2023A


Här kommer inlägg från januari 2023 och framåt i kronologisk ordning


Glad Påsk (2023-04-05)


 


Tiden går fort och vi skriver redan april och påsk. Hade "knåpat ihop" ett ganska långt inlägg, men när jag nu på onsdagskvällen började göra de sista finjusteringarna i inlägget rörde jag till det och fick inte riktigt ihop det. Får skylla på att det varit hektiskt på jobbet denna vecka...


Inlägget hade rubriken "Facit" och var tänkt att handla om den prisutveckling vi just nu ser på mynt. Lite funderingar kring vad den beror på om det är ett ökat antal samlare, investerare, den dåliga växelkursen på svenska kronan eller något annat? Men också vad som händer om vi är för snabba att anpassa oss efter "ögonblicksbilden" av marknaden. Riskerar vi då att hamna i frimärkssamlarnas dilemma där det alltid varit lätt att höja priser men där det varit svårare att anpassa prisbilden nedåt. Kan vi likt frimärkssamlarna på sikt få ett läge med "värderingspriser" som kraftigt överstiger vad marknaden är beredd att betala?


Slutsatsen blev att prisökningar som baserar sig på ett ökat samlarintresse är positiva och prisökningar som baseras på "inflation" är sunda, även om myntmarknaden i stort inte riktigt hängt med i KPI-utvecklingen.

Sedan svänger naturligtvis samlarnas intresse över tid. Vi vet vad slitna femöringarna 1910 och 1927 kostade under den era då årtalssamlandet stod högt i kurs. En tusenlapp då motsvarade 20% av lönen innan skatt. 20% av lönen idag motsvarar i runda slängar det tiodubbla... SCB lönestatistik.  Att en sliten femöring idag inte kostar 10 000 vet vi alla...


Men viktigaste kanske ändå är att långsiktigt samla det som intresserar, vi är trots allt samlare! Fokusera på det egna samlarområdet och detta utan att titta allt för djupt i värderingskatalogerna.


Nu är det vår (även om det just nu är vitt ute, aprilväder...) en årstid som av tradition varit en av myntsamlandets högsäsonger med många auktioner och mässor. Redan nästa lördag är det dags för FriMynt i Helsingborg och min erfarenhet av Helsingborg är sol och vårväder! Mässan är idag kanske inte riktigt lika stor som den var under sina glansdagar men ändå värd ett besök! Merparten av de svenska handlarna finns på plats och brukar dessutom ha med sig mycket från sitt lager!




Årets "startfält" ser i skrivande stund ut som följer!

Antikören, Bruun-Rasmussen Kunstauktioner A/S, Cederholms Mynthandel, Dag Rönning, Dala Mynthandel, Fritz Rudolf Kunker GmbH & Co. KG., H. Johansson Mynt, Hafnia Coins, Hamrin & Svahn Mynt, Harry Elgbacka, Helsingborgs Mynthandel, Heritage Auctions Europe, J Pedersen Mynthandel, J. Melin Mynt, Joakim Frostne, Joakims Mynt & Sedlar, Jockaboy2, Karlskoga Mynthandel, Kihlbergs Antik AB, Lunds Mynthandel, Myntauktioner i Sverige AB, Myntkompaniet / AB Philea, Northstar Militaria, Pecunia mm HB, Pegasus Auctions AB, PR Mönter, RJ Numismantiek, Roberto Delzanno Mynthandel, Rune Larsson Mynthandel, Samlartorget Sverige AB, Samlerforum / Lindner, Selins Mynthandel AB, Skarabé Mynt & Guld AB, Stenum Antik, Svenska Numismatiska Föreningen, Tamco Numismatics, Tonkin AB, Ulvebacks Mynt men det kan säkert tillkomma fler utställare i "sista sekunden". Besök Frimynts hemsida för den senaste informationen!


Om det finns litteratur hos SNF som du vill köpa i Helsingborg kan du redan nu förboka dessa böcker!




