Mynt som annonspelare!

Nu påstår sig listiga PR-människor hittat en ny annonseringsplats. Våra svenska mynt. Affärsideén går ut på att förse ena sidan på myntet med ett tunt klistermärke med det annonserande företagets logga. Enligt uppgift i media skull 100.000 svenska enkronor förses med logga och mynten skulle delas ut på stationer och flygplatser runt om i Sverige, med start idag. Riksbanken och automatägare uppges vara mycket upprörda och hotar stämma företaget. Företaget å sin sida hävdar att ingen åverkan sker på myntet och att klisterlappen lätt går att peta loss, en stämning skulle alltså inte leda någonstans. Vi får alltså räkna med att i framtiden, se våra mynt nedkladdade med klister... för visst kommer fler företag att haka på denna nyupptäckta annonsmarknad? för även om våren är nära så skriver vi ännu inte 1 april. Myntsidan tar dock angreppet mot våra mynt med ro, våra mynt kommer inte att besudlas med klisterlappar framöver. Naturligt var det hela en PR-kupp från en reklammakare som under ett par dagar fick ut det nya flygbolagets namn i en rad nyhetsartiklar! Alltså gratis reklamplats i tidningar där annonserna normalt kostar hundratusentals kronor....

En liknande kupp gjordes för några år sedan i fotbollsallsvenskan, ett Stockholmslag skulle då låta tatuera in en företagslogga i ansiktet på sina spelar... massmediarapporteringen var massiv.

När jag ändå är inne på kupper och andra s.k. happenings så fanns det en konstnär för några år sedan som påstod sig ha tillverkat tio stycken tiokronor i rent guld och sedan spenderat dessa på Stockholms krogar. Hurvida detta också var en kupp för att få nyhetsuppmärksamhet eller en verklig happening låter jag vara osagt. Jag har dock inte sett att någon av dessa tiokronor dykt upp till försäljning, har du hört något om dessa mynt får du gärna skriva några rader till mig!

(Ingemars Myntsida)