Falska Riksdalrar 1846

Nyheter kring dessa kopior finns framöver på min blogg.

Skapad 2007-01-10
För några veckor sean rapporterade Myntsidans e-zine om falska riksdalrar 1781 som sålts i USA, alla med Kinesiska säljare. Nu förefaller det som om även falska 1 riksdaler specie 1846 dykt upp på auktionssiter såväl i Sverige som i USA. Myntet på den amerikanska siten har dessutom en kinesisk säljare. Båda mynten är "stampidentiska" och har dessutom samma variationer i plantsen.
Det finns alltså anledning att varna för köp av mynt i riksdalerstorlek som säljs på internationella siter, då det tydligen är flera svenska mynt som nypräglats.
Får du kunskap om andra nypräglade svenska mynt, maila myntsidan så att andra samlare kan varnas.

Prolog (2007-09-19):
Problemen med falska riksdalrar var som störst kring årsskiftet. En mängd riksdalrar bjöds ut på utländska auktionssiter. Nästan samtliga hade kinesiska säljare. Det senaste halvåret har ett mindre antal falska riksdalrar cirkulerat, de flesta har dock blivit stoppade av de auktionsfirmorna där mynten varit till salu.
De riksdalrar som kom ut var från 1781 och 1846, några andra svenska nypräglingar har inte dykt upp. Trots att problemet åtminstone tillfälligt upphört, så finns naturligtvis risk för att andra nypräglingar dyker upp och att de som såldes i början av året kommer ut i andra hand. Det kan alltså finnas skäl att vara vaksam på dessa år och andra år som kineser nytillverkar. Får du kännedom om andra mynt som nyproduceras, hör av dig till e-zine.
Om du handlar mynt på auktions-siter på nätet, rekomenderas att du även är med i de forum som finns där. På forumen brukar snabbt förfalskningar, oseriösa säljare m.m. uppmärksammas. Om du är medlem på Tradera, rekomenderas forumen "numismatikan" och "allmänna mynt och sedelchatten".

Uppdaterad:
2007-01-17 Jag kan inte lägga ut några bilder på hemsida, vill du ha en bild maila mig
2007-01-19 Fler mynt har dykt på olika auktionssiter.
2007-09-19 Artikeln delvis publicerad i Svensk Numismatisk Tidskrift 7:2007
2008-01-25 Kineserna ger sig inte, var och varannan vecka läggs nya förfalskningar ut.
2008-01-25 Bild på ett falskt mynten inlagd på denna sida
2008-03-21 Kommentarer på dessa kopior finns framöver på min blogg

(Ingemars Myntsida)