2021-02 Cash is king!


Cash is King! (2021-02-04)


Som jag skrev tidigare har jag gått med i några grupper på sociala medier som är emot kontantfria butiker och restauranger. Själv använder jag idag företrädesvis digital valuta. Men så länge mynt och sedlar är giltiga betalningsmedel enligt Riksbankslagen tycker jag det hör till allmän hyfs att även acceptera kontanter. Tror inte minst det är viktigt för den yngre generationen att lära sig värdet på svenska kronor, vilket inte alltid är så lätt i den digitala världen. Visst är de helt ok att på dörren till affären skriva att digitala betalningar föredras men att totalt vägra kontanter tycker jag kan motivera en bojkott. Även om det naturligtvis råder avtalsfrihet i landet och varje affärsidkare har rätt att sätt upp vilkoren för att ingå ett avtal... (För några år sedan sålde jag och en kollega böcker på FriMynt. Naturligtvis ville vi sälja så många böcker som möjligt för att minska bagaget hem. Vill man sälja måste man anpassa sig efter kunderna vilket resulterade både i fakturor, swish, SEK, DKK, NOK och EUR. Både vi och kunderna var nöjda, så nöjda att hemtransporten blev lätt!) Jag föredrar valfrihet i alla situationer.


Det var det negativa, men det finns också positiva vibbar i protesterna mot det kontantlösa samhället. Det är många likes eller "arga gubbar" när olika affärer omnämns. Likes för de som tillåter kontanter, eller de som svänger från digitalt till att åter acceptera kontanter, "arga gubbar" för de som nekar kontanter. Det finns även en tredje kategori, personer som lägger upp bilder på kontanter och det är här det blir intressant. Bilder på äldre mynt, jubileumsmynt och sedlar möts ofta av mycket positiva omdömen och likes. "oj vad vackra", "jag minns att morfar hade sparat dessa gamla kronor" mm. Ofta blir det långa diskussionstrådar där kommentarer som "en sådan vill jag ha", "är det möjligt att köpa gamla mynt?", "oj vilken nostalgi". Vem vet kanske upptäcker nya människor tjusningen med mynt och börjar samla!


Läste för många år sedan en avhandling och om jag minns rätt var en av teserna "All uppmärksamhet, även negativ är bra reklam". Kanske är det samma sak här, avvecklingen av kontanter uppfattas av många som negativt, men mynt och sedlar hamnar samtidigt i fokus! Inget vi ska var ledsna för.


Tittar man på världen inklusive Europa verkar kontanthanteringen inte gått ner mer än marginellt de senaste tio åren. I Sverige och Norge är trenden mycket tydlig, kontantanvändningen har minskat drastiskt. Vi får se vad som händer den dagen när elförsörjningen eller internet ligger nere, eller får ett större avbrott. Hur länge klarar vi oss då? Inte många dagar... Tror knappast att det går att handla på krita på stormarknaden.


Som myntsamlare är det naturligtvis tråkigt att kanske leva under den period då mynten försvinner från vår vardag, en >2500-årig "tradition" går graven... Det är faktisk så länge mänskligheten använt mynt som betalningsmedel, även om vi i Sverige började 1500 år senare.


IngemarPS uppdaterar bilden från förra inlägget, denna gång en solig bild!