2020-06 Snart är det sommar


Snart är det sommar! (2020 - 06 - 06)Då skriver vi Nationaldagen 2020. En lite annorlunda nationaldag där större folksamlingar inte är tillåtna och en dag med ett väder som är allt annat än inbjudande. En lite tröst är väl ändå att reserestriktionerna hävs om en vecka. Tidigare har rekomendationen varit att resor längre än två timmar ska undvikas, nu blir resor i hela landet möjliga. Har haft planer på att ta mig till västkusten i sommar. Men det hade blivit en resa "med gasen i botten" om jag skulle hinna och säkert med stor risk att körkortet skulle rykt... Nu blir det alltså en "laglig" resa. Tror överlag att det kommer att bli en bra turistsommar. Visserligen kommer få utländska turister att besöka Sverige men utlandsresorna blir färre och den inhemska turismen kommer säkert att blomstra, särskild längst kusterna. Vi får hoppas på en riktigt bra sommar, regnfri och med höga temperaturer!


Sommaren är också en period då numismatiken går på lågvarv. Nu har jag visserligen gått på lågvarv vad det gäller mynt hela 2020 så för mig blir det ingen skillnad. Att det är lågsäsong syns också i Agendan. Där sommaren brukar vara mer eller mindre tom. Enda ljuspunkten brukar vara mässan i Olofström, vilken inte blir av i år. Sista svenska aktiviteten jag listat är MISAB internetauktion #28 som avgörs nästa söndag. Auktionen lades ut i går och det går alltså nu att lämna bud på Bengt Svenssons mynt. På tal om Olofströms mässan så brukar den följas av den riktigt trevliga Degerberga Marknad. Tyvärr är även Degerberga inställd i år pga Covid-19. Har ingen koll på övriga årligen återkommande marknader, men risk är väl att dessa också är inställda. Kanske blir därför mindre antikhandlare och loppisar årets sommarfluga nu när vi tuistar på hemmaplan. Nu kanske inte mynten flödar på dessa ställen, men måste säga att jag genom åren köpt flera riktigt trevliga mynt på loppisar, allt från guldmynt (en dukat faktiskt) till silver- och kopparmynt med många år på nacken.


På Bukowskis såldes 8 dalern 1659 för 2,45 mkr. Har dock inte lyckats lista ut om det är med eller utan provision. Vad gäller myntbranschen (åtminstone i Sverige) brukar redovisade priser vara exklusive provision, i Amerika är det tvärt om och där redovisas slutpriset som det köparen får betala, alltså inklusive provision. Hur auktionsföretag som Bukowskis redovisar vet jag inte. Tycker att det är positivt att Bukowskis sålt ett antal guldmynt under våren och nu senast plåtar. Mynt- och frimärksauktioner är väl det främst de redan frälsta som besöker. Ett större auktionsföretag har en helt annan kundgrupp och dessutom ofta en kapitalstark sådan. Nya samlare kan få upp ögonen för mynt i sammanhang då mynt och andra antikviteter bjuds ut samtidigt. Tycker att mynten är relativt prisvärda i förhållande till många andra antikviteter både om man ser till ålder och sällsynthetsgrad. En åtta-daler passar dessutom bra på en vägg tillsammans med annan konst!


Har ambitionen att göra ett inlägg i månaden, nu blev det visserligen ett kort inlägg (pga tidsbrist) men ska försöka göra åtmistone ett inlägg i månaden även under sommaren.


Månadens (+): Sommarloppisar
Månadens, eller rättare sagt dagens (-): Regn och kyla på Natioaldagen.


Ingemar