B2012

Ingemars Myntblogg 2012



Anno MMXII december 29 2012

Så här en av de allra sista dagarna 2012 är det dags för en liten summering av myntåret, mycket har hänt. Toppnyheten måste vara försäljningen av Eriksbergs 10 daler. Rykten om försäljningen började florera för precis ett år sedan och i SNT 2012:4 blev försäljningen bekräftad. Priset är okänt men bör ligga i intervallet 15 till 20 miljoner… vilket nog inte är för mycket för en numismatisk raritet av rang!

2012 var också året då förslag på våra nya mynt och sedlar presenterades av Riksbanken. Sedlarna under temat ”Kulturresan” och mynten ”Sol, vind och vatten”. Sedlarna riktigt trevliga, mynten mer traditionella. De medtävlande förslagen höll ungefär samma klass.

Ett nidmynt, en omgjord/ förfalskad enkrona var nog den händelse som tyvärr fick största uppmärksamhet, både när den första krona blev känd och senare när den såldes. Så här två veckor efter avslut ser jag att varken köpare eller säljare lämnat något omdöme, kanske blev det aldrig trots all uppståndelse någon affär? Upphovsmannens initialer KFM för åtminstone mina tankar åt ett helt annat håll, Kronofogdemyndigheten…

Sista delen av Haganders magnifika samling auktionerades ut av Künker/ Nordlind. De två auktioner som genomfördes 2012 utgör toppen på auktionsåret. I övrigt ett bra auktionsår även om priserna sviktat något. Förutom vår och höstauktion hos MISAB har både Philea/Myntkompaniet, Frimärkshuset och Bukowski haft lite större myntutbud. En helt ny aktör presenterade sig också, Föreningen för Historiska värdepapper som höll en auktion med numismatiskt material i december.

Tonkin fortsätter producera myntböcker. 2012 var dock relativt sparsmakat på litteraturfronten. Moneta Renovatia (SNFs monografiserie) och Beredskapsedlar (KMK) är två undantag. På auktion har däremot många bra böcker sålts. Exvis Jan Anderssons imponerande litteratursamling som såldes av MISAB/ Numismatiska klubben i Uppsala med ett brett utbud av både enklare och svårare litteratur.

KMK fick under året en ny chef då Eva Ramberg efterträdde Ian Wishén den 1 oktober.

För egen del har det varit ett bra år. Kanske ett rekordår vad gäller nya mynt till samlingen! Lyckades också ta mig till FriMynt efter två missade år. FriMynt är lite av höjdpunkten på myntåret oavsett om det blir några köp eller inte. Orsaken är naturligtvis att över tusen myntsamlare finns på plats i Helsingborg. Har du aldrig besökt mässan är det hög tid att göra det. Nästa FriMynt äger rum den 27 april 2013. Det har varit många mässor 2012, några städer i raden är Sigtuna, Borlänge, Olofström, Göteborg, Norrköping och Avesta. Saknar dock Myntets Dag på KMK som normalt brukar äga rum i december.

Tradera är en viktig inköps- och försäljningsplats för mynt. Min bedömning är att utbudet på Tradera 2012 har varit bättre än någonsin tidigare. Många riktigt bra mynt har under året bytt ägare. Säljarna får oftast bra betalt men köparna kan emellanåt göra riktiga fynd! Tradera är också lite av "rufflarnas" tummelsplats. Kanske inte så många blåsningar, d.v.s. att vunna objekten aldrig levereras. Däremot en plats där det ibland förekommer förfalskningar, men framför allt en plats där det säljs på tok för mycket överklassade mynt, nollorna och toppexemplaren ”duggar” tätt. Var försiktig och lita inte fullt ut på vissa säljares kvalitetsbedömningar och superlativer... Bilda dig istället en egen uppfattning om kvaliteten utifrån bifogade bilder. Reklamera om du inte är nöjd med kvalitén. Nollornas höga priser i värderingskatalogerna har en naturlig orsak, många av dessa nollor är riktiga rariteter. Att dessa rariteter skulle kunna bjudas ut i parti och minut är inte realistiskt... Den gamla beteckningen Glück-nollor har nu fått en tråkig uppföljare i Tradera-nollorna.

… men bäst 2012 ”e´la ändå!” en guldmedalj, en riktigt svår en…

God fortsättning och ett gott slut!


Trevlig Helg! december 21 2012

Nu är granen inhandlad och det lackar mot jul. Detta år en riktig långhelg, för min del 17 lediga dagar, en helg där det säkert kommer att finnas mycket tid att ägna åt både familj, mynt och numismatik. Vi får hoppas att tomten har några små platta paket med sig i säcken! Tack för i år och...


MISAB 8 - en 1½ dagars auktion? december 14 2012

Tillströmningen av objekt till MISAB auktion 8 verkar vara stor. Via hemsidan meddelar nu MISAB att lördagen (9 mars) troligen inte räcker till för att sälja alla objekt som lämnats in. Nu planeras auktionen starta redan på eftermiddagen/ kvällen fredag den 8 mars. Mer om detta på Myntauktioner i Sveriges hemsida. Katalogen till auktionen kan nu beställas och inom Sverige kostar den 190 kronor porto inkluderat.

I veckan landade Hamrin & Svahns 41:a lagerlista i en brevlåda nära mig (grannens…). Posten har lite svårt att hitta rätt ibland. Som vanligt ligger tyngdpunkten i listan på kronmyntsperioden.

På tal om lagerlistor så är det alltid trevlig läsning. En fråga som jag ofta ställer mig är, varför inte fler lagerlistor ligger på nätet. En digital lagerlista/ försäljningslista måste vara betydligt mer kostnadseffektiv än en utskickad, du slipper både tryck- och portokostnader. Dessutom når en digital lista betydligt fler samlare och den går att uppdatera löpande!

Många har skrivit om ”horkarlsmyntet”. Naturligtvis har "konstnären" haft i syfte att skapa publicitet kring sitt eget namn, säkert med devisen "all publicitet är bra publicitet". Skaparen av ”horkarlsmyntet” har lyckats bra i sitt uppsåt och han har fått oförtjänt mycket uppmärksamhet i etablerade medier. SVT, SR, DN, SVD och AB är några i raden. Undra vad motsvarande exponering hade kostnad om han istället valt att köpa reklamplats? Tilltaget påminner mycket om de ”happenings” vi tidigare drabbats av; tior i rent guld och reklamslogans på mynt. Det senare medförde att riksdagen valde att lagstifta mot detta… Nu auktioneras även ett av mynten ut till förmån för välgörande ändamål. Priset ser ut att bli mycket högt som det så ofta blir på välgörenhetsauktioner och återigen har ”konstnären” fått stort genomslag i olika medier... Vi får hoppas att köparens syfte är välgörenhet och inte är att köpa ett "rart” mynt, för värdet på detta ”krimskrams” borde vara marginellt. Nog om detta. Konstaterar bara att det är tråkigt att det är pseudo händelserna inom myntområdet som får störst uppmärksamhet.

Snö, snö, snö och SNFs julfest december 05 2012

Kom precis hem från SNFs traditionella julfest som detta år kryddats med en liten trevlig Sven Svensson auktion. Bilden av Stockholm har på bara två dagar helt bytts ut. Måndagens dimlandskap är nu utbytt till ett riktigt vinterlandskap.

Många hade nog väntat på snön, inte minst barnen. Idag fick alla i Stockholm och säkert i andra delar av Sverige snö så det räckte och blev över… Kollektivtrafiken har varit helt utslagen i princip hela dagen, restiden för oss som pendlar har både tre och fyrdubblats. Varje meter som SL kunnat flytta resenärerna en bit framåt har varit en bedrift och gatorna var fortfarande oplogade när jag kom hem…

Hur gick då julfesten? Trots det mer eller mindre kaotiska väderläget och den utslagna kollektivtrafiken hade nästan 20 tappra medlemmar i SNF hittat till Banérgatan!


Myntboken 2013 november 30 2012

Nu har Myntboken 2013 kommit. Flera websidor för böcker säljer just nu boken och som oftast verkar Adlibris vara billigast. I skrivande stund vill Adlibris ha 136 kronor, B-porto inkluderat.

Det är ”populärt” att kritisera Myntboken. Kritiken är ofta att varianter saknas eller är felbeskrivna och att prisbilden inte speglar verkligheten. Vilket såklart delvis är rätt? Men vad gäller prisbilden får man ta i beaktande att vi under senare år har haft ett fantastiskt utbud av mynt. Både Haganders och Bondes samlingar har sålts på kort tid. Slutpriserna på objekt från dessa samlingar har ofta slutat högt över katalogpris (=Tonkinpris?). Ska Myntboken då justera upp priserna efter resultaten på dessa ofta provienstunga objekt? Jag tror inte det skulle vara bra. Vi får inte hamna i frimärksvärldens prissättning där försäljningspris normalt ligger på 10-20 procent av ”katalogpris”. För trots brister ligger ändå Tonkin relativt rätt mot vad mynt, oavsett ålder och kvalitet, faktiskt säljs för.

För något år sedan köpte jag av nostalgiska skäl "första upplagan". Tror att min första egna Myntbok köptes 1976, dess för innan var det den mindre och billigare Myntguiden som gällde. Myntboken 1971 var på en tiden ouppnåelig för mig, trots det modesta priset av 19:71!

Trots kritiken anser jag att Myntboken och Myntguiden är bland den viktigaste myntlitteraturen som skapats i Sverige. Utan dessa utgåvor skulle mynt-Sverige vara betydligt fattigare (...och detta trots att prisbilden kanske inte alltid hängt med fullt ut…). Jag tror inte att jag hade börjat samla mynt om inte Myntboken/Myntguiden funnits och jag tror att det är många med mig som är i samma sits?

Om jag räknar rätt så blir detta det 43:e året i rad som Myntboken ges ut. Bra jobbat Archie!

Kommer jag då att köpa Myntboken 2013? - Jag tror inte det. Visst gillar jag boken men jag har blivit kräsnare med åren och söker idag mer efter fördjupningslitteratur. Förändringarna i Myntboken mellan två år är oftast marginella och årliga inköp känns överflödigt. Min senaste Myntbok är den lite tjockare varianten från 2010 och den får duga åtminstone ett år till.


SNT, NNUM och MISAB 8 november 29 2012

Idag anlände decembernumret av Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT) i brevlådan och med den också datumet för Myntauktioner i Sveriges åttonde auktion. Denna gång blir det en endagsauktion, lördag den 9:e mars. Som vanligt använder MISAB Restaurang Garnisonen i Stockholm som auktionslokal.

På tal om tidskrifter så slutade jag för många år sedan att prenumerera på Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad (NNUM). Tyckte det var en svart-vit tråkig och ointressant produkt som inte var värd de kronor som en årsprenumeration kostade.

