2020-03a Lite av varje


Lite av varje (2021-03-20)


Denna gång blir det ett litet hopplock från de senaste dagarna/ veckorna.


- Besökte faktiskt min arbetsplats i veckan, detta efter ett drygt års frånvaro. Kände mig riktigt upplyft av besöket. Både att få lite Stockholmsvyer som att få träffa några kollegor. Arbetsplatsen var dock skrämmade tom. Pratade med receptionisten och gör bedömningen att kanske 5-10 procent av de som jobbar i huset var på plats någon gång denna dag. Till detta ska tilläggas att jag var på plats i onsdags, då jag liksom många andra för att fylla på med lite teknikutrustning till hemarbetsplatsen. Ett kort besök som enligt parkeringsbolaget varade i knappt 1,5 timme. Men det räckte, lite levande människor som krupit ut ur Zoom/ Skype/ Team gjorde min dag! Tänker samma sak om numismatiken, vi måste snart få kunna ses på mässor, auktioner och föreningsaktiviteter annars blir livet outhärdligt.


- Sent ska syndaren vakna. Först nu har jag tagit del av Roberto Delzannos Sveriges Myntbok som kom ut i slutet av förra året. Tror jag bläddrat i boken varje dag sedan den anlände för 2-3 veckor sedan. En bok som innehåller svenska mynt inklusive besittningar 995-2022 samt ett urval medaljer. Tänker inte här göra någon större recention, men lite ris och ros blir det.


Tycker det är bra att mycket av den samlade kunskapen finns på ett ställe. Visst har Delzanno återanvänt mycket material som tidigare skrivits. Detta både på gott och ont, mycket som skrivits är riktigt men en del saker skulle kunnat rättas till i den nya boken. Resultatet blir att boken är något ojämn då vissa områden är välpenetrerade och andra styvmoderligt behandlade. Men litteratur ska kanske inte alltid ge hela sanningen, litteratur är också viktig som inspirationskälla. För egen del har jag haft störst behållning av medeltidsdelen, samt vissa variantsammanställningar.


Nu är jag ganska väl bevandrad i den svenska numismatiken och känner mig hyggligt påläst vad gäller typer och varianter. Jag kan alltså läsa boken med relativt stor förståelse, tror dock att det är värre för den oinvigde. Det är lätt att gå vilse bland alla varianter. Tror boken hade tjänat på att krympas till en volym eller åtmistone två tunnare volymer. Att samla ihop information är en sak, att bearbeta informationen och presentera den på ett lättillgängligt sätt är en annan ofta mycket mer resurskrävande hantering, Delzanno hade tjänat på om han sållat mer bland all information, då hade boken blivit mer överskådlig.


Bildmaterialet i boken är av hög kvalitet. Härliga färgbilder och storleken på bilderna finns inget att klaga på. Däremot tycker jag prisbilden inte riktigt stämmer´med verkligheten, den är lite väl optimistisk. Visst har många mynt de senaste åren sålts för rekordnoteringar, men man ska då betänka att dessa mynt oftast både har varit i ypperligt kvalitet och med bra proviniens. Detta behöver nödvändigtvis inte medföra att samma mynt i lite lägre kvalitet ska följa med i prisutvecklingen. Ytterst handlar det om utbud och efterfrågan samt hur starka spekulanter som finns inom olika segment.

Att försöka prissätta alla varianter är svårt, omöjligt. Visst kan vissa varianter vara svåra (XR) men samlare i gemen nöjer sig ofta med ett exemplar av varje typ eller år och jag tror ofta inte dessa "svåra" varianter medför ett dubbelt pris på marknaden, återigen utbud/efterfrågan. Vad gäller mindre varianter finns dessutom ett stort mörkertal vad gäller antalet tillgängliga mynt, eftersom få känt till variationen och letat efter den. 


Vi lever i digitaliseringens tidevarv och vi kanske till och med har varit med om ett paradigmskifte det senaste decenniet där det tryckta ersatts av det digitala. Jag själv befiner mig väl i ett gränsland där det tryckta och digitala värderas ungefär lika högt. Tycker mig dock ana att de äldre generationerna föredrar tryck och de yngre digitalt. En svår balansgång i ett paradigmskifte. Nu väljer Delzanno det tryckta, men jag hoppas samtidigt att det är presentationsformen som är tryck men att det underliggande källmaterialet är så strukturerat att det i en ganska snar framtid går att återanvända och presentera digitalt!


Rekommenderat pris för boken (böckerna) är 795:- exklusive frakt. 
Har letat efter recentioner men hittar bara en Ursula Kampmanns recention i Coins Weekly. Hittar jag fler digitala recentioner återkommer jag.

 

- I pandemitider får man försöka hitta numismatisk inspiration i böcker (se ovan) och i det digitala. Ekonomiska museet har dragit igång en föreläsningsserie om ekonomi. Det första webbinariet gick av stapeln i veckan "Pandemi, Ekonomi, Framtid". Jag var med och lyssnade, riktigt intressant men tyvärr helt utan numismatisk, fokus var det som titeln säger. Tror att det skulle varit fullt möjligt att få in lite numismatik i föreläsningen. Pandemin är varken första eller sista gången världen står inför en omfattande "katastrof". Det skulle säkert gått att få med hur staterna dessa tidigare gånger löst situationen med bl.a. mynt och sedlar.

Jag hade nog inte tagit mig till Stockholm för att lyssna på föredraget om det varit live. Nu sändes det digitalt och då är det tillgängligt för alla oavsett var man befinner sig! Nästa webbinarie äger rum den 21 april och har temat "Swishföräldrar?". Jag kommer boka plats till det webbinariet, kanske du också!?


- Såg att Gorgon skulle ta en paus i bloggandet, tråkigt tycker jag som med stor behållning följt hans inlägg genom åren. 


- Köpte nyligen ett enklare mynt från England och blev varse Brexit. Har köpt ett antal mynt från England tidigare men nu är handeln momsbelagd. Det tog ett antal veckor innan tulldeklarationen anlände, myntet har jag ännu inte sett röken av. Förutom ett relativt högt fraktpris kombinerat med en dålig växelkurs (hos betalningsförmedlingen) tillkom moms och en hanteringsavgift på 75 kronor... Det blev alltså ett dyrt köp, men är trots det mycket nöjd. Faktiskt första gången någonsin som ett köp jag gjort utanför EU hamnat i tullen. Men jag ha hört fler som råkat ut för samma sak i år. Tror det är dags att prioritera köp inom EU och då i första hand mynt från svenska handlare!


- MISAB presenterade igår sin 33:e webauktion, denna gång är utbudet medaljer, riktigt trevliga medaljer.


Jag slutar där jag började. Nu får snart den här skiten (pandemin) vara över och livet återgå till det normala, eller det nya normala som många pratar om. Jag vill kunna gå på mässor, auktioner och delta vid föreningsaktiviteter.


Ingemar