2022B


Här är inlägg från april till juni 2022


Maj månad, en resume (2022-05-29)


Tror att maj månad 2022 har varit en av de mest aktiva ur ett numismatiskt perspektiv någonsin. I Ingemars Numismatiska Agenda var 20 evenemang listade (rekord!) och då saknades säkert en hel del lokala föreningsaktiviteter. Vill du att din förening ska synas i Agenden är det bara att maila (admin@ingemars.se). Likaså finns i Agendan bara evenemang i Sveriges närområde, undantaget är större auktioner med svenskintresse worldwide. Själv deltog jag på nästan hälfen av evenemangen. På mässorna fysiskt och på många av de övriga digitalt.


Gillar verkligen hybridauktioner. Att i lugn och ro kunna delta på de auktioner som anordnas utan att behöva ägna en massa tid åt resor men även kostnader för resande och boende. Att vara med på de avsnitt som är av intresse och däremellan ägna sig åt andra nödvändigheter. Detta oavsett om det handlar om en timmes resa till MISAB/ Philea i Stockholm eller en längre resa till Helsingfors eller Tallinn. Till mässor måste man resa åtminstone idag, tror dock inte det dröjer många år innan det går att besöka mässor digitalt och ta del av handlarnas utbud. IT-utvecklingen går framåt och vi befinner oss i ett paradigmskifte. Två mässor blev det för min del i maj FriMynt och Göteborgsmässan. Två riktigt trevliga mässor, som klart var värda restiden! FriMynt har jag besökt ett antal gånger för Göteborg var det premiär.  Göteborgsmässan var en riktigt bra mässa där flera trevliga inköp gjordes, en mässa jag gärna återvänder till.


I Göteborg höll också SNF sitt årsmöte. Jag har suttit i styrelsen i många år men valde inför detta årsmöte att tacka nej till en ny treårs-period som ordinarie ledamot, väljer istället att trappa ned mitt engagemang med ett år som suppleant. Att sitta i en styrelse kräver mer tid än vad många tror. Måste erkänna att allt arbete i styrelsen faktiskt påverkat mitt samlande. Som du säkert förstått av mina inlägg de senaste åren har det ibland funnits planer (hemska tanke) på att sluta samla mynt. Inte överge numismatiken, men väl samlandet.

Vid årsmötet fick jag dessutom mycket positiv uppmärksamhet för mitt arbete med Ingemars Myntsida, men till detta återkommer jag i ett senare inlägg eller mer troligt i en notis i SNT.


Sedan jag definitivt bestämde mig för att lämna min styrelseplats, runt nyåret, har samlandet tagit fart! Visst har tankarna på att lämna styrelsen funnits i några år, men en sak är att "fundera" en annan att "handla". Måste erkänna att samlingen har fått riktigt bra tillskott under 2022 särskild under maj med både auktions, mäss och privata köp! Mitt samlandet känns idag nästan lika aktivt som under den period jag var mest aktiv (80/90-talet). En period då många mynt köptes på Ahlströms auktioner på Operaterassen men även hos andra auktionsfirmor och hos handlare. Detta var innan studier, familjebildning, hus och barn, då sparkapital och även en stor del av lönen kunde spenderades på hobbyn. Men livet har som vi alla vet olika skeden. Dottern tar studenten på fredag, sonen är snart klar med sina universitetsstudier och jag är snart klar med arbetslivet... (nja, ett antal år återstår väl.. (tillägg 31 maj: blev tydligen ytterligare ett år efter ett ogenomtänk beslut av Sverige Riksdag idag...)). Fick dock en påminnelse så sent som för någon vecka sedan då arbetsgivaren meddelade att jag skulle tilldelas NOR (Nit och redlighet i 30 år...). Det kommer alltså framöver att finnas mer tid att ägna åt numismatiken. Vilket säkert kommer påverka både mitt samlande och Ingemars Myntsida positivt.  Att jag efter en lite längre time-out i framtiden åter engagerar mig i föreningslivet är ingen omöjlighet, men just nu får det räcka.


Nu väntar en sommar och som alltid brukar innebära att myntsamlandet läggs i dvala? I princip inga auktioner eller mässor genomförs under sommarmånaderna (juni-juli-august). Undantaget är Küncker som alltid har sin "Summer Auction Sale" i månadsskiftet juni/ juli samt den nya myntmässan i Sävsjö (2 juli). En mässa jag missade förra året, men som jag ska försöka besöka i år. Men tiderna förändras, kanske sommarmånaderna inte längre är lika passiva som förr.  Få fysiska engagemang genomförs under somarmånaderna men det digitala är igång "7-24" hela året. Får väl samtidigt "avslöja" att flera av de bättre köpen jag gjort de senaste åren just gjorts på handelsplatser som eBay, Tradera m.fl. under sommarmånaderna! Glöm heller inte bort alla loppisar som är öppna under sommaren. Kanske inte så många mynt är till salu men ett och annat numismatiskt relaterat objekt brukar dyka upp! Besökte faktiskt en stor "backlucke"-loppis på hemmaplan i går men gick tomhänt därifrån. 


