2020-12g Anno MMXX


Anno MMXX (2020-12-31)


Som sig bör ska väl en blogg också innehålla en årssammanfattning. Här är en kort sammafattning av mitt numismatiska år, ett år som inte liknade något annat.


Hade visserligen ganska låga förväntningar på 2020. Var inne i en riktig svacka i mitt myntintresset för ett år sedan och hade funderingar på att lägga samlandet och numismatiken på hyllan. Tankar som av olika anledningar förstäktes under våren, avtog lite under sommaren men blossade upp på nytt i höstas. Nu känns det bättre och jag får nog tacka Numismatiska Forskningsgruppen vid Stockholms Universitet för det.


Inte nog med låga förväntningar sedan slog pandemin ut Sverige, Europa och Världen i både en första och andra våg. Inget blev som vanligt. De sociala kontakterna har varit minimala 2020. Har faktiskt inte varit på min arbetsplats sedan i början av mars. Tror jag bara träffat två av hundratals kollegor live sedan dess. Gick under hösten en kurs på universitetet, tio lektionstillfällen på plats var planerade, alla blev via Zoom och jag har bara sett mina 20 kurskamrater som anonyma deltagare via datorn, tråkigt.


Sitter i min fåtölj med datorn i knät när jag jobbar (läsa, skriva, delta på möten mm) tom afterworken sker i fåtöljen med datorn i knät. Samma sak med föreningsmöten, utbildning, auktioner mm samma fåtölj samma dator... I somras slog det mig att mina normala 7- 10.000 steg per dag till och från, samt på jobbet (0600-1800) reducerats till omkring 1000 steg. Vågade inte ställa mig på vågen men ett antal extra kilon hade det garanterat blivit... Senaste tiden har jag dock försökt bättra mig. Nu gör jag mer frekventa lunchpromenader och är mer aktiv i löpspåret. Just nu håller jag på med en run-streak (en löpning om dagen). När väl det här inlägget är postat tänkte jag byta om och ge mig ut i löpspåret för Runstreak #19 och årets sista runda, Det var lite om den  fysiska belastning/ obelastningen Covid19 medför, den psykoligiska/ psykiska är nog minst lika stor men svårare att beskriva. Det ha varit ett tungt år för många mig inkluderat. Mycket "elände" och ändå har jag klarat mig från Corona, det som är orsaken till alla uppoffringar... Tror att när  forskare om ett antal år ska beskriva tjugotalets pandemi kommer själva viruset att hamna i skymundan. Det är de fysiska, psykiska och inte minst de ekonomiska konsekvenserna av pandemin som kommer att hamna i fokus, dessa är inte obetydliga.


Bestämde mig på sluttampen av förra året att återuppta bloggandet efter några års uppehåll, men då mer sporadiskt än tidigare. Målet var ett litet inlägg i månaden men det blev nästa totalt trettio inlägg. Valde denna gång att inte använda något blogg-verktyg utan istället skriva direkt på hemsidan. Konstaterar att det blev ganska svårhanterat, ostrukturerat och svårnavigerat. Har därför skapat en ny sida som kommer att ersätta den andra strukturen inom kort. Jag väljer att publicera inläggen i kronologisk ordning och redan nu finns en beta-version av denna sida - MLOGG.


Den fysiska numismatiken har som bekant inte fungerat 2020. De flesta auktioner, mässor, föreningsarrangemang mm har fått ställas in eller flyttas till digitala kanaler. För egen del blev det bara ett besök på mässa, den i Sigtuna. Samt två föreningsaktiviteter en föreningskväll med SNF och en med Stockholms myntklubb. Utöver det har allt bedrivits digitalt förutom några bättre köp som gjorts under hösten där säljaren besökt mig och visat upp de objekt som var till salu (munskydd användes vid besöken).


Jag har allt sedan jag började bli aktiv med hemsida förespråkat utökad digital numismatik. Troligen har vi 2020 sett ett paradigmskifte där det digitala tagit över. Åtminstone har pandemin med de reserestriktioner och begränsningar i allmänna sammankomster som funnits snabbat på digitalisering både inom numimsatiken men också i samhället i stort.

I princip alla auktionsarrangörer världen runt har ställt om och erbjuder idag mer eller mindre digitala lösningar, ofta sådana där det går att bjuda live via datorn under auktionen. Även mer konservativa europeiska auktionshus har ställt om. Värre har det varit för mässorna då dessa är svårare att arrangera digitalt. Likaså har många handlar haft det tufft då både köp- och säljkanaler påverkats av pandemin. Inga mässor och svårt att ha butiker öppna och är det öppet kommer några kunder? Handlare brukar delas in i "dealers"/ "brokers" och det är väl den senare kategorin som klarat sig bäst under pandemin och tagit marknadsandelar.


