2020-09 Litteratur


Litteratur (2020 - 09 - 08)


Om det var dåligt med inlägg i somras ska jag nu försöka bättra på statistiken och bli mer aktiv i höst, mer om detta i ett senare inlägg!


Två nya böcker placerades in i bokhyllan för någon vecka sedan. Dels "Mitt liv som myntsamlare" av R. Sandström, dels "Acta Monetaria Sueciae" av hrr. Franzen/ Hedegård/ Svensson. Två viktiga böcker ur två helt olika perspektiv. Får innan jag skriver något om böckerna erkänna att jag bara ögnat igenom dessa.


Sandström gör en tillbakablick på sitt eget samlade och författande men också på sitt engagemang i föreningslivet. Jag tycker dylika publikationer är ovärderliga. Dels ger dom en inblick i annan samlares liv, vilket är inspirerande. Men viktigast är att det är ett tidsdokument som speglar hur en samlare tänkte sista halvseklet på 1900-talet men även efter milleniumskiftet. Tror att sådant tidsdokumet kan läsas av samlare både idag och om hundra år. Skulle vara roligt att läsa liknande böcker författade på 16-, 17- och 1800- talet. Mycket går säkert att känna igen, en samlare är en samlare oavsett århundrade!


Även den andra boken Acta Monetaria Sueciae kommer att ha en lång livslängd. Eller som en svensk numismatisk legend skrev i en kommentar på Facebook "En ovärderlig bok L". Jag tycker boken är ett fantastiskt dokument över medeltiden, där samtida testamenten mm författade på latin har översatts till nutida svenska. Tror inte du kommer sträckläsa boken men den kommer säkert att tjäna som referensverk i många sammanhang där myntvärdet på medeltiden diskuteras. I normalfallet är de dokument som boken baseras på bara tillgängliga på museum eller på arkiv för den som behärskar både latin och det skriftspråk som då användes. Nu finns texterna tillgängliga även för oss "vanliga dödliga"!


Böckerna ovan finns att köpa hos GNF respektive SNF, länkar hittar du på min Länksida. Båda böckerna ges ut av numismatiska föreningar och som medlem i den förening som ger ut boken har du en kraftig rabatt!


På tal om böcker så går vi nu alla i väntans tider. Både Delzanno och hrr. Carlberg/ Hemmingsson/ Wijk kommer med nya värderingsböcker inom kort. Böckernas titlar är snarlika Sveriges Myntbok 995-2022 repektive Sveriges Mynt 1512-2022. Innehållet är som titlarna antyder lite olika. Har jag läst rätt kommer Delzannos bok både att innehålla besittingsmynt och ett urval medaljer. Carlbergs bok blir en uppföljare på Ahlströms klassiska SM-bok och fokuserar på tiden från Gustaf I Ericson och framåt. Jag önskar båda bokprojekten ett stort lycka till!


När nu hela inlägget handlar om böcker passar jag även på att slå ett slag för MISAB 34 (12-13 september) där ett 50-tal utrop med böcker från Hesses bibliotek kommer säljas. Nya böcker i all ära men visst är det de gamla läderinbundna böckerna som hjärtat klappar hårdast för. Jag är allt annat än specialist på äldre litteratur, men visst finns det några klassiska titlar av lika klassiska författare som jag gärna skulle vilja ha stående i mitt lilla bibliotek!

Dagens plus: Böcker i såväl tryckt som digitalt form 


Dagens minus: Hittade inget idag! (så varför då leta?)


/Ingemar