2020-09a Live-bidding


Live-Bidding (2020 - 09 - 12)


Det blev Succe direkt för MISAB:s Live-Bidding. 10:05 såldes utrop nummer 1. Auktionen har löpt på bra med endast några mindre obetydliga störningar och slutpriserna är överlag mycket goda. Har dock fått in rapporter om att alla inte lyckades registrera sig för Live-Bidding, men vad det beror på vet jag inte? Tyckte själv att budgivningen var lite ojämn, eller rättare sagt processen att bjuda, vissa objekt klubbades lite väl snabbt utan möjlighet för internet att vara med? mer om det längre ned. Under den tid jag var uppkopplad såldes i snitt cirka 100 nummer per timme vilket ja tycker är helt OK tempo.


Borde MISAB infört Live-Bidding tidigare frågar sig nog många när man ser reultaten. Nej, det handlar om timing att både tekniken finns och att marknaden är mogen. Tekniken har funnits länge, även om den utvecklas hela tiden. Men jag tror inte att marknaden varit mogen tidigare. Att marknaden är mogen idag beror naturligtvis mycket på pandemin. Överlag har inom de flesta områden det digitala användandet tagit ett jättekliv det senaste halvåret. När vi varken får resa eller umgås är för många det enda alternativet det digitala. Märker också en kraftig uppgång av besökare på Ingemars Myntsida både vad gäller antalet dagliga besökare men också antalet mailfrågor om mynt.


Tycker att det är demokratiskt att alla kan vara med på lika villkor, undantaget plånboken som naturligtvis är olika tjock. Oberoende var i världen man befinner sig och även om man skulle vara i en riskgrupp och försatt i karantän kan man delta. För egen del innebär deltagande digitalt att jag slipper ägna en hel dag (auktionstid och restid inkluderat) för en auktion. Kan ta sovmorgon och sedan ägna dagen åt andra viktiga saker, men med ett öga på telefonen/ datorn, kan jag bevaka mina intresseområden. Perfekt när det kanske bara är ett tiotal objekt jag tänkt bjuda på och resultatet är osäkert om jag får med mig något hem. Att åka till Sheraton innebär dock alltid lite "myntsnack" vilket är tråkigt att missa, men just denna gång med tanke på de restriktioner som finns kanske jag inte missade något? Konstaterar däremot att telefonen gick varm under lördagsförmiddagen, så lite sociala myntkontakter blev det trots allt under MISAB 34!


Auktionen är inte avslutad men redan nu kan man fråga sig om inte prisnivåerna på mynt ökat? Visst har auktionsresultaten blivit bättre. Men jag tror inte priserna för slutkunden, samlarna ökat mer än marginellt? Tror att de ökade auktionspriserna delvis beror på att ett led i ”näringskedjan” kapats. Samlare i hela Sverige (hela världen) kan nu bjuda direkt hos auktionsfirmorna istället för att handla i andra hand. Dom betalar säkert lite mer är tidigare, men den stora skillnaden är att samlarnas värdering av objekten blir mer tydlig genom den transparens det digitala erbjuder. 


Mycket "ros" men även lite "ris" får det bli. Överlag verkade auktionsverktyget bete sig lite olika objekt för objekt.  Hade siktat in mig på en bok och hade lagt ett symboliskt förhandsbud och stod som vinnare i säkert 10 sekunder, sedan dyker det upp ett annat bud och auktionen avslutas… Försökte lägga ett nytt bud sekunden efter det att jag fick ett motbud, men det var för sent. Ingen varning "1:a, 2:a…" utan boken blev såld till salen, dessutom alldeles för billigt… Tilläggas ska att jag bjuder via en mycket modern dator och har en snabb fiber-uppkoppling anpassad för sonens tunga online-spel.
Fick också en kommentar via telefon att de 40 i salen troligen var ovanligt köpstarka, eftersom få internetbud kom och ändå färre internetbudgivare vann objekt? Om detta stämmer kan naturligtvis diskuteras, personligen tror jag att alla förhandsbud oavsett om de lagts på papper eller digitalt av auktionssiten ses som bud "i salen". 


Genom denna auktion har MISAB visat att Sverige är moget för Live-Bidding auktioner. Tror att dessa auktioner kommer bli den nya normen för myntförsäljning i Sverige framöver. Likt Ahlström som började ge ut auktionskataloger med bra bilder och objektbeskrivningar för sisådär 50 år sedan, eller Nordlind som införde kataloger med hårda ryggar i samband med att Bondes samling skulle säljas. Detta var en testkörning från MISAB som jag överlag tyckte gick mycket bra, visst finns det detaljer som ytterligare behöver trimmas in, men det har säkert MISAB gjort redan till sin 35:e auktion senare i vinter!


Auktion 34 fortsätter i morgon.

Dagens plus: Numismatik på Internet 


Dagens minus: Vädret som inte varit inbjudande idag.


/Ingemar