Många har nog förutspått att det skulle bli rejäl dipp på myntmarknaden när Covid-19 slog till. Men ska man sammanfatta 2020 verka det varit mer hausse än någonsin tidigare, många både pris- och omsättningsrekord har slagits. Det har blivit dyrt att samla. Någon skrev mycket klokt, "man ska vara glad för det man redan har". Men så funkar ju inte alltid samlandet, kommer det inte in några nya mynt finns risk att intresset svalnar. Det var nog lite det jag upplevde 2019 och som var en av orsakerna till mina tankar för ett år sedan. Tyckte helt enkelt att svenska mynt inte är prisvärda längre. Inte så att jag ser samlingen som någon investering som ska förränta sig. Nej, det blir för få nytillskott till samlingen, mynt som kostar mycket idag men som jag bedömer kan förvärvas till bättre pris om några år. Varför då jaga det som alla andra jagar just nu? Har även tänkt om och börjat intressera mig för andra områden än de svenska mynten. I somras bloggade jag om att 2020 troligen skulle bli mitt billigaste år sedan det år jag besökte min första Ahlströmauktion (#24). Så blev det inte när jag nu ska sammafatta 2020! 


Jag blev riktig glad när jag på försommaren förstod att det skulle anordnas en numismatisk kurs på universitetet. Inspirerad av många av mina arbetskamrater har jag gått och sneglat på olika kurser, men aldrig kommit till skott. När den första numismatiska kursen i mannaminne skulle genomföras ville jag vara med. Nu var det väldigt länge sedan jag studerade, har väl blivit några kursen som arbetsgivaren skickat mig på, men inga privata. Jag var alltså helt novis på ansökningsförfarande mm. Som den nattmänniska jag är ansökte jag direkt när kursen släpptes den 15 juli. Tror ansökan fick tidsstämpel 00:02! Vem vet kanske var det först till kvarn som gällde... och jag tror att jag var först även om det inte var så antagningen gick till...


Nu återstår bara två av tio föreläsningar och i början av nästa år ska jag försöka tenta av de 7,5 poängen. Hemtentan anlände för övrigt nu i mellandagarna, intressanta men inte helt enkla frågeställningar att besvara. Jag har gjort ett blogginlägg efter varje föreläsning och kommenterar därför inte kursen i denna årssammanfattning. Men vill ändå rikta en uppmaning till dig som är intresserad av mynt och numismatik. Arrangeras fler kurser, SÖK! Måste säga att mitt intresse för mynt och numismatik har fått en rejäl skjuts framåt de senaste månaderna. Mynt är inte bara "döda" samlarobjekt, med lite kontext kring mynten blir dom så mycket mer intressanta! SÖK!


På bokfronten är det väl främst Delzannos Sveriges Myntbok 995-2022 som sticker ut. Ett mastodontverk som omfattar två tjock volymer och som förutom mynt även behandlar svenska medaljer. Har ännu inte bläddrat i boken och har därför ingen uppfattning om innehållet.


Jag har säkert skrivit för mycket om vissa saker och glömt en massa andra händelser som borde ha fått en plats här. Men så är det och vill du följa med mig hela året är det bara att med jämna mellanrum gå in på min blogg, nej förlåt mlogg för att läsa vad som just då rör sig i mitt huvud.


Vi får hoppas att 2021 blir ett mer normalt år och att världen får bukt med pandemin. Just nu ser det dock mörkt ut med mycket höga smitt- och dödstal.  Vi får ställa vårt hopp till vaccinet och "flockimmuniteten" kanske är det ändå tidigast till hösten som det blir mer normalt? Positivt är att flera arrangemang 2021 nu fått datum, se mer i Agendan.


Jag vill kunna resa utomlands, gå på restaurang, umgås i större sammanhang, besöka min arbetsplats och bara vara som vanligt. Samma sak med mynten, jag verkligen saknar mässor, auktioner och föreningsaktiviteter och att vara på dessa arrangemang live!


Nu lägger vi "skitåret" 2020 bakom oss och siktar in oss på 2021!


Gott Nytt År och ha ett riktigt bra 2021!!!


Ingemar


ps just nu har jag inga bilder i inlägget men bilder kanske dyker upp lite senare!