Falska Riksdalrar 1781

Skapad 2006-12-17

Nyheter kring dessa kopior finns framöver på min blogg.

Att det i Kina tillverkas kopior av värdefullare mynt är säkert allmänt känt. Stora mängder falska amerikanska mynt har funnits på olika auktioner de sista åren. Många av kopiorna är svåra att skilja från orginalet, andra är identiska med orginalet men har haft felaktigt årtal.
Nu har även de svenska mynten blivit föremål för förfalskning. På den stora amerikanska auktionssiten finns i skrivande stund inte mindre än fem "stamidentiska" riksdalrar med årtalet 1781. Det är inte bara "stampen" som är identisk, samtliga mynt har samma snedcentrering och diverse andra defekter på randen. Hurvida dessa förfalskningar även har randskrift framgår inte av de saluförda mynten.
De saluförda riksdalrarna har ett mycket autentiskt utseende och även ett tränat mynt-öga har svårt att skilja dessa från orginalen. Buden på de utbjudna exemplaren är så höga att köparna naturligtvis bjuder utifrån att det är äkta mynt. Säljarna är också smarta då de valt s.k. "private listing" vilket medför att det inte går att se vem budgivaren är och det därför inte går att varna andra samlarkollegor som bjuder på mynten. Samtliga säljare har sin hemvist i Kina.
Förhoppningsvis blir girigheten säljarna fall, att fem exemplar kommer ut på samma auktionssite med bara några dagars mellanrum, medför säkert att förekomsten av falska 1 riksdalrar 1781 snabbt blir allmänt känd.
Se upp med 1 riksdalrar 1781 och håll ögonen öppna för andra förfalskningar som säkert kan komma att dyka upp.
Får du kunskap om andra förfalskningar kontakta Myntsidan så att andra samlare kan varnas.

Prolog (2007-09-19):
Problemen med falska riksdalrar var som störst kring årsskiftet. En mängd riksdalrar bjöds ut på utländska auktionssiter. Nästan samtliga hade kinesiska säljare. Det senaste halvåret har ett mindre antal falska riksdalrar cirkulerat, de flesta har dock blivit stoppade av de auktionsfirmorna där mynten varit till salu.
De riksdalrar som kom ut var från 1781 och 1846, några andra svenska nypräglingar har inte dykt upp. Trots att problemet åtminstone tillfälligt upphört, så finns naturligtvis risk för att andra nypräglingar dyker upp och att de som såldes i början av året kommer ut i andra hand. Det kan alltså finnas skäl att vara vaksam på dessa år och andra år som kineser nytillverkar. Får du kännedom om andra mynt som nyproduceras, hör av dig till e-zine.
Om du handlar mynt på auktions-siter på nätet, rekomenderas att du även är med i de forum som finns där. På forumen brukar snabbt förfalskningar, oseriösa säljare m.m. uppmärksammas. Om du är medlem på Tradera, rekomenderas forumen "numismatikan" och "allmänna mynt och sedelchatten".


Uppdaterad:
2006-12-18 Nu har sex mynt identifierats
2006-12-18 Riksdalern 1781 har randskrift
2006-12-18 Jag kan inte lägga ut några bilder på hemsida, vill du ha en bild maila mig
2007-01-17 Över tio olika mynt har nu bjudits ut på olika auktionssiter
2007-01-19 De flesta mynten ha haft hög kvalitet, Nu har även "väl cirkulerade" exemplar dykt upp
2007-04-05 Ytterligare ett 10-tal mynt har dykt upp sedan i januari
2007-09-19 Artikeln delvis publicerad i Svensk Numismatisk Tidskrift 5:2007
2008-01-25 Kineserna ger sig inte, var och varannan vecka läggs nya förfalskningar ut.
2008-01-25 Bild på ett falskt mynten inlagd på denna sida
2008-03-21 Kommentarer på dessa kopior finns framöver på min blogg

(Ingemars Myntsida)