B2018

Ingemars Myntblogg 2018


THE END…
“Ingemars Myntsida” firar just idag, den 15 maj, 20 år på nätet. Jag avstår från att fira. För ett år sedan skrev jag att 2018 troligen skulle bli sista året och det gäller fortfarande. Därför har delar av myntsidan släckts ned under våren.
Jag har inte övergivit intresset för mynt/numismatik och tror mycket starkt på det digitala. Alltså är det inte helt osannolikt att jag i framtiden kommer tillbaka i annat format.
Adressen ingemars.se behåller jag och där kommer du även framöver att hitta
Agendan, Länkförteckningen samt några “Litteratursidor”.
Inga adressändringar sker och sidorna kommer även fortsättningsvis att vara lika aktiva som tidigare!
(Vissa sidor från f.d. ”Ingemars Myntsida” kommer tillsvidare att kunna nås från ingemars.se men dessa sidor kommer inte att uppdateras.)
Tweets på Twitter kommer att kunna läsas på ingemars.se
Vad gäller “Ingemars Myntblogg” blir däremot detta det sista inlägget.
Jag sänker alltså ambitionsnivån för mitt digitala/ publika engagemang rejält. Hoppas att jag under de 20 år jag varit aktiv åtminstone något har bidragit till att öka intresset för mynt och numismatik. Det har blivit över 1000 inlägg och artiklar (hemsida, blogg, e-zine och papperstidningar) och jag har svarat på över 10.000 mailfrågor rörande mynt (en-till-två-om-dagen). Hur många besökare sidan haft vet jag inte. Men bara under 2017 (trots ett långt sommaruppehåll) var snittet 550-600 besök per dag.
Man kan alltså säga att “Ingemars Myntsida” (1998-2018) och “Ingemars Myntblogg” (2007-2018) lämnar internet med flaggan i topp och det är väl så man ska sluta!
Får passa på att tacka alla som besökt Ingemars Myntsida och Ingemars Myntblogg, utan Er besökare och all den feedback jag fått hade mina två små projekt aldrig kunnat pågå i 20 respektive 11 år.

/Ingemar S, May 15 2018


IMS
April 07 2018


Återigen Succe!
Jag har skrivit det förr men återupprepar det gärna “MISAB går från klarhet till klarhet” och “Den svenska myntmarknaden är urstark”.
Tycker att det ibland har varit lite tunt med besökare på live-auktioner på senare tid. Inte så att salen känns tom men samtidigt inte så många som när Ahlström avhöll sina auktioner på Operaterassen. Eftersom jag bor relativt när centrala Stockholm behöver jag inte övernatta utan kan ta pendeln till Sheraton på morgonen. I går tog jag lite sovmorgon och anlände till Centralen strax efter 0930. Min första prisnotering i katalogen är på utrop 62. Redan då vid pass 0940-0945 var det fullt och inte ens ströplatser gick att se bland borden. Blev vackert att sätta sig på en stol i utkanten av salen. Uppslutningen bland samlarna var alltså riktigt god. Jag tjatar gärna om att internet håller på att ta över och att allt mer handel har flyttat över till nätet. Får nog erkänna att jag har fel där!
När jag skriver detta inlägg har söndagens auktion pågått i drgt två timmar och många antika och utländska mynt har sålts. Slutresultat för dessa har jag inte tittat på utan nöjer mig med de svenska objekten. Auktion 26 samling Ertzeid del 2 och den inledande svenska delen av auktion 27. Med reservation för eventuella felräkning fick jag ihop resultatet till knappt 5 mkr på auktion 26 och drygt 7 mkr på den svenska delen av auktion 27. Alltså en omsättning i helgen när det återstår nästan 800 utrop att sälja på dryga 12 mkr, vilket redan det torde vara ett helgrekord för MISAB!?
Tycker att budgivningen var bra rakt igenom hela auktionen och tror inte att flera än max ett tiotal objekt blev osålda. Antalet som blev sålda till utropspris var inte heller de så många, alltså budgivning om i princip allt, och många gånger riktigt hård budgivning. Har inte analyserat mina anteckningar i katalogen men kan bara konstatera att många köparnummer finns med och att det alltså blev bra spridning på objekten, även om merparten åtminstone av det bättre materialet hamnade på ett 10-15 tal händer. Enligt MISAB passerade 25 objekt 100 000 kronor gränsen!
Just nu befinner vi oss lite i vad som kunna kallas “en guldrush”. Guldet betalas riktigt bra och en handfull “spadar” är uppe så snart ett guldmynt bjuds ut till föräljning. “Guldgänget” får också hård konkurrens av andra budgivare, men oftast är det någon i guldgänget som “dra det längst strået”. Utropspriserna är överlag relativt lågt satta men vad gäller guldet skulle dessa nog behöva höjas 50-100%. Fighterna om guldmynten har en tendens att dra ut på tiden även om podiet håller ett föredömligt och högt tempo.
Under auktionen fanns också ett TV-team från SVT med och filmade delar av auktionen, bl.a. de hårda striderna om guldmynten. Tydligen planeras en dokumentär om allt det tråkiga som hänt på senare år och där fällande domar föll i vintras. Ryktet säger också att dessa domar är överklagade, så ett varv i Hovrätten är att vänta.
Det är just nu riktigt roligt att gå på auktion öven om jag själv fick mager utdelning, trots att jag nog viftade med spaden mer än normalt. Helgen är dock inte slut för min del, har lämnat några anbud på SNF medaljer som säljs idag och förhoppningsvis kan lördagens magra resultat komletteras med något inköp under söndagen. Vad gäller serien med SNF medaljer är nog den nu inlämnade samlingen den mest kompletta som samlats ihop och bara SNF själva torde ha en mer komplett samling. Medaljerna har på senare tid blivit riktigt populära och flera av de utbjudna medaljerna är riktigt svåra, varför utropspriserna i många fall säkert kommer att övertrumfas rejält.
Söndagens del av auktion 27 som just nu pågår har alltså förutsättningar att bli riktigt bra, ett antal miljoner kommer alltså att kunna läggas till de 12 mkr som omsattes på lördagen och MISAB kan med största säkerhet notera ett mycket prydligt helgrekord.
Jag har valt att inte gå in på enskilda auktionsresultat, slutprislistorna från auktion 26 och 27(åtminstone de preliminära) hittar du på MISAB:s hemsida.
Ingemar, March 25 2018


