2020-02 Fyndmöjligheter


Fyndmöjligheter på nätet och mässor (2020-01-25)


Då har i princip första månaden på 20-talet passerat, tiden går fort. En riktigt lång julledighet var som bortblåst efter bara två arbetsdagar och nu har även januari snart passerat.
20-talet blir spännande ur många aspekter inte minst genom att vi nu har ny chef på Myntkabinettet (Cecilia) och ny professor i Numismatik på Stockholm Universitet (Jens Christian).

Som vanligt blev det full fart direkt det nya året. Tycker att det dykt upp en rad ovanliga och trevliga objekt på Tradera efter årsskiftet. På eBay är väl det främst en AROS penning som väckt uppmärksamhet. En okänd säljare från Polen (sex positiva omdömen) la ut det svåra myntet för runt 2 000 kronor. Budgivningen stod still tills några sekunder före avslut då priset gick upp till drygt 15 000 kronor, en tiondel av vad ett liknande exemplar kostade på MISAB i höstas. Kanske ett fynd men också ett riskobjekt därav priset. MISAB objektet var bättre, var garanterat äkta och hade en fin proveniens kedja. Tillstånd som har stor betydelse för värderingen. Om detta Nyköpingsmynt är äkta, inte har kommit fram på oärliga sätt och levererades till köparen är det bara att gratulera. Trots en allt mer upplyst värld genom internet går det alltså fortfarande att göra fynd! Lite mer om detta senare.


För egen del är jag nöjd med januari då det blivit några trevliga tillskott till samlingen både genom internet och fysiska köp. Konversationerna med andra samlare och intresserade har varit riktigt bra, internet för verkligen samman folk. Nu är jag både aktiv med hemsida och på Twitter/ Facebook. Absoluta merparten av de många tusen personer som jag har ”kontakt med” i dessa flöden är följare, men bland dessa följare dyker det allt som ofta upp guldkorn. Personer som inte bara är följare utan personer med vilka kontakten utvecklas. Oftast genom chatt, mailväxling eller telefonsamtal, men också personer som jag ”face-to-face” möter på mässor eller föreningsaktiviteter. Många anonyma ansikten har genom åren kunnat kopplas ihop med ett namn! Det är ofta dessa nya vänner som för numismatiken framåt för min del. Det kan vara genom kunskapsutbyte eftersom vi delar samma intresse, inte sällan också byten av objekt i olika former. Syns man får man också erbjudande om att köpa! Från att huvudsakligen köpt objekt via internetsiter de senaste åren börjar privatköpen nu ta en allt större plats.


På ”Agenda fronten” är det ganska lugnt i Sverige under januari men utomlands är det mer aktivitet. Särskilt i USA håller alla de stora auktionshusen auktioner årets första månad, likaså är det full fart hos många auktionshus på kontinenten. Den kanske viktigaste händelsen i Sverige är den årligen återkommande mässan som Sigtuna myntklubb anordnar i slutet av januari.
Märstamässan är en mässa jag ogärna missar. En av de större mässorna i Sverige och dessutom en mässa som ligger på pendlingsavstånd och numera utan tågbyte! Naturligtvis blev det även i år ett besök. Strålande väder och snöfritt, annars brukar just Märstamässan vara förknippad med dåligt väder i form av snö. Minns särskilt ett år då det rådde riktigt snökaos sista lördagen i januari och många avstod från att ge sig ut på vägarna. Årets mässa medförde köp, mycket myntsnack och även att några objekt lämnade samlingen.


