2021-02b ett år med covid


Ett år med Covid-19 (2021-02-27)


Tiden går fort även om det senaste året har varit riktigt segt.


I dagarna är det ett år sedan pandemin blev verklighet för oss i Sverige och det första fallet konstaterades. Idag har långt över en halv miljon smittats. Smittan och de nedstängningen och begränsningar i rörlighet som den medfört har haft stor inverkan på i princip allt i samhället, numismatiken inkluderad.


När kommer tillvaron att återgå till det normala? Tyckte jag hörde diskussioner bland initierade om att det först kan ske kvartal tre? Men frågan är om det inte kommer att dröja ännu längre. Tror att effekterna av Covid-19 kommer att prägla samhället i många år. Vi kommer säkert att vara mindre benägna att resa och befinna oss i större folksamlingar under en lång tid. Tror att munskydden blir vardag i offentlig miljö, likaså att hålla avstånd.


Myntmässan som myntklubben Skilling Banco höll den 29 februari var den sista mässan i Sverige, Falu-Borlänge myntklubb gjorde ett tappert försök i höstas, men enligt uppgift var deltagarantalet lågt. Även utomlands slutade mässorna genomföras i mars/ april 2020. Föreningsaktiviteterna pågick några månader till men efter sommaren förefaller även dessa att ha ställts in på bred front. Samma sak med auktioner, visst har ett flertal auktioner genomförts men alla har varit med begränsningar i deltagarantal. Det digitala håller på att ta över och fler och fler auktionsbesök görs digitalt, antingen genom förhandsbud på auktionssiten eller via live-budgivning.


Trots alla begränsningar förefaller myntmarknaden vara minst lika stark som före pandemin. Kanske har det sin förklaring att det inte går att spendera så mycket pengarpå annat just nu samtidigt som börsen ännu verkar helt opåverkad av pandemi. Resor, restarangbesök mm har gått på sparlåga. Både omsättningen och prisbilden på auktioner har varit ”urstark” för att citera MISAB. Som samlare är vi alltid ute efter att hitta nya objekt till samlingen. Kan vi inte göra det via besök på mässor, hos handlare eller på föreningsaktiviteter återstår bara auktionerna. Tror alltså att det finns potential för fler auktioner och då framförallt digitala. Även bokproduktionen har löpt på i normal omfattning och 2020 kunde vi som är intresserade, adderas flera bra nya böcker till våra bibliotek.


Frågan som måste ställas är om vi kan utnyttja det digitala mer än vad vi gör idag eller bedriva numismatik på nya sätt? Naturligtvis är så fallet. Fler handlare borde lägga ut sitt lager på nätet och hålla lagret up-to-date. Antingen via egna hemsidor eller via de plattformar som finns, exvis MA-coins. Går det att anordna mässor i större (idag pga. pandemin outnyttjade, allt kan ju inte bli paddelbanor...) lokaler där rejäla avstånd kan hållas både mellan olika bord och besökare? Restaurangerna har löst situationen genom att glesa ut bland borden och bara tillåta fyra personer per bord. Mässor dit man får ta sig med bil för att undvika kollektiv kommunikation. Har den senaste tiden besökt både sjukgymnast och tandläkare, där använder man munskydd och visir för att undvika smittspridning. Visst går det att skydda sig men frågan är om inte det digitala är bäst.

Går det att anordna digitala mässor? tror inte det är någon omöjlighet.  Tycker tekniken finns idag med snabba interetuppkopplingar och bra fotomöjligheter via inte minst våra smartphones. Det är väl egentligen bara miljön/ infrastukturen för detta som inte är på plats. Varför inte bara presentera översiktsbilder (video) på materialet, dyker något intressant upp får sedan bättre detaljbilder levereras.


Video: Ett exempel på "överflygning" .Naturligtvis går denna att göra betydligt bättre, men det är ändå en idé. 


... Nu upptäckte jag precis ett nytt sätt att använda internet. Man lär så länge man lever! För att ladda upp bilden på hemsidan var jag tvungen att skapa en YouTube-kanal. Sagt och gjort, nu ligger inte någon sökbar video upplagd på "kanalen" men kanske ska jag framöver fundera på om Ingemars Myntsida även aktivt ska finnas på YouTube! 


För egen del är det om någon vecka precis ett år sedan jag senast var på min arbetsplats. Allt arbete och all kommunikation har under detta år skett via Skype, Zoom, Teams, mail och telefon... Fysiska möten har i princip inte förekommit. Ingen rolig tillvaro varken för arbets- eller privatliv men det är väl bara att bita ihop. 


Tjatade om det för ett år sedan men det tål att återupprepas, glöm inte bort vännen som kanske sitter isolerad och ännu inte blivit vaccinerat. Passa på och ring ett samtal! Ett ljus i mörkret är också att det börjar bli ljusare ute och vädret verkligen inbjuder till en längre promenad.


Ingemar