MISAB internetauktion 10
Nu har MISAB återigen gått från klarhet-till-klarhet vad gäller internetauktioner. Mycket goda priser noterades och jag tror att såväl säljare som köpare är mycket nöjda med den i kväll avslutade auktionen.
Allt mer sker digitalt. Själv har jag alltid varit förespråkare av kontanter men konstaterar att några sedlar jag plockade ut i mitten av december, inför en auktion, fortfarande ligger kvar i plånboken… Allt fler vardagsköp görs på nätet och i de fall jag handlar i butik är det med kort som betalningen görs. Själv har jag börjat använda Swish allt oftare. Swish är enkelt men framför allt mottagaren får betalningen direkt, till skillnad från banköverföringar som tar en dag om det inte är helg… Gjorde en överföring sent torsdag den 21 december och mottagaren såg betalningen på sitt konto 27 december… För bara något år sedan betalde jag alltid lunchen kontant, idag aldrig.
Likaså med mynt och liknade köp, tror att jag förra året köpte för 75% digitalt och resten på mässor eller auktioner (i sal). Med digitalt avser jag både köp på auktioner och säljsiter men även köp som gjorts via mailkontakter. När jag pratar om 75% avser jag köpeskillingen, vad gäller antalet objekt var mer än 95% köpta digitalt. Det är av denna anledning internetauktionerna från MISAB ligger helt rätt i tiden och resultatet blir bra. Vi köpare vill handla digitalt och slippa resa för att handla. Ska man köpa på en live-auktion bör man vara på plats, vilket är förknippat både med kostnad och tidsspill. Det är alltid svårt att lägga förhandsbud på en sal-auktion. Visst kan jag lägga bra bud på 10-20 objekt, men tänk om jag vinner allt till mina högsta bud… har jag då budget att lösa ut dem? Risken blir därför om du är intresserad av flera objekt att förhandsbuden blir lite snåla och att du därför går lottlös från auktionen. Enklare är naturligtvis om det bara är något enstaka objekt som intresserar, då kan du “fläska” på ordentligt i förhandsbuden! eller lämna telefonbud under auktionen.
På en internetauktion kan du liksom i en auktionssal disponera din budget lite flexibelt, särskilt om det är flera objekt som intresserar.
Så till själva auktionen. För egen del hade jag annat för mig när den svenska delen började säljas klockan sex. Har snabbt gått igenom auktionen och här kommer ett urval av slutpriser på svenska objekt
Mark Svartsjö 1547 1400 (300)
Riksdaler 1568 23000 (15000)
1/24 taler Elbing 1658 2600 (500)
Dukat 1712 med stor kantskada 15500 (3000)
2 mark 1719 4800 (1000)
2 mark Drottningens kröning 1719 3800 (500)
Dukat 1744 30000 (5000)
1/2 daler Avesta 1757 4600 (500)
2 mark 1772 kröningen 2500 (500)
1/3 riksdaler 1792 begravningen 2500 (500)
Riksdaler 1844 2200 (500)
Skilling banco 1855 1600 (500)
4 riksdaler 1863 3000 (500)
“Gustafsspecien” (SNF41) 1100 (300)
Deltagarmedalj OS 1912 1100 (500)
5 kronor 1954 serienummer AA000005 1600 (300)
Hela slutprislistan inklusive utländska objekt hittar du på MISAB:s hemsida!
Tror att det digitala är framtiden och ser gärna fler internetauktioner procucerade av MISAB. Tror till och med att MISAB kan höja nivån på det som säljs ytterligare eftersom köparna visat att dom hittat till internetauktionerna och priserna just nu blir riktigt goda. Både säljare och köpare är vinnare på att mer bjuds ut på nätet.
Frågan som också kan ställas är om sal-auktioner har någon framtid, finns dessa kvar om 10 år? För exklusivt material finns säkert en framtid, men för mer alldagligt material är jag mer tveksam. Konkurrensen om samlarna ökar vilket säkert kommer att medföra en prispress på både sälj- och köpavgifter. Att ordna en sal-auktion kräver en tryckt katalog, bemanning av auktionslokal, hyra av lokal m.m. vilket avspeglar sig i avgifterna som idag kan ligga på 25-40% köp- och säljavgifter inkluderade. Till detta ska läggas kostnaden för publiken att ta sig till auktionen och logikostnader om övernattning måste ske. På de större auktionssiterna som bara förmedlar kontakten mellan säljare och köpare ligger avgiften runt 10%. Den stora fördelen med digital hantering är att den i princip alltid är kostnadseffektivare än manuell hantering, detta oavsett vad vi pratar om.
Nu ska dock inte den sociala kontakten som sal-auktioner medför underskattas. För visst är det roligare att besöka en auktion eller mässa än att sitta ensam hemma vid datorn och bedriva myntsamlande!
/Ingemar, March 11 2018


