2020-03 Andhämtningspaus


En ostrukturerad ”Fart-lek” och andhämtningspaus (2020 - 02- 29)


Den senaste tiden har jag vid ett par tillfällen allvarligt funderat på att sluta samla mynt (hemska tanke…). Det är i skenet av dessa tankar du ska läsa det inledande avsnittet om löpning. För visst finns det likheter mellan dessa två helt olika fritidsintressen!


Fart-lek
Du som följt mig på nätet vet säkert att jag börjat motionera. I min ungdom var jag väldigt aktiv men därefter följde 25 - 30 år av nästintill total inaktivitet. Det var väl någon form av ålderskris som gjorde att jag för 5 - 6 år sedan inhandlade ett par löparskor och gav mig ut på vägarna. Efter en försiktig start lyckades jag efter några månader, joggande ta mig fem kilometer utan stopp! Fem kilometer blev sedan något av en standarddistans vilken jag avverkat ett par tre gånger i veckan. Under vissa perioder ökades sträckan upp till tio och ibland 15 kilometer. På fredagarna sprang jag i Hagaparken med kollegorna. Ganska mycket löpning men hela tiden i samma tempo utan några överraskningar.


För två år sedan anmälde jag mig till ett längre lopp. Träningsdosen ökades markant. Jag blev riktigt ”fit” vilket tydligt syns på bilder från den sommaren! Tävlingsdagen närmade sig och jag kände mig lite krasslig. Det gjorde inget, löpprogrammet jag följde rekommenderade en lugn sista vecka… Det stora problemet kom dagen före loppet hade 39 graders feber, ett långlopp var otänkbart. Då ”slutade” jag motionera, besviken över att ha misslyckats blev det en längre ”time-out”. Nu kanske det blivit en ”timeout” även om jag genomfört loppet, vem vet? Ibland tappar man motivationen när målet är nått. Nu blev jag väl inte helt stillasittande, någon gång i veckan åtminstone på fredagarna snörade jag på mig skorna för en joggingtur.


I somras beslutade jag mig för att börja träna med en löpgrupp. Det medförde en rejäl nytändning och nya mål med löpningen. Nu genomför jag ett pass i veckan med en grupp ledd av en mycket erfaren TSM-tränare (Team Stockholm Marathon). Har väl det senaste halvåret tränat ett 20-tal gånger med gruppen. Konstaterar att vi inte en enda gång lufsat runt i vanligt ”ingemar-tempo”. Varje löprunda har inneburit en rejäl pulshöjare. Vet inte alla former vi sprungit i, men det har varit ”fart-lek”, backintervaller, tröskelpass, pyramiden, par-intervaller, boet mm. Vid varje pass har jag vid ett antal tillfällen varit uppe i max-puls, men det har också funnits rejäla återhämtningspauser. Något som tidigare när jag ”lufsade runt” var ovanligt.
Jag har nu fått en helt ny motivation att springa!


Andhämtningpaus
Anledningen till mina tankar om att sluta samla är bland annat att det gått lite stagnation i mitt samlande under senare år. Men vid lite eftertanke kom jag fram till att helt lägga av med myntsamlandet inte kändes rätt, bättre då att prata om en paus. Att ligga lågt ett tag, avyttra delar av samlingen (vilket det är läge för i den högkonjunktur som nu råder) och samtidigt kanske hitta nya områden för att få de ”pulshöjare” som jag tycker hör till samlandet. En paus i myntsamlandet behöver inte innebära någon påverkan på Ingemars Myntsida, en sida som redan haft sin ”time-out”… Sidan fortsätter som vanligt, för det finns alltid något att skriva om inom numismatiken!


Även om mitt myntsamlande, åtminstone den aktiva delen, nu tar en paus släpper jag alltså inte numismatiken. Numismatiken har alltid fascinerat mig och istället för att ägna ett antal timmar i veckan åt att jaga mynt på nätet, ”springa” på mässor och auktioner kommer jag istället mellan joggingpassen sätta mig i fåtöljen och förkovra mig i en bra (mynt)-bok!

