2020-04 Pandemi och digitalisering


Här har jag slgit ihop bligg-inläggen från april-juli 2020




Pandemi och digitalisering (2020 - 04 - 09)


Tanken var att komma med ett inlägg i månaden. Men kände redan för två veckor sedan att det var läge för ett extra inlägg. Coronapandemin var i fokus den gången och blir det tyvärr denna gång också. Har ännu inte riktigt blivit klar med texten om ett digitalt referensverk.


Får inleda med att tacka för alla mail. Jag lovar att försöka fortsätta vara aktiv med hemsida, Twitter, Facebook under pandemin (men även därefter!).


Nu har det blivit tydligt att Coronapandemin även påverkar numismatiken. Allt fler evenemang ställs in. Auktionerna har klarat sig relativt bra men för mässorna går det sämre. Det har väl vid det här laget inte undgått någon att årets stora händelse för oss som samlar mynt är inställt. För mig och säkert många andra är FriMynt ett måste. Ett evenemang som funnits i mängder av år och där alla handlare är på plats och en stor andel av samlarna. Det tog visserligen många år innan jag för första gången besökte FriMynt. Jag hade läst om mässan men aldrig tagit mig de 60 milen till Helsingborg (enkel resa). Minns första mässan jag besökte tror att det var 1999. Jag hade året innan startat Ingemars Myntsida och fått en mängd nya kontakter. Den som fick mig förstå FriMynts storhet var en av dessa kontakter, Lagge. Mitt fokus låg då på 1700-talets kopparmynt och förutom Lagge träffade jag bl.a. Anders, Åke, Thomas, Sten-Olof och Dan (som hade en sida om 1 ÖrKM) på första mässan. Tyvärr lämnade de två sistnämnda myntsamlandet i alldeles för ung ålder. Året efter åkte jag till FriMynt tillsammans med Myntklubben Skilling Banco. En mycket trevlig resa Norrköping – Helsingborg - Norrköping med myntsnack i massor! Sedan har det löpt på av bara farten och tror inte jag missat mer än max en handfull mässor… Jag hoppas pandemin är över nästa år och att FriMynt 2021 blir en riktig succé!!!


MISAB auktion 34, den som skulle genomföras i slutet av mars, flyttades fram till maj. Men redan till helgen avhåller MISAB sin internetauktion #24 med en hel del trevliga mynt. Årsmötet i SNF som skulle hållas i samband med FriMynt i maj flyttas också det fram. Sidan Ingemars Numismatiska Agenda försöker jag hålla aktiv. Har du kunskap om inställda eller framskjutna evenemang informera mig. Men även nya evenemang är välkomna!


Mycket ställs in men numismatiken stannar inte av för det! Mycket kan vi tacka det digitala för. Tog skärmdumpar på NumisBids och gjorde ett collage för några veckor sedan (i princip samma som Gorgon presenterar, men jag valde att även ta med april). Konstaterar att i princip alla auktioner nu genomförs med ”Live bidding” En del har haft det verktyget tidigare men många har gjort en bra omvärldsbevakning och en snabb riskanalys om pandemins påverkan och ställt om. Künker, Spinks och Schulman är bara några av alla som ställt om. Följde bl.a. Künker där registreringen var enkel och där budgivningen flöt på, som om man varit i salen! Fick också ett mail från Philea som ställt om en frimärksauktion pga. pandemin. Dom löste problemet med att högst 50 personer får samlas samtidigt med att kräva förhandregistrering för de som vill närvara på Söder (först till kvarn!) samt halverade kravet för telefonbud från 2000 till 1000 kronor.