Från PostNord-fronten intet nytt.



/Ingemar



Gott & blandat (2023-03-12)


Det har varit lite idé-torka på vad jag ska skriva om. Idéer kanske finns men tiden har inte riktigt räckt till. Jobbet har tagit alla kraft de senaste veckorna. Därför blir det lite "Gott & Blandat"


Tre år i rad har pandemin orsakat att många våraktiviteter fått ställas in. I år verkar det vara/ bli ett normalt år! I Agendan finns en sammanställning av de numismatiska aktiviteter jag känner till. Har du kunskap om fler evenemang, maila mig!


Riktigt trevlig att numismatiken förefaller återvända till det normala med mässor, auktioner och föreningsaktiviteter. Att både träffa andra samlare och få se objekten live. Ska försöka bättra mig och besöka fler mässor och föreningsaktiviteter. Om det blir några auktioner live detta år är mer osäkert. Tycker att hybridauktioner är en alldeles utmärkt auktionsform. Varför ägna en hel dag för att bevaka några få objekt som skulle passa in i samlingen när samma jobb kan göras på någon timme via mobilen eller lap-topen? I helgen var jag med och bjöd både på Philea och Holmasto. Det är lika lätt att vara med worldwide som på de auktioner som genomförs i Sverige. Möjligtvis med reservation för auktioner utanför EU, där moms kan få betalas både en och två gånger och där växelkurserna inte alltid är fördelaktiga.


Jag är samlare och numismatiker. Vill fylla luckor och lära mig mer om objekten. Om ett objekt som tillförs samlingen kostar 100 eller 10 000 är av mindre intresse. Det är jakten på de saknade objekten som triggar mig. Får erkänna att mitt bästa köp i år kostade mig ett par hundra. Samtidigt med det fyndet anlände med posten ett annat objekt i en betydligt högre prisklass. Det enkla myntet skulle säkert en annan samlare högst betala hälften för. Det dyrare köptes till "marknadsvärde". Båda objekten fyllde luckor i samlingen men det billigare var det som gav mest avtryck och glädje i mitt samlande!


Bestäm dig för om du är samlare eller "investerare" om du inte har en riktigt stor plånbok, för då kan du säkert vara både-och. Är du samlare, köp objekt som du själv vill ha oavsett om det är mynt som "marknaden" efterfrågar eller inte. Sätt värdet själv utifrån ditt intresse, dina kunskaper och din plånboks storlek. Det är dessa tre parametrar som ska styra och inget annat. Investeringar handlar om något annat "utbud och efterfrågan" alltså en spekulation om hur "utbud och efterfrågan" kommer utvecklas över tid vilket inte har så mycket med samlande att göra. Den svenska myntmarknaden är inte gigantisk. Kommer det in några stora aktörer påverkar det marknaden uppåt, lika mycket som det omvända påverkar marknaden nedåt. Numismatik är en vetenskap, myntsamlandet är en hobby. I vilken annan hobby finns det ett andrahandsvärde? Mynten ger både glädje när dom samlas och förhoppningsvis även när de en gång avyttras!



Nu är det bara en månad kvar till årets event på den numismatiska fronten i Sverige, FriMynt 2023. Mässan går av stapeln den 15 april. Det tog många år innan mitt första besök men sedan dess har det allt mer blivit en tradition. Är du intresserad av mynt och numismatik är FriMynt ett måste. Jag rekommenderar alltså starkt ett besök. Mitt första besök genomfördes sent, runt milleniumskiftet. Efter det har det säkert blivit 15-20 besök av 25 möjliga. Målet är att även i år göra ett besök. Måste också säga att varje besök medfört intressanta tillskott till samlingen och många gånger många objekt! Men så blir det när hela myntsverige samlas på samma plats under några timmar, utbudet är stort!