Jag får önska alla en riktigt bra sommar!
Ingemar


Hybridauktion? (2022-05-16)


Eftersom jag i inlägg nedan använder begreppet "hybridauktion" får jag väl utveckla vad jag menade särskilt som jag fått frågor om det.


Under pandemin har allt mer gått över till internet. I princip alla möten jag gick på för tio år sedan var fysiska möten där samtliga deltagare fanns i samma rum. Visst fanns en och annan deltagare med "digitalt" via telefon och den "padda" som var placerad mitt på sammanträdesbordet. Så har det varit i många år till dess pandemin lamslog vårt land. Över en natt blev alla möten digitala, vi satt vid hemarbetsplatsen "med datorn i knät" och deltog på möten dagarna i ända... Alla möten genomfördes via Skype/ Zoom/ Teams. Nu när restriktionerna tagits bort började många återvända till möteslokalerna. Vi pratar nu om tre typer av möten: fysiska möten (alla är på plats), digitala möten (alla är med digitalt) och hybridmöten. På det senare är deltagarna med på samma villkor på sammanträdet oavsett om det är på plats eller digitalt. Eftersom dagens auktioner liknar våra hybridmöten tycker jag "hybridauktion" är ett bra och passande namn på den nya auktionsformen. Den digitala utvecklingen går dock snabbt framåt och inom några år är säkert hybridauktionerna ersatta av något nytt!


De typer som finns idag förutom hybridauktioner är:


Salauktion - Intressenterna sitter i samma lokal och bjuder. Auktionsutroparen bevakar inkomna anbud som tidigare nästan alltid var skriftliga. Idag finns oftast möjligheten att lämna förhandsbud digitalt, exvis via NumisBids. Vid salauktionen har det också varit möjligt att lämna bud "live" per telefon. Men det har främst varit för mer exklusiva objekt som möjligheten att bjuda via telefon har erbjudits.


Digital auktion - Alla budgivare lämnare sina bud digitalt och är även med på auktionen digitalt Tradera, eBay och MISAB:s internetauktioner är bra exempel.


Anbudsauktion - Auktionen avgörs helt på de anbud som lämnats in. På dessa auktioner sätter auktionisten upp ett klockslag en viss dag då anbuden ska vara inlämnade för att vara med på auktionen. Sedan vinner högst avgivna bud på respektive lot. Senaste anbudsauktionen jag var med på var den som Svenska Pollettföreningen höll för några veckor sedan.


Det finns säkert fler typer av auktioner men dessa fyra: Hybrid, sal, digitalt och anbud är de vanligaste.


Ingemar



"Auktionsanalys" (2022-05-15)


Eftersom jag är en förespråkare för internet och digitala auktioner gjorde jag en liten extra check på senast auktionen (Philea, igår den 14 maj). Var inte med under hela auktionen utan nöjde mig med de 400 första utropen och lämnade datorn när kronmynten skulle börja säljas.
Som vanligt antecknar jag i katalogen oavsett om jag är med live i salen eller "live" framför datorn. Denna gång gjorde jag förutom noteringar om slutpriser (köparnummer framgår ofta inte på hybridauktioner, där budgivare finns både i salen och online) följande anteckningar på de utbjudna objekten: I - internet, S - salen, B - skriftligt anbud samt X för osålda objekt. I snitt såldes 85 utrop i timme. Det är inte helt enkelt att vara koncentrerad i över fyra timmar om man samtidigt ska vara med och bjuda på ett antal objekt, samt koka kaffe och uträtta andra nödvändigheter. Några utrop missade jag helt och andra antecknade jag troligtvis fel attribut på. Men det är som med "gungor och karuseller" det jämnar säkert ut sig i det långa loppet. Resultatet jag kom fram till vara att drygt 70 % såldes till internet, 20% till salen, 10% blev osålt och lägg därtill några få objekt som gick på skriftliga bud. 80 procent av de sålda objekten gick till "internet". Tur jag vad med på "internet"!


Eftersom jag följde med under stora delar av auktionen såg jag att "internet" var mycket aktivt och med och budade på i princip alla sålda objekt. Antalet bud lagda via internet kontra salen är nog 95/5 om inte ännu mer. Internet är troligen en av de starkaste bidragande orsakerna till den prisökning vi sett på mynt den senaste tioårsperioden.