Kanske får pandemin mynt-världen att ställa om ändå mer till det digitala. Nu när det visat sig hur smidigt det är att vara med ”Live” via datorn. Varför lägga tid och pengar på att resa till en ort för att bjuda på en handfull objekt, när detta lika väl kan göras hemma i länsfåtöljen? Tror att både vi myntsamlare och världen i övrigt kommer att märkbart ställa om våra vanor när pandemin lugnat ned sig. För detta talar förutom smidigheten även miljöpåverkan, kostnader, tidsåtgång mm. Såg på TV i går att till och med en så traditionsbunden verksamhet som den Svenska kyrkan bedriver blixtsnabbt ställts om och blivit digital. Det pratades om gudstjänster (som live-sänds?) på nätet. Ärkebiskopen såg att många nya människor sökt sig till kyrkan och att trenden med sjunkande besökssiffror kanske planat ut. Hon talade till och med om kyrkans chat!


För egen del lunkar det på. Redan i januari började jag fundera på en ”time-out” i det egna samlandet. Jag har tidigare varit ganska frekvent besökare på olika siter som säljer mynt. Senaste månaderna har besöken blivit få, visst är jag då-och-då inne på eBay, Tradera, MA-coins mm. men inte ofta. Lite lustigt är då att pandemin helt plötsligt gjort det enklare att samla. Har det blivit färre besök på vissa siter är NumisBids ett undantag, där har jag varit inne oftare än vanligt! Trots time out har det blivit ett par köp. Några simplare polletter samt ett mynt jag sökt i många år, en 1/48 taler från Pommern 1691? När ett kontramarkerade mynt från Greifswald med ett G krönt av en krona dök upp (SB sid 93 typ B), kunde jag inte låta bli. Den skulle jag ha, och tryckte in ett rejält bud några sekunder före avslut. Budet räckte med mycket god marginal och ett mynt jag aldrig tidigare sett till salu kunde läggas till i samlingen. Kanske leder min ”time-out” till ett skifte i samlandet, gjorde nyligen mig av med ett gäng riksdalrar i medelmåttig kvalitet. Inser att med dagens priser kommer det alltid att finnas luckor i den samlingen, så varför fortsätta?


Numismatisk litteratur
Jag har ägnat en hel del tid åt numismatik under mars och då i form av litteratur. Har haft "all tid i världen" till det eftersom jag jobbat hemma de senaste veckorna… Första veckorna var relativt lugna på jobbet men denna och förra veckan blev hektisk med många timmar plus på flexet. Vet inte hur många remisser jag läst, men det är mer än två per dag. Berörs väl i jobbet inte direkt av pandemin just nu, men troligen desto mer av följdverkningarna vilken kommer påverka mycket i samhället. Nu är det inte så att jag på arbetstid ägnade mig åt numismatik… Men jag spar tre timmar per dag i restid tack vare dagens restriktioner! Denna tid samt ett samhället som är stängt när jag är ledig har gett mig oceaner av tid! Har bl.a. roat mig med att gå igenom en rad gamla tidskrifter. Allt från Myntnytt (1938) fram till några årsgamla SNT. Riktigt stor behållning hade jag av Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad, 1936 - 1958. En rad intressanta artiklar har skrivits även om medlemsbladet till stor del består av auktionslistor. Det finns säkert anledning att återkomma till flera av dessa artiklar i kommande mLOGG.


Naturligtvis finns det mycket mer att skriva om i ”numismatikens underliga värld”, men det får komma senare. Ta det försiktigt där ute och glöm inte bort kollegan som kanske sitter ensam och isolerad. Gör dock inga besök, använd telefonen.


Månadens (+): Att jogga i vårsolen
Månadens (-): Covid-19


Glad Påsk/ Ingemar



Guldfeber del 1… (2020 – 04 – 26)


Har länge tänkt skriva om digital numismatik men det kommer hela tiden saker emellan. Först pandemin som påverkar hela samhället, numismatiken inräknat och nu dokumentären ”Guldfeber”…


Vet knappt om jag orkar kommentera dokumentären, är nedslagen redan efter första avsnittet. Men en liten kommentar får det bli, mer kommer säkert senare när jag lugnat ned mig. (Jag har visserligen sett hela serien på SVT-Play, men berör bara första avsnittet nedan eftersom de andra delarna ännu inte sänts på TV.)