Besökte SNFs kansli häromdagen och bläddrade då igenom tre NNUM från i år. Måste säga att tidskriften nu fått en rejäl ansiktslyftning både layout- och innehållsmässigt, dessutom trycks den numera i färg! Två artiklar från augusti-numret (nr 3 -2012) minns jag särskilt. Dels en artikel av Frédéric Elfver om Elias Brenners sigillstamp som idag finns att beskåda på Riddarhuset. Dels en artikel av Preben Nielsen om franska provmynt. Nu undrar säkert någon vad som är intressant med ett franskt provmynt med valören 10 centimes från 1848? De franska provmynten präglades tydligen ofta på äldre utländska mynt, ett exempel är danska skillingar från 1771. Men provpräglingar har också gjorts på svenska mynt! I det aktuella fallet på en svensk slant från 1759! Det är alltså inte bara till halvskillingarna 1802-1805 som de gamla 1 ÖR SM återanvänts, utan även till provpräglingar i Frankrike. Provmyntet är av ypperlig kvalitet och det går tydligt att se de underliggande dal-pilarna, tyvärr syns inte årtalet på bilden i NNUM.

När nästa medlemsavgift i Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) snart ska betalas så kommer åtminstone jag att betala till lite extra för att tillsammans med medlemsskapet förutom SNT även få hem NNUM i brevlådan under 2013.


Auktion x2 på lördag i Stockholm november 27 2012

På lördag hålls två auktioner med numismatiska objekt i Stockholm. Först ut är Historiska Värdepappersföreningen auktion 66 med auktionsstart 1100 på KMK. Toppobjektet på myntsidan är Uppsala öret 1523. Förutom ett antal mynt säljs flera bra sedlar och andra historiska värdepapper! Bl.a. den sista sedeln från Skaraborgsbanken 10 krona 1883 Litt G Nr 100.000.

Tre timmar senare, klockan 1400, är det så dags för myntdelen på Frimärkshuset auktion 136, med en halvstor numismatisk avdelning. Där en rad snygga plåtmynt, inklusive en ungersk plåt som väger hela 23,6 kilo, utgör grundstommen för myntdelen. Men också en auktion där ett flertal bra sedlar kommer att säljas.

Det finns säkert möjlighet att besöka båda auktionerna och däremellan också hinna med en lunch, åtminstone om det bara är mynten du är ute efter.


Riktigt gamla mynt! november 17 2012

Vi myntsamlare är bortskämda vad gäller gamla objekt. Frimärkssamlarna får nöja sig med svenska märken efter 1855 om inte intresset är förfilateli. Vi som samlar svenska mynt kan samla Olof Skötkonung och framåt med början på 1000-talet! Om vi intresserar oss för utländska mynt kan vi gå ytterligare över 1500 år tillbaks i tiden. De lydiska kungarna i mindre Asien präglade mynt redan på 600-talet före Kristus.

Ett objekt som är 100 år betecknas som antikt. Jag får många frågor om mynt via mail. Oftast med texten jag har ärvt ”jätte”-gamla mynt, vad är värdet? Mynten kan vara allt från 60-talet och bakåt. Vad som anses gammalt varierar alltså. Visar man mynt för vänner och bekanta har många svårt att förstå hur man kan äga 1700-tals mynt. ”-De måste vara hur värdefulla som helst”. När man talar om dess verkliga värde, ibland bara några tior, möts man av förvånade blickar. ”-Går det verkligen att köpa 1700-tals mynt? ”. Tror att några faktisk blivit myntsamlare i mindre skala bara för att få äga ett antikt objekt! Vi myntsamlare är bortskämda med ålder…

Jag har också haft några romerska mynt i samlingen för att riktigt imponera på icke myntsamlande vänner (!) Köpte för några år sedan dessutom ett ännu ”äldre” mynt, ett grekiskt... Trots att jag inte kan något om grekiska mynt kändes myntet redan från början fel. Några år senare fick jag svaret, det var en förfalskning jag köpt. Har sedan dess på olika auktionssiter sett minst en handfull ”stampidentiska” exemplar… Jag måste erkänna att jag efter det köpet trots ett stort numismatiskt intresse varit mycket skeptisk till antika mynt. Ett tydligt exempel på hur otyget med förfalskningar kan förstöra ett intresse.

Nu har jag ända köpt ett gammalt mynt. Den här gången förhoppningsvis äkta... Inte för att jag samlar dessa, utan mer för känslan att äga ett riktigt antikt mynt. För under 500-lappen går det faktisk att köpa små 2500-åriga mynt! I mitt fall en liten grekisk 1/12 stater från 5-600 talet före Kristus, vikt drygt 1 gram och diameter runt 10 mm.

Någon penning från Olof Skötekonung äger jag inte. Men det är bara en tidsfråga. Naturligtvis måste jag någon gång ha Sveriges äldsta mynt i samlingen, även om jag inte direkt samlar vikingatid eller medeltid.

För den som är intresserad av ”antika” Kalle Anka tidningar ligger just nu några bättre exemplar ute på Tradera eller vad sägs om nummer 1-1948 med utropspris 250.000 kronor…


En medalj till, den sista... november 12 2012

Förra inlägget handlade om Elfsborgs välförtjänta SM-guld. Ska man tro sportchefen i Elfsborg så kommer detta guld att följas av många fler de kommande åren, inte mindre än tio är hans segerrusiga bedömning!!!

Nu får det bli ytterligare ett medaljinlägg. Denna gång SNF:s medalj med årtalet 1973 (SNF52). Året som föreningen fyllde 100 men också året då SNF fick en ny beskyddare. Gustaf VI Adolf dog i september och efterträddes av vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf. Det senare uppmärksammades med en Tronskiftes medalj med en upplaga på hela 2500 bronsexemplar. Präglingsår för medaljen är 1975. Värdet på denna trevliga medalj är idag lågt, ofta så lågt att portot för att få den hemskickad är högre än själva inköpspriset…

Som många medaljer är även denna försedd med randskrift ”SVENSKA NUMISMATISKA FÖRENINGENS HÖGE BESKYDDARE, SPORRONG, xxxx – 2500”.

Randskrift på mynt behandlas sällan. 1/8 riksdaler specie 1830 är ett trevligt undantag, där finns flera svåra varianter. Jag tror inte att randpräglingsverktygen höll mycket längre än stamparna. Det borde alltså finnas flera spännande oupptäckta varianter på randskrift. Olika typsnitt, felstavningar etc. Varianter på randpräglingar kanske är ett kommande samlarområde, området känns idag relativt outforskat! (vissa utländska auktionsbolag har i sina auktionsbeskrivningar förutom åt- och frånsida valt att även avbilda randen!)

Åter till SNF medaljen. Den har som alla de andra 2500 medaljerna som präglades ett ordningsnummer, ovan markerat xxxx. Var de först präglade medaljerna, de med ordningsnummer 0001, 0002, 0003 osv befinner sig vet jag inte. En kanske inte allt för djärv gissning är att dessa idag finns hos den höge beskyddaren eller som referensexemplar på KMK och SNF.

En retorisk fråga blir då, vart tog den sist präglade medaljen vägen? Randskrifter är som sagt intressanta. När jag härom veckan tittade på randskriften på ett urval av mina egna mynt och medaljer kunde jag konstatera att just mitt exemplar av tronskiftesmedaljen var den sista, nummer 2500 – 2500!

Om nu inte medaljen har något ekonomiskt värde så fick den i alla fall för mig ett kuriosa värde.

- Vrid och vänd på dina mynt och medaljer, det kan finnas mycket att upptäcka!


Ännu en GULD-medalj !!! november 04 2012

Nu lägger jag numismatiken på hyllan för ett litet tag…

När det gäller medaljer är frågan ofta om de ska vara i guld, silver eller brons. De senaste dagarna har bara de två ädlaste valörerna varit aktuella. Det som länge såg ut att vara guld tappade under den tidiga hösten i värde, ”guldet höll på att bli till sand”… De senaste timmarna har varit spända.

Men nu är det klart, det blev GULD och ELFSBORG är åter svenska mästare!

I samlarkretsar är det väl Älvsborgsmedaljerna som röner störst uppmärksamhet. Jag samlar naturligvis på medaljer med Elfsborgs anknytning! De flesta av mina ”dyrgripar” ligger i bankfacket så jag fick fota den jag hade hemma, samt lägga på lite guldfärg (dagen till ära)… Fotbollslaget Elfsborg är bättre medaljsamlare än vad jag någonsin kommer att bli, särskild vad gäller guldmedaljer, detta var den sjätte. I IF Elfsborgs samling finns nu allsvenska guldmedaljer med årtalen 1936, 1939, 1940, 1961, 2006 och 2012! Lägg till detta sex stora och fem små medaljer i silver, samt sex i brons!

Hade ingen möjlighet att ta mig ner till födelsestaden Borås denna speciella söndag, ”Gul(d)igan” som jag är. Försökte få tag i biljetter i torsdags natt då guldförhoppningarna markant ökades på, men matchen var naturligtvis då redan slutsåld. Nu fick jag istället följa upplösningen via datorn.

…som sagt, numismatiken får ta ett steg tillbaks, för nu ska guldmedaljen firas!


Hagander 4 - slut oktober 31 2012

Precis hemkommen från ett trevligt föredrag på SNF av Tony Kamil, om 1 öringarna 1609-1612. Flera mycket intressanta teorier om dessa mynt presenterades, jag får återkomma till dessa vid ett senare tillfälle.

Hagander auktionen har avslutats och slutprislistan (. PDF) ligger nu ute på Künkers hemsida. För dagen stod Euron i 8,61 och provisionen var 22 procent för köparen. Slutpriserna får alltså multipliceras med drygt 10,50 för att få fram det svenska slutpriset.

Det blev åter mycket bra priser för Hagandermynten, bäst betalades de två 10 dukaterna från Riga med 120.000€ (#7053) respektive 110.000€ (#7057). Sturemarken gick däremot för beskedliga 38.000€ (30.000€).

Kopparmynten som jag skrev om för några dagar sedan slutade på #7233 Arbogaklipping 1627 11.000€ (4.200€), #7267 Öret 1715 10.000€ (2.000€), #7284 Stockholmsöret 1737 600€ (200€), #7290 Öret 1759 med stora sveakronor 1.100€ (150€), #7296 Pojköret 1772 1.900€ (1.000€) och slutligen #7297 Avestakopeken 1787 5.500€ (2.500€).

Min auktionsvinst från Haljaks auktion i Tallinn förra helgen anlände i går, en trevlig fyraöring 1718!


Hagander – Grande finale oktober 23 2012

Om precis en vecka säljs de sista delarna av Haganders imponerande samling. Förutom guldmynt och mynt i riksdalerstorlek avslutas försäljningen med en mycket trevlig samling svenska kopparmynt. Bland dessa kopparmynt kan särskilt nämnas Arboga klippingen 1627 i trevlig kvalitet (4000€), öret 1715 med viss kopparlyster (2000€), ett snyggt Stockholmsöre 1737 (200€), praktexemplar av öret 1759 med stora sveakronor (150€), pojköret 1772 (1000€) och Avesta kopeken 1787 (2500€). Dessutom säljs en rad mynt från nödmynten och framåt i ypperlig kvalitet med mycket eller alla kopparlyster bevarad! Ett Cavalli mynt hade hittat till Haganders samling, halvöret Arboga 1627.

