Köpa mynt i Turkiet

En myntsamlare tar varje chans att hitta nya objekt till sin samling. En charterresa till Turkiet gav några trevliga nytillskott till samlingen. Att köpa mynt i Turkiet är dyrt, att hitta mynt under miljonen är svårt då den turkiska liran har haft en sämre utveckling än den svenska kronan. Dagskursen på liran var i oktober 150.000 TL för en svensk krona. Med några hundra miljoner på fickan gick jag ut för att göra några semesterfynd. Gick runt i stan och frågade på engelska och tyska var jag kunde hitta gamla mynt eller andra antikviteter. Alla var hjälpsamma men ingen förstod nog riktigt vad jag var ute efter. Köpa gammalt när stan var full av nyproducerade saker? De flesta hänvisade till stora bazaren där allt finns till salu. Jag styrde kosan till en bazar full med mattor, läder, billiga märkeskopior av klockor och kläder men inga mynt. Strosade runt bland hundratals stånd, alla med lika trevliga och förhoppningsfulla ägare "Sir where are You from?", Sweden, "high quality kom kopa valdigt billigt!" när jag inte var intresserad av säljarens märkeskopior fick jag med mig några svordomar på blandade språk....
Efter någon timmes rundvandring så dök mynten upp! bland allsköns bråte fanns en burk med mynt. I en salig blandning låg mynt från större delen av världen blandade med mycket slitna antika mynt. Jag började studera mynten och ägaren ville bjuda på äppelte, så vi gick in bakom marknadsståndet för att dricka te och diskutera mynt. Ägarens far var myntsamlare och nu hade sonen fått möjlighet att sälja hans samling. De flesta var för mig helt ointressanta men det kunde ju vara roligt att få med sig ett gammalt mynt hem så efter lite diskussion tog jag upp ett slitet jordfynd i kvalitet 1?, där åtminstone den romerske kejsaren porträtt var någorlunda välbevarat. "How much?", "for You very good price!", "only 80.000.000 TL". 600 kronor för ett mynt som i Sverige på sin höjd skulle kosta en femtilapp. Trots att jag vet att prutmånen i Turkiet är mycket god, var utgångsbudet så högt att jag skulle såra säljaren om jag gav honom ett bud. Snabbt tar jag ett enklare engelsk sekelskiftes mynt i handen, något vill jag köpa av säljaren. 15 miljoner för en sliten penny från 1901. Det blev ingen affär.
Några dagar senare besöker jag en gammal ruinstad från tideräkningens början. Turkiet har otroligt mycket seevärdheter, minst lika mycket arenor, städer mm bevarade som Italien och Grekland, klart värt ett besök. Hinner knappt gå av bussen föränn jag blir erbjuden stora romerska mynt i bra kvalitet. Säljaren har hittat myntet alldeles i närheten av ruinen och vill nu sälja dem till mig. Mynten är i så bra kvalitet att "gjutskägget" är kvar. Dessa dåliga kopior erbjuds för ett par hundra kronor styck. Innan dagen är slut har drygt tio försäljare erbjudit mig nyligen funna mynt!
De numismatiska souvernierna från Turkiet blir till slut bara några växelmynt, ett par högvalöriga sedlar och några bättre svenska mynt! För bra svenska mynt fanns det att köpa i Turkiet precis som överallt i världen. Min mynthandlare låg ett kvarter från hotellet och hette Magic, Magic Internetcafé. För några kronor kunde man surfa runt till de gamla hederliga auktionssiterna Tradera, iBazar och eBay. Så behållningen av semester blev förutom sol, mycket god mat och mycket annat några trevliga svenska mynt.
Jag har sagt det förut och säger det igen, internet är fantastiskt. Tänk dock på att de moderna operativsystemen gärna sparar på lösenord. Visst är det bra i hemmiljö men inte vill man sprida dessa på andra ställen. Datorn frågade mig säkert, men mina kunskaper i Explorer på turkiska är begränsade. Resultatet blev att mina lösenord till Hotmail och Tradera nu finns lagrade på ett turkiskt internetcafé tillgängliga för alla. Inte för att jag tror att någon har nytta av dem, men för säkerhets skull ändrade jag lösenorden när jag kom hem...

 

 

(Ingemars Myntsida)