Att det under senare år (2000-talet) försvunnit ett antal mynt är känt efter rättegången mot den tidigare chefen på Myntkabinettet. Men redan första avsnittet tycker jag avslöjar att stölderna är mer omfattande än vad som tidigare varit känt.


Redan 1984 eller troligen ändå tidigare började det… Vi fick se en resa med privatflyg till Tyskland just 1984 där en mängd mynt fördes ur landet. Detta skedde efter en avancerad resplan där mynten var uppdelade efter i vilket land de skulle säljas, för bästa pris... Samtidigt får vi veta att detta varken var den första eller sista resan… Vi pratar om en tidsperiod på 30 år innan verkligheten hann i fatt chefen. Ofta tror man väl att stölder accelererar över tid, girigheten ökar (börjar med en knappnål och slutar med en silverskål…), men dokumentären visar att stölderna var omfattande redan i början av 80-talet. Hur mycket saknas egentligen på KMK? Tidigare revisioner har visat på dålig dokumentation av samlingarna och att det var möjligt att stryka poster i registret utan att detta loggades. Om tjuven både tar objektet och förstör den bristfälliga dokumentationen (papper eller digitalt) går det inte att säga att ett objekt är förkommet och objektet kommer aldrig att kunna polisanmälas som försvunnet…


Hur har detta kunnat pågå under alla dessa år utan att någon reagerat??? En anställd och senare chef på KMK som gång på gång ärver betydande samlingar bestående av just mynt… Någon borde fattat misstanke. Varför var det inte ikoner, silverskedar, konsthantverk eller tavlor av kända målare som ärvdes, varför bara bättre mynt? 30 års tjuveri måste satt betydande spår i samlingarna. De 25 miljoner som nämns är troligen bara toppen på ett isberg, hur mycket som döljer sig därunder vågar jag inte ens spekulera kring.


Fastnar lite vid polisens kommentar, ”det är synd att jag inte kan berätta, det är inte sant … men mer finns att berätta så småningom”. Hur stort är detta och hur många är inblandade? Hur mycket innehåller ”slasken” hos polisen?


Stora delar av vårt gemensamma kulturarv som samlats ihop sedan 1572 sprids ut för egen vinnings skull av en man som är satt att bevaka just detta kulturarv, - Fy fan. Jag återupprepar - Fy fan.


Månadens (+): Hittar faktiskt inget just nu


Månadens (-): Läser du ovan (även om dokumentären i sig är bra)


/Ingemar



Covid-19 och numismatik (2020 – 05 – 15)


Pandemin fortsätter och det är svårt att se när begränsningarna i rörlighet släpps. Klart är väl ändå utlandsresor blir omöjliga denna sommar, kanske blir det även begränsningar i resandet inom landet.


Naturligtvis påverkar dessa begränsningar utövandet av vår hobby. Mässor och auktioner runt om i världen ställs in. Tur då att vi har det digitala som möjliggör mycket trots de reserestriktioner som finns. Mycket kommer säkert förändras när vi startar upp våra liv efter Covid-19. Tror att vi kommer resa betydligt mycket mindre än tidigare. Jag har länge pratat om digital numismatik och sagt att det är framtiden. Kanske behövdes det en pandemi för att vi skulle ställa om? Auktionshus runt om i Världen har anammat det digitala och kanske kommer dom att stanna kvar där, digitalt är alltid i princip mer kostnadseffektivt, oavsett vilken verksamhet som avses.