Nostalgi (9) – Första plåtmynt
(Håller på att rensa upp lite bland det jag skrivit genom åren. Återupptar och fortsätter därför med några inlägg jag skapade för ett år sedan men som aldrig blivit publicerade.)
Vet inte varför men det tog många, många års samlande innan jag blev ägare till ett plåtmynt, åtminstone ett i någorlunda kvalitet. Idag har det blivit några stycken men den första landade i samlingen för mindre än fem år sedan. Har inga planer på att bli plåtmyntsamlare men en liten typsamling ska jag nog försöka få ihop med lite varierande valörer från kanske en handfull olika regenter.
Måste säga att efter det köpet upplevde jag lite av ”den magiska känslan” jag tidigare skrev om. Vet inte varför men det var en ny typ av objekt som jag hade relativt stor kunskap om men som jag aldrig tidigare ägt. Kanske berodde känslan på att ett nytt samlarområde upptäckts med allt vad det innebär i litteraturstudier och efterforskningar kring mynttypen.
Känslan har senare förstärkt eftersom även barnen gillar plåten! Jag kan komma hem efter en auktion med mynt som kostar betydligt mycket mer än första plåten kostade och omgivningen har ”bara tittat snett på mig” och undrat ”vad jag håller på med”? Plåtarna har blivit en attraktion som nu ska visas upp för i princip alla som besöker oss! Ett av barnen har till och med tingat plåten för framtiden. Jag har samlat på mig mycket genom åren men det finns bara två objekt som är ”tingade”, plåten och en flintyxa från stenåldern. Storleken har betydelse! Små medeltidsmynt göre sig icke besvär!
Ett annat objekt som väckt känslor hos mig var Brenner boken och jag är övertygad om att även första riktiga Olof Skötkonungs-myntet (Den svenska mynthistorien (SMH) Malmer period I) i samlingen kommer att väcka dessa känslor.
Funderade lite på detta fenomen. Att ett sällsynt mynt som sökts i många år utan framgång, när det väl läggs in i samlingen väcker känslor är jag medveten om. Men tror också att helt nya typer av objekt kan väcka dessa känslor, typer av objekt som man väl känner till men som av någon okänd aldrig har hamnat i samlingen införlivas.
Tror alltså att om det går ”tristess” i samlandet byt samlarområde eller fokusera på något annat under en period!
/Ingemar, March 10 2018


