Myntsamlingen på Eriksbergs slott skall säljas

Skapad 2007-06-28, uppdaterad 2007-10-15
Katalogen till del 1 av samlingen går nu att ladda hem från nätet !!!!

Myntsamlingen på Eriksbergs slott kommer att säljas ut med start den 23 oktober. Det är Ulf Nordlinds Mynthandel AB i Stockholm som fått det hedersamma uppdraget att försälja samlingen. Samlingen är stor och försäljningen kommer troligen att sträcka sig över flera år.

Myntsamling på Eriksbergs slott anses vara Sveriges äldsta och förnämsta privata mynt- och medaljsamling och samlingen har anor från 1700-talet. Uppgifter talar om att samlingen kan innehålla 5-10.000 objekt. I samlingen finns tillsammans med ett stort antal rariteter bl.a. en 10 dalers plåt från 1644, den enda 10 dalersplåten som finns i privat ägo och dessutom i mycket gott skick!. Hurvida 10 dalersplåten ingår i den planerade försäljningen får framtiden utvisa. En försäljning av plåten skulle dock väcka internationellt intresse och vad ett eventuellt slutpris skulle bli kan man bara spekulera i. Att det skulle bli ett rekordpris för ett svenska mynt är det inga diskussioner kring och priset skulle säker kunna rusa upp i en miljon euro...

Samlingen om den säljs i sin helhet är förmodligen den mest intressanta samlingen som någonsin sålts i Sverige och detta när myntintresset i Sverige är större än någonsin. De kommande åren kan bli mycket intressanta.

Enligt Nordlinds hemsida är katalogen klar den 20 oktober.

Myntsidans e-zine återkommer naturligtvis med mer information så snart detta finns.

Länk till Ulf Nordlinds Mynthandel AB för mer information.

(Ingemars Myntsida)