Gott Nytt Samlarår!

Så har ännu ett år förflutit och vi skriver 2004.

Årets stora händelse vad rör mynt, för de som inte har det som hobby, var Euro-omröstningen i september. Svenska folkets kraftfulla nej medför att vi får behålla våra kronor och ören ännu ett par år.

Myntverket har som vanlig givit ut ett antal jubileumsmynt. Det börjar gå inflation i dessa mynt och med nuvarande utgivningstakt kan man fråga sig om det överhuvudtaget kommer att finnas något framtida samlarvärde i dessa metallbitar? De regulgära mynten fick en mindre förändring i och med att Sverige fick en ny riksbankschef, från och med 2003 pryds mynten med ett H för Lars Heikensten.

Akiviteten i form av mässor och andra evenemang har varit stor det gångna år, förutom de stora mässorna, FriMynt i Helsingborg och Sveriges Mynthandlares mässor i Stockholm och Lund har året innehållit en mängd mindre evenemang som enligt uppgift tilldragit sig stor uppmärksamhet,

Året har också innehållit ett antal auktioner, Ahlström och SNF:s Sven Svensson auktioner är väl de man mest kommer ihåg, men även på föreningsnivå har året bjudit på ett stort antal auktioner med bra innehåll. Resultaten från auktionerna har också varit bra slutbuden har ofta hamnat rejält över utropspris. Bäst gick nog Ahlströms 68:e auktion. Sorgligt är dock att Ahlström i en annons i SNT meddelar att vårens auktion kanske blir den sista, vilket vore synd efter hösten succe. Vi får hoppas att Ahlströms myntauktioner håller ut ett par år till eller åtminstone får en värdig efterträdare, för visst behövs det auktioner av Ahlströms kaliber i Sverige.

Mynthandlare syns allt oftare på nätet. Norrtälje mynthandel har kommit längst och införde i höstas en riktig web-butik, där hela beställningsförfarandet kan genomföras on-line. Trevligt är också att fler och fler handlare börjar lägga ut sitt lager på internet och jag hoppas att fler följer efter Karlskrona mynthandel, Pedersens mynthandel, Strandbergs mynthandel och Uppsala mynthandels lyckade satsningar på nätet. Vi är många som har långt till närmaste mynthandel och gärna vill kunna köpa mynt direkt på nätet!

Mynthandlarna är på gång på internet men de specialiserade nätauktionsföretagen kommit en bra bit längre. Aktiviteten på auktionssiterna är mycket hög och många tusentals objekt säljs bara på de svenska siterna varje vecka. Flera företag slåss om den svenska marknaden men ska man se på utbudet så är det egentligen bara Tradera som lyckats, tråkigt att det inte finns bättre konkurenter. På det internationella planet är det främst eBay som utmärker sig, idag med ett snitt på runt 500 svenska objekt. Även för den specialintresserade finns ett antal bättre (inhemska) auktionssiter runt om i världen. men då måste man så klart behärska mer än det engelska språket!

Auktionssiterna innehåller som jag ovan beskrivit en mängd objekt av varierande kvalitet. Mest handlar det naturligtvis om enklare objekt i lägre kvalitet, men på sistone har ett antal riktigt bra objekt dykt upp. Priserna på dessa bättre objekt har också blivit acceptabla vilket borde tala för att fler bra objekt kommer att läggas ut. Tidigare har det nog varit så att småsamlarna har funnits på internet och de storsamlarna på de traditionella auktoner, vilket oftast medför att bra objekt på internet gått allt för billigt. Men jag tror trenden vänder 2004. Problemet med bra objekt på nätet är oftast kvalitetsbedömning, många har allt för höga förväntningar om sina mynt, vilket tyvärr ofta leder till upphausade kvalitetsangivelser. Detta i kombination med dåliga bilder gör det naturligtvis ibland vanskligt att köpa mynt på nätet. Ett annat tråkigt inslag är förfalskningar, de svenska siterna ha varit relativt förskonade, men det senaste året har ett par förfalskningar dykt upp. Tråkigt är också det stora antalet skräpmynt som bjuds ut till allt för höga priser och sålunda aldrig säljs, dessa tar bara upp plats och gör att bättre objekt försvinner, "man ser inte träden för skogen är ivägen". Värst är nog den säljare som har lagt ut en i pricip komplett samling årtalsmynt i koppar (1874-1984) för 5-200:-/styck, eller den säljare som ville ha 2.500:- för tre "svåra" tvåöringar 1969,1970 och 1971 naturligtvis i normalkvalitet. Den senare får väl dock ses som kuriosa, aldrig förr har ett objekt på Tradera haft så många besök!
Handlar du på auktionssiter kolla säljaren omdömen och försäkra dig om att du har returrätt ifall du inte skulle vara nöjd med ditt inköp.

Föutom de kommersiella siterna såg året inte ut att innehålla några större tillskott. Men så i slutfasen på året dök helt oanonnoserat upp en ny tidskrift upp på nätet - Myntstudier ! En tidskrift som utges av Numismatiska forskningsgruppen vid Stockholms Universitet. Första numret (som är riktigt intressant) kom den 20 december och utgivarna lovar att komma med ett nytt nummer så snart tillräckligt med material finns. Information om kommande nummer kommer att finnas på myntsidans e-zine.

Ingemars Myntsidan går nu in på sitt sjunde kalenderår, då den funnits på nätet sedan 1998. Under året har ca 35.000 besöks gjorts på Myntsidan och jag har fått många hundra intressanta mail från myntintresserade runt om i världen. Statistik för 2003 ser ut som följer (eller sedan 2002-12-09 för att vara riktigt ärlig):

Besökare 35693
Unika besökare 22986
Unika besökare per dag 58,8
Sidor som refererar till myntsidan 546
Vanligatse browsern MSIE6
Vanligaste operativsystemet Windows XP
Vanligaste skärmupplösningen 1024x768

Besökarna kommer från närmare hundra olika domäner och vanligast är .com
Den mest exotiska sökningen jag sett är denna (det är inget fel på din dator!) sökningen är gjord med Google - Förenade Arab Emiraten (-:

God fortsättning!

Ingemar