Ostrukturerat sökande
I förra mLOGG:en var jag inne på ämnet strukturerade internetsiter och ostrukturerade mässor. Nu kanske inte alltid internet är helt strukturerat och strukturerade mässutställare finns. Även säljare på internet har inte kunskap om allt! Fyndmöjligheterna är alltså goda, även om fällorna är många. Återigen ett fynd kan vara ett prismässigt gott köp, men behöver inte vara det utan rör sig lika ofta om objekt jag sökt i många år utan att lyckas hitta och där priset inte spelar någon roll. Här kommer några tips på olika sätt att ”fiska” efter objekt på nätet, som jag prövat.


- Jag sökte efter svenska mynt på en utländsk site men råkade stava ”Sweden” fel. Stavfelet gjorde inget för jag fick flera träff och köpte två rara objekt direkt! Det var tydligen inte bara jag som gjorde enkla stavfel! Har testat samma stavfel även senare och det har blivit fler ”napp”!


- En annan gång råkade jag bara skriva ”1730” i sökrutan och hittade en slant med stor kunglig krona. Säljarens problem var att han inte visste land och att myntet därför var satt i fel kategori. Nu hade myntet varit till salu till ”köp-nu” pris i nästan två år på en känd site när det blev mitt. Lite lustigt var också att säljaren valt kronsidan som första bild. Eftersom kronan 1730 på mitt mynt har ett avvikande utseende var det inga som helst problem att veta årtalet på andra sidan.


- En gång köpte jag en liten svensk 1600-tals medalj eller rättare sagt ett snyggt kastmynt, då jag sökte på Suecia.


- En svensk 1600-tals pollett i toppkvalitet blev min när jag sökte på ”Sala” på en europeisk site.


- Lärde mig stava ”mynt” och ”Sverige” på polska och hittade flera siter i Polen där gamla svenska mynt såldes. Både registrering på siterna och kommunikationen med säljare har gjorts med stöd av Google translator. Översättningarna blir inte perfekta med helt tillräckliga för att göra både beställning och betalning.


Exemplen är många men jag stannar här. Mitt tips måste alltså vara att ibland göra lite ”vilda sökningar” detta eftersom nätet liksom mässor också innehåller ostrukturerade hantering av objekt. Vissa sökmetoder har varit så framgångsrika att dom idag ligger som färdiga favoriter i min dator. Vilka? nej det avslöjar jag inte, du får hitta dina egna sökningar!


Mässa i Linköping
Förra inlägget skrev jag dagen efter Märsta-mässan… Idag var det åter mässa, denna gång anordnad av Myntklubben Skilling Banco i Linköping. Tyvärr kan jag inte referera den eftersom jag aldrig kom dit. Orsaken är väl delvis mitt beslut att inte aktivt samla mynt under en period, en annan är att det skulle medföra en resa 600 km tur och retur, vädret hade också viss inverkan på beslutet.


Nu är vi idag så lyckligt lottade att vi inte behöver vänta flera månader för att få läsa en recension i en tidning. Med dagens sociala medier kommer recensionerna direkt på Facebook och Twitter. 


Måste säga att jag skarpt gillar initiativet att anordna en mässa i Linköping. En ort centralt belägen och nåbar genom en dagsutflykt för många samlare i vårt avlånga land. Nästa år hoppas jag vara på plats!


KMK
Måste väl för ordningens skull även kommentera det som hänt i Stockholms Tingsrätt. I onsdags friades den tidigare säkerhetschefen som var åtalad för häleri. Har bara skummat domen men av det som framgått i media förefaller de flesta brotten varit preskriberade. Om åklagaren kommer ta ärendet vidare till Hovrätten är ännu inte känt.


Vi får hoppas att detta var den sista rättegången rörande stulna mynt. Inte så att jag inte vill att tjuvar lagförs, utan mer att jag hoppas att inga fler stölder sker.


Stölderna på KMK kommer att uppmärksammas i en dokumentär som visas på statstelevisionen med start i april ”Guldfeber”. Vi får hoppas att denna dokumentär är nyanserad och inte svartmålar vår hobby allt för mycket.


Månadens (+): Numismatisk litteratur
Månadens (-): Högmod i olika former


Ingemar


ps. vad gäller AROS penningen som såldes på eBay har jag varit i kontakt med köparen som bekräftar att myntet var äkta, köparen har även hittat en proveniens som sträcker sig mer än hundra är tillbaks. Alltså är det bara att gratulera!