MISAB har en lång tradition av internetauktioner. Nyligen avgjordes den 26:e auktionen! Redan ikväll publiceras den 27:e, en auktion med medaljer. Utmärkande för MISAB´s internetauktioner har varit att de främst har varit mellanmaterial som sålts. När auktion 34 en kvalitetsauktion på Sheraton först fick flyttas fram från mars till maj och sedan till september valde MISAB att genomföra en kvalitetsauktion helt digitalt. Bengt Svenssons samling del 2 såldes som internetauktion 26. Tanken från början var säkert att denna samling skulle säljas i samband med auktion 35. En fråga som flera ställde sig var, är Sverige moget för en kvalitetsauktion digitalt? En auktion där utropspriserna inte var runt tusenlappen utan i många fall 10.000 tals kronor. Svaret var snabbt och resolut, vi var beredda och auktionen blev en succé! Slutresultatet blev imponerande och om jag räknat rätt såldes mynt för över 3,5 mkr (ett snittpris på 8.000 per utrop). Bäst gick dalern 1661 som klubbades för rekordpris 132 000 (exkl. provision). Resultatet på auktionen blev så pass bra att jag tror det med minst 25 procent övertrumfade vad samma mynt sålts för på Sheraton. Sverige var moget för internet! Jag har pratat med (haft kontakt via mail) med flera personer som inte tidigare haft kontakt med MISAB´s kvalitetsauktioner. Lägg därtill några som aldrig tidigare handlat på internet. Båda grupperna var överväldigade. Några kommentarer var: Att resa till Stockholm kostar för mycket så jag har aldrig brytt mig om de auktionerna, nu insåg jag vilka fantastiska svenska mynt som finns att köpa! Oj vad smidigt det var att bjuda. Men bästa kommentaren fick jag på telefon från en samlare som aldrig köpt något på nätet utan alltid handlat via salsauktion. Otroligt smidigt det där med internet, och vilka priser! Ska jag sälja min samling kommer det att ske på en internetauktion!


Internet har sina fördelar, på en vanlig auktion säljs mynten i nummerordning och jag som samlare måste prioritera hur jag fördelar min budget. På internet säljs visserligen mynten också i nummerordningen men vi har en helt annan möjlighet att prioritera. Har jag flera mynt jag prioriterat kan jag lägga maxbudet på det första myntet, oavsett vilket nummer objektet säljs som. Blir jag överbjuden flyttar jag över kapitalet till ett annat objekt osv. Sedan har jag alltid möjlighet att bjuda live på auktionen om det är något jag verkligen vill ha. På en vanlig auktion sitter jag med budgeten och ska blixtsnabbt bestämma hur jag vill spendera den. Ska jag bränna allt på de tidiga objekten eller vill jag även ha kvar medel lite längre fram på auktionen? Lägger jag anbud på en vanlig auktion vet jag aldrig hur budgivningen kommer att gå. Lägger jag för många och höga anbud och har ”tur” blir jag ”tjock” och får svårt att lösa ut vinsten. Risken finns då att jag snålar på budnivåerna och därför ”kammar noll”... Största problemet med internet är den sociala biten, vi sitter då själv hemma och träffar inga samlarkollegor. Samvaron är en viktig ingrediens i samband med en auktion. Det optimala åtminstone för mynt kanske är ”kombiauktioner” där salen och internet tävlar på samma villkor? och där du som köpare väljer om du vill sitta hemma eller vara på plats.


Nu var det inte bara MISAB som höll en rekordauktion, även Philea lyckades riktigt br trots pandemin. Philea hade ett lite annat upplägg, Det gick bra att bjuda på objekten fram till start av auktionen (internetauktion) men själva avgörandet gjordes i salen, där Philea stärkt upp möjligheten att bjuda via telefon.
Båda uppläggen visade sig lyckosamma. Om den goda prisnivån beror på Covid-19 eller om intresset för mynt ökat återstår att se. För visst kan det vara så att det finns ett tillfälligt ökat köpintresse nu när vi sitter hemma och inte gör åt pengar på andra "onödiga" saker. Detta samtidigt som efterfrågan just nu är större än utbudet pga. inställda mässor och auktioner, ställen där vi annars förbrukar våra myntbudgetar.


Naturligtvis sörjer jag likt alla andra det inställda FriMynt. Men ser redan fram emot FriMynt 2021 och hoppas det blir en riktig succé med besöksrekord och välfyllda handlarlager!