Euron har stigit något i pris. Vid ett tidigare inlägg var kursen 8,28 dagsnoteringen är 8,61 knappt 4 procent upp.

En auktion som jag helt missat att nämna var Haljaks auktion i Tallinn den gångna helgen. En trevlig auktion med mycket svenskt material. Uppmärksammade auktionen först sent i lördags eftermiddag bara timmar före anbudstiden gick ut. Blev sedan snuvad på ytterligare en timme då estnisk tid ligger före svensk tid och budgivningen stoppades 19:00 istället för 20.00 som jag trodde. Det blev trots den missen ett tiotal bud, men hade jag haft mer tid till mitt förfogande hade det säkert blivit både fler och högre bud. Tyckte att jag la rejäla bud men de räckte inte riktigt till, på fyra lots var jag ”underbidder” och på övriga en bra bit ifrån klubbslaget. Ett mynt blev det dock, en trevlig fyraöring som nu är på väg över Östersjön.

Lovar att uppmärksamma Haljaks 17:e auktion som äger rum till våren, då det säkert blir mycket svenskt material även på denna.


"Vikingarna hämmade tillväxten" oktober 07 2012

Idag får det bli ett kort inlägg men med en länk till en lite längre "understrecket" i Svenska Dagbladet.

På senare år har två intressanta böcker som berör vikingatid/medeltid kommit ut. Brita Malmers Vikingatiden ca 995-1030 (del 2 i den Svenska Mynthistorien) och Roger Svenssons Renovatio Monetae (SNF:s monografi serie). Båda böckerna ligger till grund för Bo Franzéns trevliga och tänkvärda artikel. Franzéns avslutning”Big is beautiful” och ”One size does not fit all” är slående!

Svenska Dagbladet - Understrecket: Vikingarna hämmade tillväxten.


Censur... oktober 03 2012 18:26:11

Det är tur att det stora möbelföretaget inte har intressen i myntbranschen, hur skulle då myntböcker och auktionskataloger se ut?


Hagander 4 + 2 mässor !!! september 28 2012

Det blev en rivstart på höstsäsongen 2012 med MISAB:s mastodont auktion. Många har klagat på auktionen. Visst blev många lots osålda men när man studerar slutprislistan med lite distans till auktionen så tycker jag både prisbild och budgivning var helt OK. Ser på nätet att det varit diskussion om ”rasande fart”. Nu handlar det inte bara om antal objekt i timmen, tror att jag kom fram till 177, vilket naturligtvis inte är något rekord. Lika viktigt är flytet på auktionen och här sköttes det exemplariskt trots ”rasande fart”. Fick i dagarna ett utskick från MISAB, vill du lämna in objekt så går det bra på mässan i Norrköping den 6 oktober. För den som inte orkar vänta två veckor finns Mynthandlarförenings mässa i Lund kommande helg.

Mässor i all ära med hösten höjdpunkt förutom MISAB är den fjärde och sista delen av Haganders magnifika samling 30-31 oktober. Künkers/Nordlinds säljer förutom mynt denna gång förutom guldmynt och mynt i riksdalerstorlek även en imponerande samling kopparmynt. På ålderns höst kompletterade Julius sin exklusiva huvudsamling med folkets mynt. Mynt i koppar som användes av den stora majoriteten av myntanvändare på denna tid. Faktum är nog att polletter och byteshandel fortfarande var mycket viktigt på 16, 1700 talet. Hagander auktionen inleds med en trevlig penning Olof Skötkonung som följs av Sten Sture marken 1512. Personligen tror jag inte utropet 30 000 euro förslår så långt utan priset kommer säkert at både två och tredubblas. Portagulösen har nog också potential att åtminstone dubbla sitt pris mot utrop, även här 30 000 euro.


Heureka! september 14 2012

Jag har samlat mynt i många år. En tidig passion var runstycken 1719-1778. Ett enkelt och billigt mynt, men en mynttyp med massor av variationer.

Under många år köpte jag dessa mynt i blindo (dvs. utan bild) på olika auktioner och hos handlare runt om i landet. Alltid med hoppet att det jag köpte skulle avvika från det som jag redan hade i samlingen. Förutom varianterna så tillhörde också olika överpräglingar på nödmynten mitt intresseområde. Gärna ville jag att hela årtalet eller hela texten på nödmyntet (helst båda delarna) skulle synas.

När jag för många år sedan besökte FriMynt för första gången fick jag mitt lystmäte uppfyllt. Massor med kopparören var till salu och jag köpte också många. Lyckan var oändlig när jag en gång hittade en 1 ör km överpräglad på nödmyntet Kronan, kanske det enda kända exemplaret? Väl hemma med mynten från FriMynt visade det sig väl oftast att flertalet av de ”nya” varianterna redan fanns i samlingen…

Delvis har jag återupptagit detta intresse och börjat titta på samlingen. Huvudsakligen för att reda ordning i den men också för att uppgradera kvaliteten på varianterna och för att kunna göra mig av med alla dubbletter. Till skillnad från när jag började är idag de flesta mynten jag köper avbildade, mycket tack vare internet. Häromdagen hittade jag en ny obetydlig variant 1724. En riktig ”luckfyllare”, men ändå en ny variant! För dålig och för obetydlig för att jag ska bifoga ett foto. Men känslan är ändå lite som när jag började, primärt är att hitta varianten, kvaliteten får komma med tiden!

Jag har köpt många spännande mynt till typsamlingen bara de senaste veckorna bl.a. en mark 1561, två mark 1565 och fyra mark 1647. Men det är ändå denna nya, billiga och dessutom helt obetydliga variant som värmer mest i samlarhjärtat!


Sol, vind och vatten ! september 11 2012

För samlare och numismatiker är det väl främst äldre mynt som är av intresse. Fast det är alltid spännande med de mynt som cirkulerar. För visst reagerar vi på avvikande mynt i cirkulationen och minneskronorna 2000 och 2009 har tilldragit sig ett visst intresse. Avvikelser på moderna mynt är också intressanta. Vi har nog alla tittat på våra femmor från 1991 för att konstatera om myntet är märkt D eller U och visst får man erkänna att en och annan tia från samma år har vänts för att kontrollera stampställningen.

Äldre mynt kan vi snabbt tidsätta genom att studera gravörsstilar och utformningen i stort. Mynten speglar oftast den tidsålder i vilken de utgivits. Av samtidens människor har mynten säkert ansetts ha en modern design.

För några månader sedan presenterade Riksbanken den konstnärliga utgångspunkten för framtidens sedelserie. Idag var det dags för en presentation av framtidens mynt, valörerna 1, 2 och 5 kronor. 10 kronan behåller sin nuvarande utformning. Ernst Nordins förslag på temat "sol, vind och vatten" segrade. Om jag inte minns fel så var det också titeln på en Ted Gärdestad låt från 70-talet...

Sedelserien tycker jag på något sätt symboliserar vår samtid även om samtliga avbildade personer är avlidna, sedlarna känns moderna. De föreslagna mynten har ett mer traditionellt utseende och avspeglar väl inte riktigt 2000-talet? Visserligen tangerar temat "sol, vind och vatten" nutidens viktigaste politiska fråga, den om miljön, men det hade gått att göra så mycket mer på det temat. Istället blev det en mer traditionell (konservativ) utformning med regenten som huvudmotiv... Det ska bli spännande att se de konkurrerande förslagen när de publiceras.

De nya mynten beräknas komma i cirkulation i oktober 2016, de avbildade mynten har dock årtalet 2015! Mer om mynten finns att läsa på Riksbankens hemsida.

Var nyligen i England och måste säga att designen på deras senaste myntserie var både modern och spännande. Med en allt mer digitaliserad ekonomi, kanske detta är den sista myntserien som presenteras, vem vet? Att vi skulle börja använda Euro-mynt är väl i dagsläget mer osäkert!


MISAB 7 - slut september 09 2012

Så har auktionen avslutats och slutprislistan ligger ute på Mysas hemsida. Omsättningen blev över 7,5 miljoner kronor.

Jag har varit med på de sex första MISAB auktionerna och det vore synd att bryta den sviten. Var ganska upptagen med annat i helgen. Men har man privilegiet att bo drygt en timme från Garnisonen kan man med ganska kort varsel ta sig till Stockholm. Det blev också ett kort besök, var på plats strax efter det att auktionen startade 0930 i morse och lämnade densamma i samband med lunchuppehållet 1230. Missade tyvärr Wallenbergarna... Det var en rasande fart på auktionen och fram till lunch avverkades objekten fram t.o.m. Ulrika Eleonora, vilket ger imponerande 177 utrop i timmen! Nu gick det ändå snabbare under vissa delar av auktionen beroende på få bud och relativ många återrop.

Konstaterar att många objekt gick österut? En och samma köpare (#109) plockade säkert hem mellan 1/4 och 1/3 av alla sålda objekt från Gustav Vasa och fram till Karl XII, både enkla mynt men också mer avancerade besittningsmynt i guld.

Själv hade jag ett tjugotal objekt markerade i katalogen inklusive några från Fredrik I och framåt, men där blev det som sagt ingen budgivning eftersom jag lämnade auktionen vid lunch. Så här i efterhand skulle jag nog stannat lite till för fler objekt gick under mina limitar bl.a. Stora Kopparbergs polletter om 5 och 10 mark.

Det enda nyförvärvet till samlingen blev 2 marken/ 16 öret 1565. Ett trevligt exemplar trots en större plantsspricka. Extra roligt med nämnda mynt är att det är detta exemplar som är avbildat och representerar typen i Sveriges Mynt!

Mina favoriter som jag skrev om härom dagen, öret 1661 och det incusum präglade runstycket 1724 slutade på 20000 (15000) respektive 4800 (3000). För öret 1661 alltså t.o.m. något billigare än sist den såldes. Öret hamnade, som jag ser det, helt rätt denna gång.

Snittpriset per lot utslaget på hela auktionen, osålda lots inkluderat blev 4400 och snittpriset på sålda lots dryga 5000. Totalt 229 lots blev osålda vilket skulle motsvara 13 procent, en relativt hög siffra. Nästa auktion, MISAB 8 äger rum i mars 2013!


MISAB 7 - dag 1 september 08 2012

Nu är första dagen avslutad. Enligt den preliminära slutprislistan omsattes drygt 3 miljoner kronor under lördagen.

Törngrens pärlor har av flera ansetts som för högt värderade och utropspriserna i denna sektion var nog högre satta än på övriga delar av MISAB 7. Jag tror generellt att lägre utropspriser gynnar budgivningen. Jämför med 1 SEK/USD auktioner på Tradera/eBay som ofta får bättre slutpriser än motsvarande objekt med höga utrop. Å andra sidan så medför lågt satta priser lång och utdragen budgivning, som säkert riskerar att helt spräcka den tidsplanering som finns för en auktion. Ser man till slutresultaten låg MISAB relativt rätt. En del såldes för utropspris och många blev det strid om. De utan bud var dock fler än på övriga delar av auktionen, har inte räknat men 20-30 procent blev nog osålda. Pärlorna stod för drygt halva omsättningen dag ett.

