Sensation(-er) på Frimynt 2000

 

Frimynt bjöd på många läckerheter, för en 1ÖrKM-samlare måste mässan i det närmaste betecknas som "himmelriket". En rad svåra mynt hemfördes. Bl.a. en kvalitetsraritet som p.g.a sin kvalitet bör betecknas RRRR och ett mynt som inte fanns, möjligtvis i teorin, men inte i praktiken.

Själv har jag sökt efter runstycket 1720 med Graciös frånsida (typ Gustafsson) i över 15 år. Uppmärksammade typen strax efter Pripp-auktionen hos Ahlström. Jag gick under många år bet på detta mynt. På Frimynt dök drömexemplaret upp, ett mynt i kvalitet som gott och väl matchar Pripps och som dessutom är underbart överpräglat på Flink och Färdig. Såväl årtal som text är mycket tydligt, dessutom stör inte det underliggande nödmyntet den unika skölden och kronan. Det var faktiskt tredje året i rad som jag hittade en "Gustafsson" på Frimynt. Kvaliteten har blivit bättre från år till år. Att myntet är känt i mindre än tio exemplar (kanske så få som sju) gör inte saken sämre. Jag ser med stor förväntan fram mot Frimynt-2001....

1 ÖrKM 1720, typ Gustafsson, på nödmyntet Flink och Färdig

 

Det är dock inte "Gustafsson" som var behållningen av resan, innan dagen var slut hade "Gustafsson" glömts bort. Då dök nämligen myntet som inte fanns upp, myntet har funnits i teorin men inte i praktiken. Visst har man drömt om dess existens, men drömmen har just stannat vid en dröm. Vad jag av en slump fann var något unikt, så unikt att man inte ens letar efter det. En 1ÖrKM överpräglad på det första nödmyntet Kronan (sic!). Ett mynt som mig veterligen aldrig tidigare uppmärksammats.

1 ÖrKM 1720 nödmyntet Kronan

Myntet är slitet men odiskutabelt. På åtsidan syns rester av SM. På frånsidan såväl delar av årtalet (17) som delar av kronan. Mest karakteristisk är dock myntets rand med den vertikala refflingen. En helt ny randtyp för typen!. Likaså har myntet den lägsta vikten för en 1ÖrKM 3,6 gram, Kronan är det lättaste nödmyntet. Publica Fide väger mellan 4,5-7,2 gram övriga nödmynt liksom de icke överpräglade 4,5 gram.

Nedan följer en bild på en unik serie 1ÖrKM, med fyra olika randpräglingar.

 
  · Rutad rand, präglad på de åtta sista nödmynten
· Snedrefflad rand på nödmyntet Publica Fide
· Slät rand, på oskrodda myntplantsar
· Vertikalt refflad rand, på nödmyntet Kronan

Mynten levererades av samma mynthandlare som passande nog kommer från kopparstaden, Falun. Mynten låg synliga på mässan under stora delar av dagen och hittades först vid mitt andra och tredje besöket hos denne Falu-mynthandlaren.

 

Många fler fynd rapporteras från Frimynt-2000. En samlare av 1ÖrSM hittade bl.a. en variant 1745 som gäckat honom i många många år! Gjorde Du något fynd får Du gärna skriva och berätta om det.

Copyright © Ingemars Myntsida 2000

(Artikeln delvis publicerad i Svensk Numismatisk Tidskrift 6:2000)

(Ingemars Myntsida)