2020-05a Covid-19 & Numismatik


Covid-19 och numismatik (2020 – 05 – 15)


Pandemin fortsätter och det är svårt att se när begränsningarna i rörlighet släpps. Klart är väl ändå utlandsresor blir omöjliga denna sommar, kanske blir det även begränsningar i resandet inom landet.


Naturligtvis påverkar dessa begränsningar utövandet av vår hobby. Mässor och auktioner runt om i världen ställs in. Tur då att vi har det digitala som möjliggör mycket trots de reserestriktioner som finns. Mycket kommer säkert förändras när vi startar upp våra liv efter Covid-19. Tror att vi kommer resa betydligt mycket mindre än tidigare. Jag har länge pratat om digital numismatik och sagt att det är framtiden. Kanske behövdes det en pandemi för att vi skulle ställa om? Auktionshus runt om i Världen har anammat det digitala och kanske kommer dom att stanna kvar där, digitalt är alltid i princip mer kostnadseffektivt, oavsett vilken verksamhet som avses.


MISAB har en lång tradition av internetauktioner. Nyligen avgjordes den 26:e auktionen! Redan ikväll publiceras den 27:e, en auktion med medaljer. Utmärkande för MISAB´s internetauktioner har varit att de främst har varit mellanmaterial som sålts. När auktion 34 en kvalitetsauktion på Sheraton först fick flyttas fram från mars till maj och sedan till september valde MISAB att genomföra en kvalitetsauktion helt digitalt. Bengt Svenssons samling del 2 såldes som internetauktion 26. Tanken från början var säkert att denna samling skulle säljas i samband med auktion 35. En fråga som flera ställde sig var, är Sverige moget för en kvalitetsauktion digitalt? En auktion där utropspriserna inte var runt tusenlappen utan i många fall 10.000 tals kronor. Svaret var snabbt och resolut, vi var beredda och auktionen blev en succé! Slutresultatet blev imponerande och om jag räknat rätt såldes mynt för över 3,5 mkr (ett snittpris på 8.000 per utrop). Bäst gick dalern 1661 som klubbades för rekordpris 132 000 (exkl. provision). Resultatet på auktionen blev så pass bra att jag tror det med minst 25 procent övertrumfade vad samma mynt sålts för på Sheraton. Sverige var moget för internet! Jag har pratat med (haft kontakt via mail) med flera personer som inte tidigare haft kontakt med MISAB´s kvalitetsauktioner. Lägg därtill några som aldrig tidigare handlat på internet. Båda grupperna var överväldigade. Några kommentarer var: Att resa till Stockholm kostar för mycket så jag har aldrig brytt mig om de auktionerna, nu insåg jag vilka fantastiska svenska mynt som finns att köpa! Oj vad smidigt det var att bjuda. Men bästa kommentaren fick jag på telefon från en samlare som aldrig köpt något på nätet utan alltid handlat via salsauktion. Otroligt smidigt det där med internet, och vilka priser! Ska jag sälja min samling kommer det att ske på en internetauktion!


Internet har sina fördelar, på en vanlig auktion säljs mynten i nummerordning och jag som samlare måste prioritera hur jag fördelar min budget. På internet säljs visserligen mynten också i nummerordningen men vi har en helt annan möjlighet att prioritera. Har jag flera mynt jag prioriterat kan jag lägga maxbudet på det första myntet, oavsett vilket nummer objektet säljs som. Blir jag överbjuden flyttar jag över kapitalet till ett annat objekt osv. Sedan har jag alltid möjlighet att bjuda live på auktionen om det är något jag verkligen vill ha. På en vanlig auktion sitter jag med budgeten och ska blixtsnabbt bestämma hur jag vill spendera den. Ska jag bränna allt på de tidiga objekten eller vill jag även ha kvar medel lite längre fram på auktionen? Lägger jag anbud på en vanlig auktion vet jag aldrig hur budgivningen kommer att gå. Lägger jag för många och höga anbud och har ”tur” blir jag ”tjock” och får svårt att lösa ut vinsten. Risken finns då att jag snålar på budnivåerna och därför ”kammar noll”... Största problemet med internet är den sociala biten, vi sitter då själv hemma och träffar inga samlarkollegor. Samvaron är en viktig ingrediens i samband med en auktion. Det optimala åtminstone för mynt kanske är ”kombiauktioner” där salen och internet tävlar på samma villkor? och där du som köpare väljer om du vill sitta hemma eller vara på plats.


Nu var det inte bara MISAB som höll en rekordauktion, även Philea lyckades riktigt br trots pandemin. Philea hade ett lite annat upplägg, Det gick bra att bjuda på objekten fram till start av auktionen (internetauktion) men själva avgörandet gjordes i salen, där Philea stärkt upp möjligheten att bjuda via telefon.
Båda uppläggen visade sig lyckosamma. Om den goda prisnivån beror på Covid-19 eller om intresset för mynt ökat återstår att se. För visst kan det vara så att det finns ett tillfälligt ökat köpintresse nu när vi sitter hemma och inte gör åt pengar på andra "onödiga" saker. Detta samtidigt som efterfrågan just nu är större än utbudet pga. inställda mässor och auktioner, ställen där vi annars förbrukar våra myntbudgetar.


Naturligtvis sörjer jag likt alla andra det inställda FriMynt. Men ser redan fram emot FriMynt 2021 och hoppas det blir en riktig succé med besöksrekord och välfyllda handlarlager!


Det var mycket om auktioner. För egen del fick jag en dipp i samlandet/ intresset i månadsskiftet januari/ februari och bestämde mig för att ta en ”time-out”. Min ”time-out” har inneburit betydligt färre besök på olika internetsiter än tidigare. Antalet besök på mässor/ auktioner har varit noll men det hade det varit även utan en ”time-out”... En ”time-out” är aldrig fel och jag måste säga att nu kanske intresset är på väg tillbaks, det har åtminstone blivit lite fler besök på olika internetsiter den senaste tiden! 


Serien Guldfeber har nu avslutats. Skrev lite om första avsnittet men väljer att inte kommentera avsnitt 2 och 3. Tycker istället att du, om du inte redan sett dokumentären bör göra det och bilda dig en egen uppfattning. Hur som helst är det som inträffat tråkigt för att inte säga en skandal. Dokumentären finns på SVT-Play och vem vet kanske finns det material även för en säsong 2?Månadens (+): Digitala auktioner


Månadens (-): Covid-19


/Ingemar