PostNörd-temat blev uppskattat och jag har fått flera "intressanta" mail. Uppmärksammar här två av dessa.
- PostNord uppträder ofta som Tullombud. PostNord borde vara ett av Sveriges största tullombud med en enorm erfarenhet? Men så verkar det inte vara (det senare). Jag är inte ensam om att få betala moms två gånger och bli dåligt bemött när jag kontaktat kundtjänsten. Inte ens gällande moms-satser verkar PostNord ha koll på. På böcker läggs automatiskt 25% på även om den svenska bok-momsen bara är 6%. Har inte kontrollerat det men tror att på antika objekt gäller också en lägre moms än 25%?
- Flera mail har handlat om trasiga försändelser. Försändelser som skadats i PostNords posthantering. Men det verkar inte vara något som PostNord känner något ansvar för. Inga ersättningar erbjuds utan hela ansvaret verkar läggas på avsändaren...


Att dubbel moms är ett problem konstaterar den världsomspännande revisionsbyrån Grant-Thornton i en rapport. Något som PostNord inte verkar ha tagit till sig...


I Sverige är PTS (Post- och telestyrelsen) tillsynsorgan för posthanteringen. Har ännu inte haft tid, men så snart jag har det kommer en anmälan till PTS att ske av det moms-haveri jag råkade ut för och det kundbemötande PostNord hade. Inte för att jag bryr mig om de extra hundralappar haveriet kostade, men för principens skull. Blir det en anmälan och de eventuella svar jag får kommer naturligtvis publiceras här på Ingemars Myntsida.


Har du tråkiga upplevelser av PostNord delge mig dessa. Tror att temat PostNörd tyvärr kan bli ett stående inslag...


Den 15 mars säljs ett "Eid Mar" mynt i Danmark, estimeringen är 3,0-3,5 milj DKK. Det danska myntet är präglat i silver. Ett annat "Eid Mar" mynt i guld, såldes 2020 för ett rekord belopp. Detta mynt har dock fått ett efterspel. Ägaren av auktionsfirman är nu häktad i USA för att provinienskedjan inte är korrekt meddelar ArtNews. Proviniens blir allt viktigare åtmininstone för äldre och dyrare mynt. Detta för att stulna mynt från exempelvis krigszoner inte ska kunna omsättas. Lagstiftningen runt om i världen börjar hårdna. Jag berörde problemet redan 2017 på Ingemars Myntblogg.


...med lite klipp och klistrande blev faktiskt detta inlägg längre än jag först trodde!


I maj fyller Ingemars Myntsida 25 år. Om det blir några särskilda aktiviteter i samband med det vet jag inte. Men om tiden och inspirationen infinner sig kan det säkert bli något extra!


Ingemar



PostNörd... (2023-02-15)


Ett oplanerat inlägg som bara behövde skrivas. Gör detta inlägg till dig som köper från utlandet eller rättare sagt från länder utanför EU. Handel inom EU är momsfri men köper du från ett icke EU land ska moms betalas. För egen del har det blivit färre köp från länder utanför EU-zonen de sista åren.


Köp från länder utanför EU är alltså momsbelagda. Köper du objekt på eBay läggs momsen automatiskt på. eBay hanterar momsinbetalningen via ett så kallat IOSS-nummer. Detta ska avsändaren ange på försändelsen.


Två gånger har jag nu tvingats betala dubbel moms via eBay och PostNord som agerar Tullombud samt den avgift som PostNord tar ut. Detta trots att eBay hanterat momsen enligt regelverket https://vat-one-stop-shop.ec.europa.eu/index_en och säljaren tydligt angett IOSS nummer på försändelsen. Jag har haft en lång diskussion med kundservice men även med Tullverket. Den senare meddelar att om jag betalar momsen två gånger finns ingen möjlighet till återbetalning... Att jag ändå betalat beror på att jag var mån om att få just dessa objekt i min samling.


Har du haft liknande problem får du gärna höra av dig. Samlandet är idag internationellt och handel sker mellan länder både inom och utom EU. Ser inga konstigheter med att betala moms, men att göra det två gånger för samma objekt är naturligtvis fel. Det riskerar helt enkelt att kýla ner intresset för myntköp på den internationella marknaden.


