Ahlströms auktion 69, den 8 maj 2004

Så har katalogen till Ahlströms 69:e myntauktion landat i brevlådan. Rykten på FriMynt förra helgen sa att detta inte skulle bli en vanlig Ahlströmauktion, utan en mindre auktion med en samling belöningsmedaljer. Ryktet hade säkert uppstått av den lilla sparsmakade annonsen som fanns i senaste numret av SNT. Nu visade det sig att ryktet inte var sant, utan Ahlström levererade i vanlig ordning en sedvanlig katalog med ett brett utbud av svenska mynt samt en stor och trevlig samling belöningsmedaljer.
Som nummer 1 säljs en nordisk guldbrakteat för det facila utropspriset av 0,5 milj kronor. Troligt är nog att det priset kommer att uppnås, då detta är mycket ovanliga objekt, från tiden före det att vi präglade mynt i Norden. Troligt är också att denna försäljning kommer att väcka uppmärksamhet från flera håll. Dsikussioner brukar alltid uppstå när dylika spektakulära objekt dyker upp. Var kommer objektet ifrån och borde det inte finnas på museum istället för på auktion?
Förutom det spektakulära objektet och belöningsmedaljsamlingen. Återfinns som vanligt objekt som torde tillfredsställa de flesta samlare. Medeltidssamlarna kan vraka bland inte mindre än fem Olof Skötekonungsmynt och ett Anud Jakobs mynt. För övrigt lär såväl guld, silver, koppar och sedelsamlare kunna hitta något på denna auktion som passar i samlingen.
Frimynt bjöd på fler rykten om Ahlström, dels att det skulle bli en auktion 70 i höst, dels att Ahlströms myntauktioner nu var till salu för ett antal miljoner. Men som sagt detta är rykten, som jag inte har fått bekräftade.

(Ingemars Myntsida)