Toppobjekten finner i princip alltd köpare. Den svenska myntmarknaden är inte gigantisk, hur mycket som omsätts årligen i Sverige vågar jag inte spekulera i. Men kommer det in ett antal köpstarka köpare syns det tydligt i prisbilden på framförallt bättre objekt. Dessa nya samlare kan vi nog inte tacka internet för, dom får vi nog tacka kvalitetsauktionerna för. Men nu är det inte bara toppobjekten som haft en god utveckling även mellanmaterial och sämre material ökar i pris. Här tror jag internet och den tillgänglighet internet ger är orsaken.


När jag började samla mynt för sisådär 50 år sedan var det släktingars börser och spargrisar som utgjorde den "marknad" jag besökte. Lite senare började jag beställa stencilerade lagerlistor och ännu senare besöka Ahlström kvalitetsauktioner. Antalet mynt som var möjliga att förvärva via listor och auktioner var stort jämfört med föräldrarnas börser. Nu var jag dessutom lyckligt lottad som bodde bara en timme från Stockholm. Ett Stockholm där det fanns många handlare och där genomfördes också de stora auktionerna. Hade jag bott 50-100 mil från Stockholm hade säkert myntsamlandet blivit en "ungdomsgrej". Inte hade jag då för kanske 40 år sedan haft råd att åka till Stockholm och bo på hotell. Misstänker att om så varit fallet hade halva samlarbudgeten gått åt till resa och boende...


Så kom internet. Helt plötsligt kunde vi köpa mynt var än i Sverige vi bodde, Sverige... nej internet medförde att all i hela världen på ett enkelt sätt kunde förvärva svenska mynt och naturligtvis även tvärt om, svenska mynt kunde köpas från hela världen. De dåligt beskrivna mynten och avsaknaden av bilder gjorde det vanskligt att köpa mynt ur stencilerade lagerlistor. Internet var kanske från början att likna vid "stencilerade lagerlistor" som distribuerades digitalt. Men idag är i princip alla mynt som säljs avbildade, dessutom med bra bilder. Mynthobbyn har blivit en hobby tillgänglig för alla oavsett var man bor. Antalet myntsamlare förefaller ha ökat och med det priserna. Det får vi tacka internet för.


Åter till senaste auktionen. Det har varit en lång digitaliseringsperiod för myntsamlandet, det började säkert för över 30 år sedan och tog ordentligt fart när internet blev var mans egendom i slutet av 90-talet. Digitaliseringen gick relativ sakta i många år. Men under pandemin tog den ordentlig fart, då vi varken fick resa eller ses pga. restriktioner. Mycket i samhället flyttades då  över till det digitala, så också numismatiken. Auktionsfirmor runt om i världen förstod tidigt att det är internet som är framtiden om företagen vill sälja objekt och det till marknadssmässiga  priser, hybridauktioner infördes.

Det är resultatet av det vi ser på auktioner där bara 20 procent av objekten säljs till salen. Tror att när jag började gå på auktioner kanske 80-90 procent gick till salen. Hur många som var på Svartensgatan vet jag inte. Vet dock att lokalen är relativt liten. Utan att veta vare sig hur många som var på plats eller placerade framför datorn skulle en grov gissning vara att det var 25 gånger fler vid datorn än i salen, troligen mer. Marknaden styrs av utbud och efterfrågan. Hade bara salen bjudit (+ skriftliga förhandsbud) hade efterfrågan varit mindre, vi hade sett betydligt fler osålda objekt och framför allt helt andra slutpriser. Det är bara att konstatera att vi är mitt uppe i ett paradigmskifte där det digitala tar över både numismatik och myntsamlande. Skulle inte förvåna mig om det i framtiden bara är 5-10% går till salen och resten till "internet". Det är det så det blir när 50 intressenter i en sal byts ut mot tusentals worldwide!


/Ingemar

ps Idag (15 maj) är det 24 år sedan jag la ut det första embryot till "Ingemars Myntsida" på webben!


FriMynt 2022 (2022-10-12)


Naturligtvis borde detta inlägg kommit lite tidigare i veckan. Men efter en tre-dagarstripp till Helsingborg och ett antal timmar på mässan var jag helt slut i början av veckan, åldern börjar ta ut sin rätt? Sedan uppstod lite andra komplikationer och jag fick koncentrera mig på helt andra saker.
Resan både till och från Helsingborg gjordes i strålande solsken. En riktigt trevlig resa i goda vänners sällskap (myntsamlare såklar).Det blev många och långa diskussioner med numismatiken i fokus. Både kring mynt men även andra situationer som har med myntsamlade att göra. Tror aldrig att resan till Helsingborg har gått så enkelt och smidigt som denna gång.


