2020-04 Pandemi och digitalisering


Pandemi och digitalisering (2020 - 04 - 09)


Tanken var att komma med ett inlägg i månaden. Men kände redan för två veckor sedan att det var läge för ett extra inlägg. Coronapandemin var i fokus den gången och blir det tyvärr denna gång också. Har ännu inte riktigt blivit klar med texten om ett digitalt referensverk.


Får inleda med att tacka för alla mail. Jag lovar att försöka fortsätta vara aktiv med hemsida, Twitter, Facebook under pandemin (men även därefter!).


Nu har det blivit tydligt att Coronapandemin även påverkar numismatiken. Allt fler evenemang ställs in. Auktionerna har klarat sig relativt bra men för mässorna går det sämre. Det har väl vid det här laget inte undgått någon att årets stora händelse för oss som samlar mynt är inställt. För mig och säkert många andra är FriMynt ett måste. Ett evenemang som funnits i mängder av år och där alla handlare är på plats och en stor andel av samlarna. Det tog visserligen många år innan jag för första gången besökte FriMynt. Jag hade läst om mässan men aldrig tagit mig de 60 milen till Helsingborg (enkel resa). Minns första mässan jag besökte tror att det var 1999. Jag hade året innan startat Ingemars Myntsida och fått en mängd nya kontakter. Den som fick mig förstå FriMynts storhet var en av dessa kontakter, Lagge. Mitt fokus låg då på 1700-talets kopparmynt och förutom Lagge träffade jag bl.a. Anders, Åke, Thomas, Sten-Olof och Dan (som hade en sida om 1 ÖrKM) på första mässan. Tyvärr lämnade de två sistnämnda myntsamlandet i alldeles för ung ålder. Året efter åkte jag till FriMynt tillsammans med Myntklubben Skilling Banco. En mycket trevlig resa Norrköping – Helsingborg - Norrköping med myntsnack i massor! Sedan har det löpt på av bara farten och tror inte jag missat mer än max en handfull mässor… Jag hoppas pandemin är över nästa år och att FriMynt 2021 blir en riktig succé!!!


MISAB auktion 34, den som skulle genomföras i slutet av mars, flyttades fram till maj. Men redan till helgen avhåller MISAB sin internetauktion #24 med en hel del trevliga mynt. Årsmötet i SNF som skulle hållas i samband med FriMynt i maj flyttas också det fram. Sidan Ingemars Numismatiska Agenda försöker jag hålla aktiv. Har du kunskap om inställda eller framskjutna evenemang informera mig. Men även nya evenemang är välkomna!


Mycket ställs in men numismatiken stannar inte av för det! Mycket kan vi tacka det digitala för. Tog skärmdumpar på NumisBids och gjorde ett collage för några veckor sedan (i princip samma som Gorgon presenterar, men jag valde att även ta med april). Konstaterar att i princip alla auktioner nu genomförs med ”Live bidding” En del har haft det verktyget tidigare men många har gjort en bra omvärldsbevakning och en snabb riskanalys om pandemins påverkan och ställt om. Künker, Spinks och Schulman är bara några av alla som ställt om. Följde bl.a. Künker där registreringen var enkel och där budgivningen flöt på, som om man varit i salen! Fick också ett mail från Philea som ställt om en frimärksauktion pga. pandemin. Dom löste problemet med att högst 50 personer får samlas samtidigt med att kräva förhandregistrering för de som vill närvara på Söder (först till kvarn!) samt halverade kravet för telefonbud från 2000 till 1000 kronor.


Kanske får pandemin mynt-världen att ställa om ändå mer till det digitala. Nu när det visat sig hur smidigt det är att vara med ”Live” via datorn. Varför lägga tid och pengar på att resa till en ort för att bjuda på en handfull objekt, när detta lika väl kan göras hemma i länsfåtöljen? Tror att både vi myntsamlare och världen i övrigt kommer att märkbart ställa om våra vanor när pandemin lugnat ned sig. För detta talar förutom smidigheten även miljöpåverkan, kostnader, tidsåtgång mm. Såg på TV i går att till och med en så traditionsbunden verksamhet som den Svenska kyrkan bedriver blixtsnabbt ställts om och blivit digital. Det pratades om gudstjänster (som live-sänds?) på nätet. Ärkebiskopen såg att många nya människor sökt sig till kyrkan och att trenden med sjunkande besökssiffror kanske planat ut. Hon talade till och med om kyrkans chat!


För egen del lunkar det på. Redan i januari började jag fundera på en ”time-out” i det egna samlandet. Jag har tidigare varit ganska frekvent besökare på olika siter som säljer mynt. Senaste månaderna har besöken blivit få, visst är jag då-och-då inne på eBay, Tradera, MA-coins mm. men inte ofta. Lite lustigt är då att pandemin helt plötsligt gjort det enklare att samla. Har det blivit färre besök på vissa siter är NumisBids ett undantag, där har jag varit inne oftare än vanligt! Trots time out har det blivit ett par köp. Några simplare polletter samt ett mynt jag sökt i många år, en 1/48 taler från Pommern 1691? När ett kontramarkerade mynt från Greifswald med ett G krönt av en krona dök upp (SB sid 93 typ B), kunde jag inte låta bli. Den skulle jag ha, och tryckte in ett rejält bud några sekunder före avslut. Budet räckte med mycket god marginal och ett mynt jag aldrig tidigare sett till salu kunde läggas till i samlingen. Kanske leder min ”time-out” till ett skifte i samlandet, gjorde nyligen mig av med ett gäng riksdalrar i medelmåttig kvalitet. Inser att med dagens priser kommer det alltid att finnas luckor i den samlingen, så varför fortsätta?


Numismatisk litteratur
Jag har ägnat en hel del tid åt numismatik under mars och då i form av litteratur. Har haft "all tid i världen" till det eftersom jag jobbat hemma de senaste veckorna… Första veckorna var relativt lugna på jobbet men denna och förra veckan blev hektisk med många timmar plus på flexet. Vet inte hur många remisser jag läst, men det är mer än två per dag. Berörs väl i jobbet inte direkt av pandemin just nu, men troligen desto mer av följdverkningarna vilken kommer påverka mycket i samhället. Nu är det inte så att jag på arbetstid ägnade mig åt numismatik… Men jag spar tre timmar per dag i restid tack vare dagens restriktioner! Denna tid samt ett samhället som är stängt när jag är ledig har gett mig oceaner av tid! Har bl.a. roat mig med att gå igenom en rad gamla tidskrifter. Allt från Myntnytt (1938) fram till några årsgamla SNT. Riktigt stor behållning hade jag av Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad, 1936 - 1958. En rad intressanta artiklar har skrivits även om medlemsbladet till stor del består av auktionslistor. Det finns säkert anledning att återkomma till flera av dessa artiklar i kommande mLOGG.


Naturligtvis finns det mycket mer att skriva om i ”numismatikens underliga värld”, men det får komma senare. Ta det försiktigt där ute och glöm inte bort kollegan som kanske sitter ensam och isolerad. Gör dock inga besök, använd telefonen.


Månadens (+): Att jogga i vårsolen
Månadens (-): Covid-19


Glad Påsk/ Ingemar