En annan dag i en myntsamlares liv
För någon månad sedan förde jag dagbok över mina numismatiska aktiviteter. Förde ånyo dagbok onsdags (28 februari).
Konstaterar att denna dag inte blev lika numismatisk som förra gången, men lite numismatik lyckades jag ändå klämma in.
05:32 Klockan ringer, idag känner jag mig riktigt pigg!
06:00 Stressade inte till tåget utan tar det lugnt hemma
06:15 Surfar runt lite på olika siter
07:00 Utnyttjar tågresan till att skriva ett blogginlägg och två tweets¨
07:20 Får ett mail att MISAB enligt hemsidan planerar publicera en ny auktion i kväll!
07:30 Postar en tweets om MISAB auktion 10
08:30 Tågresan blir kraftigt försenad pga.”rådande väderleks förhållande” (=några få centimeter snö…)
09:00 (-16:30) En stor och viktig workshop på jobbet där jag är en av arrangörerna
12:00 Lunch, kollar en auktion som slutar senare idag. Priset är redan för högt tycker jag.
17:00 Workshopen har varit intensiv och väderleksförhållandena, nu snöar det faktiskt, innebär att hemresan kan bli besvärlig. Bestämmer mig för att inte besöka föreningskvällen SNF.
17:30 Gör ett litet inlägg på Twitter
18:00 Föreningskväll börjar utan mig…
19:15 Kommer hem efter en lång dag. Började dagen tidigt och känner mig just nu rejält sliten.
19:16 Full pott i brevlådan, tre trevliga inköp har anlänt!
19:30 Går igenom den 10:e internetauktionen från MISAB som precis publicerats, trevligt!
20:00 Filar på ett blogginlägg som jag tänker publicera i maj(?)…
21:00 Gör ett litet inlägg på Twitter
22:00 Surfar runt lite men hittar inget intressant
22:22 Somnar
Återkommer säkert med fler dagboksanteckningar när andan faller på.
Om någon undrar över loggan nedan, så kommer den från första hemsidan (1998). På den tiden skulle det bl.a. vara bling, bling och glada färger…
Ingemar, March 03 2018


Föreningsaktiviteter i Agendan?
Naturligtvis är Agendan öppen för aktiviteter i lokala föreningar!
Ibland får jag frågor om varför bara vissa lokala aktiviteter finns med i Agendan. Agendan är öppen för allt som händer inom numismatiken i Sverige och för den del även utomlands. Eftersom jag (av erfarenhet) vet att alla föreningar inte vill skylta med sina aktiviteter… vill jag att föreningar aktivt ska välja att synas i Agendan. Vad gäller mer publika evenemang listar jag allt jag har kunskap om (finns inte din publika aktivitet i Agendan, Tipsa mig! vilket många redan gör).Vill styrelsen i din förening att aktiviteterna ska synas i Agendan är det bara att skicka ett mötesprogram till mig så ordnar jag det. En förutsättning är att föreningen har en hemsida (eller åtminstone en sida med kontaktuppgifter) som jag kan länka till. Mailadresser, telefonnummer eller andra kontaktuppgifter vill jag inte hantera på Ingemars Myntsida.
De lokala föreningarna är viktiga för ett aktivt myntsamlande i Sverige och för att attrahera nya intressenter.
Att synas på olika ställen på nätet är idag kanske det bästa sättet att marknadsföra en förening på för att få fler medlemmar, och Agendan är välbesökt!
Vill din förening inte bara synas bland Numismatiska länkar utan även i Agendan är det alltså bara att maila mig!
Ingemar, March 02 2018


REK eller inte?
Vilken “feedback” en säljare (och för den del också en köpare) har påverkar naturligtvis budvilligheten när något ska köpas on-line.
Att köpa något dyrt från en säljare utan omdömmen känns riskabelt. Likaså om antalet negativa omdömmen är många i förhållande till de postitiva. Ibland måste man dock chansa men devisen “det som låter för bra för att vara sant är också oftast det” ska man alltid ha i bakhuvudet.
De känns som EU-regionen, USA och Kanada har relativt säker postgång och till dessa delar brukar det gå bra att köpa/ sälja billiga objekt och skicka dessa med vanligt brev. Till övriga länder är nog REK att överväga. Vart gränsen går för billigt är en smaksak. Att rekommendera ett brev är förknippat med en viss kostnad. Inom Sverige tar PostNord minst 82 kronor för ett REK och till utlandet får du minst “punga ut med” 120 kronor. Ett REK av ett billigt objekt i prisklassen runt en hundring medför att totalpriset nästan blir det dubbla. Generellt brukar säljare inom Sverige sätta en gräns över 500 kronor. Objekt över detta pris brukar endast skickas som REK.
När det gäller elektronik-försäkringar betalar jag aldrig dessa. Konsumentköplag och hemförsäkring ger ett relativt bra skydd. Varför ska jag då betala 49-199 kronor per månad för en ytterligare försäkring på exempelvis en telefon? Brukar säga till familjen att jag har ett eget föräkringsbolag där avgiften för dessa extra försäkringar läggs på hög. Skulle sedan oturen vara framme och någon elektronikpryl gå sönder ersätts dessa av “Ingemars Försäkringsbolag”. Måste erkänna att “Ingemars Försäkringsbolag” går med stort överskott. Få elektronikprylar i familjen har gått sönder och kostnaden för att ersätta dessa har varit en bråkdel av kostnaden för de “försäkringar” detaljhandeln erbjuder.
Har tillämpat samma synsätt på mynt och andra objekt som köps på olika siter. Att betala REK för billiga objekt skulle medföra en massa onödiga kostnader. Visst finns det en risk att posten slarvar bort ett brev men det får man leva med. Sett över tid går alltså “Ingemars Försäkringsbolag” även här med överskott. Konstateras kan att alternativkostnaden, att rekommenerade allt, hade varit mycket hög. Men naturligtvis gör jag undantag, ibland betalar jag för REK även om slutpriset på en auktion bara är några tior. För vissa objekt vill jag bara försäkra mig om att kommer fram.
Om du köper objekt från länder utanför EU glöm inte bort att REK kostnaden inte är den enda kostnaden du behöver kalkylera med. Dåliga växelkurser och den numera påtagliga risken att objekten måste förtullas är ytterligare kostnadsdrivare. Dessutom ska tull och moms inte bara betalas på objektet utan även för fraktkostnaden…
Får samtidigt passa på att önska alla en god helg med förhoppningsvis fina köp på olika siter!

