2020-03b 1OrKM_1724


1 ÖrKM 1724 (2021-03-26)


Som många andra började jag med att samla svenska kronmynt, en årtalssamling. Målet var att få ihop alla valörer och årtal från Oscar II och framåt. Det gick relativt bra Morfar som inte var myntsamlare hade samlat på sig en mängd äldre kronmynt. Vid varje besök hos Morfar gick vi igenom någon cigarrlåda eller kaffeburk med mynt. Samlingen växte snabb och mynten placerades i de blå albumen (gjorda i kartong) där ett utrymme fanns för varje årtal. De årtal som inte hittades i ciggarlådorna inköptes för veckopengen hos någon mynthandlare. När årtalssamlingen började bli komplett övergick intresset till varianter. Det var bara kronmynten som samlades men vid ett besök i mynthandeln köpte jag ett äldre mynt, 1 ÖrKM 1724. Detta blev starten på att även samla svenska mynt före 1873.Flera år senare köpte jag en stor lot med 1 ÖrKM från Ulrika Eleonora och Fredrik I mynt. Minns att jag särskild facinerades av 1724 och alla de variationer som fanns på dessa mynt. Jag bestämde mig för att försöka hitta alla de varianter som var möjliga 1724. När jag började med en egen hemsida 1998 var en förteckning över mina kända 1 ÖrKM en av de första sidorna som jag la upp. Målet vara att lägga ut många fler förteckningar med kopparmynt både vad gäller ÖrSM och skillingar. Embryon eller rättare sagt ganska långt komna förteckningar fanns på hårddisken och några lades tillfälligt ut på hemsidan. De senare är dock förkomna men 1 ÖrKM finns kvar tack vare att jag publicerade den i sin helhet


Nu hittade jag nyligen sidan som inte uppdaterats sedan 2009... https://ingemars.se/1okm.htm och när jag rotade vidare på servern där hemsida ligger hittade jag också bilder på de flesta mynten! Jag var på den tiden riktigt duktig på att fota alla mynt i samligen, men också på att samla in bilder från nätet. Ett problem i Ingemars Myntsidas barndom var att jag inte lärt mig att det fanns html-koder för att styra storleken på bilder. Alltså minskade jag ned storleken på alla bilder så att dom blev 250x500 pixlar vilket var det format jag ville ha på hemsidan. Att öka upp storleken idag medför att bildkvaliten kraftigt försämras. Därav de relativt små bilderna. Alla varianterna hittar du på denna bildlänk (ca 2.1 mB).

(Bilder jag idag presenterar på nätet är betydligt större, säkert oftast 3-4 gånger den visade storleken.)


Jag lyckades när jag höll på att hitta sju typer eller rättare sagt undertyper av öret 1724. De viktigaste attributen var.
- Pilfjädrarnas utformning där det finns tre variationer vilka jag kallade V-, U- och UU-pil. Dessa återfinns idag i Tonkin och betecknas där som V-pil respektive tidig och ny U-pil.
- Bredden på skölden som varierar mellan 9,5 upp till 12.5 mm.
- Kronringens pärlor som kan vara rutor, romber eller ovaler
- Med eller utan punkt mellan 17 och 24 i årtalet
- Kronans utformning som skiljer sig markant mellan olika varianttyper. Här lyckades jag dock aldrig hitta någon bra systematik för att beskriva skillnaderna


Delade upp förteckningen i följande grupper. Rätt eller fel få du som läsare avgöra. Kanske är det för många, kanske för få?

1. BRED SKÖLD - U-pil - Stor krona - 17·24 (punkt i årtalet)
2. BRED SKÖLD - U-pil - Stor krona - 1724 (utan punkt i årtalet)
3. BRED SKÖLD (11,0) - V-pil - Stor krona - 17·24 (punkt i årtalet)
4. BRED SKÖLD - UU-pil - 1724 (skölden bredd varierar från 10,5 - 12,5 mm)
5. SMAL SKÖLD (10,0) - UU-pil -rutor i kronringen - mellan krona (55255,33)
6. EXTRA SMAL SKÖLD (9,5 / 12,0) Mellankrona- UU-pil
7. SMAL SKÖLD (10,0)- UU-pil - sveakronor med ovaler (-kulor) i kronringen


Min skriftliga beskrivning är kanske svår att tyda. När jag nu hittad mina gamla bilder väljer jag att publicera även dessa och förser varje bild med ett nummer. För enkelhetens skull preseterar jag dom i samma ordning och med det nummer som dom finns beskrivna i förteckningen.


Som variantsamlare går variant före kvalitet vilket medför att vissa mynt i samlingen var riktiga "lik" vilket framgår av bilderna. Får dock erkänna att dessa 1 ÖrKM även fångat mitt intresse på senare tid och bildsamlingen skulle idag kunna visa ett fleratal betydligt bättre exemplar, kanske till och med några nya "typer"!


Ska "grotta" vidare i min förteckning, upprättad före 1998 och uppdaterad senast 2009, kanske kommer en version 2.0 av förteckningen inom något år. Har du synpunter får du gärna höra av dig. När tid finns och andan faller på ska jag försöka gör ett blogg-inlägg om mynten 1719, 1720, 1721 och 1725. Kanske också ett inlägg om 1 ÖrKM överpräglade på nödmynt. Ett riktigt spännande område där ofta stora delar av det underliggande nödmyntet är synligt. Såväl årtal som text kan ibland utläsas!


Här hittar du Variantförteckning 1 ÖrKM 1719-1778

Här hittar du Bilder på 1 ÖrKM 1724


----

I går besökte jag mitt första digital årsmöte. Det var Numismatiska Klubben i Uppsala (NKU) som på grund av de begränsningar som pandemin medför höll årsmötet via Zoom. Årsmötet flöt på smidigt likaså de intressanta föredrag som NKU bjöd på. Det digitala håller så sakteliga på att komma in på olika fronter inom numismatiken. För visst fungerar både ett årsmöte och ett föredrag lika bra live som digitalt! Dessutom är ett digital årsmöte tillgängligt för fler än de som bor i närheten av den plats där årsmötet genomförs. Vi var ett tjugotal medlemmar på plats, rekord? Själv har jag nästan 30 mil till Uppsala (ToR) och har av den anledningen inte besökt ett årsmöte i NKU sedan 2011, då jag själv stod för ett av föredragen. Temat den gången är lika aktuellt idag som då "Åkta eller falskt?".


Ingemar


ps glöm inte bort MISAB internetauktion #33 på söndag!