Det var mycket om auktioner. För egen del fick jag en dipp i samlandet/ intresset i månadsskiftet januari/ februari och bestämde mig för att ta en ”time-out”. Min ”time-out” har inneburit betydligt färre besök på olika internetsiter än tidigare. Antalet besök på mässor/ auktioner har varit noll men det hade det varit även utan en ”time-out”... En ”time-out” är aldrig fel och jag måste säga att nu kanske intresset är på väg tillbaks, det har åtminstone blivit lite fler besök på olika internetsiter den senaste tiden! 


Serien Guldfeber har nu avslutats. Skrev lite om första avsnittet men väljer att inte kommentera avsnitt 2 och 3. Tycker istället att du, om du inte redan sett dokumentären bör göra det och bilda dig en egen uppfattning. Hur som helst är det som inträffat tråkigt för att inte säga en skandal. Dokumentären finns på SVT-Play och vem vet kanske finns det material även för en säsong 2?



Månadens (+): Digitala auktioner


Månadens (-): Covid-19


/Ingemar



Snart är det sommar! (2020 - 06 - 06)



Då skriver vi Nationaldagen 2020. En lite annorlunda nationaldag där större folksamlingar inte är tillåtna och en dag med ett väder som är allt annat än inbjudande. En lite tröst är väl ändå att reserestriktionerna hävs om en vecka. Tidigare har rekomendationen varit att resor längre än två timmar ska undvikas, nu blir resor i hela landet möjliga. Har haft planer på att ta mig till västkusten i sommar. Men det hade blivit en resa "med gasen i botten" om jag skulle hinna och säkert med stor risk att körkortet skulle rykt... Nu blir det alltså en "laglig" resa. Tror överlag att det kommer att bli en bra turistsommar. Visserligen kommer få utländska turister att besöka Sverige men utlandsresorna blir färre och den inhemska turismen kommer säkert att blomstra, särskild längst kusterna. Vi får hoppas på en riktigt bra sommar, regnfri och med höga temperaturer!


Sommaren är också en period då numismatiken går på lågvarv. Nu har jag visserligen gått på lågvarv vad det gäller mynt hela 2020 så för mig blir det ingen skillnad. Att det är lågsäsong syns också i Agendan. Där sommaren brukar vara mer eller mindre tom. Enda ljuspunkten brukar vara mässan i Olofström, vilken inte blir av i år. Sista svenska aktiviteten jag listat är MISAB internetauktion #28 som avgörs nästa söndag. Auktionen lades ut i går och det går alltså nu att lämna bud på Bengt Svenssons mynt. På tal om Olofströms mässan så brukar den följas av den riktigt trevliga Degerberga Marknad. Tyvärr är även Degerberga inställd i år pga Covid-19. Har ingen koll på övriga årligen återkommande marknader, men risk är väl att dessa också är inställda. Kanske blir därför mindre antikhandlare och loppisar årets sommarfluga nu när vi tuistar på hemmaplan. Nu kanske inte mynten flödar på dessa ställen, men måste säga att jag genom åren köpt flera riktigt trevliga mynt på loppisar, allt från guldmynt (en dukat faktiskt) till silver- och kopparmynt med många år på nacken.


På Bukowskis såldes 8 dalern 1659 för 2,45 mkr. Har dock inte lyckats lista ut om det är med eller utan provision. Vad gäller myntbranschen (åtminstone i Sverige) brukar redovisade priser vara exklusive provision, i Amerika är det tvärt om och där redovisas slutpriset som det köparen får betala, alltså inklusive provision. Hur auktionsföretag som Bukowskis redovisar vet jag inte. Tycker att det är positivt att Bukowskis sålt ett antal guldmynt under våren och nu senast plåtar. Mynt- och frimärksauktioner är väl det främst de redan frälsta som besöker. Ett större auktionsföretag har en helt annan kundgrupp och dessutom ofta en kapitalstark sådan. Nya samlare kan få upp ögonen för mynt i sammanhang då mynt och andra antikviteter bjuds ut samtidigt. Tycker att mynten är relativt prisvärda i förhållande till många andra antikviteter både om man ser till ålder och sällsynthetsgrad. En åtta-daler passar dessutom bra på en vägg tillsammans med annan konst!