Ingemar, datum?


MISAB 26 och 27
Tidigare i veckan anlände de båda katalogerna till MISAB auktion 26 och 27. Nu har jag som hastigast hunnit bläddra igenom de båda katalogerna. Nummer 26 är del 2 (3) av Ottar Ertzeids imponerande svenska samling. Nummer 27 en auktion med många inlämnare varav flera av riktigt bra samlingar.
MISAB har för att få bra spridning på Ertzeids mynt valt att sälja var tredje mynt på respektive auktion. Eftersom detta är auktion 2 börjar MISAB 26 på utrop 2 och fortsätter sedan med jämna steg (5, 8, 11 osv) upp till sista utrop 1436. 1436 delat med 3 medför att det denna gång säljs ungefär 480 utrop. Auktion 26 borde alltså vara avklarad till lunchen på Sheraton. I detta lilla blogg-inlägg väljer jag att fokusera på auktion 27 men har säker anledning att återkomma till auktion 26 när det börjar närma sig auktions-helg.
Tror aldrig MISAB har haft en så komplett auktionshelg som denna gång. Alla samlarinriktningar är i princip väl representerade, möjligtvis undantaget polletter. Men polletter brukar MISAB skämma bort oss samlare med vid andra tillfällen.
Jag väljer att göra nedslag i katalogen efter sidordning och börjar alltså med Svenska Mynt och avslutar med Olympia.
Efter lunch den 24 börjar MISAB 27 med svenska mynt. Först ut är ett gäng medeltidsmynt här finns mynt både för specialsamlaren och lite enklare material för oss som främst är intresserade av typer. Vasadelen drar igång riktigt ordentligt med en daler 1534 Kronan där utropspriset 150tkr inte lär räcka långt. För den som vill ha ett riktigt fint dalermynt från Gustaf Eriksson Vasa bjuds som #43 ett riktigt praktexemplar ut av första årgången 1541, ett exemplar som matchar SM-bokens omslagsmynt! Ett annat riktigt spännande och svårt mynt är riksdalern 1820 med Karl XIII:s porträtt, ett mynt med riktigt fin provinienskedja. Överlag säljs många vackra daler och riksdalermynt vilka de flesta härör från en specialsamling. Jag skulle kunna skriva mycket om de svenska mynten men stannar tillsvidare här. Nej, det gör jag inte utan vill också nämna SOA:s kompletta? samling av 1 ÖrSM med 2 ÖrSM kronor. Riktigt svåra mynt varav här bjuds ut sju stycken. Alla bra beskrivna av Lagge, specialisten på området. Även några riktigt fina skillingmynten bör nämnas varav de flesta är i helt ocirkulerat skick.
Efter de svenska mynten kommer de antika mynten. Flera viktiga typer och många vackra mynt. Antiken är klart underrepresenterad i min samling. Tycker dock att antika mynt pryder varje samling. Kanske ska jag denna auktion lägga kraften på att bli ägare till några av dessa? Särskilt nu när de svenska mynten börjar kosta lite för mycket (?). Modernare utländska mynt har jag nollkoll på möjligtvis undantaget de ryska. Lite lustigt att de baltiska besittningsmynten placerats här under utländska mynt och inte under de svenska mynten, men det finns säkert skäl till placeringen. En hel del kinesiska mynt säljs också och dessa brukar gå bra.
Bland sedlarna är det väl främst en samling gamla 1000 lappar som sticker ut. Inga toppkvaliteter men dessa är svåra även i cirkulerat skick och priserna lär bli höga.
Medaljerna som säljs är en trevlig blandning bl.a. en fantastisk fin samling medaljer utgivna av Svensk Numismatiska Föreningen, en samling så nära komplett som den kan bli. Bland dessa medaljer finns en hel del riktigt svåra saker exempelvis medaljen över Stiernstedt som bara präglades i tio exemplar varav det utbjudna är nummer 1! SNF:s medaljer har blivit riktigt populära på senare år och budgivningen lär bli hård. Vill du läsa mer om dessa medaljer rekommenderas SNF:s smärre skrift i ämnet (en skrift där det just nu förbereds en uppdatering av!).
Olympia har alltid varit eftertraktat och denna gång har MISAB fått in en riktig trevlig samling tilldelade Bo Ekelund. Först säljs Ekelunds prismedalj från Antwerpen där han tog brons i höjdhopp sedan följer ett antal deltagarmedaljer och andra minnessaker från olympiader. Kanske gör MISAB en miss som inte samband med dessa objekt även säljer två andra prismedaljer silver från Antwerpen 1920 (#679) och silver från Paris 1924 (#740). Dessa har istället placerats lite ologiskt bland europeiska mynt och risk finns väl att någon samlare av Olympia missar dessa.
Någon vecka efter det att de tryckta katalogerna anlänt brukar MISAB läggar ut pdf-versionen på hemsidan och on-line katalogen på Numisbids. Den senare klart att rekommendera då bilderna där går att se i fullformat.
Det blir att ladda inför helgen 24-25 mars!
/Ingemar, February 22 2018