Själva FriMynt var som alltid en upplevelse, särskilt efter två år med restriktioner där liknande evenemang mer eller mindre varit bannlyst eller åtminstone inställda. FriMynt hölls denna gång i nya lokaler inte långt från det Idrottens Hus där vi är vana att ses. Tycker att lokalen var lika bra som den traditionella, åtminstone var det många av utställarnas åsikt. Den gamla lokalen medförde en kanska tuff resa för handlarna när dom skulle rulla in försäljningsobjekten. Nu låg allt i samma plan. Bra med den nya lokalen är att den kan utvidgas om tillströmningen av handlare skulle vara stor. Annars kanske mässan var något mindre än vad vi är vana vid både vad gäller antalet utställare och besökare. Har inte pratat med arrangören om hur många som betalade inträde, men skulle tippa på mellan 500 och 750 betalande besökare. Svårt att avgöra även om man är på plats. På FriMynts riktiga storhetsdagar för kanske 20 år sedan var mässan en tvådagarsmässa och besöksantalet betydligt högre.


Mässan var bra och kommersen om jag förstår det rätt riktigt god. Själv blev det inte jättemånga nya objekt till samlingen, men några blev det! Hämtade också ut några vinster från Svenska Polletföreningens senaste auktion och hade även möjlighet att delta på mitt första årsmöte i föreningen. Ett snabbt och smidigt årsmöte, som med alla procedurer var avklarat på mindre än en haltimme! Fick också "ansikten" på några pollettsamlare som annars mest figurerat som olika "alias" på Tradera. Alltid roligt att träffa nya människor. Det blev många trevliga samtal under mässan. Minns särskilt ett med en dansk handlare och ett med en skånsk sedelsamlare. Sedlarna har annars en ganska undanskymd plats i mitt numismatiska intresseområde. Men efter mässan har jag säkert ägnat någon eller några timmar åt den alldeles utmärkta sidan www.sedelmynt.se/ och har lärt mig massor om de nu cirkulerande sedlarna, varav många är riktigt svåra!


Annars är det väl främst alla återseenden som är den stora behållning. Pandemin har medfört mycket "hemmasittande" och få fysisk möten med andra samlare. Nu kunde vi åter träffas och diskutera våra specialområden. Bl.a. blev det ett långt samtal med den kopparsamlare som en gång för tjugo år sedan fick mig att förstå att FriMynt var ett måste.




Har man 120 mil tur och retur samt ska tillbringa en heldag på mässan ser man inte mycket av Helsingborg. En trevlig stad som denna gång bara bjöd på fyra intryck, två restauranger, mässan och såklart hotellet. Men det blir fler besök i Helsingborg!


Maj månad 2022 är en riktigt het månad. Kanske inte vädermässigt men väl numismatiskt. Tror aldrig Ingemars Numismatiska Agenda haft en så välfylld månad som just maj 2022 ett tjugotal evenmang finns listade och då har jag bara med de i närområdet eller med svenskintresse.


Närmast på tur står Philea- Myntkompaniet auktion 23, en riktigt trevlig auktion där flera objekt är förkryssade i katalogen. Men om det blir en resa till huvudstaden är osäkert. Kanske blir det som på senaste MISAB-auktion att bevaka intressesant objekt via datorn och vara med on-line. Mycket har hänt de två senaste åren, hemarbete på i princip heltid har gjort att jag fått visst motstånd mot att resa i onödan, går det att göra samma sak via datorn väljer jag det senare... Sedan har också två års restriktioner worldwide medfört ett nödvändigt paradigmskifte då myntsamlandet allt mer blivit digitalt och det digitala fungerar numera riktigt bra inom numismatiken. Auktioner, föredrag, köp/sälj, diskussioner mm.


Som jag skrev ovan så är nästa alla helger i maj inbokade med numismatik. Efter Myntkompaniet helgen blir det att resa till Göteborg för årsmöte i SNF och GNF:s myntmässa. Om skrivlusten i början av veckan var låg har den alltså bättrats på så här i slutet av densamma, kanske blir det fler inlägg innan vi skriver juni.


Ha det bra där ute och njut av våren! (även om den är stökig med rekordinflation, en vacklande börs och krig i Europa...)
Ingemar



FriMynt 2022 nästa helg! (2022-05-01)


Nu pågår MISAB 40 på Sheraton i Stockholm och dag ett är avklarad.  Resultat hittar du här (pdf). En auktion där det både går att bjuda i salen och on-line. Jag valde denna gång att buda on-line via datorn. Tycker auktionen löpt på i bra tempo och med mycket goda slutpriser. Var igår med till plåtarna Fredrik I men var sedan tvungen att ägna mig åt annat, Valborgmässoafton firande. Men tänker idag åter koppla upp mig och då särskilt för de antika mynten. Tyvärr var det få polletter på helgens auktion.

Tycker MISAB har tagit ett bra beslut när man slopat den tidsödande nedräkningen. Internet är gjort för snabba beslut och vill man vara med får man liksom i salen vara "på hugget". La själv en hel del bud och hade aldrig något problem med att det gick för fort. I snitt klubbades över 100 nummer per timme, vilket är helt OK. Med lite högre utropspriser skulle säkert antalet objekt per timme kunna höjas.

