Bedrägerier på auktionssiter

I Rapports nyhetsändning den 3 oktober rapporterades att antalet bedrägerier på auktionssiter kraftigt ökat. Båda de stora svenska siterna visades i bild. Totalt kan det röra sig om bedrägerier i miljonklassen. I Rapports reportage nämdes bl.a. en kvinna som blivit lurad när hon köpte mobiltelefoner på nätet.
Min bedömning är att myntsektionen på den största myntsiten i Sverige
Tradera har klarat sig bra från bedragare. Visst minns många den herre från mellansverige som våren 2002 köpte enkla mynt på Tradera utan att betala och sedan bjöd ut dessa till försäljning. Råkade själv ut för honom, men minns också hur fort han kastades ut från siten.
Internetauktioner är en mycket viktig mötesplats för myntsamlare i Sverige och jag hoppas verkligen att vi kan hålla dessa borta från bedragare. För visst vill vi kunna fortsätta berika våra samlingar med inköp på internet?

Hur kan du undvika att bli lurad?

  1. Kolla köparens/säljaren feedback innan du betalar eller skickar ett mynt. En köpare/säljare med mycket positiv feedback har åtminstone inte tidigare lurat någon
  2. Om du är säljare kan du kräva förskottsbetalning om du är osäker på säljarens soliditet
  3. Är du spekulant på ett dyrare objekt har du alltid möjlighet att via e-mail kontakta säljaren före bud för att göra upp betalning/ leverans skall ske för att undvika problem

Vad gör du om du blivit lurad?

  1. Lämna negativ feedback. (Var dock inte för snabb med den negativa feedbacken, en försenad/utebliven leverans kan ha sina förklaringar. En del försändelser försvinner faktiskt på posten och en försenad leverans kan ha orsakats av att säljaren har drabbats av ett virus - såväl mänskliga som virituella virus kan ställa till problem (-; )
  2. Anmäl vad som hänt till ägaren av siten
  3. Gå gärna in på sitens forum och varna andra för oseriösa köpare/säljare. (Tänk dock på att PUL- personuppgiftslagen gäller och att personuppgifter inte får publiceras utan den berördes samtycke)
  4. Var inte rädd för att polisanmäla bedragaren

Lycka till med inköp/ försäljningar på internet!


(Ingemars Myntsida)