Det fanns många spekulanter på #349 Avesta 1/8 dagsverke//2 öre som jag kommenterade häromdagen, slutpriset blev hela 22000 (10000). #402 en riktigt svår och intressant pollett med valören 5 öre från Svappavara kopparverk såldes för utropspris 5000. Spelpenningen i silver (#441) med Johan Pasch hönstavla som förebild gick för fina 16000 (5000). Överlag gick dock polletterna och spelpenningarna för utrop eller strax däröver, många blev osålda. Vilket förvånar mig, intresset för såväl polletter som spelpenningar har haft en positiv utveckling de senaste tio åren och här fanns chans att köpa många svåra polletter/spelpenningar.

Den ryska samlingen som kom från en ambasadörsfamilj i S:t Petersburg gick riktig bra.

I morgon klockan 0930 fortsätter auktionen. Först ut, som brukligt är när det gäller svenska mynt, är några objekt från vikingatiden. Denna gång i form av två Olof Skötekonung penningar plus en dito Anund Jakob.

Jag hade ingen möjlighet att åka till Stockholm idag, men just nu ser det ut som om det kan bli ett besök i kungliga huvudstaden i morgon!

Det blir ett nytt inlägg i morgon kväll när hela auktionen är avslutad.


MISAB 7 - nu till helgen! september 03 2012

Till helgen är det åter dags för MISAB auktion. Tiden går fort och det känns inte länge sedan den första auktionen då bl.a. Frösells medeltidssamling såldes.

Katalogen är nu ordentligt genomgången och försedd med ett antal markeringar för vad som skulle passa in i samlingen. Det är stor bredd på auktionen och det finns många objekt som skulle vara värda en kommentar. Personligen har jag tre favoriter, även om jag inte har planer på att bjuda på någon av dessa.

#349 Avesta 1/8 dagsverke//2 öre. Präglad mellan 1658-1669. En trevlig pollett med både valör och koppling till ett dagsverke samt med bröderna Kochs myntmästarmärke.

#1182 1 öre 1661 ett extremt svårt mynt, dessutom ex Sven Svensson (fotnot, myntet såldes på SNF auktion 157, utropet var satt till låga 300:-, slutpriset blev då 77 gånger utrop provison inkluderat). Det är alltid trevligt med svåra årtalsmynt i låga valörer.

#1358 incusum präglad 1 Ör KM 1724. En gång i tiden variantsamlade jag runstycken 1719-1778. Intresset startade då jag köpte en lot med ett drygt 20-tal mynt 1724 och där 14 stycken var olika! Samlingen finns kvar men idag är jag allt annat än aktiv i att hitta nya varianter.

… och visst skulle ett Norrköpingsöre passa bra i typsamlingen.

Visning av auktionsmaterialet sker i SNFs lokaler på Banérgatan onsdag 1600-1900, torsdag 1600-1900 och fredag 1200-1900. Det finns också möjlighet att se mynten på lördag 0900-1130, men på lördagen krävs att man föranmäler sig.

Auktionen äger som vanligt rum på restaurang Garnisonen, Karlvägen 100, Stockholm. Första utrop på lördag sker 1300. Under lördagen säljs Anderssons litteratur, Törngrens pärlor, Rådströms samling samt utländska mynt. Söndagen ägnas helt åt de svenska mynten, första utrop 0930.


Åter till brottsplatsen... september 01 2012

Om mynten vet vi mycket, vem regenten, myntmästaren, gravören var. Däremot vet vi betydligt mindre om de människor som använt mynten. Ett mynt präglat i Norrköping har troligen främst använts i Norrköping och en gote främst på Gotland, men sedan spridits vidare. Alltså har mynten använts inom relativt vida geografiska områden. Polletter däremot har oftast haft ett mer begränsat användningsområde; ett gods, ett gruvområde eller en ångbåtslinje och ibland ett ändå mer begränsat område.

Besökte Uppsala förra helgen och vi ville på söndagen vara lite kulturella/historiska. Efter mycket dividerande bestämdes utflyktsmålet till Örbyhus. Platsen där Erik XIV satt fängslad och också togs av daga, förgiftad av arsenik. Om arseniken verkligen fanns i ärtsoppan verkar däremot vara mer osäkert.

På hemvägen åkte vi förbi en skylt som krävde en avstickare. I min enfald/ okunskap hade jag placerat Dannemora på ett helt annat ställe i Sverige... Nu när jag var någon kilometer från gruvområdet måste jag naturligtvis besöka platsen där några av mina polletter använts.

Det blev träff direkt och den första skylten på gruvområdet visade vägen till ”Storrymningen” och nästa vägen till ”Jungfrugruvan”. Gruvorna låg dessutom bara några hundra meter bort. Det är en häftig känsla att stå vid gruvorna och titta ner i hålen, där polletter märkta ”STORR” och ”JUMF” använts för ett par hundra år sedan. Snacka om begränsat användningsområde! några tusen kvadratmeter stort (… eller kanske mer korrekt ett antal kubikmeter). Tyvärr hade jag inga polletter med mig till Dannemora.

Här hittar du några bilder på polletter från Dannemora.

Dannemora gruvan kan vara så gammal som från 1200-talet. Att gruvan använts sedan 1481 finns det belägg för.

1992 lades gruvan ned, men pga. stigande råvarupriser har nu gruvan återinvigts!


Makalös !?! augusti 27 2012

Köpte i somras en tysk tidskrift från 1733 innehållande bl.a. en bild på en Christina medalj från 1665, dvs. präglad många år efter det att hon abdikerat. Jag funderade inte så mycket mer på tidskriften utan ramade in den och satte den på väggen i ”myntrummet” tillsammans med några äldre svenska (mynt-)plakat.

Fick anledning att ånyo titta i tidskriften när Mysas katalog anlände för några veckor sedan. Som #1123 säljs en likadan medalj som den som avbildas i tidskriften. Objektsbeskrivningen lyder ” Makalös med Fågel Fenix. Av G. F. Travani. Vackert gjuten i brons 1665 i Rom. HK 104. 68,09 g. S.”. Döm av min förvåning när den för mig tidigare okända medaljen sedan dyker upp för tredje gången inom loppet av mindre än en månad. Ett besök hos en släkting i Uppsala som hade haft vänligheten att spara förra helgens Uppsala Nya Tidning (UNT) med ett längre reportage från Uppsala Myntkabinett. I reportaget återfinns medaljen på nytt och dessutom med en intressant text. Det står inte ”MAKALÖS” på medaljen något som både jag och den som skrivit texten i MISAB-katalogen trott. Det står ”MAKELÖS” vilket är en anspelning på att drottning Christina förblev ogift (observera också manshuvudet i hjälmen!). Alltså en föregångare till den nyligen uppmärksammade enkronan på vilken vår nuvarande kung smädas. Medaljen är präglad/gjuten 1665, men redan från början av 1500 talet finns ett mynt där kungen smädas, STEN SURE (MISAB 1:313). Men den smädelsen beror nog liksom Christina ören med texten CHRITINA och CHRISTNA mer på slarv eller att gravören inte varit skrivkunnig. För om något, så borde väl regentens namn stavas rätt?

Idag anlände katalogen till Hagander 4 i brevlådan, nu finns alltså något att "bläddra" i. Bland många bra mynt kommer en riktig kvalitetsraritet att säljas. #7290 ett praktexemplar av 1 Ör SM 1759 med mycket, mycket rött kvar. Slanten blir inte sämre av att det är den svåra typen med de stora sveakronorna som användes på dubbelslantarna!


Hagander 4 augusti 26 2012

Nu ligger PDF-versionen av den sista Hagander-auktionen ute på Nordlinds hemsida. Den sista auktionen innehåller förutom guldmynt och mynt i riksdalerstorlek en trevlig typsamling svenska kopparmynt. Jag får vid tillfälle "bläddra" igenom katalogen och återkomma. Visning av mynten (i Sverige) sker på KMK under MISAB-helgen, närmare bestämt den 8 september 10:30-15:00. Själva auktionen äger rum i Osnabrück den 30 oktober. Euron har gått kräftgången den senaste tiden och har tappat mycket på den svenska kronan. 8.28 SEK/EUR är dagskursen så det kan alltså bli relativt köpvänliga priser för den som har kronan som huvudvaluta!

Sist i katalogen finns ett trevlig index över de fyra Hagander-auktionerna. Med auktion och lotnummer kopplat till de referensverk som finns över dessa svenska mynt; Haganderboken (1996), Sveriges Mynt (SM-boken 1976), Sveriges Besittningsmynt (SB-boken 1080) och del 1 av den Svenska Mynt Historien (SMH). Den första delen av SMH behandlar Frihetstiden och den andra Vikingatiden. Båda böckerna finns att köpa via SNF. Tredje delen av SMH, Vasatiden, är under utarbetande och kommer förhoppningsvis att presenteras inom något år.


Snigelpost... augusti 21 2012

Posten har problem. Läste nyligen att Post och Telestyrelsen bara fram till juli i år fått in nästan 7000 anmälningar. Samma myndighet har också gjort en kundundersökning som visar att mer än hälften av de tillfrågade hade fått någon annans post i sin brevlåda den senaste tiden. Tur att man har ärliga grannar! Viss försiktighet kan alltså rekommenderas (sic!) när vi skickar mynt oss samlare emellan och ibland kan det nog vara värt att kosta på en rekomendering.

Vanliga brev benämns idag ofta som "snigelpost”, något som jag precis fått erfara. Strax efter midsommar köpte jag några mynt från utlandet. Igår kom mynten fram… Under lång tid var den enda information på posten.se att försändelsen anlänt till Postens utrikesterminal på Arlanda, men aldrig lämnat densamma? Försökte reklamera det inträffade men Posten vägrar ta emot reklamationer av adressaten. Det är avsändaren som ansvarar för detta, vilket kan vara förståeligt om försändelsen förkommit utomlands. Men nu hade den registerats av Posten i Sverige och sedan försvunnit. Det utländska postföretaget avvaktade 40 dagar innan en utredning påbörjades.

När jag precis gett upp hoppet om att mynten skulle komma fram mailar säljaren mig plötsligt och meddelar att han på postens hemsida sett att försändelsen nu kommit fram!? Försändelsen fanns att hämta på ett Hemköp långt ifrån den postort som brevet var adresserat till… Ytterligare kontakter togs med Posten och idag cirka 1,5 månad försenad kom så brevet fram. Snittfarten med den "gula postbilen" från utrikesterminalen hem till mig har varit hiskeliga 0,089 km/h. Ingen risk för fortkörning här inte, troligen större risk för en parkeringsbot på vägen…

Innehållet bl.a. ett trevligt besittningsmynt från Riga med valören 1/24 taler (dreipölcher) från det enda året denna typ präglades under Karl XI:s tid 1669. Luckfyllaren i typsamlingen kan nu bytas ut mot ett betydligt trevligare exemplar.