Auktion 39 i fredags hittade en köpare (två stiftelser) och såldes i sin helhet innan auktion skulle genomföras, auktionen ställdes därför in.


Redan nästa helg är det dags för årets höjdpunkt för alla oss som är intresserade av mynt och numismatik - FriMynt



För många är det en lång resa till Helsingborg men det är mässan värd! Tvekade själv i många år att åka men när väl "Ingemars Myntsida" var startad och jag hade fått många nya kontakter var rekommendationerna så starka att jag för första gången gjorde resan (120 mil tur och retur). Ett val jag aldrig ångrat. Första resan, bör ha varit 2000, blev dessutom betydligt längre eftersom jag samtidigt passade på att besöka min mormor. Efter den gången har det blivit många besök både med bil, buss och tåg. Bästa resorna är nog de jag gjort med MK Skilling Banco i Linköping. En fantastisk numismatisk bussresa som för min del var hela sträckan Norrköping Helsingborg samt naturligtvis transfern till Norrköping. Ska du åka kolla gärna upp med olika myntklubbar, många hyr buss och åker gemensamt till Helsingborg!
Åker du till Helsingborg på egen hand är det hög tid att boka resa och boende. Åtminstone från Stockholm finns i skrivande stund få avgångar som inte är fullsatta och även vad gäller hotell verkar många vara uppbokade. Nu är det väl inte myntsamlare som fyllt alla platser. Helsingsborg är på senvåren ett populärt stad att besöka där många olika evenemang genomförs.


FriMynt har ställts in både 2020 och 2021. Tror att det 2021 dessutom pratades om två olika datum, tyvärr fungerade inget av dessa på grund av de restriktioner som pandemin medförde. Men i år blir mässan av! Ovan skrev jag "höjdpunkt" kanske skulle spetsa till det lite och kalla det "numismatikens julafton" eller vad sägs om följande uppställning av handlare/utställare: ABAXA, Antikören, Berndt Göhle, Bruun-Rasmussen Kunstauktioner A/S, Cederholms Mynthandel, Dag Rönning, Dala Mynthandel, H. Johansson Mynt, Hamrin & Svahn Mynt, Harry Elgbacka, Helsingborgs Mynthandel, Heritage Auctions Europe, J Pedersen Mynthandel, J. Melin Mynt, J.B.J.Coins / John´s Mönter, Joakim Frostne, Joakims Mynt & Sedlar, Jockaboy2, Karlskoga Mynthandel, Kihlbergs Antik AB, Lunds Mynthandel, Myntauktioner i Sverige AB, Myntkompaniet / AB Philea Northstar Militaria, Paul Van den Broeck, Pecunia mm HB, Pegasus Auctions AB, PR Mönter, Riibe Mynthandel, RJ Numismantiek, Roberto Delzanno Mynthandel, Rune Larsson Mynthandel, Samlartorget Sverige AB, Samlerforum / Lindner, Schulman b.v. (Company), Skarabé Mynt & Guld AB, Sten Eng AB, Stenum Antik, Sven-Olof Källerholm, Svenska Numismatiska Föreningen (SNF), Tamco Numismatics, Ticalen Mynthandel, Tonkin AB, Ulvebacks Mynt och fler kan säkert tillkomma.


Att många av säljarna dessutom brukar ha välfyllda lager med sig till mässan gör inte saken sämre. Längtar redan till trängseln före insläpp och sedan till den rusning som börjar när alla vill vara först till sin favorithandlares bord! Men hinner du inte först ha förtröstan... Av egen erfarenhet vet jag att de bästa köpen brukar göras på eftermiddagen när trängseln avtagit och man i lugn och ro kan gå igenom det som bjuds ut.


Samlar du numismatiska objekt är FriMynt ett måste.


/Ingemar



Sigtuna Myntmässa 2022 (2022-04-23)


Då har man äntligen fått bevista en myntmässa igen. Pandemin har under 2020-2021 satt stopp för de de flesta mässorna. Visst besökte jag både Norrköpingsmässan och Stockholm Numismatica förra året men där tog det stopp. I år är planen betydlig fler mässor. Förutom dagens mässa bjuder våren på FriMynt och Göteborgs Numismatiska Förenings mässa, i sommar en mässa i Sävsjö och till hösten får vi hoppas det rullar på som vanligt. Vill du hålla koll på vad som händer besök Ingemars Numismatiska Agenda! Där försöker jag få med det som händer i Myntsverige men även utanför Sveriges gränser. Har jag missat något är det bara att skicka ett mail så lägger jag till evenemanget i Agendan.



Mässan idag var välbesökt, men kanske inte riktigt lika många utställare och besökare som vid senaste Sigtuna-mässan vintern 2020. Tror att det är lite för tätt med mässor under april maj och Sigtuna borde tjäna på att återgå till den normala tidpunkten, sista helgen i januari.