Grattis på födelsedagen!
Idag vet jag inte vilken födelsedag som är den mest uppmärksammade. Sonen fyllde 18 förra året vilket är stort, myndig och allt. Själv fyllde jag 50 för några år sedan och nyligen bevistade jag en släktings 85 års dag. Både mormor och farmor tackade för sig strax innan 100 årsdagen. 30 eller 40 åringar (minns inte vilket) får en käpp för att symbolisera att personen nu är vuxen.
Var tid har sin charm så det är naturligtvis helt fel att prata om den viktigast födelsedagen.
Efter kommentaren “usch vad jag är gammal” som fälldes på en födelsedag jag nyligen bevistade uttryckte någon klokt, alternativet till att blir äldre är inte heller det så tilltalande…
60 och 70 år är visserligen jämnt men vet inte om det är viktiga bemärkelsedagar, kan tycka att 65 och 75 känns mer jämnt? Pension och tre fjärdedels sekel.
Hur det var för hundra år sedan vet jag inte, medelåldern har som bekant ökat. Men de två små medaljer/ jetonger jag tänkte ägna detta inlägg åt antyder att 60 och 70 år var viktiga åldrar för 100 år sedan.
De små medaljerna (jetongerna) är präglade 1914 och 1919 och uppmärksammar Magnus Lagerbergs 70 års dag den 13 mars 1914 (1844 – 1920) och Verner von Heidenstams 60 års dag den 6 juli 1919 (1859 – 1940). Magnus Lagerberg var kammarherre, museiman, numismatiker och en av grundarna av Svenska Numismatiska Föreningen 1873. Verner von Heidenstam ledamot av svenska akademin 1912-1940 och mottagare av Nobels litteraturpris 1916.
Medaljen över Heidenstam är formgiven av Carl Milles och finns åtminstone i silver och brons med en diameter om 21 mm. En lite större kopia finns och denna erhåller mottagarna av Övralidspriset som delats ut sedan 1945. Medaljen över Lagerberg är graverad av mynt- och medaljgravören Adolf Lindberg (A.L.) och denna lilla medalj mäter 30 mm i diameter.
Medaljer som uppmärksammar bemärkelsedagar var ett trevligt initiativ i början av 1900-talet. Ett initiativt som kanske borde återinföras! Tyvärr är nog inte så fallet, priset för att tillverka medaljer har skjutit i höjden. Bara att få en medalj graverad går på tiotusentals kronor och att sedan tillverka medaljerna kostar naturligtvis extra. Se exempelvis SNF:s medaljer på senare år som endast har varit möjliga att förbeställa. Antalet beställda medaljer har varit lågt och upplagan har ofta slutat i bara några tiotal. Medaljer för att uppmärksamma bemärkelsedagar tillhör nog en svunnen tid och vi som är intresserade av numismatiska objekt av denna typ får leta oss bakåt i tiden.
Ingemar, February 17 2018


Obestämd pollett?
Polletten är omnämnd och kontramarkeringen som ser ut som “FPK” är avbildad i Stiernstedts pollettförteckning i NM XII där den är upptagen under obestämda polletter. Stiernstedt beskriver ett exemplar där kontramarkringen är gjord på 1 ÖrKM Fredrik (1720-1721) som i sin tur är överpräglad på nödmyntet Wett och Wapen (det exemplaret skulle jag som samlare av 1 ÖrKM vilja ha!).
Den aktuella kontramarkeringen är gjord på en norsk 2 skilling från 1811. Stiernstedt beskriver bara kontramarkeringen “FPK” i sin förteckning. Polletten på ett norskt mynt verkar även ha en kontramarkering på frånsidan. Denna är svårtydbar men jag tycker mig kunna se antydan till “kvistar” åtminstone nederst i kontramarkeringen.
Eftersom NM XII utkom 1890 och den senaste kända(?) kontramarkeringen alltså är från 1811 har polletten tillkommit i tidsspannet 1811 och 1890. 2 skillingen 1811 är sliten och var troligen inte ett giltigt betalningsmedel när den blev pollett. Polletten borde inte tillkommit före 1840 talet. Troligt är också att Stiernstedt hade haft polletten på 1 ÖrKM i sin besittning ett tag när han skrev NM XII. Hade polletten varit i cirkulation under den period som Stiernstedt verkade hade den nog kunnat identifieras.
Polletten bör alltså tillkommit och använts runt 1850. Eftersom den är känd både på svenskt och norskt mynt är det inte helt osannolikt att den använts i de västra delarna av Sverige eller är det en norsk pollett?
Så till frågan: Är det någon som vet mer om denna polletts ursprung eller har teorier om vad “FPK?” och “kvistarna” står för? Alla tips är av intresse. Jakten på pollettens ursprung fortsätter och får jag upp några bra spår återkommer jag till dessa på bloggen!
Ingemar, February 11 2018


