2020-04 Våren är härVåren är här (2021-04-17)


Den mörka årstiden brukar vara den bästa för numismatik. Pandemin har dock ställt till det och det har varit helt stopp på mässor, föreningsaktiviteter och live-auktioner. Måste säga att det senaste halvåret har mycket gått på halvfart och det är väl kanske bara vid universitetsutbildingen i höstas som numismatiken helt var i fokus för mig.


Visst gör jag dagliga besök på olika auktionssiter och lägger en hel del bud på auktioner som annonseras på Numisbids. Måste dock erkänna att utdelningen varit urusel. Trots rejäla bud på Numisbids har jag gått lottlös. På auktionssiterna har det blivit några mindre köp.


Men så börja det ljusna inte bara på himmelen utan även på myntmarknaden. Igår damp katalogen till MISAB 36 ned i brevlådan. Har bara ögnat igenom katalogen som hastigtast men några bud kommer det att bli. Om auktionen kommer att genomföras på Sheraton eller via internet är ännu inte bestämt. I veckan presenterades Phileas auktion 20 på nätet och MISAB internetauktion 34 fick ett datum. Förutom dessa tre auktioner tycker jag det dyker upp en hel del intressant objekt på andra auktionssiter. De svenska och de utländska med lite större svenskintresse hittar du i Agendan. Men bästa ställe om du vill bevaka svenska mynt som säljs på internationella auktioner är Numisbids. Ska du bjuda på objekt tänkt dock på att föremål som importeras från länder utanför EU-zonen beläggs med moms och tullavgifter. Vilket gör att du förutom slutpris, provision, frakt och växelkurs även måste beakta dessa kostnader.


Tycker även att auktionssiterna, kanske främst eBay och Tradera haft ett något bättre utbud den senaste månaden. Vilket medfört några trevliga köp. Ett alternativ om man går bet på mynten är att satsa på polletter och medaljer, eller varför inte även titta på andra objekt med numismatisk anknytning, allt som oftast dyker det upp riktigt trevlig litteratur på exvis Bokbörsen och Antikvariat.net.


Pandemin börjar nu nästan bli tjatig. Lyckligtvis börjar den "äldre" genarationen nu vara vaccinerade och de som är "yngre" börjar få erbjudade om vaccin. Tror att det generellt i Sverige nu erbjuds vaccin från 65 år. Ännu ett tag innan jag kan boka vaccin... 20 procent av befolkningen har nu fått sin första dos och knappt 10 procent även den andra.

Men antalet smittade är högt och det så kallade R-talet ska tydligen nu vara över 1, vilket inte är bra. Har följt min egen kommun via Folhälsomyndighetens databaser och konstaterar att förra vecka var en av de värsta vad gäller antalet smittade. En vecka som bara överträffas av julveckan och vecka 12. Tycker också att Covid börjar märkas i min omgivning, flera jag känner har varit riktigt sjuka i närtid, en ligger på sjukhus och kanske även ett dödsfall beror på Covid? Kan väl tillägga att alla är i 40-65 års åldern. Jag är tacksam för att min arbetsgivare beordrat hemarbete. Visst är det tråkigt att 24-7 sitta hemma vid datorn men jag slipper å andra sidan trängas i kollektivtrafiken eller för de del även på arbetsplatsen.


Tror att numismatiken men för den del även det mesta i samhället kommer att påverkas av Covid under en lång tid. Vi är nog just nu inne i en större strukturomvandling. Det digitala har under de senaste årtiondena tagit stora steg framåt, men under pandemin har ytterligare en "växel" lagts in. Risk finns för att den långtidsarbetslöshet som kraftigt ökat på senare tid biter sig fast, för de jobb som vi trodde tillfälligt pausats av pandemin kanske aldrig kommer tillbaks. Även numismatiken påverkas och det paradigmskifte jag tidigare skrivit om är nog redan nu en verklighet.


Men i takt med att en allt större del av befolkingen vaccinerar sig, kan vi säkert börja återgå till det normala. Det är nog några månader kvar, men jag känner stor förhoppning till att de mässor som utannonserts under sommaren och hösten verkligen kommer att bli av. Naturligtvis längtar vi alla till den årligen viktigaste mässan FriMynt (4 september) men även till de andra mässorna, Sävsjö (3 juli), Norrköping (21 augusti) och Lund (25 september). Har jag missat någon mässa eller angivit fel datum, släng iväg ett mail till mig så uppdaterar jag Agendan! Nu släpper jag dock fokus på mässorna, för den närmaste månaden har vi som sagt tre riktigt trevliga svenska auktioner att se fram emot.


Bilden är visserligen från förra året men förutsättningar för en lika bra dag finns nu!


Var ute en sväng tidigt i morse och förutsättningarna för en riktigt vacker och solig dag ser goda ut! Lämnar nu datorn och beger mig istället ut och möter våren!


Ingemar