Nya Jubileumsmynt 2004 och en sedel 2005!

Riksbanken har beslutat om att utge två nya minnesmynt. Minnesmynten om 200 kronor i silver och 2000 kronor i guld präglas med anledning av Stockholms slotts 250-års jubileum. Riksbanken har också fattat beslut om att ge ut en minnessedel nästa år och detta med anledning av att det 2005 är 250 år sedan sedelpappersbruket Tumba Bruk grundades, valören är planerad att vara på 100 kronor.
Som jag tidigare påpekat så anser jag att minnesmynten idag kommer ut alldeles för tätt och också har alldeles för höga såväl valörer som upplagor. Om dessa mynt någonsin kommer att få en värdestegring eller ens är samlarvärda håller jag för tveksamt. För den som är myntintresserad rekomenderas istället köp av mynt från den tidpunkt som celebreras. För 2500:- repektive 250:- som jubileumsmynten kostar kan du hos mynthandlaren få en Riksdaler från 1750-talet i kvalitet 1/1+ respektive en 2 Öre SM i kvalitet 1+ !!!
När det gäller minnessedeln nästa år är jag mer ambivalent, då det faktiskt bara är tredje gången en minnessedel trycks. Den första med anledning av Gustaf V:s 90-årsdag och den andra med anledning av Riksbankens 300-års jubileum 1668. Så en minnessedel kan nog hitta ner i samlingen trots att Riksbanken aviserar ett 50-procentigt påslag direkt, då avsikten förefaller vara att sälja sedeln för 150:-. Vi får väl hoppas att den extra 50-lappen går till något behjärtansvärt ändamål och inte direkt ned i statsbudgeten...

(Ingemars Myntsida)