Som en liten bonus till alla mässbesökare delade Roberto Delzanno ut ett exemplar av Myntårsboken 2022. Ett bra sätt att sprida numismatiken. Nu har jag redan ett exemplar men mitt dubblettexemplar kommer jag i veckan att ge till en äldre samlare av antika föremål. Vet att han sneglat på mynt men aldrig kommit riktigt igång med sitt samlande. Kanske är Myntårsboken den tändvätska han behöver för att även börja samla riktigt antika föremål! Detta istället för tavlor, porslin och silverpjäser som kanske bara har hundra år på nacken...


En mässa är ett riktigt eldorado för oss samlare. Förutom möjligheten att gå igenom en rad handlares lager i jakt på objekt som saknas i samlingen blir det många diskussioner med andra samlare och många kära återseenden efter två år med restriktioner. Tror att mässor är det absolut bästa sättet att utöva vår hobby. Auktioner i all ära, oavsett om det är en kvalitetsauktion eller Tradera är dessa naturligtvis trevliga. Det kan dock bli lite långtråkigt att sitta framför en dator och bara "slåss" med andra alias eller sitta i en auktionssal där samtal med andra samlare bara kan ske i pauserna. För egen del är jag riktigt nöjd med mässan. Köpen blev sparsamma, men som alltid på mässor blev det en massa "mynt-tjat" och skvaller!


Nu får vi samlare se fram emot nästa mässa, FriMynt i Helsingborg 7 maj. Efter två inställda FriMynt (2020-2021) är det äntligen dags för mässornas mässa. Skulle tror att FriMynt är både först, störst och bäst vad det gäller myntmässor. Handlarna verkar sluta upp mer eller mindre mangrant, hoppas samlarna också gör det. Hela utställarlistan hittar du på FriMynts hemsida. Själv lyckades jag idag pussla ihop resan till FriMynt. Det blir att samåka i bil de knappt 60 milen enkel resa till Helsingborg. Vet att jag skrivit det förrut men resan till FriMynt brukar innehålla minst lika mycket mynt som själva mässan. Resan i goda vänners sällskap är så att säga halva nöjet.


Men redan nästa helg har MISAB auktion i Stockholm. Denna gång blir det en tredagarsauktion (fredag - söndag). Själv har jag siktat in mig på auktion 40, auktion 39 hoppar jag helt. Eftersom det är Valborg tänker jag vara med on-line och slippa resan till Stockholm - Sheraton. Veckan efter FriMynt ordnar Philea/ Myntkompaniet sin traditionella vårauktion. Auktionskatalogen släpptes i veckan som pdf. Måste säga att Philea auktion 23 är en riktigt vass auktion med objekt för alla smakinrikningar. Oavsett om din budget är några tusen eller åtskilliga hundratusen.


Om inte förr återkommer jag efter FriMynt.
/Ingemar



Glad Påsk! (2022-04-14)



Får passa på att önska alla läsare en glad Påsk. Nu väntar för oss flesta några lediga dagar då vi kan ägna oss åt vår hobby. Det får idag bli en bild med anknytning till påsken i form av en spelpenning där både en tupp och hönor avbildas.

Förlagan till spelpenningens "hönsfamilj" den s.k. Hönstavlan av Johan Pasch d.ä, finns att bese på Gripsholm Slott eller här (länk).

Ingemar



Danska leoparder (2022-04-10)


Man lär så länge man lever!


Numismatik är spännande och ju mer man studerar mynt och läser om mynten desto mer lär man sig! Inte föränn jag läste beskrivningen i Phileas senast katalog har jag förstått att det finns två typer av Erik XIV 2 mark 1562-1567. I Ahlströms Sverige Mynt finns båda typerna med, dom är dessutom avbildade. Någon direkt förklarande text finns inte och jag har aldrig detaljstuderat de båda typerna, sett leoparderna eller vetat något om dess historia. Trodde därför att det var några mindre variationer som skapat de båda typerna. Inte ens när jag läste Delzannos Sveriges Mynbok reagerade jag på detaljerna. Boken har dessutom två bra förstoringar på de båda rikssköldarna vilka jag helt missat. Även text som beskriver orsaken till leoparderna finns... Nej, det var först när jag läste objektbeskrivningen som jag blev varse de två typerna, varav typ 2 är riktigt intressant.


Vi är vana vid att de svenska mynten ska prydas av det svenska riksvapnet med lejon och tre kronor. Men så är alltså inte fallet med typ2 som präglades 1765 och 1767. Där har ett svenskt lejon och en tre-kronorns symbol i skölden bytts ut mot ett norskt stående lejon och de danska leoparderna.








Bild: frånsida på en mark 1561 med normalt riksvapen.


