2020-07a Universitets-kurs


Numismatisk kurs på SU (2020 - 07 - 15)


Till hösten kommer det att anordnas en kurs vid Stockholms Universitet i Numismatik! - Mynt som arkeologisk och historisk källa, 7,5 hp. Kursen är nu möjlig att söka!


Det är Numismatiska Forskningsgruppen under ledning av professor J C Moesgaard som är ansvarig för kursen.


Jag vet inte, men kanske är det första gången som det anordnas en universitetskurs i numismatik i Sverige? åtminstone i modern tid. Ett mycket bra initiativ som jag hoppas får många ansökningar.


Besökte tillsammans med NKU universitetet Wien för några år sedan. Där den enda numismatiska instutitionen i världen finns belägen. Visst går det att forska i ämnet numismatik på många andra håll i världen, bl.a. i Stockholm. Men på andra ställen bedrivs forskningen och undervisningen på instutitioner som Arkelogi (Stockholm), Ekonomisk historia eller kanske Humaniora? Blev också avundsjuk när jag något år efter besöket såg att universitetet i Wien anordnade numismatiska sommarkurser. Tänk dig en sommar i Wien studerande ämnet numismatik!


Ansökan till kursen i Stockholm öppnade idag och naturligtvis har jag redan lagt in en ansökan. Är man intresserad av mynt och numismatik, och får möjlighet att plugga numismatik på universitetsnivå måste man ta den! Sagt och gjort, strax efter midnatt ansökte jag. Sedan är det bara att hoppas att jag är behörig att läsa och har tur att bli antagen. Behörig är jag säkert men det måste säkert styrkas. Idag utfärdas alla betyg digitalt. Men jag gick på gymnasiet långt före det digitala slagit igenom. Får alltså leta upp mina gymnasiebetyg, var nu dessa kan ligga? Betygen är såpass gamla att pappret de är skrivna på säkert har "gulnat". Behöver säkert också leta upp betygen från förra gången jag läste vid Stockholms Universitet, Juristlinjen, men även det är länge sedan och även dessa betyg har säkert gulnat (Uppdaterat: Det behövde jag inte, det fixade antaging.se direkt när jag sökte!). Tur man har semester och tid att leta!


Har haft ett halvår då intresset för mynt och numismatik rejält svalnat. Tankar har till och med funnits på att överge den hobby jag haft sedan barnsben (hemska tanke)... Men den senaste månaden har det hänt mycket som fått mig på andra tankar bl.a. har några trevliga köp gjorts och kursen i numismatik annonsera ut. Intresset har så sakteliga återvänt!


En kurs i numismatik är viktigt för Sverige och myntsamlandet. Dels får "vi gamla rävar" som kanske främst intresserat oss för samlandet av mynt möjlighet att öka på och bredda våra kunskaper i ämnet, dels får ungdomar och andra kanske mindre insatta i ämnet möjlighet att smaka på numismatik. Naturligtvis är det senare det viktigast för numismatiken. Desto fler som får upp ögonen för numismatik desto fler kommer säkert också att vilja forska och kanske doktorera i ämnet, kanske till och med börja samla mynt! Jag är övertygat om att en bra balans mellan samlandet och forskandet är det optimala för numismatiken. Kanske till och med en överlevnadsfaktor idag då pengar i form av mynt och sedlar håller på att försvinna och mycket annat konkurrerar om uppmärksamheten.


Jag har sökt kursen och hoppas du också har möjlighet att göra det. Ett stort intresse borgar för att kursen kommer att kunna genomföras fler gånger och vem vet, är intresset stort kanske det finns underlag för en fortsättningskurs. Allt för numismatiken!


Här hittar du en länk till mer information om kursen Mynt som arkeologisk och historisk källa.

Här hittar du en länk till Svenska Numismatiska Föreningen


Ingemar


Månadens (+): Initiativet att genomföra en kurs i numismatik
Månadens (-): Att tiden går så fort och semestern snart är slut