Ingemars på Twitter!
Tycker du att det är dåligt med inlägg här på bloggen och låg aktivitet på hemsidan. Då har du helt rätt, men jag kan avslöja att det ligger en hel del i pipeline. Mer aktiv är jag på Twitter. På Twitter försöker jag dagligen göra något litet inlägg. Idag blev det på förekommen anledning ett medalj-inlägg, en guld-medalj från SydKorea!
Annars brukar följande teman vara de vanligaste.
– dagens mynt/ pollett/ medalj
– information om olika mässor/ auktioner/ föredrag
– en del egna funderingar
– en hel del retweet av vad andra säger om mynt
Fördelen med Twitter är formatet, korta texter ofta kompletterade med en bild. Texter på Twitter tar max någon minut att formulera, vissa blogg-inlägg kan ta timmar i anspråk innan de är klara att publicera.
Många undrar varför kanske 50 procent av inläggen är på engelska. Förklaringen är enkel merparten av mina 200 följare är inte svenskspråkiga. Men ökar andelen svenska följare kommer också de svenska inläggens andel att öka!
För dig som inte har Twitter har jag valt att publicera alla tweets på Ingemars Myntsida genom en widget. Du kan alltså utan Twitterkonto läsa allt jag skriver, dock kan du inte interagera genom att gilla/ retweeta/ kommentera mina tweet.
Ingemars Myntsida finns också på Facebook, ännu känner jag mig inte helt hemma på Facebook och har inte förstått alla funktioner. Men Facebook är spännade inte minst för alla grupper (öppna och slutna) som finns där. Jag är medlem i en rad både nordiska och utländska grupper. I vissa grupper genomförs både auktioner och direktförsäljningar, i andra spännade diskussioner om mynt.
Välkommen till Ingemars Myntsida på Twitter!
Ingemar, February 10 2018


MISAB #9 slut
Nu har online auktionen hos MISAB avslutas och resultatlistan är klar. Det blev som vanligt en riktigt lyckad auktion av MISAB. Läckert när buden “swishar” förbi längst ned på sidan, ibland var det kö för att visa alla bud.
Här kommer några slutpriser som jag noterade under auktionen.
1 öre Stockholm 1528 1?/1 korroderad och perforerad 3000 (300)
1 öre Kalmar 1625 1+)(1/1+ dubbelpräglad 3400 (500)
Gustaf II Adolfs rundmynt i koppar gick sådär och de flesta slutade runt utropspris. Där fanns nog ett och annat att fynda.
1 DSM 1659 hård korroderad och kvalitet 2 10500 (2000)
2 DSM 1674 korroderad och repor, kvalitet 1 14500 (5000)
1 DSM 1676 kraftigt korroderad 1?/1 14000 (2000)
Flink och Färdig 1718 1+/01 röd lyster 1500 (300)
1 riksdaler 1797 1/1+ rispor 3400 (1500)
1 riksdaler 1812 1)(1/1+ rengjord 4400 (1500)
4 riksdaler 1859 1(1+ rengjord 3400 (500)
1 riksdaler 1857 långt pipskägg 1+ rengjord 1600 (300)
4 riksdaler 1869 1+ uppgraverad polerad 1900 (300)
4 riksdaler 1869 1+ kanstskador och rengjord 2800 (500)
10 krona 1901 1+/01 2100 (800)
Provisionen på MISAB är 18,8 procent.
MISAB:s on-line auktioner är riktigt trevliga och jag hoppas att få se många fler av dessa!
Lite konstruktiv kritik är att auktionen blir lite väl utdragen. Det skulle räcka med en minuts påslag när nytt bud kommer, samt att även tidsangivelser under minuten borde anges.
Här hittar du alla slutresultat
Ingemar, February 04 2018


