2020-05 Guldfeber...


Guldfeber del 1… (2020 – 04 – 26)


Har länge tänkt skriva om digital numismatik men det kommer hela tiden saker emellan. Först pandemin som påverkar hela samhället, numismatiken inräknat och nu dokumentären ”Guldfeber”…


Vet knappt om jag orkar kommentera dokumentären, är nedslagen redan efter första avsnittet. Men en liten kommentar får det bli, mer kommer säkert senare när jag lugnat ned mig. (Jag har visserligen sett hela serien på SVT-Play, men berör bara första avsnittet nedan eftersom de andra delarna ännu inte sänts på TV.)


Att det under senare år (2000-talet) försvunnit ett antal mynt är känt efter rättegången mot den tidigare chefen på Myntkabinettet. Men redan första avsnittet tycker jag avslöjar att stölderna är mer omfattande än vad som tidigare varit känt.


Redan 1984 eller troligen ändå tidigare började det… Vi fick se en resa med privatflyg till Tyskland just 1984 där en mängd mynt fördes ur landet. Detta skedde efter en avancerad resplan där mynten var uppdelade efter i vilket land de skulle säljas, för bästa pris... Samtidigt får vi veta att detta varken var den första eller sista resan… Vi pratar om en tidsperiod på 30 år innan verkligheten hann i fatt chefen. Ofta tror man väl att stölder accelererar över tid, girigheten ökar (börjar med en knappnål och slutar med en silverskål…), men dokumentären visar att stölderna var omfattande redan i början av 80-talet. Hur mycket saknas egentligen på KMK? Tidigare revisioner har visat på dålig dokumentation av samlingarna och att det var möjligt att stryka poster i registret utan att detta loggades. Om tjuven både tar objektet och förstör den bristfälliga dokumentationen (papper eller digitalt) går det inte att säga att ett objekt är förkommet och objektet kommer aldrig att kunna polisanmälas som försvunnet…


Hur har detta kunnat pågå under alla dessa år utan att någon reagerat??? En anställd och senare chef på KMK som gång på gång ärver betydande samlingar bestående av just mynt… Någon borde fattat misstanke. Varför var det inte ikoner, silverskedar, konsthantverk eller tavlor av kända målare som ärvdes, varför bara bättre mynt? 30 års tjuveri måste satt betydande spår i samlingarna. De 25 miljoner som nämns är troligen bara toppen på ett isberg, hur mycket som döljer sig därunder vågar jag inte ens spekulera kring.


Fastnar lite vid polisens kommentar, ”det är synd att jag inte kan berätta, det är inte sant … men mer finns att berätta så småningom”. Hur stort är detta och hur många är inblandade? Hur mycket innehåller ”slasken” hos polisen?


Stora delar av vårt gemensamma kulturarv som samlats ihop sedan 1572 sprids ut för egen vinnings skull av en man som är satt att bevaka just detta kulturarv, - Fy fan. Jag återupprepar - Fy fan.


Månadens (+): Hittar faktiskt inget just nu


Månadens (-): Läser du ovan (även om dokumentären i sig är bra)


/Ingemar