2021-03 Riksdaler 1781


Falsk riksdaler 1781 (2021-03-04)


För 15 år sedan dök nytillverkade riksdalrar 1781 tillverkade i Kina upp på eBay. Jag uppmärksammade då förekomsten på min dåvarande "blogg" Ingemars e-zine. och även i en notis i SNT. Eftersom dessa förädiska mynt fortfarande förekommer till försäljning på olika auktionssiter gör jag här en uppdatering av mitt tidigare inlägg. Ser också när jag skriver detta inlägg att många svenska förfalskningar finns till salu på en stor asiatisk e-handelsplats. Alla "mynt" är märkta "copy" men min erfarenhet säger att denna märkning inte finns med på de levererade objekten...


Att förfalskningen då uppmärksammades berodde på att alldeles för många exemplar (stampidentiska) kom ut till försäljning under en kort period, alla säljare var dessutom från Kina. Samma sak bör gälla idag, dyker det upp lite för många mynt av en viss sort på marknaden bör man nog tänkta sig för både en och två gånger innan man slår till. För några år sedan kom exempelvis alldeles för många klippingar Johan III ut till försäljning, samma sak den gången de härrörde från en falskmyntarverkstad... Om något är för bra för att vara sant, så är tyvärr oftast det som är fallet.


Jag hade en gång i tiden full dokumentation på vad som skiljer en äkta från en falsk riksdaler, det var inga stora skillnader men mest karakteristiskt är stampklumpen placerad vid i slutet av håret. Hittar dock inte denna dokumentation just nu, har du kunskaper får du gärna höra av dig så uppdaterar jag detta inlägg. Annars är vikten och avsaknad av korrekt randskrift de mest tydliga skiljetecknet mellan falskt och äkta.Det finns en skröna om att en kinakopia och ett äkta mynt visades upp på en mässa för 15 år sedan och att 7 av 10 tillfrågade bedömde fel mynt som äkta... Nu är säkert kunskaperna bättre idag, men är förfalskningen tillverkad i silver och med randskrift går nog en och annan fortfarande bet.


Den avbildade kopian väger 27,02 gram rätt vikt för en riksdaler 1781 är 29,25 gram


Av mig kända kopior av  riksdaler 1781.

A. Oädel metall utan randskrift

B. Oädel metall med randskrift

C. Oädel metall med refflad rand (se ovan)

D. Silver med randskrift


Förfalskningar är ett gissel som vi alla måste hjälpas åt att stoppa.


Fler moderna kopior hittar du på sidan Nytillverkade nordiska mynt från Kina. Du kan också läsa mer om kända kopior/ förfalskningar på Svenska Numismatiska Föreningens hemsida.


Ingemar