Nu har Posten även sina ljusa sidor? För ett par år sedan köpte jag ett mynt av en svensk mynthandlare. Brevet skickades som vanlig A-post, men handlaren hade tydligen lyckats hitta en nästan 20 år gammal adress i sitt kundregister… Trots 3-4 flyttar de senaste 20 åren hittade myntet så småningom rätt! Men frågan är om det inte var den gamla hyresvärden som räddade det brevet…


MISAB 7 nu på nätet augusti 17 2012

Katalogen anlände för cirka en vecka sedan. Nu har även den digitala katalogen lagts ut. Trevliga kataloger i all ära men högupplösta bilder på nätet tycker jag ger ett bättre beslutsunderlag inför budgivning. På nätet finns också en möjlighet att besiktiga de lotter som inte avbildats i katalogen.

Nu har jag hunnit bläddra igenom katalogen både en och två gånger. Imponeras särskilt av alla de spelpenningar och polletter som säljs. Detta måste vara en av de bättre spelpenning auktionerna som avhållits, möjligtvis bara brädad av Bonde 5. Likaså är pollettdelen imponerande. Jag har inte räknat hur många lots det rör sig om men det är säker över 100. XR, R och S markeringarna duggar tätt. Möjligtvis borde det också finnas några beteckningar UNIK (i privata samlingar). Men jag tycker katalogförfattaren gör rätt som har en viss återhållsamhet i graderingen. Raritetsbeteckningar är en färskvara som alltid kan komma att överprövas, nya objekt upptäcks medan andra kan försvinna.

För egen del tycker jag det är lite synd att såväl svenska mynt som polletter har splittrats upp i katalogen. Visst bör såväl Rådströms som Törngrens samlingar hållas ihop. Men samlar man polletter eller mynt är nog deltagande båda dagarna att rekommendera. Samtidigt som vi är många såväl pollett- som myntsamlare som bara kan delta en av de två auktionsdagarna beroende på andra engagemang eller långa resor till Stockholm. Den stora frågan blir då ska vi åka till Stockholm lördag eller söndag? Som tur är finns alltid möjlighet att lämna anbud!


MISAB 7 augusti 13 2012

Nu är semestern över och man börjar komma in i den vanliga vardagslunken så sakteliga. Förhoppningsvis blir det också lite mer frekvent med inlägg på Ingemars Myntblogg nu.

Under sommaren har en ny blogg presenterats med det passande namnet myntbloggen.se. En trevlig blogg som har varit mycket aktiv med i princip ett inlägg per dag !!!

Idag anlände katalogen till MISAB 7 i brevlådan. En rekordtjock katalog som jag ännu bara som hastigast hunnit bläddra igenom. Men den genombläddringen gav mersmak med massor av mynt, polletter och spelpenningar.

MISAB 7 äger rum den 8-9 september. För den som inte orkar vänta en knapp månad så håller Philea en auktion redan den 22 augusti. Som vanligt fokuserar Philea på filatelistiska objekt, men cirka 200 är av numismatisk karaktär.

Datumet för årets Myntmässa i Lund är nu klart, mässan äger rum den sista helgen i september.


OS 1912 i Nynäshamn juli 21 2012

Missade tyvärr mässan i Olofström idag men om man förutom numismatik är road av segling är Nynäshamn just nu platsen att besöka. De olympiska seglingarna vid solskens-olympiaden 1912 avgjordes den 20-22 juli just i Nynäshamn. 100 års jubileumet uppmärksammans med en jubileumsregatta av det större slaget, 20 juli till 5 augusti.

Bland många klassiska båtar som var med redan 1912 finns såväl den svenska OS-vinnaren ”Kitty” som ”X-et” på plats. ”Kitty” är idag under finskt flagg och är efter en omfattande renovering i absolut UNC kvalitet, en skönhet att beskåda.

Under jubileumsregattan genomförs också årets "Classic Boat Meet" med cirka 150 båtar från början av förra seklet närvarande. En orgie i mahogny, här i form av en mycket fin samling klassiska italienska Riva-båtar.

För att räknas som antikvitet ska föremålet var minst 100 år. Flera av båtarna i Nynäshamn är alltså antikviteter i ordets rätta bemärkelse. Själv har jag en bit kvar även om jag precis kommit halvvägs.


Myntmässa på lördag ! juli 16 2012

Just nu njuter jag av semester och myntsamlande känns avlägset...

På lördag är det Myntmässa i Olofström (PDF). Jag har aldrig varit på Olofströmsmässan och det blir inget besök i år heller... Men jag har hört från andra att uppslutningen både bland handlare och samlare brukar vara riktigt bra. Detta trots att mässan äger rum mitt i semestertider eller kanske just därför!

Häromdagen landade ett reklamblad från MISAB i brevlådan. Septemberauktionen blir den till omfånget största auktionen som firman hållit med cirka 1.750 utrop fördelat på två dagar. Innehållsmässigt verkar det bli en toppauktion med bland annat Törngrens pärlor, delar av Rådströms samling och de bästa objekten ur Anderssons litteratursamling.


Semester !!! juli 05 2012

Nu är det sommar på riktigt. Inte bara varmt ute och båten sjösatt, utan även semester!!!

Tjuvstartade semestern redan midsommarveckan med ett besök i Barcelona tillsammans med familjen. Sprang bl.a. på 4-5 mynthandlare på bara någon timme i Gamla stan och dessutom en trevlig antikmarknad utanför Catedral de Barcelona. Tyvärr hade jag inte tid att studera saluförda mynt närmare.

Åker du till Barcelona är tydligen söndagsmarknaderna att rekommendera. Både Bok- och myntmarknaden "Mercata de Saint Antioni" som marknaden "Fira de Filatelia i Numismatica" verkar innehålla mängder med intressanta objekt. Åtminstone enligt en myntsamlande(!) Skotte, som jag hamnade i samspråk med i hotellbaren.

För egen del blev det som sagt inga spanska mynt. Nästa besök i Spanien får planeras bättre... Däremot har jag de senaste veckorna hittat flera trevliga polletter på Hasses Medaljsida.

Nu är det hängmattan som gäller de kommande veckorna


FriMynt 2013 juni 29 2012 23:45:1

Nu verkar datumet för nästa års numismatiska höjdpunkt vara bestämt. FriMynt 2013 går av stapeln den 27 april och som vanligt på Idrottens Hus i Helsingborg. Allt enligt FriMynts-hemsida. Det är alltså bara att boka in sista helgen i april redan nu!!!

Betraktelser från en auktionssal… juni 27 2012

Nu är det uppehåll med liveauktioner. Nästa auktion med större svenskintresse är MISAB 7 i september. I avvaktan på nästa auktion kommer här en liten betraktelse från en auktionssal. Det finns många "urtyper" på en auktion, här i skepnad av sju kända sagofigurer!

…prosit - Kanske inte nyser men gör stort väsen av sig. Högt och tydligt förklarar han intresset för ett visst objekt. Naturligtvis i syfte att skrämma bort andra spekulanter…

…trötter - Sitter och halvsover och höjer spaden först när klubban ska falla eller strax därefter. Piggnar till i pausen och berättar då om alla missade objekt…

…kloker - Briljerar med sina kunskaper och talar om vad som är köpvärt och inte. Bjuder sedan enbart på det icke köpvärda…

...butter - Inte mycket är bra, dåliga beskrivningar i katalogen, trångt med plats i lokalen, snålt med fika, för höga provisioner…

…glader - Finns i auktionssalen företrädesvis för det sociala umgänget, bjuder spontant på något enstaka objekt. Trivs bäst i pauserna...

…blyger - Kanske inte är så blyg men är väldigt, väldigt diskret i budgivningen. En mardröm för den icke uppmärksamme auktionisten...

…toker - Ska bara ha ett visst objekt, kosta vad det kosta vill…


Sommartider !!! juni 09 2012

Nu går vi mot sommar och andra intressen får ta större plats på bekostnad av numismatiken. Visst kommer det att bli ett och annat besök på Tradera, eBay och andra siter men där stannar det nog. Kanske blir det något enstaka blogg-inlägg när andan faller på. Om inte förr så återkommer jag i slutet av sommaren när katalogen till MISAB anländer. En riktigt bra auktion enligt förhandssnacket. För den som inte vill ta sommarlov redan nu så anordnar Philea en auktion på onsdag.

Sommarlektyr i år blir bl.a. Roger Svenssons nyutkomna bok Renovatio Monetae. Ännu har jag bara som hastigast bläddrat igenom boken, men den verkar vara mycket intressant. Det är alltid spännande och utvecklande när olika forskningsområden möts. I detta fall traditionell numismatisk forskning mixad med ekonomiska teorier för att bl.a. förklara myntens begränsade användningstid.

Ett större fynd med svenskintresse har gjorts i Danmark och ett antal 4 skillingar 1535 ska ha hittats! länk till natmus.dk >>.

Avslutar med två bilder, en på en nyinköpt pollett...  ...och en från joggingrundan i morse.

I bakgrunden syns Viksten där man nyligen tror sig ha hittat resterna av Resande Man. Kronoskeppet Resande Man var på väg till Polen men förliste i november 1660 och skall enligt sägnen och bevarade dokument i lasten haft mängder med guld- och silvermynt...

Trevlig sommar!

Ingemar


MISAB 7 (8-9 september) maj 22 2012

Datumet för MISAB 7 är nu spikat så det är bara att "boka" bord på restaurang Garnisonen helgen den 8-9 september.

Att det åter blir en två-dagars auktion tyder på att MISAB har fått in många objekt till auktionen. Sedan tidigare är det känt att MISAB säljer ett hundratal utrop bättre numismatisk litteratur. De bästa objekten från samma samling som Numismatiska Klubben sålde förra helgen. Av hemsidan framgår att en bättre guldmyntssamling och en stor avdelning äldre kopparmynt också kommer att säljas, men mer kommer naturligtvis att presenteras framöver.

Katalogen kan beställas redan nu och som vanligt gäller att de som är ute i tid också får sitt namn tryckt i katalogen.

Litteratur-auktionen avslutad maj 13 2012

Dagens auktion i Uppsala är nu avslutad och slutprislistan ligger ute på Numismatiska Klubbens hemsida (klicka på katalogen för att komma till slutprislistan)

Jag hade lagt några anbud men gick lottlös från auktionen...

Myntkompaniet + Auktion i Uppsala maj 12 2012

Idag har det varit auktion hos Myntkompaniet/Philea i Stockholm. Jag var inte där, men slutprislistan ligger nu ute på Myntkompaniet/ Phileas hemsida. Inga sensationell slutpriser och relativt mycket av materialet blev osålt. Bäst gick Ulrika dukaten 1720, 51.000 (30.000) och 1 daler 1715 kanonmetall 33.000 (18.000). Men som sagt mycket blev osålt bl.a. 5 marken 1612 och avslaget 1660 av 16 marken.