Har ambitionen att göra ett inlägg i månaden, nu blev det visserligen ett kort inlägg (pga tidsbrist) men ska försöka göra åtmistone ett inlägg i månaden även under sommaren.


Månadens (+): Sommarloppisar
Månadens, eller rättare sagt dagens (-): Regn och kyla på Natioaldagen.


Ingemar



Plötsligt händer det! (2020 - 07 - 01)


Den 17 juni började jag skriva på denna blogg, sedan har annat kommit ivägen och det är först idag den blir publicerad. I mitten av juni var inledningen på bloggen följande "Ibland går samlandet riktigt trögt, det är som att klampa i sirap. Visserligen har jag tagit en time-out men har trots det haft ett öga på numismatiken. Konstaterar att det knappast blivit några köp alls den senaste tiden. Ett normalt år hade det varit betydligt många fler. Troligen är våren 2020 den "billigaste" på 40 år för min del. 1981 var jag med på Ahlström 24 och sedan har det bara löpt på med åtminstone en större auktion vår och höst. Därutöver erbjuder idag internet köp "7-24". Nu är det sommar och då är det helt OK att lägga numismatiken på hyllan...
...På det följde ett resonemang om myntsamlande var något för mig..."


Men så plötsligt händer det. Intresset vaknar till liv över en natt! Vilket resulterat i några köp på auktion och några privata, nu är den hopplösa våren över? Året som bara inneburit två trevliga köp, ett besittningsmynt jag aldrig sett tidigare utan bara läst om och ett svårt typmynt i klart samlingsvärd kvalitet, fylldes "fem-i-tolv" på med några riktiga kvalitetshöjare till samlingen, en felprägling och objekt från både vikinga- och medeltid, totalt sju objekt till samlingen på bara drygt en vecka! Första halvåret 2020 gick kanske ändå inte så illa som jag trodde för fjorton dagar sedan! Det är lustigt men helt plötsligt fick jag upp känslan och intresset för mynt och numismatik, lagom till att semestern började. Jag som brukar föredra myntfritt juni, juli, augusti...


Håller känslan i sig lovar jag mer aktivitet på Ingemars Myntsida under hösten.


Annars är det väl pandemin som varit på allas läppar det gångna halvåret. Vi får hoppas att pandemin lugnar ner sig och att vi snart kan återgå till ett normalt vardagsliv. Både vad gäller arbete, sociala kontakter, resor och numismatiken. Eller kommer vi att återvända? Tror inte jag dagligen kommer att pendla (2 - 3 timmar) till arbetet. Nu när det visat sig att det går lika bra att jobba hemifrån (3,5 månaders erfarenhet!). Kommer säkert att framöver dela arbetet 50/50 mellan hem och arbetsplats.

Kommer jag att åka på auktioner? Tveksamt det också nu när allt mer blir digitalt. Jo visst kommer jag att åka på auktioner men troligen i mindre omfattning än tidigare och spara både restid och reskostnader.

Tror att arbete och numismatiken kommer förändras när pandemin lugnar ned sig, och inte mig emot. Vad som kanske är tråkigare är att resande kommer att minska. Har haft en liten tradition de senaste åren att åka till Kroatien veckan efter midsommar. Så blev det inte i år och kanske inte nästa år heller… Covid-19 var varken den första eller sista pandemin som drabbade världen, även om vi blev tagna på sängen denna gång. Vid nästa pandemi är världens länder beredda och åtgärder kommer att sättas in blixtsnabbt. Vilket kan resultera att gränser stängs momentant och befinner du dig på fel plats kan du säkert bli fast där under en längre tid…


Åter till årets sommar och semester. I år blir det alltså inga utlandsäventyr utan något någon fyndigt döpt till ”hemester” och det ska nog funka det också. Får bli Sverigeäventyr och kanske besök på platser där polletter använts! Ska också på Twitter och Facebook försöka lägga ut lite "hemester"-tips när andan faller på.


Får önska alla en riktig bra sommar, så hörs vi åter efter semestern!


