2020-12e Kontantuppror + Myntbok


Kontantupproret och Sveriges Myntbok 995-2022 (2020-12-21)


Allt fler börjar protestera mot att kontanter i allt mindre omfattning accepteras för betalningar. Mynt och sedlar är fortfarande lagliga betalningsmedel (5 kap.1§ Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank).


Det verkar som att det kontantlösa har accelererat i fart under pandemin. Kanske vill människor inte hantera mynt och sedlar vilka kan bära smitta? Tror dock inte att virus sprids via kontanter, men har samtidigt ett minne från ett besök i Kairo för några år sedan. Där var man ganska säker på att olika magsjukebakterier spreds via just sedlar och rekommenderade därför försiktighet vid kontantaffärer, jalla-jalla. Men klart är väl ändå att dagens "blippande" innebär mindre kontakt och beröring än kontanthantering.


Var själv länge förespråkare av kontanter (och är det fortfarande), men måste erkänna att jag de senaste åren blivit nästan helt digital. Detta i ett samhälle där kort, "blipp" och Swish tillhör vardagen. Ett litet kontantlager finns trots allt och används med jämna mellanrum!
Inför besök på olika mässor plockades förr alltid en rejäl bunt sedlar ut ur automaten. Det var kontanter som gällde, möjligtvis checkar (om de fortfarande används?). För en handlare var det en dyr affär att hyra en kortläsare för någon dag. Sedan kom Swish som är avgiftsfritt, snabbt och säkert. Vid mina mässbesök de senaste åren har merparten av affärerna gjorts just med Swish. Är dock inte så säker på att Swish alltid kommer att vara avgiftsfritt, när vi väl alla är fast införs säkert en transaktionsavgift...


Nu kanske man inte ska vara förändringsobenägen, men kan ändå tycka att det gått lite väl fort. Tänker inte minst på den äldre befolkningen där kontanter fortfarande är pengar. Har gått med i några grupper på sociala medier som är emot det kontantlösa samhället och följer med intresse diskussionerna där. För visst är det frustrerade när en mamma plockat ihop en vagn med kläder, till skrikande ungar. För ett sedan inte kunna betala med lagliga betalningsmedel utan får lämna affären tomhänt... Många förespråkar bojkott av kontantfria butiker/ restauranger..


Det var ena sidan av myntet! Den andra rör vår hobby. Visst har alltid en utveckling skett, från byteshandel, till viktekonomi, till mynt med ett metallvärde som motsvarar valören, till kreditmynt och slutligen papperssedlar. Inga stora affärer görs idag med kontanter, men i den dagliga handeln har dom varit viktiga. Mynt har funnits i över 2.500 år. I Sverige har vi haft mynt i över 1.000 år. Kvitton eller senare sedlar har vi begagnat oss av i över 350 år. Nu verkar det alltså som om våra sedlar och mynt snart är historia, faktiskt lite vemodigt. Visst kommer det även framöver att finnas betalningsmedel, digitala, men det är nog inte långt kvar innan våra kära mynt och sedlar inte längre är lagliga betalningsmedel, en historisk era är över. En utredning som tittar på e-kronan har nyligen startat. Tror dock inte om det kommer bli någon större samlarmarknad för dessa (e-)kronor...För någon vecka sedan släppte R. Delzanno sitt omfattande verk över svenska mynt och medaljer - Sveriges Myntbok 995-2022. Ett gediget verk omfattande två rejäla volymer. Delzanno har enligt egen utsago lagt ned 4000 timmar på boken (böckerna), Böckerna omfattar hela den svenska mynthistorien från vikingatid/ medeltid fram till vår nuvarande kung. En omfattning som bara Tonkin presenterat tidigare och då i sina jubileumsböcker. Förutom svenska mynt innehåller boken besittningsmynt och ett urval medaljer. Guldet är presenterat i en särskild bok som släpptes förra året. Om jag har förstått det rätt finns alla typer och även många varianter upptagna i den nya boken, jämte prisangivelser och förteckningar över kända exemplar, spännande.


Jag har ännu inte tagit del av boken, men så fort jag gjort det kommer det ett blogg-inlägg i ämnet. Jag tycker det är viktigt att litteratur ges ut som stimulerar myntsamlandet. Riktpris för de båda böckerna är 795:-


Idag är det Vintersolstånd! tydligen infaller vintersolståndet 11.02 och vi går nu mot ljusare tider!!!


Ingemar