I morgon är det litteraturauktion i Uppsala med nästa 500 utrop! Numismatiska klubben har tillsammans med MISAB fått förtroendet att sälja en mycket bra samling litteratur. Volymmässigt säljs de flesta objekten i morgon, söndag, men ett 100-tal av de bättre objekten kommer på MISAB till hösten. Jag hade planer på att åka till Uppsala men så blir det inte. Skickade i stället in några skriftliga anbud i veckan, så jag får avvakta och hoppas på det bästa. Visst är det mycket intressant litteratur som säljs, men det är nog bara ett tio-tal utrop som jag är riktig spekulant på. Utländsk litteratur och gamla lagerlistor från Appelgren, Bokauktionskammaren, Bukowski, Hirsch, Holmberg, Selling m.fl. är intressanta men inget jag samlar på.

Två Sven Svensson polletter från förra helgen. Trollhättan 1 kanna dricka med respektive utan årtal.

Gripsholms slotts porträttsamling maj 08 2012

Den gångna helgen hade SNF årsmöte i Mariefred och föreningen besökte bl.a. Gripsholms slott. De flesta av våra regenter finns porträtterade på slottet, de flesta målningarna är dessutom välkända. Det ger en extra känsla att sitta i rikssalen på slottet och lyssna på Hemmingssons föredrag om myntningen 1598 samtidigt som salen är fylld av målningar av den tidens europeiska regenter och att dessutom ha självaste Sigismund i blickfånget! ...och känner du igen Christina-porträttet nedan?

När man tittar närmare på porträttet är det inte svårt att avslöja vad som inspirerade till Drottning Christinas Sala-riksdalrar (1639-1641). Jacob Heinrich Elbfas målning av en 8-årig (!) drottning har nog inte bara inspirerat gravören, troligen har målningen tjänat som förlaga för porträttet på mynten. Såg även en tavla som tjänat som förebild för en Spelpenning 1750, Hönstavlan av Johan Pasch 1747.

Under rundvandringen dök också två numismatiska kändisar upp. En målning av en av den svenska numismatikens pionjärer, Johannes Loccenius (1598-1677) och en av Nils Keder (1659-1735).

Naturligtvis finns det säkert fler numismatiska kändisar avbildade på Gripsholm och många av tavlorna har säkert varit förebilder för såväl mynt som medaljer. För den som vill veta mer är bara att åka till Mariefred och utforska området!


SNF:s årsmöte 2012 maj 06 2012

En trevlig helg med ett 40-tal numismatiskt intresserade närvarande har precis avslutats.

Helgen bjöd på flera bra föredrag i passande miljöer. Myntningen 1598 hölls i rikssalen på Gripsholms slott och föredraget om Roggesamlingen passande nog i rikssalen på Roggeborgen, före föredraget visades också valda delar av Roggesamlingen upp. En samling som annars förvaras på KMK. Helgen avslutades med ett mycket intressant föredrag om svenska provmynt. En mängd olika provmynt många helt okända för mig och för den övriga publiken visades upp.

Bilden i förra inlägget på Gripsholms Slott var en mycket tidig etsning/träsnitt? med många hundra år på nacken. Här kommer en dagsfärsk bild. Observera särskilt den tretungade svenska flaggan vid slottet, som för dagen var placerad på halv stång maa kungens farbror Greve Carl-Johans bortgång i går.

Sven Svensson auktionen gick bra, för egen del fick jag med mig ett par objekt, bl.a. Trollhätte-polletterna. Som vanligt gick många utrop till bordet. Hela slutprislistan kommer inom kort att publiceras på SNF:s hemsida.

Under helgens årsmöte presenterades en ny bok i SNF:s monografi-serie, en bok om brakteater författad av Roger Svensson. Alla SNF:s medhavda exemplar såldes slut så jag får kila ner till Banérgatan någon dag framöver och inhandla ett exemplar av denna som det verkar mycket trevliga bok.


Sveriges nya sedlar/ SNF:s årsmöte maj 04 2012

Idag öppnar en liten utställning på KMK där du kan se förslagen till de nya sedlarna. Såväl det vinnande förslaget av Göran Österlund som övriga bidrag till utformningen av sedlarna visas upp.

Katalogen till Litteraturauktionen i Uppsala nästkommande helg (13 maj) ligger nu upplagd på Numismatiska Klubbens hemsida. Det är nästan 500 utrop och ett brett sortiment av litteratur som bjuds ut. De flesta intresserade av numismatik borde kunna hitta något av intresse på auktionen. Själv överväger jag starkt att åka till Uppsala, för säkerhets skull med bil eftersom litteratur både kan vara skrymmande och ha en förmåga att väga lite...

I morgon hålls SNF:s årsmöte på Gripsholmsviken i Mariefred. Ett digert program är inplanerat lördag till söndag. Förutom själva årsmötet och en traditionell Svensson auktion innehåller helgen bl.a. tre föredrag och visning av Gripsholms Slott. Auktionen är ganska mager denna gång. Lite mynt, medaljer och polletter säljs, inga märkvärdigheter men ändå trevliga objekt med en så klart bra proviens! Föredragen i helgen hålls i tur och ordning av Bengt Hemmingsson "Myntningen 1598", Ragnar Hedlund "Strängnässamlingen" och slutligen av J-O Björk "Svenska provmynt genom tiderna".

Lägger man till dessa evenemang Phileas auktion (12 maj) så är det två fullspäckade helger som väntar.


Eriksbergs 10 daler plåt 1644 såld !!! maj 03 2012

Det som det gick rykten om i mellandagarna har nu bekräftats. Det var Svensk Numismatisk Tidskrift som fick äran att släppa denna "stoppa pressarna"-nyhet Eriksbergs 10 daler plåt 1644 såld ! 10 dalern har i många år ansetts omöjlig att förvärva. Orsaken har varit att alla åtta kända exemplar har funnits i tryggt förvar. En på Avesta myntmuseum, en i samling Bonde och övriga sex på KMK. Samlingar som nog ingen trodde skulle komma ut till försäljning i modern tid.

Visserligen fanns det väl vissa spekulationer för några år sedan då det blev känt att samling Bonde skulle försäljas på auktion via Nordlinds mynthandel. På de sex Bondeauktionerna som Nordlind anordnade dök inte plåtmynten upp och många trodde nog att plåtmynten skulle behållas på Eriksberg. Men nu har myntet som många generationer av storsamlare inte beretts möjligheter att förvärva sålts.

Köpare är en känd mynthandlare i centrala Stockholm, enligt SNT fick han erbjudandet strax före jul, snacka om julklapp för en plåtmyntsamlare... Priset för plåten är inte känt, men naturligtvis slår det alla tidigare rekordförsäljningar i Sverige. Troligen är priset i den klass att försäljningen borde hamna i tio-i-topp, World Wide. En viss vägledning om försäljningspriset ges dock i SNT, det är jämförbart med priset för 10 (tio) stycken 8-dalersplåtar. De två senaste försäljningarna Bukowskis och Hagander har båda inbringat + 2 mkr styck. Priset för 10-dalern bör alltså ligga i 20 miljoners klassen. Trots det höga priset tror jag inte det är något överpris för en sådan numismatisk raritet av klass, jag tror inte många höjt på ögonbrynen om priset blivit både 30, 40 mkr eller kanske ändå mer...

Som bilaga till SNT 2012:4 medföljer en affisch med plåten avbildad i naturlig storlek. Bilden visar inte bara hur stor plåten är utan visar också med tydlighet vilken otroligt hög kvalitet den håller. 19,76 kilo numismatisk klenod!

Det är bara att gratulera köparen till århundradets (och då inkluderar jag även 1900-talet) köp!


Polletter på SNF april 25 2012

Precis hemkommen efter en föreningskväll på SNF. Temat för kvällen var äldre svenska polletter och pollettsamlande. Dan Carlberg höll ett inspirerande föredrag om svenska polletter fram till ca 1800 och sitt eget samlande. Allt från Förbundshären 1634 till näver, lack och läder polletter. Polletter som pga. sitt förgängliga material ofta är riktiga rariteter.

Polletter är intressanta och har en historia som i mångt och mycket överensstämmer med myntens. För den som är intresserad av polletter rekommenderas medlemskap i Svenska Pollettföreningen.

Under kvällen fick jag också den tryckta versionen av Myntkompaniets kommande auktion, 12 maj 2012. Katalogen utgjorde lektyren på hemresan från Stockholm. Jag skrev för lite sedan om auktionen. Konstaterar nu efter hemresan att auktionen är betydlig bättre än vad jag vid en första "glimt" på hemsidan ansåg. En mängd högkvalitativa mynt säljs, lägg därtill bra medaljer och flera trevliga provavslag. Katalogen ligger nu ute online på Myntkompaniet/ Phileas hemsida. Fick i kväll också bekräftat att litteraturauktionen i Uppsala den 13:e är en riktigt stor auktion med cirka 500 nummer! Planen är att katalogen läggs ut på NKU:s hemsida till helgen.

Väl hemkommen hade också Malmö Frimärkshandels senaste auktionskatalog anlänt. Denna gång dock utan några mynt.


Våra nya sedlar! april 24 2012

Idag presenterade Riksbanken den konstnärliga utgångspunkten för hur de nya sedlarna kommer att se ut. Flera förslag på sedelserien hade presenterats av olika konstnärer. Vinnande förslag blev "kulturresan" av Göran Österlund.

Valde Riksbanken rätt motivserie? Det får du själv avgöra, alla de andra förslagen hittar du också på Riksbankens hemsida.


7 miljoner för 1 cent 1792... april 22 2012

Priserna på svenska mynt är för närvarande mycket goda, men vi kommer ändå inte i närheten av de amerikanska priserna. Häromdagen såldes en cent 1792 för hissnande 1.150.000 USD av Heritage Auctions i USA. Heritage är en ledande auktionsfirma i USA, omsättningen för auktionsfirman de senaste 12 månaderna är nästa en miljard (USD...). Mynten dominerar på Heritage och nästan vart annat objekt som just nu är till salu är myntrelaterat, därav ett 30-tal svenska objekt.

Närmast de amerikanska priserna och utbudet för svensk del kommer Hagander auktionerna. Datumet för den avslutande Hagander auktionen (4) är nu klart. Künkers har auktioner 15-19 oktober och någon av dessa dagar säljs den sista delen av Haganders samling. Under hösten kommer också Haganders kopparmyntsamling (!) att säljas. Förutom de stora silvermynten i riksdalerstorlek och guldmynt från Sverige och dess besittningar samlade Hagander kopparmynt. Misstänker att han även här bara samlade det bästa. Mer finns att läsa på Nordlinds hemsida.