/Ingemar


Månadens (+): Sommar, Sol, Semester
Månadens (-): Kommer faktiskt inte på något!



Numismatisk kurs på SU (2020 - 07 - 15)


Till hösten kommer det att anordnas en kurs vid Stockholms Universitet i Numismatik! - Mynt som arkeologisk och historisk källa, 7,5 hp. Kursen är nu möjlig att söka!


Det är Numismatiska Forskningsgruppen under ledning av professor J C Moesgaard som är ansvarig för kursen.


Jag vet inte, men kanske är det första gången som det anordnas en universitetskurs i numismatik i Sverige? åtminstone i modern tid. Ett mycket bra initiativ som jag hoppas får många ansökningar.


Besökte tillsammans med NKU universitetet Wien för några år sedan. Där den enda numismatiska instutitionen i världen finns belägen. Visst går det att forska i ämnet numismatik på många andra håll i världen, bl.a. i Stockholm. Men på andra ställen bedrivs forskningen och undervisningen på instutitioner som Arkelogi (Stockholm), Ekonomisk historia eller kanske Humaniora? Blev också avundsjuk när jag något år efter besöket såg att universitetet i Wien anordnade numismatiska sommarkurser. Tänk dig en sommar i Wien studerande ämnet numismatik!


Ansökan till kursen i Stockholm öppnade idag och naturligtvis har jag redan lagt in en ansökan. Är man intresserad av mynt och numismatik, och får möjlighet att plugga numismatik på universitetsnivå måste man ta den! Sagt och gjort, strax efter midnatt ansökte jag. Sedan är det bara att hoppas att jag är behörig att läsa och har tur att bli antagen. Behörig är jag säkert men det måste säkert styrkas. Idag utfärdas alla betyg digitalt. Men jag gick på gymnasiet långt före det digitala slagit igenom. Får alltså leta upp mina gymnasiebetyg, var nu dessa kan ligga? Betygen är såpass gamla att pappret de är skrivna på säkert har "gulnat". Behöver säkert också leta upp betygen från förra gången jag läste vid Stockholms Universitet, Juristlinjen, men även det är länge sedan och även dessa betyg har säkert gulnat (Uppdaterat: Det behövde jag inte, det fixade antaging.se direkt när jag sökte!). Tur man har semester och tid att leta!


Har haft ett halvår då intresset för mynt och numismatik rejält svalnat. Tankar har till och med funnits på att överge den hobby jag haft sedan barnsben (hemska tanke)... Men den senaste månaden har det hänt mycket som fått mig på andra tankar bl.a. har några trevliga köp gjorts och kursen i numismatik annonsera ut. Intresset har så sakteliga återvänt!


En kurs i numismatik är viktigt för Sverige och myntsamlandet. Dels får "vi gamla rävar" som kanske främst intresserat oss för samlandet av mynt möjlighet att öka på och bredda våra kunskaper i ämnet, dels får ungdomar och andra kanske mindre insatta i ämnet möjlighet att smaka på numismatik. Naturligtvis är det senare det viktigast för numismatiken. Desto fler som får upp ögonen för numismatik desto fler kommer säkert också att vilja forska och kanske doktorera i ämnet, kanske till och med börja samla mynt! Jag är övertygat om att en bra balans mellan samlandet och forskandet är det optimala för numismatiken. Kanske till och med en överlevnadsfaktor idag då pengar i form av mynt och sedlar håller på att försvinna och mycket annat konkurrerar om uppmärksamheten.


Jag har sökt kursen och hoppas du också har möjlighet att göra det. Ett stort intresse borgar för att kursen kommer att kunna genomföras fler gånger och vem vet, är intresset stort kanske det finns underlag för en fortsättningskurs. Allt för numismatiken!


Här hittar du en länk till mer information om kursen Mynt som arkeologisk och historisk källa.

Här hittar du en länk till Svenska Numismatiska Föreningen


Ingemar


Månadens (+): Initiativet att genomföra en kurs i numismatik
Månadens (-): Att tiden går så fort och semestern snart är slut






Copyright © ingemars.se 1998-2024