Tycker att jag både i mail och på sociala medier allt som oftast läser om problem med PostNord. Både rörande moms men även utlämning och inte minst kundbemötande. Har du tråkiga upplevelser med PostNord får du gärna dela med dig. Kanske blir det ett stående inslag här på mLogg "Månadens PostNord". Naturligtvis garanteras full anonymitet om du delger mig något.


(en lätt irriterad) Ingemar


ps. Ska försöka reda ut varför redan momsbetalda försändelser dubbelbeskattas av PostNord, får jag någon rätsida på detta problem återkommer jag naturligtvis här på mLogg.



Myntmässa! (2023-01-29)


Då var årets första evenemang avklarat, Sigtuna myntklubbs Märstamässa. En av de trevligare mässorna i Sverige som jag besökt ett otal antal gånger. Glädjande denna gång var att pendeltåget delvis lagt om sin sträckning och att jag redan på hemmaplan kunde läsa "tåg till Märsta!". Nu hade jag redan avtalat tid med en myntkollega så tågresan gick inte hela vägen till Märsta, hoppade av i Solna och åkte bil de sista milen. Som vanligt tog vi fel väg i Märsta-rondellen... men väl 10:30 var vi på plats.


Mässan var riktigt välbesökt av både utställare och besökare. Vet inte besöksantalet men skulle kunna gissa på att vi var 150-200? Tycker borden var välfyllda, kanske inte av toppobjekt, men ändå av trevliga objekt med stor bredd. Det blev därför ovanligt många köp, denna gång främst polletter och spelpenningar men även en medalj (Milles) och ett svårt svenskt mynt (variant). Vad gäller polletter är det inte alltid lätt att hålla koll på vilka som finns i samlingen. Blev därför några dubblettköp konstaterar jag när jag kom hem. Inte helt enkla polletter men som vid en genomgång konstaterades redan vara förbockade i samlingen... Men så är livet, mynten har jag koll på men polletterna börjar bli alldeles för många till antalet. Får skylla på ålder och att minnet inte alltid är lika gott som för några år sedan. Trots några dubblettköp kan jag ändå konstatera att flera av dubblettköpen ändå innebar kvalitetshöjningar i samlingen!


Men en mässa är inte bara köpta objekt. Den innebär också en inventering av närvarande handlares lager och en massa återseenden och diskussioner med andra samlare. Kvalitetsjämförelser, vilka objekt som bjuds ut och vad begär handlarna för dessa? Man får alltså en bra koll på marknaden (utbud/ efterfrågan). För att citera en samlare jag samspråkade med "Många objekt, men inga av de jag söker". Vilket tydligt visar att vissa objekt är riktigt svåra även om det handlar om det som många skulle beteckna som "enkla" mynt. Men även bland dessa "enkla" mynt döljer det sig en hel del rariterer som även i "luckfyllar"-kvalitet är riktiga köpvärda, men dessa lyser alltså med sin utevaro. Jag delar samma intresse och söker svåra varianter av kopparmynten, men konstaterar att jag också gick lottlös hem från mässan på den fronten.


Roberto Delzanno är som vi alla vet mycket produktiv på bokfronten. Två IAPN utmärkelser (2020 och 2021) talar väl sitt tydliga språk! På mässan kunde Roberto släppa sin senaste bok "Medaljer - Konstnärer" en bok där han presenterar en rad av Sveriges främsta 1900-tals konstnärer, konstnärer som även varit upphovsmän till medaljer. Bland konstnärerna som varit verksamma inom medaljbranschen kan nämnas Carl Eldh, Eric Grate, Bror Hjort, Carl Milles och Bruno Liljefors m.fl. Tror faktiskt alla konstnärer ovan finns representerade i den egna samlingen! Men det rör sig om enstaka objekt per konstnär där kanske Milles är bäst representerad. Har ännu bara snabbt hunnit bläddra igenom boken men skulle ändå vilja säga att detta är ett praktverk om konstnärer och medaljer. En bok som kommer hitta intressenter långt utanför den numismatiska sfären. En bok som kommer att intressera många och som samtidigt kommer att få fler att samla just dessa medaljer! Aldrig fel att kunna "skryta" med en Liljefors i samlingen... Boken finns säkert att köpa/ beställa via Robertos hemsida delzanno.se




