2023A


Här kommer inlägg från januari 2023 och framåt i kronologisk ordning


Myntmässa! (2023-01-29)


Då var årets första evenemang avklarat, Sigtuna myntklubbs Märstamässa. En av de trevligare mässorna i Sverige som jag besökt ett otal antal gånger. Glädjande denna gång var att pendeltåget delvis lagt om sin sträckning och att jag redan på hemmaplan kunde läsa "tåg till Märsta!". Nu hade jag redan avtalat tid med en myntkollega så tågresan gick inte hela vägen till Märsta, hoppade av i Solna och åkte bil de sista milen. Som vanligt tog vi fel väg i Märsta-rondellen... men väl 10:30 var vi på plats.


Mässan var riktigt välbesökt av både utställare och besökare. Vet inte besöksantalet men skulle kunna gissa på att vi var 150-200? Tycker borden var välfyllda, kanske inte av toppobjekt, men ändå av trevliga objekt med stor bredd. Det blev därför ovanligt många köp, denna gång främst polletter och spelpenningar men även en medalj (Milles) och ett svårt svenskt mynt (variant). Vad gäller polletter är det inte alltid lätt att hålla koll på vilka som finns i samlingen. Blev därför några dubblettköp konstaterar jag när jag kom hem. Inte helt enkla polletter men som vid en genomgång konstaterades redan vara förbockade i samlingen... Men så är livet, mynten har jag koll på men polletterna börjar bli alldeles för många till antalet. Får skylla på ålder och att minnet inte alltid är lika gott som för några år sedan. Trots några dubblettköp kan jag ändå konstatera att flera av dubblettköpen ändå innebar kvalitetshöjningar i samlingen!


Men en mässa är inte bara köpta objekt. Den innebär också en inventering av närvarande handlares lager och en massa återseenden och diskussioner med andra samlare. Kvalitetsjämförelser, vilka objekt som bjuds ut och vad begär handlarna för dessa? Man får alltså en bra koll på marknaden (utbud/ efterfrågan). För att citera en samlare jag samspråkade med "Många objekt, men inga av de jag söker". Vilket tydligt visar att vissa objekt är riktigt svåra även om det handlar om det som många skulle beteckna som "enkla" mynt. Men även bland dessa "enkla" mynt döljer det sig en hel del rariterer som även i "luckfyllar"-kvalitet är riktiga köpvärda, men dessa lyser alltså med sin utevaro. Jag delar samma intresse och söker svåra varianter av kopparmynten, men konstaterar att jag också gick lottlös hem från mässan på den fronten.


Roberto Delzanno är som vi alla vet mycket produktiv på bokfronten. Två IAPN utmärkelser (2020 och 2021) talar väl sitt tydliga språk! På mässan kunde Roberto släppa sin senaste bok "Medaljer - Konstnärer" en bok där han presenterar en rad av Sveriges främsta 1900-tals konstnärer, konstnärer som även varit upphovsmän till medaljer. Bland konstnärerna som varit verksamma inom medaljbranschen kan nämnas Carl Eldh, Eric Grate, Bror Hjort, Carl Milles och Bruno Liljefors m.fl. Tror faktiskt alla konstnärer ovan finns representerade i den egna samlingen! Men det rör sig om enstaka objekt per konstnär där kanske Milles är bäst representerad. Har ännu bara snabbt hunnit bläddra igenom boken men skulle ändå vilja säga att detta är ett praktverk om konstnärer och medaljer. En bok som kommer hitta intressenter långt utanför den numismatiska sfären. En bok som kommer att intressera många och som samtidigt kommer att få fler att samla just dessa medaljer! Aldrig fel att kunna "skryta" med en Liljefors i samlingen... Boken finns säkert att köpa/ beställa via Robertos hemsida delzanno.se
På många mässor får man en inträdesbiljett, så även i Märsta. Årets inträdesbiljett (pollett) var en riktigt trevlig sak, tillverkad i trä och med Olof Skötkonung avbildad, vilket är helt rätt val av Sigtuna myntklubb. Det var just i Sigtuna som de första svenska mynten såg dagens ljus för sisådär 1000 år sedan. Entreavgiften var blygsamma 20 kronor. Betalade man hundra fick man dessutom en matpollett! En matpollett som erbjöd fri förtäring i cafeterian under hela mässan oavsett om det handlade om dryck eller fast föda (all inclusive!). Använde polletten vid några tillfällen men kollade inte noggrannare på den. På hemresan konstaterade jag att det var en pollett från "2022". Om detta var återvinning eller om det var ett feltryck förtäljer inte historien. Kanske var det ett feltryck (feltänk?) åren går fort och i januari är det inte helt rätt, att skriva rätt, är det 2022 eller 2023?


Pratade också med arrangören av mässan som Myntklubben Skilling Banco planerar anordna i februari. Tydligen var det klent med utställare och det var osäkert om mässan skulle bli av, tråkigt om den skulle ställas in. Tills dess jag får besked får mässan ligga kvar i Agendan. Blir det förändringar ändra jag naturligtvis. (Uppdaterad 2023-02-05 enlig notis på Facebook har för få utställare bokat bord, mässan kommer inte att genomföras)

Då var vintern-vårens Agenda igång och många intressanta och spännande evenemang kommer att genomföras innan vi lägger oss till ro i solstolen, Ingemars Numismatiska Agenda!


Om detta var februaris inlägg eller om det kommer ett nytt om några veckor återstår att se...


En glad och nöjd mässbesökare!
/IngemarSigtunamässan (i Märsta) (2023-01-14)


God fortsättning! 


Det blir ett kort inlägg. Nu har myntsäsongen 2023 dragit igång. Först ut på mässfronten är som vanligt Sigtunamässan. Redan nu börjar Agendan för 2023 fyllas på ordentligt! Auktioner, mässor, föreningsaktiviteter och föredrag på KMK mm.


Sigtunamässan äger rum den 28 januari i Märsta. Åker du pendeltåg är det en bra bit att gå. Oavsett om du åker tåg eller bil är det att rekommendera att du tar del av kartan som ligger på Sigtunaklubbens hemsida. Jag har varit på mässan ett antal gånger och har alltid varit riktigt nöjd. Har dessutom fördelen att bo inte allt för långt från mässhallen utan tar mig dit med lokaltrafiken på en dryg timme. Mässan brukar vara välbesökt både med utställare och besökare. Utställarna är både proffessionella handlar och en hel del privatsäljare. Det brukar finnas objekt för alla samlarinriktningar och prisklasser på mässan. För min del har det vid varje besök blivit några objekt (mynt, polletter, litteratur) att gå igenom på hemresan!


Naturligtvis är målet att åka till Sigtunamässan även i år. Får hoppas att vädret är bra om två helger och att det inte är något snökaos som det var för några år sedan. Vet många långväga gäster som den gången aldrig kom fram utan var tvungna att vända pga. otillgängliga vägar. Sedan förefaller vi fortfarande vara i en pandemi. Känner du dig krasslig den 28:e avråder jag från ett besök med omtanke om alla andra besökare på mässan. Naturligtvis stannar jag hemma om det finns minsta risk för att jag skulle kunna smitta någon med något.


Mässan pågår 1000-1500 på Kunskapens hus i Märsta. Här hittar du kartan!


Ingemar