteratur | Ingemars Myntsida
Jag har alltid parallellt med myntsamlandet samlat äldre litteratur oh rekommendera också dig att lägga mer än 1% på litteratur.
Förordningar och placat kan också räknas som litteratur. I dessa dokument kan man ofta läsa om mynten och dess utformning, metallinnehåll etc. Har samlat på mig ett antal författningar/ placat genom åren, allt från drottning Christina fram till Oscar II.
En förordning som dock saknats är den viktiga förordningen SFS 1873:31 Lag om rikets mynt och tillhörande kungörelse, där de nya mynten presenteras dvs. kronmynten!
Förordningen och kungörelsen är inte svår att hitta men av någon outgrundlig anledning har den aldrig hamnat i samlingen. Men för någon helgen sedan dök den upp på en auktionssida och nu har jag den! Har läst in den digitalt och här hittar du hela texten: Lag om Rikets mynt 1873 | Ingemars Myntsida Kolla gärna på alla detaljerade beskrivningar av våra mynt, riktigt intressant!
För äldre förordningar fram till 1947 finns det bra förteckningar Stiernstedt (Numismatiska Meddelanden III, 1876) och Nathorst-Böös (Nordisk Numismatisk Årsskrift 1948). Det som finns efter 1947 har jag försökt samla här:
Numismatiska lagar och förordningar 1948-
/Ingemar
Återuppta bloggen? (2025-02-22)
Någon undrar säkert varför det inte kommit något inlägg på två år? En av orsakerna är att jag försökt vara mer aktiv på Facebook. Att gå in på Ingemars Myntsida gör säkert bara de som redan är intresserade av mynt och numismatik. På Facebook når man så många mer både intresserade och de som ännu inte blivit intresserade. Har också varit aktiv på X men där har engagemanget minskat. Inser också att inläggen på Facebook har blivit längre i år, börjar faktiskt närma sig blogginlägg i storlek och då kanske är det dags att börja blogga igen? Fortsätta med kortare notiser på Facebook och lägga de lite längre inläggen här på bloggen.
Vi får se hur det blir men ambitionen är att åtminstone en gång i månaden skapa ett inlägg här på bloggen, faller andan på kan det säkert bli fler inlägg.
/Ingemar S
Ingemars Myntsida 25 år! (2023-04-29)
För drygt 25 år sedan gjorde jag min första hemsida. I maj 1998 fick sidan namnet Ingemars Myntsida.
Genom Ingemars Myntsida ville jag öka intresset för mynt och numismatik men även pusha för digital numismatik och numismatik på internet, två områden som då var i sin linda.
Idag är situationen en helt annan och vi har i princip genomgått ett paradigmskifte där numismatiken blivit digital både vad gäller handel, kommunikation och forskning.
/Ingemar
Bilder:
- Ingemars Myntsida cirka 1998, sidan låg då på en Telia-domän
- Ingemars Myntsida 2005, sidan ligger sedan dess på en egen domän ingemars.se
- Ingemars Myntsida 2023
Copyright © ingemars.se 1998-2025