Köpa mynt på nätet!

En allt populärare form att handla mynt är att göra det via auktioner på nätet! Jag har prövat och har bara positiva erfarenheter. Jag har prövat många olika siter. Mina favoriter är (i nämnd ordning) mrBid, bidlet+ och e-bay.

Tänk på följande när Du handlar på internet:

- Mynten är inte alltid avbildade, men kvaliten angiven. Tänk på att alla inte har samma kvalitetstänkande! Jag har sett ett otal exempel (där myntet dessutom varit avbildat) och där kvaliten har beskrivits som 1+ men myntet i bästa fall har fått beskrivas som 1?. Ibland ljuger bilden. Min erfarenhet är att digitalkameror ibland avbildar mynten för bra! Är Du missnöjd var inte rädd för att reklamera.

- Vågar man köpa mynt på internet? Jag har både sålt och köpt ganska många mynt på internet, säkert några hundra lots. Två gånger har affärerna misslyckats. En gång fick jag inte betalt (gällde dock inte mynt) och en gång försvann försändelsen på posten. Alltså en felprocent på under 1%. Det går dock att gardera sig. Säljer Du till någon okänd, kräv förskottsbetalning innan Du skickar något mynt. Är det värdefullare mynt som köps/säljs använd postförskott eller försäkra försändelsen, postförskott kostar bara 28:- extra.

- Titta på säljaren/köparens omdömen. På de tre siter som jag rekomenderar finns möjlighet att ge omdömme efter avslutad affär, såväl positiva som negativa. Utnyttja denna möjlighet när Du gör affärer på internet.

Registrera Dig redan idag på en auktionssite!
Registrera Dig redan idag som användare på den site Du föredrar. Jag ser två skäl till att Du skall registrera Dig redan idag. 1) är Du registrerad är det lätt att göra ett köp när det rätta myntet för Din samling dyker upp. På vissa siter tar det någon dag innan Du är registrerad och har fått ett lösenord. På andra siter finns ett "slå till pris" dvs Du kan köpa myntet direkt om priset är det rätta. 2) Den viktigaste orsaken till att Du skall registrera Dig redan idag är IT-branschen!?! Om jag har förstått det hela rätt så finns två kriterier för om en "auktionssite" skall få finnas kvar eller ej. Antalet registrerade användare och antalet objekt till försäljning. Finner Du en "site" som Du tycker passar Dig, registrera Dig och lägg gärna in några objekt. Detta borgar för att "siten" finns kvar även i morgon.

I IT-branschen går det fort. Den första riktigt bra auktions-siten för samlare var bamba.nu en site med massor med mynt. Våren 2000 köptes bamba.nu upp av iBazar. Informationen till oss samlare om förändringen var knapphändig, några samlare som protesterade kastades ut från "siten". Detta väckte reaktioner direkt. På några dagar var iBazar "död". Nu ett halvår senare börjar "siten" åter ta fart, men inte är det som förra hösten...

(Ingemars Myntsida)