Ingemars Myntsida 1998-2018
När jag startade mitt lilla projekt Ingemars Myntsida 1998 kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att jag 20 år senare fortfarande skull vara aktiv.
Internet var inte den “fluga” som många trodde i mitten av 1990-talet. Internet och det digitala är här för att stanna och har väl aldrig varit större än just nu. Även numismatiken har fått rejäl fart på nätet, men det finns naturligtvis mycket kvar att göra innan integrationen är fullständig.
Näthandeln har tagit över inom i princip alla branscher även mynthandeln och idag finns det väl knappast någon auktionsfirma som inte presenterar sig och sina auktioner digitalt. Fler och flera samlare är också aktiva på nätet i olika former.
Jag är övertygad om att internet med auktionssajter, sociala medier, e-post m.m. medfört att antalet aktiva samlare idag är större än på mycket länge. Numismatiken har blivit tillgänglig för ALLA. Idag kan du köpa mynt från några kronor upp till mynt för tiotals miljoner kronor on-line och omsättningen är rekordstor!
Numismatiken är idag global. När jag tittar på antalet vänner på Facebook, följare på Twitter och besökare av Ingemars Myntsida & Blogg ser jag att ni är många och att alla världsdelar är representerade, och detta bara ett knapptryck bort!
Ingemars Myntsida drivs helt ideellt och kräver för att vara en aktiv och attraktiv sida både tid och inspiration, två viktiga förutsättningar som det ofta kan vara brist på, vilket du som besöker sidan säkert märkt. Ibland är det full fart under andra perioder kav lugnt.
Jag bestämde mig i maj förra året för att 20 år fick räcka. Jag planerade då att fortsätta en bit in på 2018 men sedan skulle det var det målgång och sidan släckas ned. Att sträva efter 25-30-40-50 år fanns inte på kartan.
Efter mycket funderande har jag nu delvis tänkt om. Ingemars Myntsida har haft stor betydelse för mitt eget intresse (sidan och jag har levt i någon slags symbios) och alla de kontakter jag fått direkt eller indirekt via Ingemars Myntsida har varit många, betydelsefulla och givande. Sanningen är att jag i mitten av 90-talet innan Ingemars Myntsida kom igång var på väg bort från myntsamlandet.
Just nu lutar det alltså mot en kompromiss. Jag behåller sidan tillsvidare men med låg, eller åtminstone mycket ojämn ambitionsnivån. Sektioner som ”Numismatiska länkar” och ”Agendan” fortsätter jag hålla aktuella och uppdaterade! Fortsätter också med skiftande ambitionsnivå att Twittra.
Hoppas att jag med den inriktning Ingemars Myntsida haft genom åren åtminstone något har varit med och bidragit till digitaliseringen och ett ökat intresse för numismatik men framför allt att jag lyckats förmedla lite av allt det positiva som följer med myntsamlande.
Ingemar, February 03 2018


En dag i en myntsamlares liv!
På skoj förde jag lite dagbok i går, torsdag den 1 februari, över mina numismatiska aktiviteter.
0532 Väckarklockan ringer (som vanligt alldeles för tidigt)
0540 Kollar mailen. Bara ”skräppost” denna natt
0615 Tågresa till jobbet pågår
0630 Lägger ut en tweet och skriver två för senare publicering
0645 Surfar på nätet. Två objekt som lagts ut sätts på bevakning
0725 Postar en myntförsändelse
1034 Alarmet ringer, en intressant auktion avslutas
1036 Lägger ett rejält bud men blir överbjuden i sista sekunden
1130 Lunch, kollar mailen – har fått en fråga om en gammal svensk samling i utlandet!
1445 Lämnar jobbet tidigt för flex och friskvård
1500 Slösurfar på nätet under tågresan hem och svarar på ytterligare två mail
1515 Förbereder ett möte senare i kväll
1530 Filar på ett blogginlägg
1600 Hemma, några danska småskrifter och en avi har anlänt
1615 Bläddrar igenom småskrifterna
1700 Snörar på mig löpardojorna, kombinerar löprundan med ett besök på posten
1750 Lägger ut en Tweet
1800 Nöjd med en ny typ i samlingen, 1/192 taler Wismar som precis hämtats
1815 Ett snabbt telefonsamtal med en kollega
1820 Betalar ett inköp från eBay
1830 Styrelsemöte per telefon i myntföreningen…
2015 …blev ett långt möte som precis avslutades, börjar se på Antikrundan
2030 Ena ögat på Antikrundan andra på datorn, gillar några inlägg på Twitter och Facebook
2045 Finjusterar protokollet från mötet
2200 Håller på att ”forska” kring en besittningsmyntort? och ägnar en liten stund åt det
2300 Surfar på några auktions-siter, MA-coins och MISAB internetauktion #9
2346 Släcker sänglampan och somnar relativt omgående
Däremellan både en hektisk arbetsdag och familjeliv… Får dock erkänna att detta var en ovanligt “numismatisk dag” och att det idag fredag totalt bara blivit en kvart som ägnats åt numismatik (all-included!) och det får räcka. Nu ska jag ägna mig åt andra saker.
Trevlig helg!
IngemarCopyright © ingemars.se 1998-2024