Jag tar mig friheten att citera den spännande objektbeskrivningen som åtföljde Philea/ Myntkompaniet auktion 22:41. "Den danske kungen Fredrik II:s bror Magnus försökte år 1560 att erövra Estland men drevs tillbaka av ryssarna. Tallinn sökte därför och fick beskydd av svenskarna under konung Erik XIV. Därefter erbjöds Magnus att bli länsherre med Estland som förläning - naturligtvis mot en ersättning om runda 40 000 daler årligen. Detta erbjudande föll dock inte i god jord och som svar förbjöd Erik XIV all handel med ryska varor i utskeppningsstaden Narva. Kung Erik krävde att denna handel skulle ske över de av svenskar kontrollerade städerna Viborg och Tallinn. Danskarna å sin sida kunde inte acceptera att handeln i Finska viken skedde under svensk kontroll - och beskattning. Detta blev upprinnelsen till det så kallade Nordiska sjuårskriget. Det berättas att den svenska delegationen år 1562 kom till ett förhandlingsmöte i Köpenhamn under Erik XIV:s nya riksvapen, vari de tre danska leoparderna och det norska uppresta lejonet fanns representerade! Ett par år senare användes också de svenska en- och tvåmarksmynten på samma sätt i det politiska spelet mellan grannländerna. Den kände numismatikern C. R. Berch skriver år 1773 följande om tvåmarken 1565: "Slagit til repressalier, för det at Dana-konungen hade börjat bruka Sweriges tre kronor."


På åtsidan av typ 2 återfinner vi således de tre danska leoparderna och det norska uppresta lejonet. De danska leoparderna och det norska lejonet förekommer bara på tvåmarkerna 1565-1567 och enmarkerna 1564-1568 och ingen annan gång i den svenska myntningen.


Sverige Mynt 1521-1977, Ahlström m.fl. sid 36


I år firar Ekonomiska museet 450 år (1572-2022). Nu är inte själva museet yngre men starten för denna vår äldsta museisamling är så gammal och har faktiskt koppling till markmynten med leoparderna! Som Berch skriver 1773 så hade danskarna börjat bruka de svenska tre kronorna, leoparderna är väl därför närmast att se som en hämd från den svenska kungen. Några år efter att de svenska mynttyperna som beskrivs ovan präglades (1572) började Johan III att samla in gamla svenska mynt. Syftet med insamlingen var att bevisa att Sverige var först med att använda tre kronor i riksvapnet och att Sverige därmed skulle ha större rätt till symbolen än Danmark. Denna insamling är alltså starten och grundstenen för den samling som idag finns på KMK och som i år firar 450 år. Ett jubileum som för övrigt kommer att firas på museumet den 24 september, då Myntets dag genomförs. Enligt Ekonomiska museets hemsida blir det då föreläsningar, konsert, myntslagning och andra familjeaktiviteter.


Sverige har som bekant sedan Albrekt av Mecklenburg (1363-1389) regeringstid använt tre kronor i den uppställning vi fortfarande använder den. Tidigast ska vara på ett sigill från 1364 som visar en sköld med tre kronor, men även på mynten präglade under Albrekts regeringstid används de tre kronorna.


Jag typsamlar svenska mynt och har en tvåmark Erik i samlingen, den intressanta typen med de danska leoparderna. Myntet har funnits i samlingen i knappt tio år utan att jag tidigare uppmärksammat det avvikande riksvapnet... Vilket är lite ouppmärksamt eftersom mitt exemplar råkar vara det mynt som representerar typen i SM-boken... Nu får jakten gå vidare, för naturligtvis bör även den första typen 1562-63 ingå i typsamlingen!


Bild: 2 mark 1565 typ 2 med danska leoparder (SM 18)


Man lär så länge man lever... Jaga inte bara nya mynt, lär dig även mer om det du redan har. Numismatik är både spännande och lärorikt!


Ingemar



En obestämd pollett (2022-04-01)


Efter att min gamla blogg Ingemars Myntblogg pga tekniska problem varit otillgänglig under en längre tid är den åter läsbar! För att hålla igång MLOGG kommer jag allt emellanåt reprisera inlägg från den gamla bloggen... Det kanske inte blir exakta repriser, men jag plankar delvis innehållet och återanvänder bilderna.


Denna gång blir det en fråga till "läsekretsen"!



Polletten är omnämnd och kontramarkeringen som ser ut som “FPK” är avbildad i Stiernstedts pollettförteckning i NM XII där den är upptagen under obestämda polletter. Stiernstedt beskriver ett exemplar där kontramarkringen är gjord på 1 ÖrKM Fredrik (1720-1721) som i sin tur är överpräglad på nödmyntet Wett och Wapen (det exemplaret skulle jag som samlare av 1 ÖrKM vilja ha!).


Den aktuella kontramarkeringen är gjord på en norsk 2 skilling från 1811. Stiernstedt beskriver bara kontramarkeringen “FPK” i sin förteckning. Min pollett på ett norskt mynt verkar även ha en kontramarkering på frånsidan. Denna är svårtydbar men jag tycker mig kunna se antydan till “kvistar” åtminstone nederst i kontramarkeringen.