På många mässor får man en inträdesbiljett, så även i Märsta. Årets inträdesbiljett (pollett) var en riktigt trevlig sak, tillverkad i trä och med Olof Skötkonung avbildad, vilket är helt rätt val av Sigtuna myntklubb. Det var just i Sigtuna som de första svenska mynten såg dagens ljus för sisådär 1000 år sedan. Entreavgiften var blygsamma 20 kronor. Betalade man hundra fick man dessutom en matpollett! En matpollett som erbjöd fri förtäring i cafeterian under hela mässan oavsett om det handlade om dryck eller fast föda (all inclusive!). Använde polletten vid några tillfällen men kollade inte noggrannare på den. På hemresan konstaterade jag att det var en pollett från "2022". Om detta var återvinning eller om det var ett feltryck förtäljer inte historien. Kanske var det ett feltryck (feltänk?) åren går fort och i januari är det inte helt rätt, att skriva rätt, är det 2022 eller 2023?


Pratade också med arrangören av mässan som Myntklubben Skilling Banco planerar anordna i februari. Tydligen var det klent med utställare och det var osäkert om mässan skulle bli av, tråkigt om den skulle ställas in. Tills dess jag får besked får mässan ligga kvar i Agendan. Blir det förändringar ändra jag naturligtvis. (Uppdaterad 2023-02-05 enlig notis på Facebook har för få utställare bokat bord, mässan kommer inte att genomföras)

Då var vintern-vårens Agenda igång och många intressanta och spännande evenemang kommer att genomföras innan vi lägger oss till ro i solstolen, Ingemars Numismatiska Agenda!


Om detta var februaris inlägg eller om det kommer ett nytt om några veckor återstår att se...


En glad och nöjd mässbesökare!
/Ingemar



Sigtunamässan (i Märsta) (2023-01-14)


God fortsättning! 


Det blir ett kort inlägg. Nu har myntsäsongen 2023 dragit igång. Först ut på mässfronten är som vanligt Sigtunamässan. Redan nu börjar Agendan för 2023 fyllas på ordentligt! Auktioner, mässor, föreningsaktiviteter och föredrag på KMK mm.


Sigtunamässan äger rum den 28 januari i Märsta. Åker du pendeltåg är det en bra bit att gå. Oavsett om du åker tåg eller bil är det att rekommendera att du tar del av kartan som ligger på Sigtunaklubbens hemsida. Jag har varit på mässan ett antal gånger och har alltid varit riktigt nöjd. Har dessutom fördelen att bo inte allt för långt från mässhallen utan tar mig dit med lokaltrafiken på en dryg timme. Mässan brukar vara välbesökt både med utställare och besökare. Utställarna är både proffessionella handlar och en hel del privatsäljare. Det brukar finnas objekt för alla samlarinriktningar och prisklasser på mässan. För min del har det vid varje besök blivit några objekt (mynt, polletter, litteratur) att gå igenom på hemresan!


Naturligtvis är målet att åka till Sigtunamässan även i år. Får hoppas att vädret är bra om två helger och att det inte är något snökaos som det var för några år sedan. Vet många långväga gäster som den gången aldrig kom fram utan var tvungna att vända pga. otillgängliga vägar. Sedan förefaller vi fortfarande vara i en pandemi. Känner du dig krasslig den 28:e avråder jag från ett besök med omtanke om alla andra besökare på mässan. Naturligtvis stannar jag hemma om det finns minsta risk för att jag skulle kunna smitta någon med något.


Mässan pågår 1000-1500 på Kunskapens hus i Märsta. Här hittar du kartan!


Ingemar