Ovan skrev jag om möjligheten att göra fynd på internet, mässorna är en annan plats där fyndmöjligheterna är goda! Mässor är ett eldorado för oss ”myntnördar”. Visst är vi bortskämda med det stora utbudet som hela tiden är tillgängligt i olika kategorier på internet, men mässor ger en extra dimension på samlande. Du får en möjlighet att prata med säljaren och se objekten live. Med dagens enkla och bra kameror går det att ta fantastiska bilder, men inget går upp emot att få ”vrida och vända” på objekten, vilket man just får göra på en mässa. En säljares lager presenteras oftast inte lika strukturerat som på internet. Alla säljare har sitt sätt, allt från fyndlådor där mängder av mynt placerats till brickor/ album där bland ofta enkla kopparmynt det ibland dyker upp knepigare polletter. Säljarna har hög kunskap om objekten, men inte lika djupa kunskaper om alla objekt, inte ens författare av värderingskataloger har det! Det går helt enkelt inte att kunna allt. Det är här du har ett kunskapsövertag när det gäller det egna specialområdet. Likaså är kvalitetssättning och därmed också priset faktorer som har betydelse. Oftast är väl kvaliteten satt i överkant och genom det också priset. Men det omvända förekommer också och då finns möjlighet göra handla till fyndpris Men ”fynd” innebär mycket mer än att få ett bra pris. För mig är ett fynd ofta en variant som gäckat mig under en längre tid och där prislappen inte spelar någon roll och fyndet kanske kostar det dubbla mot katalog. Ofta förekommer också att riktigt svåra objekt går under radarn. Särskilt när det gäller polletter tycker jag den senare definitionen på ”fynd” stämmer, kanske för att polletterna är sämre dokumenterade än exempelvis mynt och medaljer. Kvaliteten har också betydelse för polletter, många polletter är rara även i mycket slitet skick andra är hur vanliga som helst som nollor. Ofta tycker jag därför att många polletter i hög kvalitet är övervärderade och de lite slitna det omvända. Specialisera dig på ett område så kan du också göra fynd!


Under januari besökte jag även Stockholms myntklubb och lyssnade på ett föredrag om svenska mynt i spegelkvalitet. Ett ofta använt uttryckt inte minst på internetsiter men en kvalitet som i verkligheten är riktigt rar. Bland mynten som visades upp fanns en femkrona 1972 i spegel. Dessa femmor kommer tydligen från en myntgravörs personliga samling. Tyvärr hade jag ett tåg att passa och missade därför att studera spegelmynten närmare efter föredraget. Jag har dock sett ett exemplar 1972 i ett annat sammanhang och jag måste erkänna att jag den gången var tvungen att titta på myntet både en och två gånger (kanske även tre gånger) innan jag konstaterade att det rörde sig om en vanlig femkrona! Kvalitén var så extrem att myntet lätt skulle kunna omsättas för ett par tusenlappar även om en normal nolla bara kostar max en hundring!


Nu ser vi framåt en spännande vår med många auktioner och förhoppningsvis ett riktigt bra utbud. I februari anordnar också Myntklubben Skilling Banco i Linköping en mässa. Ett bra initiativ som jag tycker ska uppmärksammas. Nu ligger inte Linköping på pendlingsavstånd och en resa dit medför ett antal tågbyten. Men om vädret tillåter kan det säkert bli en trevlig helgutflykt med bil! Kanske sonen som i veckan tog körkort kan vara lite sugen på att köra och följer med till Linköping. Förhoppningen att han skulle börja intressera sig för numismatik och följa med in på mässan, har jag för länge sedan lagt på hyllan…


Du som tycker att detta brev MLOGG borde komma ut oftare passa på att följ mig på Twitter eller Facebook. Eftersom det är lätt att uppdatera både Twitter och Facebook kan du ofta få rapportering i realtid. Bara sekunder efter ett uppmärksammat objekt sålts på MISAB för ett rekordpris kanske jag twittrar om det. Likaså får du direkt information när Philea publicerar sin auktionskatalog på nätet. Är jag på plats på en auktion/ mässa och du vill veta mer är det bara att besvara Twitter eller Facebook inlägget och jag svarar dig. Detta förutsatt att täckningen är bra och tiden tillåter att jag knappar på telefonen…


Om en månad kommer nästa MLOGG. Har du något ämne du vill att jag ska skriva om, maila mig! De flesta blogg-inlägg jag producerat genom åren är frukterna av en diskussion, ett förslag eller något jag läst/ hört. För att skriva behöver jag inspiration och det kan du ge mig!


Ingemar