Eftersom NM XII utkom 1890 och den senaste kända(?) kontramarkeringen alltså är från 1811 har polletten tillkommit i tidsspannet 1811 och 1890. Jag har inte hittat polletten beskriven i Stiernsteds tidigare verk, om du känner till att den beskrivits är jag intresserad av den informationen. 2 skillingen 1811 är sliten och var troligen inte ett giltigt betalningsmedel när den blev pollett. Skulle bedöma att den använts under första halvan av 1800-talet. Troligt är också att Stiernstedt hade haft polletten på 1 ÖrKM i sin besittning ett tag när han skrev NM XII. Hade polletten varit i cirkulation under den period som Stiernstedt verkade hade den nog kunnat identifieras. Kanske har den använts någon gång i spannet 1825-1850? Eftersom den är känd både på svenskt och norskt mynt är det inte helt osannolikt att den använts i de västra delarna av Sverige eller är det en norsk pollett?


Så till frågan:

Är det någon som vet mer om denna polletts ursprung eller har teorier om vad “FPK?” och “kvistarna” står för? När kan den ha använts? Alla tips är av intresse. Jakten på pollettens ursprung fortsätter och får jag upp några bra spår återkommer jag till dessa på MLOGG!


Ingemar


ps vill du läsa tidigare inlägg hittar du dom här: Ingemars Myntblogg. Om jag inte minns fel blev det totalt 666 inlägg av skiftande karaktär under perioden 2007-2018. Åtminstone en del är nog fortfarande läsbara!



Digital litteratur (2022-04-01)


Har i dagarna uppdaterat Digital Litteratur en sida där jag försöker samla de digitala resurser som finns inom numismatiken. På sidan finns allt från olika förteckningar över litteratur, typer mm. till direktlänkar där du kan läsa böckerna digitalt. Du kan läsa äldre böcker som Brenners Theusarus Nummorum från 1731 (som scannats av Google) fram till Haidentallers avhandling om tidiga svenska medaljer från förra året (en bok som förutom i tryckt format även finns som pdf!). Du kan också läsa alla nummer av Svensk Numismatisk Tidskrifts alla nummer från 1972 fram till det näst senaste utgivna (tidningarna är scannade av SNF och ligger utlagda som sökbara pdf:er).


Naturligtvis fattas länkar till en mängd numismatiska resurser på nätet. Känner du till platser som jag inte länkat till får du gärna höra av dig, det kan vara allt från platser du själv besöker till litteratur du själv är ansvarig för!


Vid genomgången fick jag tyvärr rensa bort en hel del sidor eftersom dom bytt plats och jag inte hittade den nya platsen, andra sidor har jag lagt in nya adresser till. Problemet är att när olika siter moderniseras genereras  automatiskt nya adresser. Exempelvis Numismatiska Forskningsgruppen (NFG) har nyligen gjort en välbehövlig uppdatering. Sidan blev betydlig bättre att navigera på, problemet var att alla mina länkar till CNC, Metallanlyser av mynt,  Roman Denari mm bröts. Besökaren blev i stället omdirigerad till NFG:s startsida. Nu är detta tillrättat och du kommer med "ett klick" direkt till de olika kategorierna.


Jag har tidigare skrivit om det paradigmskifte som den digitala utvecklingen har medfört för numismatiken. Fortsatt trycks böcker men allt fler av dessa publiceras också digitalt. Det digitala är naturligtvis billigare och miljövänligare, böckerna behöver inte tryckas och distrubieras via PostNord till mottagaren (obs att det finns fler leverantörer av post att välja på!). Digitala böcker är dessutom tillgängliga för alla som har en internetuppkoppling och då pratat vi många människor även om såklart alla inte är intresserade av numismatik. Betydligt fler nås än det det dryga hundratal som köper en bok, när en ny svensk numismatisk bok släpps. Undantaget är naturligtvis värderingsböcker och referensverk som trycks och säljs i betydligt större antal.


Har du ägnat många år av ideelt arbete för skriva en bok tror jag säker att du vill ha en större läsekrets än de hundra som köper boken när den är ny, samt de som köper boken på "bokrean" när du tvingas göra dig av med ditt allt för stora lager.

Genom att digitalisera numismatiken blir den också tillgänglig för många som ännu inte funnit inspiration i numismatik! Vi sprider intresset för vår stora passion. Det digitala har också den fördelen att den via digitala översättningstjänster blixtsnabbt kan översättas till vilket språk som helst! Du kanske, genom digitaliseringen av det du skrivit, hittar någon på andra sidan jordklotet som brinner för samma område som du. Bingo!


/Ingemar



Copyright © ingemars.se 1998-2024