2020-05 Nu är det maj!Nu är det maj! (2021-05-05)


Känner att jag är lite dålig med att uppdatera både hemsida, Twitter och Facebook just nu. Har dels haft svårt att hitta inspiration och ämnen att skriva om. En annan orsak är att ideell verksamhet just nu får stå åt sidan för mitt jobb. Som alltid på våren är det en intensiv arbetsperiod, denna vår även "kryddad" med några pensionsavgångar, en omorganisation och kanske en omställning av hela verksamheten mm (det är mycket nu...). Det är alltså inte så att jag har någon "dipp" i intresset för mynt, men jag tror att alla uteblivna interaktioner också spelar in. När våren börjar närma sig sitt slut har det alltid hänt en massa saker. Mässor, auktioner och föreningskvällar har besökts. Massor med människor har träffats och flera objekt lagts till i samlingen. Antalet nya mynt är i år begränsat, visst har samlingen berikats både med mynt och polletter. Men kanske inte riktigt i den omfattning som de brukar under våren. Störst är nog avsaknade av sociala kontakter. Visst har det blivit ovanligt många telefonsamtal men roligast är naturligtvis att ses face-to-face och diskutera medhavda objekt eller att få botanisera i handlarnas lager på en mässa. Det är sådant som behövs för att intresset ska frodas!


Nu är det inte bara interaktionerna med myntkollegor som saknas. Även avsaknaden av arbetskollegor är stor, även om det blivit några luncher den senaste tiden!. Drygt ett års arbete i hemmet har sina baksidor. Senaste prognosen för återgång till arbetsplatsen är nu september, men jag har hört det förut även om förutsättningarna för en träffsäkrare prognos är bättre idag tack vare vaccinet. Hur sedan återgången blir "post-pandemin" återstår att se. En inte allt för vild gissning är väl att arbetet kommer att delas upp 50/50 mellan hem och arbetsplats, något som jag med lång resväg inte klagar på.


Att jobba hemma är dock inte helt fel. Saknar inte dagpendlingen till jobbet och chanserna att köpa mynt har faktiskt ökat! Mellan möten, men även under tråkiga möten... via Skype åker telefonen allt som oftast fram för att besöka olika köp-siter. Gjorde under ett segt möte för några veckor sedan ett av mina bättre köp på många år! En mynt jag jagat länge blev mitt till "köp-nu/ buy-it-now"-pris!

Ska man handla på nätet är det oftast i sista sekunden man ska slå till. Hemmarbete medför att larmet på telefonen kan aktiveras och ringa någon minuter före avslut. Gjorde samma sak för några år sedan, ett helt felkategoriserat svenskt medeltidsmynt skulle säljas. Jag hade satt ett larm, men nu föll det sig inte bättre än att larmet råkade ringa precis när jag höll en föredragning för högre chefer. Det var bara att be om ursäkt och stänga av larmet... Efter föredragningen kunde jag konstatera att myntet sålts för utropspris... En spottstyver för ett rikigt rart mynt. Men det är inget är grämma sig för. Jag vet inte vad vinnaren hade satt sin limit. Även om jag bjudit mångdubbelt utropspris kanske jag blivit "underbidder". Det är bara att gratulera vinnaren, om personen nu ens var medveten om sitt fynd... Utropet var några dollar och felkategoriseringen rejäl. Kanske var det bara någon som var ute efter ett "jättegammalt" mynt och la ett bud på utropspris?


Restriktionerna kring pandemi kvarstår och därför har MISAB valt att göra om auktionen (den 36:e) till en internetauktion. Evenemanget på Sheraton är avlyst och vi får istället bänka oss framför datorn, eller telefonen för de som är spekulanter på lite exklusivare objekt. Tycker det är riktigt tråkigt att denna live-auktion inte blir av. Men är samtidigt relativt nöjd eftersom jag på grund av andra engagemang inte haft möjlighet att åka till Stockholm aktuell helg. Avstår från att återge mina "spaningar" i katalogen. Kan bara konstatera att det är många intressanta objekt som säljs. Två som sticker ut är väl Mottelsens Nobelprismedalj från 1975 och brevet från Riga daterat 1298, ett brev som dessutom är i hög kvalitet och som har alla sigillen bevarade!


Har fortsatt bläddra i Delzannos Sveriges Myntbok. Tror jag haft den framme varje dag sedan den anlände för några månader sedan! Nu är böckera till-och-med nedplockad från bokhyllan och placerad på ett litet bord till höger om den fåtölj jag brukar använda vid "myntstudier", såväl vid genomgång av den egna samlingen som olika köp-siters utbud. Håller fast vid att boken prismässigt är lite väl optimistisk (min samling blev plötsligt betydligt värdefullare?), innehåller lite för detaljerade variantbeskrivningar och är därför lite ojämn. Men likväl är de en bra referenskälla och mycket annan litteratur (damm-samlare i det egna biblioteket) har kommit till användning! Har även hittat ett antal bilder i boken på mynt som ligger i den egna samlingen! En del varianter som jag under många år ansett som mycket svåra har fått upprättelse och betecknas i Delzannos bok med både R, RR och XR. Myntet jag inledde mloggen med visste jag var mycket svårt och det anser också Delzanno som satt XR på detta mynt och då rör det sig inte om någon liten obetydlig variant!


På tal om böcker så meddelades två boksläpp i september i senaste numret av SNT.


Dels släpper ovan nämde Delzanno Myntårsboken 2022 och dels herrar Carlberg, Hemmingsson och Wijk, Sveriges Mynt 1521-2021 uppföljaren till Ahlströms klassiska bok från 1977. Ser fram emot båda böckerna, lovar också att framledes göra en jämförelse Sveriges Myntbok 995-2022 vs. Sveriges Mynt 1521-2021 här på mlogg. Vilken bok är bäst?


Snart är det sommar även om vädret ännu inte varit så mycket att skryta med, kallt och just nu regn. Det verkar som att även denna sommar kommer att karakteriserars av det nya uttrycket "hemester". Hade gärna gjort en avstickare till Medelhavet, men nu verkar det som att semestern får förläggas till Sverige, har i alla fall bokat en svensk stuga i sommar. Men om vi bara håller lite avstånd kan säkert även denna sommar bli bra.

(Tillägg: I dag efter det att jag skrivit inlägget var det så äntligen dags för min åldersgrupp att kunna boka vaccin.. Laddade ned appen "Alltid Öppet" direkt, vilken dock relativt snabbt kraschade pga hårt tryck. Nu kan jag få vaccin inom några dagar om jag väljer att resa en bit. Avvaktar dock ledig tid i närområdet, vilket kan dröja någon vecka.)


Nu får det bli fokus på de svenska auktionerna. Först ut är Philea som håller sin auktion 20 nu i helgen (8 maj), nästa helg är det dag för MISAB 36 (15-16 maj) och den 23 maj håller Frimärkshuset sin auktion. Ska försöka vara med på dessa  auktioner, åtminstone på vissa mer intressant avdelningar. Med stor förhoppning om att samlingen ska utökas, vilket det är hög tid för! Lite annat som händer i maj - juni på den numismatiska fronten hittar du i Agendan!


Ingemar