2021-02a 7,5 hp


7,5 hp i Numismatik! (2021-02-14)


Då har jag fått resultatet från kursen i numismatik på Stockholms Universitet. Eller rättare sagt det anlände för några veckor sedan... Beklagade mig inför sonen att jag ännu inte fått något resultat från kursen. Sonen som är mer studievan (i närtid) än vad jag är frågade direkt om jag varit inne på Ladok och kollat. Efter telefonsamtalet loggade jag in på Ladok och där fanns resultatet, inlagt redan den 22 januari...


Känns riktigt bra att ha universitetspoäng inom mitt stora intresseområde. Visserligen bara 7.5 hp (vilket mostsvarar 5 hp enligt den gamla skalan som gällde när jag senast satt på skolbänken). Det jag lärt mig om mynt har jag dock inte lärt mig på universitetet, det har jag lärt mig via LHS... Ett livslångt samlande har har fyllt på kunskaper inom många områden. Förutom numismatik även historia, ekonomi, geografi, metallkunskap mm. Numismatiken är verkligen en bred hobby.Kursen i numismatik har medfört ett nytt synsätt på numismatiken för min del. Mynten i sig har en intressant historia med valör, myntherre, myntmästare, vikt, halt, metall, prägligsort mm. Kursen har gett mig nya kunskaper i hur mynten använts eller rättare sagt vad mynten kan säga i en arkeologisk kontext. En rad olika begrepp har fått en helt annan betydelse för mig och mynten är inte längre bara "döda objekt" utan det finns andra dimensioner på varför dom faktiskt präglats. Mynten kan säga mycket om samhället, vilka kontakter dåtidens människor hade med omvärlden, statsbildningar, vem som regerade, var det inflation, använde vi mynt i en myntekonomi eller viktekonomi etc.


Framtidens arkeologer kommer att ha mindre nytta av mynt eftersom mynten håller på att försvinna från samhället, åtminstone i Sverige... Morgondagens arkeologer får istället försöka studera digitala transaktioner för att förstå hur ekonomin fungerade på 2000-talet. Mynt ofta i ädel metall har den fördelen att de kan bevaras i jorden under flera tusen år för att sedan grävas upp. Det digitala är troligen värre att återskapa. Säger en samlare som i veckan köpte en ny dator och just nu har fullt upp med att få över det viktigast från den gamla datorn till den nya. Denna gång var jag dock förutseende och köpte en ny dator innan den gamla gav upp. Annars har datorköp oftast skett efter det att en "blå skärm" förevisats på datorn vilket oftast lett till att allt som inte fanns på en extern hårddisk gått förlorat... Det mesta har gått bra de senaste dagarna, men lösenord till olika auktionssiter, appar mm mm är inte lätt att komma ihåg när en ny devis ska installeras, har alltså fått ägna åtskilliga timmar till detta.


Pandemin håller fortfarande sitt grepp över samhället och vaccinet verkar ha svårt att nå ut till den behövande befolkningen. Den andra vågen är nog över men redan nu spekuleras det i en tredje våg. Naturligtvis har pandemin fortsatt påverkan på numismatiken. I skrivande stund verkar alla aktiviteter där myntsamlare/ numismatiker brukar träffas vara inställda. Vi får nog vänta ett antal månader, kanske tills efter sommaren, innan vi åter kan besöka mässor, föreningsaktiviteter, live-auktioner och föreläsningar.

Den digitala numismatiken fortsätter dock som om inget hänt. Denna helg kommer jag vara engagerad på åtmistone tre auktioner och lämna bud. Igår SNY i Finland och om en liten stund WAG i Tyskland och senare ikväll MISAB!Idag är det alla Hjärtans dag så några närstående bör uppmärksammas. Det är kallt ute men solen skiner så det får bli en lite längre promenad mellan WAG och MISAB. Nu funkar det åter för mig att gå, detta efter en tråkig skada jag drog på mig för en månad sedan och som plågat mig sedan dess, nästa löprunda ligger dock flera veckor framåt. Förra helgens "rekordlånga" promenad på 1,2 km... ska idag åtminstone dubblas och vem vet? kanske blir det även ett försök i skidspåret! 


Ingemar