Fyndchans bland växelmynten!

Mr.Bid dök nyligen en 5 krona 1991 med myntmästarmärke U upp. Det var nog många samlare som inte ens reagerade på beskrivningen, bild saknades dessutom. En 5 krona från 1991 är ju ingen större sensation, utropspriset var också högt för ett så vanligt mynt! Men funderar man lite extra så är det faktiskt en riktigt stor sensation att myntet dykt upp. Myntmästarmärket detta år är inte U utan D. Fram till 1986 var det myntdirektörns initialer som fanns på mynten. 1988 tog Riksbanken över ansvaret för myntningen (lag 1988:1385)
U- Bengt Ulvfot tom 1986
D- Bengt Dennis från 1986
B- Urban Bäckström
Om myntet varit riktigt graverat skulle det alltså haft ett D för Dennis, nu har det ett U för Ulvfot istället. Min först tanke var att det rörde sig om en stampskada, att D:ets överdel hade skadats så att det såg ut som ett U. Nu har Myntsidans e-zine tagit del av en inscannad bild av myntet. Av bilden framgår att det faktiskt är ett U på myntet. Myntverket har alltså gjort ett stort misstag 1991 och satt fel myntmästarmärke på ett mynt!
Hur många mynt som kom ut innan myntverket upptäckte felet är okänt. Med tanke på det stora antalet mynt som präglas med varje stamp kan det finnas många i omlopp! Men det faktum att felet inte uppmärksammats under hela 90-talet talar för att det är mycket ovanligt.
Det kanske är dags att titta lite extra bland växelmynten, kanske döljer sig där en raritet och gjorde myntverket fel 1991, vad säger då att inte andra misstag finns.
Hittar Du en felaktig femkrona får Du gärna höra av Dig till Myntsidans e-zine

 

(Ingemars Myntsida)