Våren-sommaren 2012 april 17 2012

Hoppas att ni alla nu har vilat ut er efter helgens kraftansträngning i Helsingborg! Vi var 1.500 som besökte mässan enligt arrangören. En intensiv mässa och för många av oss en lång resväg till och från Helsingborg tar på krafterna. Många säger att FriMynt är avslutningen på vårterminen för oss myntsamlare. Det är dock en sanning med modifikation. Ännu finns en hel del godbitar kvar innan vi skriver hösttermin och sjunde MISAB auktionen.

Första helgen i maj (5-6) håller Svenska Numismatiska Föreningen sitt årsmöte på Gripsholms Slott i Mariefred. Förutom årsmöte är flera aktiviteter samt en sedvanlig Svensson auktion inplanerade.

Andra helgen i maj finns två intressanta evenemang. På lördagen (12 maj) håller Philea AB en bättre myntauktion i Stockholm. Den tryckta katalogen kommer i slutet av april, men redan nu har mynten börjat läggas ut på hemsidan. Det blir en riktigt bra Philea-auktion denna gång. Flera riktigt bra mynt är till salu bl.a. 2 öre 1602, 5 mark klipping 1612, ett provavslag av 16 marken (kastmyntet) 1660 i oädel metall och flera trevliga medaljer som en Karl XII dödsmedalj graverad av Hedlinger. På söndagen (13 maj) säljs en större samling litteratur av Numismatiska Klubben i Uppsala. Någonstans har jag hört/ läst att det kan röra sig om 300-400 utrop! Den bättre litteraturen från samma samling kommer att säljas av MISAB i höst. Observera att du måste vara medlem i SNF eller NKU för att kunna bjuda på auktionen den 13 maj.

Fick idag också information om den årliga mässan i Olofström, det blir den 21 juli (en dag som jag tänkt ägna åt annat än mynt...). Mer om mässan finns inom kort i min Numismatiska Agenda.


FriMynt 2012 april 14 2012

Så var ordningen återställd. Två år i rad har jag missat mässan på grund av ”askmoln” och influensa, men i år blev det äntligen åter ett besök. Mässor och auktioner är alltid att rekommendera. Inte bara för de många objektens skull utan även för alla bekanta man springer på. På en mässa av FriMynts storlek blir det naturligtvis extra många kända ansikten.

Köerna var långa i entrehallen vid elva-tiden i morse då dörrarna slogs upp. Handlarna hade även denna gång slutit upp ordentligt och det var bara några få som saknades. Utbudet var relativt bra även om en och annan besökare klagade på det.

Det blev såklart några inköp även för egen del dock inga märkvärdigheter, några mynt och polletter samt ett par svårare varianter som jag inte kunde motstå även om dessa redan finns i samlingen.

Svenska Pollettföreningen höll under mässan sitt årsmöte. Ett årsmöte som jag tyvärr missade. Får istället sikta in mig på SNFs årsmöte i Mariefred första helgen i maj.

Lunchen intogs i gott sällskap på den franska ”mynt”-krogen La Petite, en krog som gästats av tillresta numismatiker i säker 25 år. Lunchen var densamma som under de senaste 20 åren, en klassisk Bookmaker-toast, en rätt som för övrigt försvann från krogens meny för 10-15 år sedan, men som ändå alltid serveras i samband med FriMynt!

Tidigare år har jag oftast åkt med bussen som Skilling Banco i Linköping chartrar. Trots en behaglig bussresa tillsammans med många myntentusiaster dessa gånger, har dagarna då blivit riktigt långa. Till saken hör att jag har drygt 20 mil till Linköping… 120 mil på landsvägarna och 5-6 timmar på en myntmässa under ibland en och samma dag tar på krafterna, ingen överdrift att säga att man då har varit ”lättvaggad” på lördagskvällen… I år fick det i stället bli en weekend i Helsingborg. Utvilad när mässan startade i förmiddags och så här efter mässan kunna sträcka ut sig på hotellrummet. Senare i kväll blir det att ta färjan över till Helsingør för ”smørrebrød”, en Tuborg och den ”lille”, eller kanske två…


Utställare på FriMynt 2012 april 12 2012

Nu är listan med FriMynts utställare på lördag tillgänglig. Totalt finns ett 50-tal handlare m.m. på plats. Förteckningen hittar du här - FriMynt 2012


På lördag är det FriMynt 2012 april 10 2012

På lördag är det åter dags för FriMynt i Helsingborg. Det finns ingen information på FriMynts hemsida om vilka som ställer ut. En god gissning är dock att de flesta av Sveriges mynthandlare och säkert några utländska finns på plats i Helsingborg, på Sveriges största myntmässa.

Om du har möjlighet att ta dig till Helsingborg så rekommenderas ett besök. Utbudet av mynt, sedlar, polletter och medaljer brukar vara riktigt bra på FriMynt.

Efter påskens mindre trevliga väder med snöbyar och minusgrader, verkar det som vanligt bli bra väder i Helsingborg under FriMynts-helgen, uppåt 10 grader och sol enligt SMHI!


Snart är det FriMynt 2012 april 01 2012

Nästa helg är det påsk och helgen därefter dags för årets FriMynt i Helsingborg. Jag har missat de två senaste årens mässa av olika skäl men i år hade jag tänkt ta mig ner och möta våren i Helsingborg.

Jobba med numismatik på heltid? Är du intresserad av ett nytt jobb och har ambitionen att bli chef för en statlig institution, gärna belägen nära kungliga slottet? Surfa då in på Arbetsförmedlingens Platsbank. Bland drygt 77000 lediga jobb, finns just nu ett som borde passa dig som handen i handsken!


Hagander 3 - slut mars 16 2012

Nu har (preliminära) slutpriser lagts ut på Künkers hemsida. Omsättningen blev som vanligt mycket god när Hagandermynt säljs. En snabb överblick ger vid handen att omsättningen troligen blev mellan 15-20 mkr, vilket ännu en gång skulle tyda på ett snittpris kring 70 tkr/ objekt!

Ett 40-tal objekt passerade 10.000€ gränsen och sex av dessa 50.000€. Dyrast blev 20 dukaten 1633 Wolgast (100.000€) följt av 5 dukat 1645 Riga (75.000€), 10 dukaten 1650 Bremen (75.000€) och 10 dukaten 1655 Riga (65.000€) alla i guld. Dyraste silvermyntet blev dalern (svärdet) 1534 (55.000€).

Dalern 1534 (kronan) och 2 dalern Vadstena kostade 30.000€ respektive 19.000€ d.v.s. ungefär i paritet med vad motsvarande objekt betalades på MISAB 6. Den unika riksdalern 1713 med rutad rand, alltså den första riksdalern med randskydd, slutade på 7500€

Provisionen på Künker/Nordlind ligger mellan 20-25% och är inte medräknad i prisuppgifterna ovan. Euron står idag i 8,87.


Hagander 3 mars 13 2012

På torsdag är det dags för försäljningen av den tredje delen av Haganders samling. Nya rekordnoteringar är säkert att vänta. Över 25 objekt har utropspris över 10.000€ men betydligt fler objekt kommer naturligtvis att överstiga 10K€. Högst utrop har #7541 20 dukaten från Wolgast 1633 med 50K€.

Ska bli spännande och se slutpriserna på #7501 daler 1534 och #7508 2 daler Vadstena, liknande mynt såldes som bekant på MISAB den gångna helgen. På tal om MISAB så skrev jag tidigare om kopparmyntserien 1949, det blev hård kamp om dessa mynt och slutpriset blev hela 45.000 exkl. provision.


MISAB 6 slut mars 10 2012

Det var rekordmycket publik på dagens auktion. En orsak var naturligtvis att det var en endagsauktion. Vid andra MISAB auktioner där de utländska mynten sålts dag ett och de svenska dag två har publiken delvis bytts ut, nu var alla på plats samtidigt.

De höga prisnivåerna håller i sig även om de riktiga rariteterna från Sven Svenssons samling ändå gick dock relativt billigt. Elbingdalern stannade på 352 tkr och Vadstensdalern på 225 tkr. Höga slutpriser men jag tror inte många lyft på ögonbrynen om dessa två objekt hade sålts för över halvmiljonen styck. Prisraketen blev istället dalern 1534 som budades upp från 100 tkr till 280 tkr. Johan Sverkerssons myntet kostade denna gång ungefär lika mycket som på MISAB 1, 130 tkr.

Hela slutprislistan hittar du här MISAB 6 - slutprislista.

Omsättningen på auktion 6 blev om jag räknat rätt strax under 8 mkr, d.v.s. högre än det brukar vara på MISAB. Snittpriset per objekt blev nästan 7000 vilket också är betydligt högre än normalt. I veckan är det dags för Hagander 3, har för mig att snittpriset per objekt i höstas var ungefär det tiobubbla MISAB eller mäktiga 70 tkr.


I morgon är det auktion ! mars 09 2012

Då var det dags för en av årets begivenheter på hemmaplan, MISAB 6. Det blir till att lägga sig i någorlunda tid i kväll och ställa väckarklockan trots att det är lördag. Min plan är att vara på plats när försäljningen av svenska mynt börjar, alltså vid # 138 en av flera Sigtuna penningar.

Om jag minns rätt så är MISAB-rekordet för ett enskilt objekt 225.000 (exkl. provision), talern 1631 från Weimar som såldes på auktion 4. Flera objekt har potential att passera 225.000 i morgon; 2 daler Vadstena, dalern 1594 eller varför inte Elbing dukaten 1657? Blir det bud på Svenssons 2 taler 1628 från Elbing blir det automatiskt nytt rekord eftersom utropet är satt till 250.000. Frågan är vad 2 talern stannar på, med rätt spekulanter kan säkert utropspriset fördubblas och kanske sticka iväg ändå mer...

Besökte i dag KMK och inhandlade bl.a. den nyutkomna boken Sedlar i beredskap - Sveriges pengar i kristider. En först snabbläddring ger vid handen att detta är en riktigt trevlig bok.

I morgon kväll återkommer jag med ett litet snabbreferat från auktionen. För er som kommer vara på plats eller har lämnat anbud, lycka till!


Auktion på lördag ! mars 07 2012

På lördag är det dags för MISAB 6. Första utropet sker 09.00 på Garnisonen i Stockholm (latitud 56,262948, longitud 14,5299078 enligt katalogen). Nummer 1 är ett grekiskt mynt från 530-510 B.C. Lite senare säljs ett av de absolut äldsta mynten som är tillgängliga för oss samlare, nummer 29 är ett mynt från Lydia daterat till 651-650 B.C. Framåt 10.30 bör det så vara dags för de svenska objekten och nummer 138 en Sigtuna penning, varianten med REX ANCOL.

Förra året gjorde jag en liten ovetenskaplig jämförelse mellan slutresultaten på MISAB resp. Aurum auktionerna. Om jag minns rätt så blev det dött lopp. I år blir det ingen jämförelse eftersom det inte blev någon Aurum-auktion. Orsaken till den uteblivna auktionen är för de flesta okänd då varken hemsida eller något nyhetsbrev ger besked i frågan. Såg dock att Aurum hade en annons i senaste numret av SNT. Vi får alltså hoppas att det bara är ett tillfälligt uppehåll. Får se om jag kan göra någon annan jämförelse i år, kanske med Haganderauktionen på torsdag nästa vecka? Det finns en del objekt som säljs på båda auktionerna, bl.a. den mycket svåra 2 dalern från Vadstena och dalern 1534 ”kronan”.


MISAB 6 - visning mars 03 2012

Så var sportlovet över och nästa lördag vid den här tiden pågår MISAB auktion 6 för fullt. Oj vad tiden går fort och det känns inte länge sedan den första, Frösell-auktionen, gick av stapeln. Kommande vecka kommer katalogen till MISAB 6 att utgöra den huvudsakliga läsningen på resan till och från jobbet. Vill du se objekten live så går det bra i SNF:s lokaler på Banérgatan, onsdag till torsdag 1600-1900 och fredag 1000-1900.

Som vanligt finns det mycket som skulle passa in i den egna samlingen och jag får hoppas att åtminstone några mynt följer med hem på lördag! Jag har redan kryssat för ganska många mynt där bud ska lämnas och fler lär det bli. De rara Svenssonmynten utgör så klart topparna på auktionen, men materialet i klassen under dessa mynt är inte dåligt det heller. Kopparörena 1949 kommer säkert också att röna stort intresse. Vad gäller de mindre Elbing-mynten från Svenssons samling så finns flera rariteter som förmodligen är svårare än markeringarna i katalogen antyder!

Två enmarkare 1598 (SM 16a och SM 16b) med myntort Gripsholm är till salu. Kanske ett lämpligt köp för den som tänker delta på SNF:s årsmöte 2012 som äger rum just på Gripsholms slott, helgen 5-6 maj. Jag misstänker att ett och annat Gripsholms mynt kommer att visas upp på årsmötet av närvarande SNF:are!

Det är långt mellan de offentliga liveauktionerna och under tiden mellan dessa är olika online auktioner på nätet ett bra alternativ. Själv köper jag betydligt mer mynt på Tradera, eBay och andra siter än på liveauktioner. Samlar man som jag inte det exklusivaste materialet så erbjuder dessa auktioner många godbitar både i kvalitet och svårighetsgrad. Med lite uppmärksamhet och tur går det att göra bra köp. Den egna samlingen har säkert utökats med 15-20 mynt bara under årets två första månader. Bl.a. kastmynten till Karl XII:s och Karl XIII:s kröningar 1697 resp. 1809, en snygg 1ÖrKm 1721 på Publica Fide, Elbing 1/24 thaler 1635! (GIIA, SB7), Hessen-Kassel (Schmalkalden) penning 1737 och en riktigt fin femöring 1690.

På tal om online-auktioner så blev Buderas bortagande av avgifter ingen större succé. Myntkategorin är idag precis lika död som den varit de senaste åren. Tradera har tagit bort uppläggningsavgiften för de 100 första objekten som en säljare lägger ut varje månad. Om detta är bra eller dåligt återstår att se. En viss risk finns för att många enkla mynt framöver bara kommer att snurra runt och aldrig säljas p.g.a. allt för optimistiska utropspriser. Fast det är väl fallet redan idag? Jag vet inte vad rekordet är, men vissa mynt har nog legat ute osålda i över fem år... Vi får hoppas att Tradera snart också tar efter ägaren eBays policy och förbjuder försäljningen av kopior. Tyvärr dyker det idag upp allt för många kopior och Tradera verkar inte vilja reagera, inte ens när dom uppmärksammas på förekomsten.

Nytt på nätet: Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT) finns nu på Facebook!


Budera.se slopar sina avgifter! februari 10 2012

För några år sedan hade Budera ett mindre uppsving och under några månader var kategorin Mynt & Sedlar riktigt aktiv. Efter det att Budera införde en uppläggningsavgift har kategorin Mynt & Sedlar helt och hållet dött, kanske övriga siten också? Nu har Budera tagit beslutet att slopa uppläggningsavgiften. Förändringen träder i kraft nu på måndag den 13 februari och medför att Budera framöver varken har uppläggningsavgift eller försäljningsprovision. Om du vill att auktionen ska synas lite extra får du betala för det.

Eftersom Budera nu varken har uppläggningsavgift eller provision kan Budera åter vara ett bra alternativ till Tradera särskilt för enklare objekt. Konkurrens har aldrig skadat och framöver blir det kanske lika vanligt för oss myntsamlare att besöka Buderas myntavdelning som Traderas dito!


MISAB 6 nu på nätet! Februari 06 2012

Förra veckan kom papperskatalogen till MISAB 6 idag la Myntauktioner i Sverige ut PDF-versionen på hemsidan.

Jag har bara som hastigast gått igenom katalogen men kan konstatera att många trevliga mynt kommer att säljas även denna gång. En favorit i repris är # 145 falkhuvudet. Myntet har tillhört Anders Frösell och såldes på MISAB 1 när Frösells medeltidssamling gick under klubban 2009. Falkhuvudet prydde också framsida på katalogen till premiärauktionen. Utropspriset är satt till jämna 100.000, men myntet blir säkert betydligt dyrare. Vid förra försäljningen blev slutpriset 132.000 exkl. provision. Falkhuvudet är den enda typ som slogs under Johan Sverkersson (1216-1222) och myntet är därför eftertraktat såväl av medeltidssamlare som de som samlar svenska regenter.

SNF har lämnat in ett antal svåra mynt som tillhört Sven Svensson, tyngdpunkt ligger på besittningsmynt från Elbing. Flera rara mynt bl.a. den i privata samlingar unika 2 dalern 1628 kommer att säljas. Utropet på dalern är satt till 250.000 vilket gör myntet till det på förhand dyraste objektet på MISAB 6. Respektive Svensson mynt har före utropsnummer passande nog försetts med ett plommonstop, en huvudbonad som Svensson föredrog. Nettot på försäljningen av dessa mynt överförs från SNF till Sven Svenssons Stiftelse för numismatik.

Många klippingmynt kommer att säljas. Förutom flera snygga kopparklippingarna från Gustaf II Adolf säljs flera riktigt rara silverklippingar bl.a. 8-4-2 mark Vadstena 1568, 2 x Gripsholmsmark 1598 och Kalmar 4 mark 1603, 1604 samt 2 mark 1604.


MISAB 6 Januari 31 2012

2012 har rivstartat. I helgen var det myntmässa i Rosersberg. Häromdagen lades Hagander 3 ut på nätet och idag anlände katalogen till MISAB 6. Ännu finns katalogen inte på nätet men inom kort går den säkert att ladda ner från MISAB:s hemsida myntauktioner.se.

Från Aurum är det tyst. Ingen information på hemsidan och inga utskickade nyhetsbrev. Vilket tyder på att det inte blir någon sedvanlig Aurum-auktion i månadsskiftet februari/mars. Vi får hoppas att det bara är ett tillfälligt avbrott och att Aurum 8 snart ser dagens ljus.


Hagander 3 januari 30 2012

Nordlinds Mynthandel har i dagarna lagt ut katalogen till Hagander 3 på sin hemsida. Ännu en gång en mängd godbitar från Haganders magnifika samling. Bland mycket kan exvis nämnas "kronan" och "svärdet" 1534 samt den unika riksdalern 1713 med rutad rand (ex Svensson, SM 28c)

London har som alltid mycket att erbjuda så "mynten" fick stå tillbaks för andra attraktioner. Letade inte aktivt efter någon mynthandlare och den jag råkade på sålde mest romerska jordfynd. Hade hoppats få se myntkabinettet på Brittish Museum, men där fick jag tji, myntavdelningen var under ombyggnad och stängd januari till juni... Några mynt fanns dock att beskåda i andra delar av utställningen.

Bland annat ett stort och mycket vackert grekiskt mynt, med i det närmaste präglingsglans (tyvärr missade jag information om detta mynt) och en gigantisk 10-as från Rom 215 BC (diametern var minst 10 cm).


Myntmässa i Rosersberg januari 23 2012

På lördag (28 januari) är det dags för den årliga Myntmässan i Rosersberg. Mässan anordnas av Sigtuna Myntklubb. Mässan är öppen 1000-1500 och enligt uppgift kommer ett 20-tal etablerade utställare att delta.

Jag har besökt mässan två gånger och varit mycket nöjd med båda besöken. I år blir det inga myntköp i Rosersberg, men kanske i London. Har hittad några handlare på Google, men det finns naturligtvis fler.

Om någon har tips på bra mynthandlare i London får ni gärna maila mig!


eBay stoppar kopior januari 19 2012

eBay förändrar sin policy vad avser försäljning av moderna myntkopior. Från den 20 februari är det inte längre tillåtet att sälja s.k. replica/copy mynt på eBay.

Under senare år har mängder av kopior tillverkade i Kina bjudits ut till försäljning. Säljarna har i överensstämmelse med eBays tidigare policy varit noga med att tala om att det är kopior som säljs. Vilket är en klen tröst då dessa kopior ofta dykt upp i andra hand och där informationen om dess ursprung helt har utelämnats. Flera av dessa kopior har också sålts vidare på svenska Tradera.

För några år sedan såldes ett större antal svenska kopior på eBay. Liksom för övriga kopior var det avbildade myntet tydligt märkt med "copy" eller "replica". Jag köpte några i studiesyfte men inget av dessa var märkt. Under senare år har denna försäljning lyckligtvis avtagit. Till skillnad från flera andra länders mynt, var vi relativt förskonade och jag känner bara till 15 olika kinesiska Sverige kopior. En förteckning över dessa hittar du i denna artikel på min hemsida. Vi får hoppas att eBays svenska dotterbolag Tradera kopierar (sic!) moderbolagets policy.

ps. Ingemars Myntsida finns nu även på Twitter! @Myntsidan


???QR januari 13 2012

I mobilåldern...


Gott Nytt År! januari 02 2012

2012 har rivstartat.

Datumet för Nordlind/Künkers försäljning av den tredje delen av Haganders

samling är nu spikad till 15 mars. Liksom de två tidigare auktionerna äger

trean rum i Osnabrück. Visning av mynten sker bl.a. på KMK den 18 februari och

såväl den tryckta som digitala katalogen beräknas bli levererade den 15 februari. Av

det "reklamblad" som Nordlind skickat ut idag framgår att bl.a. följande guldmynt kommer att säljas: 10 mark 1626 (SM8), 8 Mark 1699 (SM3) och Ungersk gyllen 1569 (SM5). Trevliga mynt och nya rekordnoteringar är säkert att vänta.

På tal om rekordnoteringar, så har det under de senaste dagarna florerat rykten om en spektakulär och sensationell myntförsäljning, där alla tidigare svenska rekord suddats ut. Om det bara är en "skröna" återstår att se, mer om detta när jag vet mer.


Mynt & Numismatik

 

Snabblänkar


Copyright © ingemars.se 1998-2024